Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Podpórka okna

Monter - 2021-07-15, 12:06
Temat postu: Podpórka okna
Próbowałem znaleźć pod różnymi hasłami ale nie znalazłem.
Mam pytanie - czy ktoś się orientuje jak działa blokada tego typu jak na foto?
W jednym z okien dokręcam na max i nie blokuje. Tam oprócz śruby powinno coś jeszcze być? Pytam, bo przy sprzątaniu mogło wypadnąć po całkowitym wykręceniu śruby i nie zauważyłem. Rozbierał ktoś taką blokadę? Da się to reanimować czy zakupy całej nowej?

Co dziwne, padła ta przy rzadko otwieranym mikro-oknie w alkowie, a przy kuchennym mam większe blokady tego typu i przy oknie otwieranym non-stop codziennie wciąż ładnie działa i blokuje nawet przy lekkim dokręceniu śruby.

kimtop - 2021-07-15, 13:21

W kwadratowym pokrętle jest zatopiona metalowa śruba.Może się obrobiła.Ja tak miałem
Monter - 2021-07-15, 18:46

Właśnie nie. Śruba się wkręca do końca, zatrzymuje zracji końca gwintu i nic. Stąd mój wniosek, że może było tam jeszcze coś, co naciska na element hamujący lub sam wysuwany pręt. Na teraz wrażenie jest takie, jakby śruba była za krótka. Sprzątałem kampera gruntownie po zakupie ale nie sam, więc się zastanawiam czy coś stamtąd nie wypadło.
Spróbuję może dłuższej śruby. Jak zadziała, wrzucę coś w otwór pod oryginalną śrubę. Niestety nie mam takich śrub, więc muszę jechać specjalnie do jakiegoś sklepu.

wlodo - 2021-07-15, 20:27

To raczej typowa śruba, jakaś 5 lub 6, wykręć, zmierz dł śruby i głebokość otworu. Jak za krótka wrzuć do środka małą kulkę z jakiegoś łożyska, lub dwie :-P i nie musisz kupować nowej ,dłuższej.
radzik - 2021-07-18, 21:41

U mnie w tego typu podpórce pękła część w którą wkręca się śrubę. Pękła z tyłu, tak że nie było tego widać na pierwszy rzut oka. Objaw był podobny - wkręcałem do końca, a podpórka nie trzymała.