Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Ogrzewanie

GrzegorzSyn - 2021-07-28, 19:17
Temat postu: Ogrzewanie
Witam wszystkich,jestem nowym członkiem i nowym właścicielem domu na kółkach.
Zaliczyłem dopiero dwa wyjazdy i to mi odpowiada.Posiadam leciwego 1998r Ducato 2 2,5tdi cat ,ale
w b.dobrym stanie.Ogarnąłem już prawie wszystko za wyjątkiem solarów i ogrzewania.Solary to nie problem,a utknąłem przy ogrzewaniu.Mam zamontowany Trumatic c 3402 i problem jest z odpaleniem.Wentylator palnika pracuje ,zawory gazu otwierają się,gaz na pewno dochodzi do palnika,iskra jest.Podejrzewałem
instalację ,ale reduktor podłączyłem razem z butlą na przewodzie 45 cm bezpośrednio do pieca.Efekt żaden,pozostał mi do sprawdzenia reduktor( czekam na nowy) ,ale jeżeli nie będzie to przyczyną to czego szukać?Gaz propan-butan (latem nie powinno być problemu,mam 3 butle i na żadnej nie poszedł)

Janusszr - 2021-07-30, 09:16

Truma ma dwa wentylatory. Po czym poznajesz, że wentylator palnika pracuje prawidłowo?
Sprawdzałeś drożność komina? Tzn. rury spalinowo-powietrznej.

GrzegorzSyn - 2021-07-30, 15:07

Poznaję po tym iż mam go na warsztacie rozkręcony i widzę a po za tym jak by skręcony to był wyczuwalny powiew na wylocie spalin.Teraz podłączyłem nowy reduktor i piec śmiga,plus tego wszystkiego jest taki że porządnie wyczyściłem piec,elektrody i czujnik płomienia.Piec poszedł za pierwszym razem.
Dzięki za pomoc.

rakro1 - 2021-07-30, 15:18

:brawo: - zrobiłeś robotę, poznałeś budowę pieca co zaprocentuje w przyszłości. Pozdrawiam :spoko
GrzegorzSyn - 2021-07-30, 19:00

Lubię sprawy techniczne ,zresztą to mój zawód,ale porady od doświadczonych kolegów zawsze słucham.