|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Grecja - Aktualnie w Grecji - sierpień 2021
uhuprzem - 2021-08-02, 08:40 Temat postu: Aktualnie w Grecji - sierpień 2021 Jestesmy od piątku w Grecji. Aktualnie w Epanomi. Kamperow jakby mniej niż zwykle. Naszych też nie widać. Do 20 sierpnia chcemy przejechać Peloponez i jechać do Albanii. Może są jakieś ekipy aktualnie w GR na naszej trasie? Chętnie spotkamy się z Wami 👍.
Dawajcie znać gdzie plazujecie!
admiral_korkov - 2021-08-03, 19:45
Poszło PW pod koniec tygodnia ruszam podobną trasą, może się gdzieś spotkamy ;-)
bodzio71 - 2021-08-04, 07:13
Życzę udanej podróży. My od 9 lipca podróżujemy, obiechaliśmy cały Peloponez miejsca z park4night zwykle, było bezpiecznie i bez problemów, aktualnie jesteśmy w Albanii w himarze camping naschos, który bardzo polecamy😁
Janusszr - 2021-08-04, 09:04
Czytam wszystko co tylko z Grecją jest związane. Wybieram się we wrześniu.
rakro1 - 2021-08-04, 09:49
Janusszr - też jedziemy do Grecji we wrześniu. Wyjazd 27.08. po pracy. Na tempo przez Węgry i Serbię a powrót Bułgaria, Rumunia. Może gdzieś spotkamy się. Fajnie byłoby.
DarKu - 2021-08-04, 11:41
W piątek mamy zamiar ruszyć w kierunku Grecji przez Węgry Serbie i Macedonie, czy są w tej chwili wymogi na granicach odnośnie Covid19?
Po przyjezdzie chetnie dołączymy się do wspolnej podróży, nas dwoje i dwóch młodzieńców 13 i 14 lat.
Mamy zamiar spędzic 10-12 dni w Grecji
Janusszr - 2021-08-04, 15:18
rakro1 napisał/a: | Janusszr - też jedziemy do Grecji we wrześniu. Wyjazd 27.08. po pracy. Na tempo przez Węgry i Serbię a powrót Bułgaria, Rumunia. Może gdzieś spotkamy się. Fajnie byłoby. |
A gdzie macie zamiar przekraczać pierwszą granicę?
My pierwszy raz w tamtym kierunku. Jak długi planujecie wyjazd?
MIREK1956 - 2021-08-05, 18:13 Temat postu: wyjazd do GR 28 sierpnia WITAM. Wybieramy sie do GR 28 sierpnia. Chcemy zwiedzić głównie Peloponez. Jade 1 raz chętnie bym się do ekipy , która też będzie w tym czasie jechała ""podłączył"głównie z uwagi na bezpieczeństwo i "..." . Ja jadę z wielkopolski. Zmiana terminu 1-2 dni nie robi znaczenia. Zaznaczam , że mamy 65 ale nie występowałem w programie sanatorium. Jeżeli chodzi o prędkość przelotową to mam alkowę Wieinsberga także z busami i integrami nie mogę konkurować ale czy o to chodzi. My z żoną wybieramy się na okres ok.1-1.5 miesiąca.
Zapraszam do kontaktu.
Pozdrawiam
kimtop - 2021-08-05, 18:41
My też wybieramy się do Grecji we wrześniu.
rakro1 - 2021-08-05, 18:57
Janusszr - moja trasa to Barwinek, Preszów, Koszyce, Miszkolc, Budapeszt, Szeged. Na ogół śpię w ok. granicy i potem Serbia/Macedonia. Dawniej, bywało, że wjeżdżałem w Serbię i tam gdzieś np. Nowy Sad nocowałem. Nigdy nie miałem złych przygód ale teraz już się ich obawiam a zresztą mam nie szybkie auto.
Lada moment będę kupował winiety przez internet i pierwszy raz w życiu również na Słowację. Dawniej omijałem autostrady na Słowacji ale teraz mam wrażenie, że każda zaoszczędzona minuta może mieć znaczenie w dotarciu do granicy z Serbią.
Powrót Bułgaria bo kupuję wino w Grecji i oliwę i nie mogę wtedy jechać przez Serbię.
rakro1 - 2021-08-05, 19:00
Czyli możemy zrobić zlot naszego forum w Grecji. W razie pytań proszę o telefon ale wcześniej sms, bo nieznanych numerów nie odbieram. Chętnie pomogę.
Janusszr - 2021-08-05, 20:46
rakro1 napisał/a: | Czyli możemy zrobić zlot naszego forum w Grecji. W razie pytań proszę o telefon ale wcześniej sms, bo nieznanych numerów nie odbieram. Chętnie pomogę. |
Byłoby na pewno super. Tak jak zresztą na wszystkich zlotach
Może faktycznie uda się stworzyć jakąś małą karawanę. Przynajmniej na początek.
MIREK1956 - 2021-08-05, 20:49
jestem otwarty na propozycję trasy. Muszę jednak dojechać z Piły. Też jestem zwolennikiem omijania tras płatnych ale niekoniczne.
Pozdrawiam
rakro1 - 2021-08-05, 20:50
Faktycznie usiadłem przy komputerze aby kupić winiety i szok. Najpierw oferta za 76.45
https://sk-vignette.com/pl/e-winieta/zarejestruj/6/ a później za 10 euro https://eznamka.sk/selfcare/purchase - (myślę, że źle się tłumaczy i widniejące 10pln to 10 euro). Jak bardzo trzeba uważać aby nie dać się oszukać!
Janusszr - 2021-08-05, 20:50 Temat postu: Re: wyjazd do GR 28 sierpnia
MIREK1956 napisał/a: | . Jade 1 raz chętnie bym się do ekipy , która też będzie w tym czasie . Jeżeli chodzi o prędkość przelotową to mam alkowę Wieinsberga także z busami i integrami nie mogę konkurować ale czy o to chodzi. My z żoną wybieramy się na okres ok.1-1.5 miesiąca.
Zapraszam do kontaktu.
Pozdrawiam |
Również wybieramy się z żoną pierwszy raz do Grecji. Nie jesteś więc w tym osamotniony. Jest jeszcze trochę czasu, to może coś wspólnego się skleci.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-08-05, 20:55
Kurcze Rakro a jak przejazd np.Albania bo dawno nas tam nie było wprawdzie ja nie wiozę wina ale oliwę tak oraz mnóstwo cytrusów
MIREK1956 - 2021-08-05, 21:01 Temat postu: Również wybieramy się z żoną pierwszy raz do Grecji. Nie jes damy radę tak jak napisałem jestem już emerytem także czas mam od wizyty do wizyty. Nie wiem czy lekarz w Gr nie jest tańszy od naszego biedaka rodzinnego. W ogóle cieszę się na wyjazd i ew. towarzystwo ekip .
Troszkę jestem nie w formie bo musiałem poddać eutanazji naszego ukochanego pieska 11 letniego labka.
pozdrawiam
Janusszr - 2021-08-05, 21:02
U mnie sprawy te załatwia żona. Jeżeli bedziesz kupował (kupiłeś) winiety na inne kraje, to wstaw proszę linki do odpowiednich stron.
Janusszr - 2021-08-05, 21:25 Temat postu: Re: Również wybieramy się z żoną pierwszy raz do Grecji. Nie
MIREK1956 napisał/a: | .
Troszkę jestem nie w formie bo musiałem poddać eutanazji naszego ukochanego pieska 11 letniego labka.
pozdrawiam |
Współczuję. Wiem co to za ból po stracie pięcio letniej rottweilerki Dory.
Den-tal - 2021-08-05, 22:00
Mam pytanie do uhuprzem. Piszesz ze jestes w Epanomi i to mnie zaciekawilo, bo bylem ostatni raz tam na kempingu w 1981 roku.To bylo dobre miejsce w tamtych czasach do parodniowego odpoczynku przed/po "skokiem" przez Jugoslawie.Od tamtego czasu nie przerabialem tej trasy ,ale slyszalem juz dosyc dawno temu, ze ten kemping pare km od Epanomi padl ,co zreszta potwierdzal Google Maps. Czy jest tam teraz nowy kemping czy odbudowano stary ??
rakro1 - 2021-08-05, 22:03
No i rozwijamy temat - też miałem rottweilerkę, 15 lat przeżyła. Mirek1956 - współczuję bardzo. Weź dokumenty psa Twojego bo w Grecji biegają bezdomne, prześliczne nieraz pieski. Może przygarniesz? To temat do dyskusji czy zrobiłbyś takiemu psiakowi dobrze czy nie.
"lepszy na wolności kąsek lada jaki niźli w niewoli przysmaki" . My zawsze kupujemy worki z karmą a one odwdzięczają się towarzystwem.
Basiu, droga. Nie wiem jak Albania ale to trzeba by na początku wyjazdu zrobić a wracać przez Bułgarię jednak. W zeszłym roku płaciłem 5pln za świetne wino. Przywieźliśmy 180 litrów bo można 90/osobę. Oliwy przywozimy 25-30 litrów.
Wyobrażam sobie jak będziesz rozpieszczać i kochać psy spotykane po drodze. Co o tym myślisz - czy dla takiego pieska to szczęście gdyby stracił wolność za towarzystwo i miskę? Chyba tak ale to bardzo trudna sprawa. Pozdrawiamy Cię bardzo, bardzo
rakro1 - 2021-08-05, 22:11
Janusszr - kupię tutaj, płacąc kartą, jeszcze poczekam parę dni bo może spadnie kurs forinta a muszę go kupić w revolucie. Oczywiście każdą kartą możecie. Ja kupuję na najkrótszy okres bo będę wracał za ponad miesiąc i na powrót kupię w Grecji - https://ematrica.nemzetiutdij.hu/ - nasze auta to kategoria D2. druga winieta ale nie dla każdego bo Słowację wszyscy objeżdżają niepłatnymi - https://eznamka.sk/selfcare/purchase
Do zobaczenia
Janusszr - 2021-08-05, 22:18
Mam dylemat.
Zabrać ze sobą do Grecji ponton z silnikiem? Jak ponton, to przymusowe kilkudniowe koczowanie w jednym miejscu. Powiem szczerze, że nam to odpowiada.
Jednak ponton(można w 6 osób pływać) + silnik + paliwo to 170-180kg.
Brać, czy nie brać, oto jest pytanie.
007jędruś - 2021-08-05, 22:25
Ponton brać, oczywiście jak jest miejsce i waga pozwala. Kilkudniowe koczowanie w jednym miejscu jak najbardziej wskazane.
rakro1 - 2021-08-05, 22:30
Jeśli masz ponton to prawdopodobnie sprawia Ci przyjemność pływanie - Grecja to najlepsze na to miejsce. Co tam waga, po drodze nas nie ważą nigdzie.
Dawniej jeździliśmy z miejsca w miejsce i mogę powiedzieć, że znam całe niemal wybrzeże. Kosztuje to dużo paliwa straconego czasu na przejazdy. W ostatnich latach zostajemy w fajnym miejscu dłużej. Na zakupy mamy skuter, dawniej rowery.
Ale - woziliśmy ponton pneumatyczny, na wiosła. Z radością, gdzieś tam zaakceptowałem, że zniszczył się i nie chcę nowego. Dużo kłopotu.
Jeśli masz miejsce, zabierz koniecznie.
P.S.Nasz przyjaciel z Konina, Androch, członek CT, przewiózł swoją dużą motorówkę na stałe na Chalkidiki - plaża i hotel Azapico - co roku spędza tam 6-8 miesięcy.
rakro1 - 2021-08-05, 22:31
007 - witaj - jakieś plany wyjazdowe
Janusszr - 2021-08-05, 22:37
Dzięki, biorę.
Mam nadzieję, że znajdę pomoc przy wodowaniu w zamian za wspólne pływanie
Muszę jeszcze zdobyć wiedzę, co tam można złowić na wędkę i jakie są przepisy z tym związane.
Comsio - 2021-08-05, 22:56
Janusszr napisał/a: | Mam dylemat.
Zabrać ze sobą do Grecji ponton z silnikiem? Jak ponton, to przymusowe kilkudniowe koczowanie w jednym miejscu. Powiem szczerze, że nam to odpowiada.
Brać, czy nie brać, oto jest pytanie. |
Brać
Paliwo w GR jeszcze jest
Powiesz ładnie Kalimera będzie
Miej flaszkę octu, to zasłoikujesz .
Na wieczorne posiadówki a już nie wspomnę o flaszce na chłodne noce.
007jędruś - 2021-08-05, 23:18
rakro1 napisał/a: | 007 - witaj - jakieś plany wyjazdowe |
Oczywiście we wrześniu ruszam , na początku września.
Mam nadzieję na mile spotkanie .
MIREK1956 - 2021-08-06, 09:55
Dzięki za wyrazy współczucia z powodu odejścia pieska. Z innej beczki czy warto brać na GR ponton dmuchany bez silnika. Data mojego wyjazdu jest aktualna 28-29 sierpnia Peloponez.
Pozdrawiam
MAZUREK - 2021-08-06, 17:56
Janusszr napisał/a: | Mam dylemat.
Brać, czy nie brać, oto jest pytanie. |
Miałem 5 lat temu ten sam dylemat, brać czy nie. Wziąłem ponton 60 kg, silnik 17 kg i ok 10 kg paliwa, kotwice, sprzęt wędkarski etc. W Turcji tylko pływaliśmy, natomiast w Grecji zasięgnąłem informacji na Policji o tamtejszych zasadach łowienia ryb. Otóż w Grecji można łowić ryby tylko z łodzi zarejestrowanych miejscowych. Tak więc wędkowanie z własnego pontonu odpada, trzeba wynająć łódź. Niemniej jednak pływanie po tych wodach to duża frajda Natomiast w łowieniu rybek nie miałem żadnych większych sukcesów
Bim - 2021-08-08, 08:04
Widzę że tłoczno w tym roku będzie
rakro1 - 2021-08-08, 23:04
Jacku - baardzo długa linia brzegowa w Grecji jest gwarancją intymności. Ale tak dla pewności powinniśmy mieć "swoich" ludzi na karawaningowych forach europejskich aby zniechęcać Niemców, Holendrów i innych do wyjazdu do tego pięknego kraju.
Będziemy się mijać ale jak ktoś śpiewa " kiedyś Cię znajdę .." musisz się liczyć z tym, że nadziejemy się na siebie. I chyba nie całkiem przypadkowo
P.S.Evia - pożary, ale nasze miejsce w kurorcie na wyspie będzie bezpieczną bazą.
Staszek II - 2021-08-09, 20:14
rakro1 napisał/a: | Jeśli masz ponton to prawdopodobnie sprawia Ci przyjemność pływanie - Grecja to najlepsze na to miejsce. Co tam waga, po drodze nas nie ważą nigdzie.
Dawniej jeździliśmy z miejsca w miejsce i mogę powiedzieć, że znam całe niemal wybrzeże. Kosztuje to dużo paliwa straconego czasu na przejazdy. W ostatnich latach zostajemy w fajnym miejscu dłużej. Na zakupy mamy skuter, dawniej rowery.
Ale - woziliśmy ponton pneumatyczny, na wiosła. Z radością, gdzieś tam zaakceptowałem, że zniszczył się i nie chcę nowego. Dużo kłopotu.
Jeśli masz miejsce, zabierz koniecznie.
P.S.Nasz przyjaciel z Konina, Androch, członek CT, przewiózł swoją dużą motorówkę na stałe na Chalkidiki - plaża i hotel Azapico - co roku spędza tam 6-8 miesięcy. |
Dwa lata temu byłem ważony w Krajnej Polanie. 2 wioski za Barwinkiem. Gość miał cennik. Do 3850kg 50eu. powyżej 200eu. Ważyłem 3900kg ale ostro negocjowałem To był jedyny raz kiedy jechałem rano. Nigdy nie zważyli mnie wieczorem. Ale ponton brać My mamy samolot do Aten 14.08. w sobotę. Jeśli rozwiążemy w tym tygodniu pewne problemy to lecimy na 2 tygodnie. Będziemy na Peloponezie. Do zobaczenia.
rakro1 - 2021-08-09, 22:31
Staszku - to będzie na styk abyśmy się zobaczyli ale może ..? Faktycznie był rok taki, że tam ważyli i opisywano to na forum. Jechałem wtedy, przeważony z pewnością, ze skuterem itd..i udało się! Nie było łapanki. Napisałem tak, że nie ważą bo w przeciwieństwie do Austrii, gdzie ważenie jest niemal nieuniknione kierunek bałkański jest bezpieczniejszy. Pozdrowienia serdeczne posyłam..
blue60 - 2021-08-10, 22:18
Janusszr napisał/a: | Dzięki, biorę.
Mam nadzieję, że znajdę pomoc przy wodowaniu w zamian za wspólne pływanie
Muszę jeszcze zdobyć wiedzę, co tam można złowić na wędkę i jakie są przepisy z tym związane. |
W Grecji łowienie na wędkę dozwolone dla każdego.Również dozwolone ustawianie tzw sznura, czyli żylki z kilkudziesięcioma haczykami z założonymi przynętami.
Jeżeli zabierasz ponton, to weź również odpowiedni sprzęt do trollingu.
Jako przynęty dobre duże, głęboko nurkujące woblery.Sprzęt musi być mocny, bo możliwe jest złapanie dużej ryby.Bardzo prawdopodobne złapanie dużej makreli, basa morskiego, tuńczyka bonito i barrakudy.Szczególnie ta ostatnia to gratka nie tylko wędkarska ale i kulinarna.
Trollingować należy w pobliżu przybrzeżnych skał, ale i również nad tzw, patelniami, czyli niezbyt głębokimi( do 20 m)rozległymi półkami skalnymi.No ale żeby odszukać taką półkę to konieczna jest sonda.
Z brzegu można łowić z gruntu piękne dorady.Zabierz polskie czerwone robaki, ciężarki gruntowe 25-40 gram i wieczorem lub w nocy masz połów gwarantowany.
Koniecznie trzeba mieć na łodzi czy pontonie kleszcze do odhaczania nieznanych ryb, ponieważ są gatunki z jadowymi kolcami.
Ja wiele razy pływałem najpierw pontonem a poźniej łodzią kabinową po Morzu Jońskim i Egejskim.Pływałem też na ryby z Grekami, ustawialiśmy sznury i po kilku godzinach je ściągaliśmy.
Zawsze zabieram ze sobą sprzęt i kilka pudełek czerwonych robaków.Wabią one dobrze ryby ponieważ słona woda pobudza je.
Janusszr - 2021-08-10, 22:42
Dziękuję
rakro1 - 2021-08-10, 22:56
blue60 - Pięknie!! Krótko i na temat. Widać, że wiesz o czym piszesz i są to same konkrety.
Aż szkoda, że nie wędkuję i zazdroszczę Wam ..
Napisałbyś w temacie szczepionek i zamknęlibyśmy temat
Janusszr - 2021-08-10, 23:00
Powiedz mi proszę blue60, jak wygląda sprawa zezwoleń na wędkowanie w Grecji.
Janusszr - 2021-08-10, 23:09
rakro1 napisał/a: |
Aż szkoda, że nie wędkuję i zazdroszczę Wam
: |
Co stoi na przeszkodzle, żeby zacząć ? Jakieś przeciwskazania medyczne?
Znajomy zaczął wędkować po sześćdziesiątce, po przejściu na emeryturę(nauczyciel). Po siedemdziesiątce jak się czasami spotykaliśmy, to wyrzekał na żonę. Gdyby nie żona, to siedziałbym na rybach 24/24
rakro1 - 2021-08-10, 23:27
To czasożerne hobby. Cieszę się, że nie wpadłem ale podziwiam wiedzą i rozumiem zaangażowanie
blue60 - 2021-08-11, 10:20
Janusszr napisał/a: | Powiedz mi proszę blue60, jak wygląda sprawa zezwoleń na wędkowanie w Grecji. |
Nie potrzeba żadnych zezwoleń na amatorski połów ryb i owoców morza.
Również na połów na sznury zezwolenia nie są wymagane, ale wymagane jest wtedy odpowiednie oznakowanie- widocznymi bojkami.
Ja w tym roku jadę kamperem ale bez sprzętu pływającego , ponieważ zabieram skuter.
Ale wędki zabieram.
Janusszr - 2021-08-14, 10:55
blue60
Sprzęt pływający wodowałeś ze slipów, czy masz(znasz) jakieś przyzwoite plaże nadające się do tego?
Piszesz, że sprzęt wędkarski powinien być solidny. Typowy na Norwegię, jest oki, czy za solidny?
Pytam, bo mam ograniczoną ilość miejsca w mojej kamperowej tubie(rura PCV) na wędziska.
Mógłbyś podać parametry swoich wędzisk, które zabierzesz?
I jeszcze to samo pytanie które zadałem wyzej. Jak jest z zezwoleniami na połów ryb? Odpowiedziałeś, że nie są wymagane żadne zezwolenia. Czytam różne fora i wychodzi, że z brzegu można łowić bez zezwoleń. Natomiast z łodzi są już potrzebne. Prawda to czy fałsz?
blue60 - 2021-08-15, 17:15
Nigdy żadnych zezwoleń nie kupowałem, wiele lat temu pytałem o to Greków i odpowiadali mi, że wędkarstwo amatorskie może uprawiać każdy bezpłatnie.
Myślę, że gdybyś się uparł przy kupnie zezwolenia, to byś narobił dużo kłopotu Grekom.
janko - 2021-08-18, 09:56 Temat postu: Re: wyjazd do GR 28 sierpnia
MIREK1956 napisał/a: | WITAM. Wybieramy sie do GR 28 sierpnia. Chcemy zwiedzić głównie Peloponez. Jade 1 raz chętnie bym się do ekipy , która też będzie w tym czasie jechała ""podłączył"głównie z uwagi na bezpieczeństwo i "..." . Ja jadę z wielkopolski. Zmiana terminu 1-2 dni nie robi znaczenia. Zaznaczam , że mamy 65 ale nie występowałem w programie sanatorium. Jeżeli chodzi o prędkość przelotową to mam alkowę Wieinsberga także z busami i integrami nie mogę konkurować ale czy o to chodzi. My z żoną wybieramy się na okres ok.1-1.5 miesiąca.
Zapraszam do kontaktu.
Pozdrawiam |
My też wyruszamy 28 sierpnia, chętnie dołączymy do ,ekipy', dla poprawienia nastroju. Jeżeli chodzi o bezpieczeństwo, to byliśmy w czerwcu w Turcja, Grecje i jest nadal spokojnie, nie ma obaw. Drogi przelotowe jak wracaliśmy przez Macedonie, Serbie, to co kilkanaście kilometrów widzieliśmy stojący patrol.
Jurek Jurecki - 2021-08-18, 10:05
Witam, tez się wybieramy ok 28 sierpnia na Peloponez 3 osoby plus pies. Kilkukrotnie płynęliśmy promem z Italii ale tym razem myślimy o dojeździe na kołach. Z informacji, które wyczytałem na forum najlepiej Serbię i Macedonię przejechać na raz czyli np od rana do wieczora i tego chciałbym się trzymać. Nocleg widzę w Szegedzie ale co potem po całodniowym skoku przez Serbię i Macedonię po stronie Greckiej w okolicy Salonik, bo nie mogę jakoś nic znaleźć bezpiecznego na jeden nocleg? Wolę osobiście zapłacić ale przespać się na bezpiecznym miejscu. Czy może ktoś coś podpowiedzieć o dobrym miejscu na bezpieczny nocleg już po stronie greckiej? Jedziemy samochodem 7 metrów plus przyczepka ze skuterem.
Janusszr - 2021-08-18, 10:37 Temat postu: Re: wyjazd do GR 28 sierpnia
janko napisał/a: |
My też wyruszamy 28 sierpnia, chętnie dołączymy do ,ekipy', dla poprawienia nastroju. Jeżeli chodzi o bezpieczeństwo, to byliśmy w czerwcu w Turcja, Grecje i jest nadal spokojnie, nie ma obaw. Drogi przelotowe jak wracaliśmy przez Macedonie, Serbie, to co kilkanaście kilometrów widzieliśmy stojący patrol. |
Gdzie macie zamiar przekroczyć granicę Polski?
Janusszr - 2021-08-18, 11:04
Jurek Jurecki napisał/a: | Wolę osobiście zapłacić ale przespać się na bezpiecznym miejscu. Czy może ktoś coś podpowiedzieć o dobrym miejscu na bezpieczny nocleg już po stronie greckiej? Jedziemy samochodem 7 metrów plus przyczepka ze skuterem. |
Sądziłem, że tylko jak mam rozterki z kempingowaniem "na dziko"
rakro1 - 2021-08-18, 11:19
Startując rano z granicy serbskiej bez problemu powinniście wylądować nad morzem - Chalkidiki lub riwiera olimpijska. Gdyby to nie udało się to spanie w obojętnie jakim miejscu. Najlepiej nie przy ruchliwej ulicy bo hałas. W tym kraju kampery nikomu nie dziwne i jest to naród wyjątkowo szanujący cudzą własność i nie wścibski. Gdybyście mieli nocować w Serbii to odradzałbym parkingi przy autostradzie. Zwłaszcza między Belgradem a Nisiem. W nocy rozpinają jakąś wtyczkę pod silnikiem i potrzebna pomoc drogowa, holowanie do warsztatu i tam wyimaginowana naprawa np. zepsutej pompy za np. 1500 euro. W ostatnich latach dużo pisaliśmy o tym. dwukrotnie miałem sytuację, gdy w trakcie jazdy podjeżdżało auto i kierowca i pasażer pokazywali mi, że coś nie gra z przednim kołem. Przestraszeni łapali się za głowy. Trzeba grzecznie pomachać ale nie obrażać gestami bo to mafia przecież.
Janusszr - 2021-08-18, 11:57
Gdzie tankować? Przy autostradzie, czy zjeżdżać gdzieś do pobliskiej miejscowości?
Słyszałem, że różnica w cenie sięga nawet 50%. Prawda to czy fałsz?
rakro1 - 2021-08-18, 12:07
Ja dotankowuję się na Węgrzech aby przejechać Serbię. Mam wrażenie, że Serbowie bardzo oszukują przeliczając pieniądze. Na Węgrzech też trzeba uważać. Ich specyfika to mała ilość stacji z paliwem i nieraz stresowało mnie bardzo czy nie utknę gdzieś po drodze. I pełne tankowanie w Macedonii bo tanio.
Nie zjeżdżam z autostrad bo czasu szkoda ale na pewno byłoby taniej.
W poprzednim aucie miałem zbiornik 120 litrów i dodatkowy 50 litrów. To dawało ogromny komfort w podróży
Bim - 2021-08-18, 14:27
Ja wożę z Polski paliwo w dodatkowy karnistrze 40 l i nie miałem nigdy problemu w dolaniu paru litrów przed granicą macedońską.
Zawsze wymieniam parę euro na dinary kto ze sobą nosi to się nie prosi w razie odmowy płatności kartą.
Ja zawsze moczę du....sko u Madziarów i przekraczam małą granice w Baćkach przed 19 i jadę ile mi się chcę w Serbi zawsze z noclegiem przy autostradzie i jakoś mnie nie oskubali moze nie wiedzą gdzie są u mnie wtyczki od komputera
W tym roku wyjeżdżamy 30 sierpnia bez spiny zachaczymy madziarów i gdzieś na Chalkidiki pomoczyć kija:)
lechista - 2021-08-18, 18:04
witam Bim morzesz sprecyzowac ktorym pszejsciem przekraczasz granice H/ Ser jest to tompa jest tam jakis termalny camping.
Bim - 2021-08-18, 18:24
lechista napisał/a: | Bim morzesz sprecyzowac ktorym pszejsciem przekraczasz granice H/ Ser jest to tompa jest tam jakis termalny camping. |
Ja niestety nie kempingowy.
Co do przejścia to Baćki Vinegrady w tamtym roku było zamkniete ze wzgledu na "głupawkę" ale jak się nie uda w tym roku to do Tompy rzut beretem
Morahalom nie ma kempingu, ale można stać do bólu na placu przy kościele niedogodności takie same budzi Cię nie müezzin tylko dzwon ja wolę to czystsze brzmienie .
Te baseny nie wszystkim się podobają ,
ale można dokupić opaskę na rękę i wychodzisz kiedy chcesz.
Miasteczko małe i ciche akurat na relaks jednodniowy w przerwie w podróży
We wrzesniu cisza i spokój
lechista - 2021-08-18, 19:04
Bim wielkie dzieki.Chcemy jechac do Serbi do kumpla tylko niewiem jak to bedzie albo tranzyt 12godzin albo test PCR
Bim - 2021-08-18, 19:39
lechista napisał/a: | Chcemy jechac do Serbi do kumpla tylko niewiem jak to bedzie albo tranzyt 12godzin albo test PCR |
Nie będzie tego ani tego.
Pamiętaj ,że musisz sie zameldowac na policji w ciągu 24 godzin
Nikt tego nie przestrzega przy wyjeżdzie z Serbii ,ale podczas kontroli może cię spotkać
https://naszaserbia.pl/o-co-chodzi-z-tym-meldunkiem-w-serbii-wazna-informacja-dla-turysty/
janko - 2021-08-18, 20:17 Temat postu: Re: wyjazd do GR 28 sierpnia
Janusszr napisał/a: | janko napisał/a: |
My też wyruszamy 28 sierpnia, chętnie dołączymy do ,ekipy', dla poprawienia nastroju. Jeżeli chodzi o bezpieczeństwo, to byliśmy w czerwcu w Turcja, Grecje i jest nadal spokojnie, nie ma obaw. Drogi przelotowe jak wracaliśmy przez Macedonie, Serbie, to co kilkanaście kilometrów widzieliśmy stojący patrol. |
Gdzie macie zamiar przekroczyć granicę Polski? |
Zakupy jak zawsze w ulubionym sklepie w Gewgeliji i przejście w Evzoniki.
Janusszr - 2021-08-18, 20:35 Temat postu: Re: wyjazd do GR 28 sierpnia
janko napisał/a: | Janusszr napisał/a: | janko napisał/a: |
Zakupy jak zawsze w ulubionym sklepie w Gewgeliji i przejście w Evzoniki. |
To Polska już graniczy z Grecją ?
janko - 2021-08-18, 20:38 Temat postu: Re: wyjazd do GR 28 sierpnia
Janusszr napisał/a: | janko napisał/a: | Janusszr napisał/a: | janko napisał/a: |
To Polska już graniczy z Grecją ? |
Od wczoraj
Bim - 2021-08-18, 20:43
Nie udana próba wklejenia linku do marketu z kurczakami
Janusszr - 2021-08-18, 21:08 Temat postu: Re: wyjazd do GR 28 sierpnia
janko napisał/a: | Janusszr napisał/a: | janko napisał/a: | Janusszr napisał/a: | janko napisał/a: |
To Polska już graniczy z Grecją ? |
Od wczoraj |
Pytałem w którym miejscu masz zamiar przekroczyc granicę Polski, a nie granicę Grecji.
Jeżeli to tajemnica, to przepraszam za pytanie i późniejszy żart .
MIREK1956 - 2021-08-18, 23:43
Niestety muszę przełożyć wyjazd do Gr. na 4 września. Znowu miana planów jednak 28 sierpień.
sytuacja zmienia się dynamicznie . Chętnie się podłączymy do ekip. Pytanie gdzie można się spotkać przy granicy?
yamah - 2021-08-19, 12:29
Bim napisał/a: | Widzę że tłoczno w tym roku będzie |
Chyba tak a i my się dołączamy na mc. ..wyjazd 28go.
blue60 - 2021-08-19, 17:07
My wyjeżdżamy 27-go.
Bim - 2021-08-19, 18:28
blue60 napisał/a: | My wyjeżdżamy 27-go. |
Mam nadzieje ,że będziecie pisać gdzie kto stoji coby tłoku nie robić
Janusszr - 2021-08-19, 18:33
A naklejki Camperteamu wszyscy mają? Jest jeszcze kilka dni na uzupełnienie braków
Bim - 2021-08-19, 18:37
Janusszr napisał/a: | A naklejki Camperteamu wszyscy mają? Jest jeszcze kilka dni na uzupełnienie braków |
Mają mam na masce taką dużą z magnesem po przejściach bo kiedś odfrunęła teraz trzeba by jeszcze dolepić
nie szczepiam się już
coby wszyscy byli świadomi jak się chcą przywitać
andrzej627 - 2021-08-19, 23:10
Bim napisał/a: | Mam nadzieje ,że będziecie pisać gdzie kto stoji coby tłoku nie robić |
Myślę, że we wrześniu już tłoku nie będzie. Śledzę wszystkie wątki o Grecji i mam nadzieję spotkać się z forumowiczami, którzy tam będą. Nie mam jeszcze konkretnej daty wyjazdu. Pojadę przez Rumunię i Bułgarię.
Naklejkę mam.
Janusszr - 2021-08-20, 07:53
andrzej627 napisał/a: |
Naklejkę mam. |
Jest to bardzo fajna rzecz. Widać od razu bratnią duszę.
MILUŚ - 2021-08-20, 08:14
Janusszr napisał/a: | ..........
Jest to bardzo fajna rzecz. Widać od razu bratnią duszę. |
Taaaaaaaaaa......... pamiętam kiedyś w Hajduszoboszlo też zobaczyłem wypasionego kampa z naklejką CT na alkowie . Tradycyjnie wale jak w dym by sie przywitać i.........
Pijany polski "kamperowiec" tylko syknął...A.....spie.....j , Campertam ? Nie znam gościa !!!!
Pewnie kupił kampka z naklejkami
Janusszr - 2021-08-20, 08:43
I od tego momentu omijasz tych z naklejkami?
Ja mam również na ramce tablicy rejestracyjnej, to na pewno nie pomylisz się
007jędruś - 2021-08-20, 09:17
andrzej627 napisał/a: | Bim napisał/a: | Mam nadzieje ,że będziecie pisać gdzie kto stoji coby tłoku nie robić |
Myślę, że we wrześniu już tłoku nie będzie. Śledzę wszystkie wątki o Grecji i mam nadzieję spotkać się z forumowiczami, którzy tam będą. Nie mam jeszcze konkretnej daty wyjazdu. Pojadę przez Rumunię i Bułgarię.
Naklejkę mam. |
Pełen spontan czy już masz rozpracowany plan podróży?
Bim - 2021-08-20, 10:14
Cytat: | Pewnie kupił kampka z naklejkami |
Dlatego ja mam na magnez jak się opije to ściągam
Janusszr - 2021-08-20, 11:06
Bim napisał/a: | Cytat: | Pewnie kupił kampka z naklejkami |
Dlatego ja mam na magnez jak się opinie to ściągam |
Magnes Co to znaczy "jak się opinie"?
MIREK1956 - 2021-08-20, 12:50
Ja naklejki nie mam nie zdążę już kupić do wyjazdu. Przeoczenie bo zmieniłem kampera .
"Bratnią duszą" jednak jestem
Pozdrawiam
andrzej627 - 2021-08-20, 13:03
007 napisał/a: | Pełen spontan czy już masz rozpracowany plan podróży? |
Im dłużej podróżuję tym bardziej jestem przekonany, że najlepiej jest mieć jak najdokładniejszy plan. Oczywiście spontanicznie można go modyfikować w czasie jazdy.
Miałem już przygotowany plan na wiosnę 2020, ale nie został on wtedy zrealizowany. Dodałem do niego trasę przez Rumunię i Bułgarię, wariantowo wybrzeżem Morza Czarnego: Grecja 2021 - najnowszy plan.
Planowanie zakończone, wszystkie punkty i trasy są już w nawigacji.
MIREK1956 - 2021-08-20, 13:54
wielki szacun
Jurek Jurecki - 2021-08-20, 20:44
Widzę, że termin 28 sierpnia jest aktualny dla kilku osób. Napiszcie gdzie planujecie ten wspólny bądź niewspólny nocleg. Czy bezpośrednio przed granicą z Serbią? jakiś parking? stacja benzynowa? camping? Ja mam ok 1000km do przejechania do tej granicy.
Proszę o jakieś sugestie lub konkretne miejsca
rakro1 - 2021-08-20, 21:01
Ja ruszam z Dębicy, jak najszybciej po pracy. Optymalnie przekraczam granicę Serbską aby rano nie tracić czasu i nocuję w zasadzie jeszcze na granicy ale nie czeka mnie poranne stanie w kolejce. Ale mogę też nie dojechać i śpię na stacji benzynowej tak daleko jak uda się dojechać. Nie słyszałem aby ktokolwiek miał problemy śpiąc na Węgrzech. Wg. mnie wszędzie jest bezpiecznie.
Mam do pokonania ponad 600 kilometrów i muszę się sprężać aby dotrzeć do tej granicy.
To mogłoby być tragiczne w skutkach dla dalszej podróży gdybyśmy się gdzieś spotkali i zechcieli zbratać...
yamah - 2021-08-20, 21:03
Jurek Jurecki napisał/a: | Widzę, że termin 28 sierpnia jest aktualny dla kilku osób. Napiszcie gdzie planujecie ten wspólny bądź niewspólny nocleg. Czy bezpośrednio przed granicą z Serbią? jakiś parking? stacja benzynowa? camping? |
Chyba najstarsi górale tego nie wiedzą jedziemy.. a gdzie staniemy to szczerze nie wiem..gdzie wypadnie
Bim - 2021-08-20, 21:05
Jurek Jurecki napisał/a: | Widzę, że termin 28 sierpnia jest aktualny dla kilku osób. Napiszcie gdzie planujecie ten wspólny bądź niewspólny nocleg. Czy bezpośrednio przed granicą z Serbią? jakiś parking? stacja benzynowa? camping? Ja mam ok 1000km do przejechania do tej granicy.
Proszę o jakieś sugestie lub konkretne miejsca |
Widzę , że masz krótkie wakacje i się będziesz spieszył ,żeby coś zasugerować to najpierw trzeba poznać Twój plan na ten wyjazd ?
Jak szybko autostradą to nie pomogę p
Janusszr - 2021-08-20, 21:58
rakro1 napisał/a: | Optymalnie przekraczam granicę Serbską aby rano nie tracić czasu i nocuję w zasadzie jeszcze na granicy ale nie czeka mnie poranne stanie w kolejce.. |
Jakiś chyba dzisiaj nieogar jestem. Czy mógłbyś to napisać jasniej?
007jędruś - 2021-08-20, 22:10
andrzej627 napisał/a: | 007 napisał/a: | Pełen spontan czy już masz rozpracowany plan podróży? |
Im dłużej podróżuję tym bardziej jestem przekonany, że najlepiej jest mieć jak najdokładniejszy plan. Oczywiście spontanicznie można go modyfikować w czasie jazdy. |
Uf jest plan nie widziałem go wcześniej a lubię oglądać twoje mapy z zaznaczoną marszrutą. Zawsze można znaleźć coś nowego jakąś ciekawą miejscówkę.
blue60 - 2021-08-20, 22:37
Ja nigdy dokładnie nie planuję, bo nie lubię się napinać, że muszę gdzieś dojechać.
Wystarczy, że przez cały rok pracujemy "według planu".
W tym roku dojeżdżamy do Pireusu i płyniemy na Kretę.Na urlopie nie ma znaczenia czy będzie to dzień wcześniej, czy później.
Janusszr - 2021-08-20, 22:43
blue60 napisał/a: | Ja nigdy dokładnie nie planuję, bo nie lubię się napinać, że muszę gdzieś dojechać. Na urlopie nie ma znaczenia czy będzie to dzień wcześniej, czy później. |
Na emeryturze tym bardziej
rakro1 - 2021-08-20, 22:49
Janusszr napisał/a: | rakro1 napisał/a: | Optymalnie przekraczam granicę Serbską aby rano nie tracić czasu i nocuję w zasadzie jeszcze na granicy ale nie czeka mnie poranne stanie w kolejce.. |
Jakiś chyba dzisiaj nieogar jestem. Czy mógłbyś to napisać jasniej? |
Witaj. Próbowałem napisać, że staram się dojechać jak najbliżej granicy Węgry/Serbia w ok. Szegedu. Jadę Barwinek, Preszów, Koszyce, Miszkolc, Budapeszt, Szeged. Optymalnie przekraczam granicę i zostaję do rana po stronie Serbskiej, ale nie odjeżdżam od granicy. Mam przekonanie, że tak bezpieczniej. Czasem nie dojeżdżam do granicy( decyduje zmęczenie/rozsądek ) i śpię na jakiejś stacji przy autostradzie.
Sprężam się bo żal mi czasu na cokolwiek po drodze. Każdy dzień w Grecji ma dla mnie znaczenie. Już w Grecji luz i rekreacja.
Janusszr - 2021-08-20, 23:03
Dziękuję. Myślałem, że w Serbii nie nocujesz, dlatego nie zrozumiałem.
Janusszr - 2021-08-20, 23:06
blue60 napisał/a: |
W tym roku dojeżdżamy do Pireusu i płyniemy na Kretę. |
Jaki jest koszt promu na Kretę? Kamper 6m + platforma 0,6m + dwie osoby.
andrzej627 - 2021-08-21, 10:03
blue60 napisał/a: | Ja nigdy dokładnie nie planuję, bo nie lubię się napinać, że muszę gdzieś dojechać. |
Na mojej planowanej trasie są zaznaczone na wszelki wypadek miejsca noclegowe, ale nie mam podziału na dni, że muszę gdzieś dojechać. Numeracja tras to tylko planowana kolejność jazdy a nie podział na dni.
Lubię się przemieszczać. Praktycznie nigdy nie zostaję w jednym miejscu dłużej niż 2 noce.
Janusszr - 2021-08-21, 10:11
andrzej627 napisał/a: |
Lubię się przemieszczać. Praktycznie nigdy nie zostaję w jednym miejscu dłużej niż 2 noce. |
My odwrotnie. Jeżeli miejsce jest oki, np. do pływania łódką, to kilka dni tam pozostajemy.
andrzej627 - 2021-08-21, 10:16
Janusszr napisał/a: | Jaki jest koszt promu na Kretę? |
Zobacz tutaj.
andrzej627 - 2021-08-21, 11:15
rakro1 napisał/a: | Czyli możemy zrobić zlot naszego forum w Grecji. |
Jestem za. Wstawiłem Twój nr telefonu do kapownika. Widzę Cię na WhatApp.
MIREK1956 - 2021-08-22, 11:44
Też jestem za
blue60 - 2021-08-22, 20:05
Janusszr napisał/a: | blue60 napisał/a: |
W tym roku dojeżdżamy do Pireusu i płyniemy na Kretę. |
Jaki jest koszt promu na Kretę? Kamper 6m + platforma 0,6m + dwie osoby. |
Ja korzystam z
minoan.gr
yamah - 2021-08-22, 23:18
MIREK1956 napisał/a: | Też jestem za |
Mirku..już wpisałem cię na liste
jarsta0001 - 2021-08-24, 18:30
andrzej627 napisał/a: | Planowanie zakończone, wszystkie punkty i trasy są już w nawigacji. |
Andrzeju jaki czas masz zaplanowany na taką trasę ?? Trasa na bogato, będę się wzorował na niej. Dzięki.
andrzej627 - 2021-08-24, 20:09
Liczę z grubsza półtora miesiąca - miesiąc w Grecji i reszta na dojazd i powrót.
jarsta0001 - 2021-08-25, 23:23
an
drzej627 napisał/a: | Liczę z grubsza półtora miesiąca - miesiąc w Grecji i reszta na dojazd i powrót. |
Dziękuję. Niezle tempo co zrozumiałe bo lubisz się przemieszczać.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-09-02, 17:26
Takie tempo to tylko A.potrafi,myślę że to sie nie uda Grecja centralna tyle ciekawych punktów a Peloponez
rjas - 2021-09-02, 20:49
Co prawda wątek dotyczy Grecji, ale mój komentarz dotyczy dojazdu do niej, więc chyba właściwe miejsce na komentarz.
Tak się zastanawiam czemu znakomita większość z nas unika noclegu w Serbii w drodze do Grecji lub w drodze powrotnej. Oczywiście jakieś pojedyncze przypadki się zdarzają, ale nie można generalizować. Może Serbia nie jest super krajem do zwiedzania, ale jeśli ktoś lubi dobrą kuchnię to już jak najbardziej. My specjalnie tak mierzymy trasę, żeby gdzieś zanocować i zjeść kolację, a następnego dnia ruszamy dalej. I jeszcze nigdy nie spaliśmy na strzeżonym miejscu. Albo jest to jakiś parking w mieście, albo parking kafany (restauracji), ale tu wypada zapytać o możliwość noclegu. W tym roku jadąc do Grecji spaliśmy na parkingu koło twierdzy w Niszu, a z powrotem koło kafany w pobliżu Vranje. I jak zwykle kolacja tak smaczna i obfita, że następnym posiłkiem był obiad dnia następnego Oczywiście każdy robi jak uważa, ale myślę, że można Serbii dać szansę
andrzej627 - 2021-09-02, 21:05
rjas napisał/a: | W tym roku jadąc do Grecji spaliśmy na parkingu koło twierdzy w Niszu, a z powrotem koło kafany w pobliżu Vranje. I jak zwykle kolacja tak smaczna i obfita |
Masz takie miejsca z góry upatrzone?
rjas - 2021-09-03, 10:21
andrzej627 napisał/a: | rjas napisał/a: | W tym roku jadąc do Grecji spaliśmy na parkingu koło twierdzy w Niszu, a z powrotem koło kafany w pobliżu Vranje. I jak zwykle kolacja tak smaczna i obfita |
Masz takie miejsca z góry upatrzone? |
Andrzeju - generalnie szukam przed wyjazdem. Metodologia wygląda tak, że mniej więcej próbuję zaplanować okolicę gdzie dojadę i zjeżdżając z autostrady szukam na mapie kafany/konoby czy Etno Selo (miejsca a'la nasze Chłopskie Jadło). Dobrze znaleźć kilka miejsc, bo np. wracając tydzień temu miałem 3 miejscówki z czego 2 były zamknięte. Mozna kombinować na bieżąco, bo wiele stacji benzynowych przy autostradzie w Serbii ma Wi-Fi.
Mam znalezionych czy sprawdzonych kilka miejsc, więc jeśli będziesz je chciał dodać do mapki to nie ma problemu, podam koordynaty
adaml61 - 2021-09-03, 11:17
yamah napisał/a: |
Mirku..już wpisałem cię na liste | Bogdan tylko w suchym miejscu , Żebyście nie musieli znowu robić za pomoc drogową
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-09-03, 12:08
Koło twierdzy w Niszu tez spalismy.
Nie wiem jak to wyszło dawniej, jechalismy tylko Serbia,znamy tam wiele zabytków a sypialismy w Leskowacu.Potem jak w całości wykonczone autostrady no i stwierdzenie że te opłaty i tak sie
kalkuluja bo szybkki przejazd.Ja w Belgradzie szukałam noclegu wieczorem koło cerkwi,bo tam bywaja parkinki no i udało sie.My bardzo lubimy byrki,burki nie wiem jak sie je wymawia,od lat to jadamy w Serbii lub Macedonii.
rjas - 2021-09-05, 22:57
Leskovac to serbska stolica grilla czy dań z rożna. W wielu miejscach w Serbii na budkach z jedzeniem jest napisane "Leskovacki Rostilj" - ma to przyciągać klientów, bo niby najlepszy.
Bim - 2021-09-06, 16:21
Dzisiaj zajechałem do Lautry do opuszczonego ośrodka z ciepłymi źródłami ,żeby nabrać wody.
Na wjeździe sznur samochodów sami Bułgarzy na poboczu myślę co jest grane tak jeszcze nigdy nie było .
Dojechałem do bramy zamknięta i na dodatek zastawioną stertą nazbieranych gałęzi do wysokości bramy.
Wygląda jakby go stali mieszkańcy zablokowali. Wejść można ,ale odeszła mi ochota na spaceru pozostawienie samochodu bez dozoru nawet nie miałem jak wykręcić jechałem na wstecznym do głównej drogi.
Dla tych co mają ten punkt zaznaczmy to proszę wziąć poprawkę na możliwość korzystania z wody.
rakro1 - 2021-09-06, 16:51
Jacku, a jak silnik? Udało się coś zrobić??
Bim - 2021-09-06, 17:02
rakro1 napisał/a: | Jacku, a jak silnik? Udało się coś zrobić?? |
Stoję właśnie pod parkingiem przechowalnia dla łodzi umówiłem się z właścicielem ale jak to grek miał być na 17,30 jest 18 i pewnie mecze babę klepie po sjescie
Sam bym to zrobił obcięło klina na śrubie i potrzeba wiertarka wiertło 5 mm bo lnie ma jak wybić urwany klin, i kawałek brzeszczota i pilnik lub gumowka coby dorobić klina.
Dzisiaj u nas wieje i fale bardzo duże to i tak nie ma pływania, zaglądałem na stare miejsce beczką stoi, ale zarośnięte totalnie
rakro1 - 2021-09-06, 17:43
Mam wszystkie wiertła, wkrętarkę, brzeszczot,pilniki ...
ZbigStan - 2021-09-06, 19:53
rakro1 napisał/a: | Mam wszystkie wiertła, wkrętarkę, brzeszczot,pilniki ... |
Jesteś dobrze przygotowany. Pozdrawiam.
rakro1 - 2021-09-06, 21:09
Zbyszku, napisz o swoich planach
Pawko - 2021-09-08, 19:31
Bim napisał/a: | rakro1 napisał/a: | Jacku, a jak silnik? Udało się coś zrobić?? |
Stoję właśnie pod parkingiem przechowalnia dla łodzi umówiłem się z właścicielem ale jak to grek miał być na 17,30 jest 18 i pewnie mecze babę klepie po sjescie
Sam bym to zrobił obcięło klina na śrubie i potrzeba wiertarka wiertło 5 mm bo lnie ma jak wybić urwany klin, i kawałek brzeszczota i pilnik lub gumowka coby dorobić klina.
Dzisiaj u nas wieje i fale bardzo duże to i tak nie ma pływania, zaglądałem na stare miejsce beczką stoi, ale zarośnięte totalnie |
Opanowałeś problem z silnikiem?
W razie co mam potrzebne narzędzia wlaśnie wjechaliśmy do Grecji stoimy w Nea Kerdylia
ZbigStan - 2021-09-08, 19:55
rakro1, Ostatnie przygotowania i w niedzielę ruszamy. Nie będziemy się spieszyć. Pojedziemy przez Słowację, Węgry, Rumunię i Bułgarię. Man nadzieję, że uda się Was spotkać. Pozdrawiam.
rakro1 - 2021-09-08, 20:04
Dobrze, poczekamy
Bim - 2021-09-08, 21:08
Pawko napisał/a: | Opanowałeś problem z silnikiem?
W razie co mam potrzebne narzędzia wlaśnie wjechaliśmy do Grecji |
Dzięki za odzew
Przygoda z tym klinem na śrubie dostarczyła mi nowych doświadczeń w kontaktach polsko
greckich.
Na zapytanie i pokazanie zdjęcia z urwanym klinem Grekowi, który miał pływadlo na obejściu to odpowiedź parking boat , a tam totalna olewka .
W Asprawalcie zdesperowany po wizycie w dwóch serwisach gdzie obsługiwali tylko w sprawie wypożyczenia ,a nie naprawy.
Zdesperowany podjechałem do warsztatu samochodowego i nagrałem w tłumaczu polsko greckim , że potrzebna mi wiertarka i wiertło , że też jestem mechanikiem i sobie poradzę kolejka na trzy samochody do oględzin .
Gość wyjął mi sprzęt paczkę wierteł i poszedł zarabiać pieniądze.
Wszystkie wiertła zajechane na amen szlifierka z biciem totalnym , ale udało się po godzinie walki z twardym materiałem przewiercić za samoobsługę szef mnie skasował co łaska
Czyli ten ojro
Dzięki za odzew jak będziesz się kręcił po Sitoni zapraszam na browara
rakro1 - 2021-09-08, 22:50
Bim Mistrzu
andi at - 2021-09-09, 02:14
Wiertarka i wiertło jest a jestem tutaj .https://www.google.com/maps/place/Kallikrateia+630+80,+Grecja/@40.3137697,22.7837167,10z/data=!4m5!3m4!1s0x14a872139fba380b:0x4767e403dbc1913!8m2!3d40.3131226!4d23.0632227
Dzisiaj wjazd na środkowy palec
blue60 - 2021-09-09, 10:08
My już drugi tydzień na Krecie.Kamperów widzieliśmy dosłownie kilka sztuk: dwóch Niemców , Norweg, Czech, Francuz i ze trzy kampery Greków.
Natomiast naszych rodaków z wycieczek samolotowych, spotykamy co chwilę.
Bim - 2021-09-10, 15:07
My dzisiaj sjesta😁
Wreszcie słońce ☀️ test silnika wykonany 4 konie prawie wchodzą ślizg tylko muszę swój balast przenieść na wysokość napędu.
Ogólnie sama jednostka napędowa na brzegu zwraca uwagę na swój zabytkowy charakter
Ślizg nagram później bo nie ma teraz fal😊
Janusszr - 2021-09-13, 09:22
Jestem bardzo ciekaw tego ślizgu przy napędzie 4km. Może tylko na nalepce jest 4km, a w rzeczywistości więcej. Uważaj żeby Cię ponton nie nakrył jak usiądziesz na pawęży.
Bim - 2021-09-13, 09:50
Janusszr napisał/a: | Może tylko na nalepce jest 4km, a w rzeczywistości więcej. Uważaj żeby Cię ponton nie nakrył jak usiądziesz na pawęży.
_________________ |
Nie ma takiej opcji coby siadać napawęży na ławce mam stracha
Siedzę na podłodze i wychylam pusty łeb
|
|