|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Remontujemy kampera - kabel do lodówki 12v
zuzia - 2021-08-02, 10:22 Temat postu: kabel do lodówki 12v jaki kabel dać do lodówki 12v w kamperze chodzi mi o przekrój bo słyszałem że trzeba 10mm2
Banan - 2021-08-02, 13:29
Kolego, trochę nie w tym dziale napisałeś posta, ale już go umieściłem we właściwym.
Miło by było, abyś zaczął w tym dziale: https://www.camperteam.pl/forum/viewforum.php?f=26
reaven22 - 2021-08-02, 15:37
Lodówka lodówce nierówna, z podanym zestawem informacji możemy co najwyżej powróżyć z fusów.
Neno - 2021-08-02, 17:30
reaven22 napisał/a: | Lodówka lodówce nierówna, z podanym zestawem informacji możemy co najwyżej powróżyć z fusów. |
Dokładnie
Ja mam 3 lodówki kompresorowe "na stanie" (tego moja praca nie tak dawno jeszcze wymagała) - wszystkie Dometica, 3 różne wielkości, 3 różne wydajności, ale każda miała w zestawie przewód o przekroju uwaga... 3.25mm2 :D
Jako, że były krótkie to w jednym wypadku przedłużyłem 4mm2, w drugim 6mm2 i jakoś to na razie działa.
Żeby nie było - nie wożę ich wszystkich na raz w jednym aucie
Janusszr - 2021-08-02, 18:40 Temat postu: Re: kabel do lodówki 12v
zuzia napisał/a: | jaki kabel dać do lodówki 12v w kamperze chodzi mi o przekrój bo słyszałem że trzeba 10mm2 |
Masz jakąś chyba chłodnię kontenerową. Znalazłem na forum elektroda pl. taki wpis:
"dopuszczalna gęstość prądu w przewodzie (ile A/ mm^2) zależy od warunków chłodzenia przewodu (ze względu na dopuszczalną temperaturę pracy izolacji). Jeżeli chodzi o elektroenergetykę to dla przykładu dwóch żył z Cu o przekroju 1 mm^2 (DY i LY)ułożonych w rurkach izolacyjnych dopuszczalny prąd długotrwały to 13A. Dla tych samych przewodów (YDY, YLY) ułożonych w tynku (zarzuconych tynkiem) to już 19A. Tak podaje H. Markiewicz "Instalacje elektryczne" WNT 2002"
PS. W przyczepach kempingowych również są lodówki. Jakie przekroje mają żyły w przewodzie między holownikiem, a przyczepą? Sądzę, że nie więcej jak 2,5mm2
Monter - 2021-08-02, 20:41
Mam gdzieś jakieś stare schematy starych kamperów z lodówką absorpcyjną - wedle nich leci do lodówki przewód o przekroju 4mm2. No ale tam często leci on przez całą długość pojazdu i zasila grzałkę, a nie kompresor.
Janusszr - 2021-08-02, 21:37
Lodówka w kamperze pobiera od kilku do 10A. Wiedza z tego forum.
Przewody 10mm2 dodają do przetwornic napięcia 2000W, to do lodówki chyba taki przewód jest przewymiarowany.
Socale - 2021-08-02, 21:42 Temat postu: Re: kabel do lodówki 12v
zuzia napisał/a: | jaki kabel dać do lodówki 12v w kamperze chodzi mi o przekrój bo słyszałem że trzeba 10mm2 |
Piękny wjazd na poważne forum.
Adekwatnie odpowiem. Jaki wjazd, taki mecz żużlowy wczoraj i takowa moja odpowiedź.
Grzałka w lodówce 12V jest o mocy 100W, jeśli zastosujesz kabel czysto miedziany, to go nie zastosujesz bo takich kupić się nie da. Jeśli będzie z domieszką żelaza (Cu+Fe), to musi być co najmniej 10mm2, lub więcej w zależności ile % jest Cu a ile Fe. To kwestia obliczeń w funkcji nomograficznej tych właściwości:
- D = R\{0} - D = R\{0}
- Y = R\{0} - Y = R\{0}
R- jest funkcją malejącą ale jest też funkcją rosnącą w przedziałach: (- nieskończoność, 0), (0, + nieskończoność)
- jest funkcją różnowartościową.
Asymptoty obydwu obliczeń są proste: x = 0 i y = 0, gdzie 0 wyraża % zawartości.
Jeśli będzie zawierać srebro w pozytywnym układzie molekularnym to może być nieco cieńszy, ale tu ważna jest kierunkowość przewodzenia gdyż prąd płynący odwrotnie będzie powodował chłodzenie grzałki i grzanie lodówki a cel jest odwrotny.
A teraz pomyśl, bo aż mi wstyd żeś Lubuszanin.
robba - 2021-08-02, 21:53 Temat postu: Re: kabel do lodówki 12v
Janusszr napisał/a: | ......Znalazłem na forum elektroda pl. taki wpis:
"dopuszczalna gęstość prądu w przewodzie (ile A/ mm^2) zależy od warunków chłodzenia przewodu (ze względu na dopuszczalną temperaturę pracy izolacji). Jeżeli chodzi o elektroenergetykę to dla przykładu dwóch żył z Cu o przekroju 1 mm^2 (DY i LY)ułożonych w rurkach izolacyjnych dopuszczalny prąd długotrwały to 13A. Dla tych samych przewodów (YDY, YLY) ułożonych w tynku (zarzuconych tynkiem) to już 19A. Tak podaje H. Markiewicz "Instalacje elektryczne" WNT 2002"
..... |
13A to bym nie zaryzykował przy pracy ciągłej. Jakieś 50/50 czasu może już tak.
Ponadto przekrój nie zależy tylko od prądu. W przewodzie też mamy spadek napięcia,
który jest tym wyższy im wyższe mamy napięcie. O ile przy 230V spadek 2V nic nie znaczy
to przy 12tu już jednak!
A z danych które mamy to jak napisał Reaven - wróżenie z fusów.
Janusszr - 2021-08-03, 06:18 Temat postu: Re: kabel do lodówki 12v
Socale napisał/a: | zuzia napisał/a: | jaki kabel dać do lodówki 12v w kamperze chodzi mi o przekrój bo słyszałem że trzeba 10mm2 |
Piękny wjazd na poważne forum.
Adekwatnie odpowiem. Jaki wjazd, taki mecz żużlowy wczoraj i takowa moja odpowiedź.
A teraz pomyśl, bo aż mi wstyd żeś Lubuszanin. |
Odpowiedź godna fachowca, wprost mistrza
Masz poczucie humoru Wojtku i to jest b. miłe na tym forum
|
|