Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam

FIAT - Awaria wentylatorów ch³odnicy

MarekAn - 2021-08-04, 18:28
Temat postu: Awaria wentylatorów ch³odnicy
Samochód to Fiat 2002r. po lifcie, 2,0 jtd. W korku nie w³±czy³y mi siê wentylatory ch³odnicy. Chcia³bym znale¼æ przyczynê. I tu pora¿ka, bo nie mogê znale¼æ w³±cznika wentylatorów, tego w ch³odnicy. Proszê o pomoc. :oops:
robba - 2021-08-04, 20:07
Temat postu: Re: Awaria wentylatorów ch³odnicy
MarekAn napisa³/a:
Samochód to Fiat 2002r. po lifcie, 2,0 jtd. W korku nie w³±czy³y mi siê wentylatory ch³odnicy. Chcia³bym znale¼æ przyczynê. I tu pora¿ka, bo nie mogê znale¼æ w³±cznika wentylatorów, tego w ch³odnicy. Proszê o pomoc. :oops:

nie znam instalacji elektrycznej tego samochodu, ale od dawna takimi rzeczami rz±dzi komputer.
Ale na pewno jest gdzie¶ przeka¿nik w³±czania tych wentylatorów, wiêc awaryjnie mo¿esz na przeka¿niku zasterowaæ w³±czenie wentylatorów na sta³e. Silnik i tak ma termostat, wiêc
dla ch³odzenia nie ma to znaczenia ¿e ca³y czas wentylatory chodz±.
..... chya ¿e chodzi Tobie o to ¿eby naprawiæ nieawaryjnie, to ju¿ nie pomogê.

kaimar - 2021-08-04, 22:09

Cytat z aplikacji serwisowej:
Centralka sterowania silnika M010, poprzez styki E4, D4 z³±cza B, odbiera dane dotycz±ce temperatury p³ynu ch³odz±cego silnik, przesy³ane przez specjalny czujnik K036.W oparciu o otrzymane dane i zapamiêtane parametry, centralka sterowania silnikiem M010 decyduje o w³±czeniu ma³ej lub du¿ej prêdko¶ci elektrowentylatorów ch³odzenia silnika N011 i N012.Ze styku K4 z³±cza A centralka steruje ma³± prêdko¶ci± obu elektrowentylatorów silnika N011 i N012.Po dostarczeniu sygna³u masy wzbudzana jest cewka przeka¼nika T06; zasilanie doprowadzane jest do elektrowentylatorów, przechodz±c przez obci±¿enie oporowe O010, zmniejszaj±ce pr±d.Ze styku J4 z³±cza A centralka silnika M010 steruje du¿± prêdko¶ci± obu elektrowentylatorów silnika N011 i N012. Po dostarczeniu sygna³u masy cewka przeka¼nika T07 jest wzbudzana, a zasilanie doprowadzane jest do elektrowentylatorów bezpo¶rednio z akumulatora.Obwody zasilania ma³ej i du¿ej prêdko¶ci s± zabezpieczone odpowiednio bezpiecznikami F07 i F06, znajduj±cymi siê w skrzynce rozga³ê¼nej w komorze silnika B001.

MarekAn - 2021-08-06, 08:14

W takim razie, czeka mnie jazda do serwisu :gwm
Dziêkujê za wyja¶nienie :spoko

darek 61 - 2021-08-06, 09:36

zacznij od sprawdzenia bezpieczników.
MarekAn - 2021-08-08, 15:05

darek 61 napisa³/a:
zacznij od sprawdzenia bezpieczników.

Bezpieczniki ( F06, F07 ) ok :shock: