Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Uszkodziłem stopień wejściowy kasetowy Thule

jb - 2021-08-05, 09:26
Temat postu: Uszkodziłem stopień wejściowy kasetowy Thule
W końcu musiało się to stać, wcześniej zahaczałem stopniem jakoś tak delikatnie, niestety teraz już uderzyłem konkretnie, tak że zgięła - zwichrowała się cała konstrukcja. Stopień wysuwa się tylko do połowy, czuć że pogięte są jego prowadnice.
Pytanie czy ma sens próba naprawy czyli prostowania zwichrowanych elementów? czy ktoś ma w tym doświadczenie ? Czy jest serwis czy osoba, która by się tego podjęła?
A może po prostu wymienić na nowy?

drwoy - 2021-08-05, 10:06

Tez niestety mnie to spotkałuo. Ale poradzilem sobie. Prostowanie nie stanowi problemu-konstrukcja aluminiowa. Potrzebny kanał do demontażu.
darek 61 - 2021-08-05, 10:45

jb, zacznij od odkręcenia,a potem ocenisz czy dasz radę to wyprostować.
krzlac - 2021-08-05, 11:23

drwoy napisał/a:
... Potrzebny kanał do demontażu.

STOPNIA?

MILUŚ - 2021-08-05, 12:30

krzlac napisał/a:
drwoy napisał/a:
... Potrzebny kanał do demontażu.

STOPNIA?

Lubi na stojąco :chytry

maciejstraus - 2021-08-05, 13:04
Temat postu: Re: Uszkodziłem stopień wejściowy kasetowy Thule
jb napisał/a:
W końcu musiało się to stać, wcześniej zahaczałem stopniem jakoś tak delikatnie, niestety teraz już uderzyłem konkretnie, tak że zgięła - zwichrowała się cała konstrukcja. Stopień wysuwa się tylko do połowy, czuć że pogięte są jego prowadnice.
Pytanie czy ma sens próba naprawy czyli prostowania zwichrowanych elementów? czy ktoś ma w tym doświadczenie ? Czy jest serwis czy osoba, która by się tego podjęła?

Musiałbyś pokazać fotki z kilku perspektyw. Nowy stopień to obecnie czekaj się około 3-4 tygodni - info z serwisu VW.

SlawekEwa - 2021-08-05, 15:38

jb napisał/a:

Skontaktuj się z userem o nicku nikita

Socale - 2021-08-05, 21:34

Nie ma fotki więc będę zgadywał.
Stopnie, same stopnie to są profile aluminiowe cięte. Natomiast ramiona z zawiasami są raczej stalowe.
Wymontować, rozebrać na czynniki pierwsze, wyprostować co pogięte i złożyć.
Ale! Jeśli pogięte/zniszczone są owe stopnie - profile aluminiowe, to ich nie ponaginujesz.

maciejstraus - 2021-08-31, 11:31

I jak udało się załatwić finalnie temat?
jb - 2021-09-03, 23:54

Nie miałem czasu, nie zdążyłem nic zrobić przed wyjazdem. Tydzień jestem już w drodze, jeszcze zostały dwa tygodnie. Jakoś się daje żyć bez stopnia chociaż wygodne to nie jest.
SlawekEwa - 2021-09-04, 08:17

Socale napisał/a:
Nie ma fotki więc będę zgadywał.
Stopnie, same stopnie to są profile aluminiowe cięte. Natomiast ramiona z zawiasami są raczej stalowe.

Nie zgadłeś- słowo klucz " kasetowy" :bajer
'

maciejstraus - 2021-11-02, 17:34

jb napisał/a:
Nie miałem czasu, nie zdążyłem nic zrobić przed wyjazdem. Tydzień jestem już w drodze, jeszcze zostały dwa tygodnie. Jakoś się daje żyć bez stopnia chociaż wygodne to nie jest.

U mnie pojawił się objaw taki, że często się automatyczny schodek nie wysuwa, dopiero za drugim razem jak się otworzy drzwi to wyjeżdża. W serwisie powiedzieli, że znany to jest im temat i jak tylko pojawią się części zamienne to będą naprawiać.

To był sierpień i na razie się nie pojawiły :diabelski_usmiech