Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Budujemy kampera - Instalacja cwu na wymienniku płytowym- naczynie wzbiorcze ?

smok_wawelski - 2021-08-12, 15:11
Temat postu: Instalacja cwu na wymienniku płytowym- naczynie wzbiorcze ?
Instalacja jak na zał schemacie.
W tego typu instalacjach zamkniętych domowych cwu czy co dajemy przeponowe naczynie wzbiorcze i grupę bezpieczeństwa.
Tu mam dość niskie ciśnienie 1,4bar pompa to Shurflo Trail King 7 ale jednak przy zamknietych kranach jest to też układ zamknięty - więc stad dylemat czy naczynie i zawór bezp. są konieczne.
Teoretycznie ciśnienie powstające poprzez rozszerzalność wody w wymienniku płytowym ma się jak "cofnąć" do akumulatora ciśnienia wykonanego z korpusu filtra narurowego - więc zabezpieczenie przed rozszerzalnością cwu jest niby zrealizowane - pytanie czy wystaczająco, bowiem poduszka powietrzna w tym akumulatorze jest niewielka i z czasem będzie się zmniejszać poprzez rozpuszczanie powietrza w wodzie ale tu wiadomo konieczne dopompowanie. Przyrost objętości ogrzanej wody tez nie będzie jakiś obłędny bo w układzie nie będzie jej dużo. W sumie działa to jak przepływówka tyle że w przepływówce grzanie uruchamia otwarcie kranu a tu w pierwszym momencie kran będzie zamknięty.
Nie obawiam się raczej o sama instalacje wykonana w pex 16 i wężu 10x3 REHAU zbrojony KTW a o ew. możliwość ściągnięcia węża z króćców.
Ciężar mnie nie boli mam spory zapas ładowności, miejsce na baniak wzbiorczy i grupę bezp. tez sie znajdzie, koszty rzędu 250zł nie straszą - ale po prostu nie bardzo chce mi się ładować te dodatkowe bebechy :) .
Kompromisem wydaje się być założenie samego zaworu bezpieczeństwa z nastawa ciut większa jak max pompy i wyprowadzenie przelewu pod auto - ale ten zaworek tez robi schody bo ma ciśnienie otwarcia 1,6 bara ciśnienie zamknięcia 1,125 bara więc teoretycznie po zadziałaniu nie zamknie i pompa wydoi wodę - trzeba by szukć o ciut większym ciśnieniu zamknięcia .
Co sadzicie ? Ma ktoś z Kolegów doświadczenia w takim temacie ?

robba - 2021-08-12, 15:30
Temat postu: Re: Instalacja cwu na wymienniku płytowym- naczynie wzbiorc
smok_wawelski napisał/a:
Instalacja jak na zał schemacie
.............
Co sadzicie ? .....

A ja tak z drugiej strony.... od webasto....

A jakie będzie kryterium załączenia webasto?
jak będzie gorące cały czas i dogrzewać będzie jak ostygnie to trochę marnowanie energii.
jak będziesz włączać ręcznie to będziesz czekać na ciepłą wodę.

Czy latem to jedyny obwód i tylko taki obwód?
jak układ jest małej pojemności (tylko webasto i wymiennik) to webasto będzie świrować...

może jakiś mały buforek ciepła np. 5L?

decumanus - 2021-08-12, 15:33

IMHO
przy takim ciśnieniu nie zachodzi ryzyko ściągnięcia węża z króćca. Jak testowałem PU na ciśnienie i wysoką temperaturę, miałem założonego na choinkę szybkozłączki metalowej. Wąż pękł pod ciśnieniem 8 atm i temp 100 stopni (ale prawdopodobnie dotknąłem nim grzejącego dna czajnika) ale z choinki się nie zsunął. Ja bym zastosował zamiast pexa, wąż PU właśnie ze względu na jego elastyczność. Zarówno w wyższych temperaturach, jak i niższych - testowałem wielokrotnie zamrażany metrowy odcinek PU, do pełna zalany wodą. I nie pękł nigdzie. z szybkozłączki wtykowej się też nie wysunął.
Jedyne zaobserwowane zjawisko negatywne na temat szybkozłączek jest "wyrabianie się" połączeń gdzie przewód może sobie swobodnie "dyndać" w rytm pracy zawieszenia.
Zaczął kropelkować pod ciśnieniem 2 atm.
Obciąłem 1 cm i tym razem zamocowałem.
po czym zacząłem się martwić gdzie jeszcze mam takie dyndające wtyki?
:?
R

smok_wawelski - 2021-08-12, 15:53

robba napisał/a:
A jakie będzie kryterium załączenia webasto?
na cwu na razie smocza łapa :) kiedyś może inne sterowanie
robba napisał/a:
Czy latem to jedyny obwód i tylko taki obwód?
Schemat uprościłem do cwu nie wrysowując innych obwodów.
Latem w przypadku ciepełka to jedyny obwód używany do cwu - natomiast przy chłodku nagrzewnica z nadmuchem poleci do 18-20st C i po 20st pójdzie tylko podłogówka, dodatkowo na łazienkę nagrzewnica z cinquecento z nadmuchem.
Docelowo układ webasto będzie również połączony z chłodzeniem silnika dając temu obwodowi priorytet a następnie po zagrzaniu silnika przełączany na wszystkie inne - powód prosty auto stoi na polu i w zimie wyjechać niefajnie - jednak ciepły silniczek oddaje z nawiazka to co zezre webasto a i stary klekot całkiem inaczej pracuje jak jest ciepły oraz skrobanka odpada :)

Słuszna uwaga o świrowaniu webasto - Jeśli będzie świrować to jestem przygotowany otworze zawór i puszczę webasto->wymiennik->podłogówka zwiększając tym objętość układu - wydaje mi się że raczej nie zdąży się zagrzać podłoga nim się wykąpie tu czas ogranicza nie ciepło a woda :)

robba napisał/a:
może jakiś mały buforek ciepła np. 5L?
może kiedyś z czasem zrobię - zobaczę po jakim czasie wymiennik daje cwu - jeśli nie będzie to długi czas (mam informacje że przy wymienniku rzędu 15-20kW cwu jest dośc szybko) - jeśli się potwierdzą w praktyce to buforek jest zbędny i go nie będzie - działamy jak przepływówka - obliczenia w sumie mówią zachęcająco ale tak naprawdę tylko praktyka pokaże :) Buforek ma same zalety ale i tez wady - trzeba go zrobić na co brakuje mi czasu :)

decumanus napisał/a:
IMHO przy takim ciśnieniu nie zachodzi ryzyko ściągnięcia węża z króćca......
Też skłąniam sie do takiego pogladu, ale potop w puszcze to nie fajna sprawa więc gdybam jeszcze. Wrzucić bezpieczniaka i kawałek węża czy pexa wyprowadzić pod auto to żaden problem :) Dzięki za info o Twoich doświadczeniach
decumanus napisał/a:
Ja bym zastosował zamiast pexa, wąż PU
Myslałem o tym ale jest już zrobione na pexie i podłogówka i podejście do wymiennika oraz nagrzewnic, resztę już też prawie zrobiłem wężem 10x3 - jakoś nie mam zaufania do quicków - dawne doświadczenia z pneumatyki a robienie PU na skręcanych to to samo co PEX
marek230482 - 2021-08-12, 17:32

W kamperach nie ma żadnych zabezpieczeń i nic się nie dzieje. Tylko właśnie zbiornik z poduszką powietrzną. Ja przy okazji czegoś tam dodałem tylko zawór bezpieczeństwa 3bar. Jeszcze się nie uruchomił ani razu :)
Z resztą, gdyby się coś miało dziać - w sensie rosnąć ciśnienie - to na pewno bym to zauważył odkręcając np kran po nagrzaniu wody. A czy to pierwsze odkręcenie czy kolejne woda leci tak samo.
Na dodatek z tego co zrozumiałem, u Ciebie woda będzie grzana jak będzie lecieć a nie jak to ma miejsce w kamperach że jest bojler. Więc tym bardziej uważam, że zupełnie nic się nie będzie dziać.

smok_wawelski - 2021-08-12, 17:43

marek230482 napisał/a:
Ja przy okazji czegoś tam dodałem tylko zawór bezpieczeństwa 3bar. Jeszcze się nie uruchomił ani razu
I gitara - tak ma być - jakl sama nazwa wskazuje to zawór bezpieczeństwa - jeśli układ pracuje poprawnie ma siedzieć cicho zamknięty i nie pyskowac, pluć czy syczeć :)

marek230482 napisał/a:
....Na dodatek z tego co zrozumiałem, u Ciebie woda będzie grzana jak będzie lecieć a nie jak to ma miejsce w kamperach że jest bojler. Więc tym bardziej uważam, że zupełnie nic się nie będzie dziać.
Prawie że dobrze :) - woda początkowo nie leci układ jest zamknięty - to ciut inaczej niz przy bojlerze choć pierwszy i czwarty etap jest w sumie podobny do bojlera o małej pojemności :) tylko tu w tych etapach mam niewielkie obawy o rozszerzalność i ew niewielki wzrost cisnienia
Wbili w szkole w łeb, póżniej sporo lat za pan brat z cisnieniówką troche fuch z cwu i co po drodze też było - to utrwaliło sie w dawnourodzonym smoczym łbie że układ zamknięty ma byc kompensowany i zabezpieczany :)
etapami to leci tak:
1/ wstępne nagrzewanie wymiennika płynem z webasto przy zamkniętym kranie/prysznicu - układ cwu zamkniety
2/ otwarcie kranu/prysznica i przelot wody przez wstępnie nagrzany wymiennik - układ cwu otwarty
3/ dalszy pobór wody i dalsze ciagłe grzanie wymiennika płynem webasto i działanie jak przepływówka - układ cwu otwarty
4/ zamkniecie kranu/prysznica i wyłączenie webasto, wymiennik jest goracy - układ cwu zamknięty

marek230482 - 2021-08-12, 21:22

Z rozszerzalnością masz rację. I też bym miał takie obawy. Gdyby nie fakt że moja truma nagrzewa mi 14l do 70 stopni i nic mi ciśnienia nie podnosi (a na początku nie miałem nawet zbiornika z membraną). Tak więc w naszej skali wydaje mi się, że jest to pomijalne.

To chcesz webasto ręcznie włączać na grzanie wody i szybko lecieć pod prysznic? A potem szybko się wycierać i lecieć wyłączyć? :mrgreen:
Nie lepiej dać wyłącznik przepływowy?

smok_wawelski - 2021-08-12, 22:18

marek230482 napisał/a:
Gdyby nie fakt że moja truma nagrzewa mi 14l do 70 stopni i nic mi ciśnienia nie podnosi (a na początku nie miałem nawet zbiornika z membraną).
To przeczy prawom fizyki które mówią że przyrost objętości w zbiorniku o objętości=const powoduje wzrost ciśnienia :haha: - ok zbiornik też posiada rozszerzalność cieplną i nie jest ściśle objetością=const. :) a także niewielka objętość i niewielki przyrost wiec rozłazi się i po wężach i po innych elastycznych rzeczach.
Realnie w domowych instalacjach przepona kompensuje a zawór bezpieczeństwa to raczej zabezpiecza przed tym jakby nastąpiło zagotowanie bo wtedy ciśnienie rośnie gwałtownie
Nie znam przypadku aby webasto komuś zagotowało a już zagotowac wode w wymienniku to musiałoby podać płynem 110-120stC
Skłaniam się właściwie tylko do władowania po prostu zaworu bezp. tak na wszelki wypadek

marek230482 napisał/a:
To chcesz webasto ręcznie włączać na grzanie wody i szybko lecieć pod prysznic? A potem szybko się wycierać i lecieć wyłączyć?
Bez przesady nie muszę tak szybko - wstępne nagrzanie chwile potrwa a jak pogrzeje jeszcze chwile po kapieli to za 50tke ropy szlag mnie nie trafi - no i jest jeszcze żona która pomimo wielu innych zalet jest całkowicie a-techniczna ale możne być użyta jako sterowanie głosowe - sterować smokiem samcem czasem umie wiec i tu powinna się sprawdzić :haha:
W tym wątku
reaven22 napisał/a:
.....Jeśli waga ważna to zamiast boilera dajesz wymiennik płytowy 10 płyt, i całość waży 1,5kg działa ok, grzeje się 3-4 minuty od włączenia.
Podobne info miałem z kilku źródeł - ja zamierzam dać 15-20 płyt bo tyle wychodzi mi z obliczenia że nadąży grzać ciągły max przepływ który może dać moja pompa ale to też nie będzie pstryk i już :) bowiem nie tylko webasto musi nagrzać płyn ale i przecież sam nawet zimny wymiennik ma pewną bezwładność cieplną więc musi być wstępnie podgrzany aby zaczął oddawać ciepło wodzie. To moje obliczenie też nie jest ścisłe bowiem nie uwzględnia oporów przepływu które nieco zdławią max pompy więc pewnie na czuja będzie to 15 płyt :)

marek230482 napisał/a:
Nie lepiej dać wyłącznik przepływowy?
Możne kiedyś będzie automatyka ale na pewno nie teraz - mam nieco ponad tydzień do urlopu i jeszcze sporo istotnych rzeczy do dokończenia i chwilami to nie wiem w co łapy włożyć
Nie załatwia to też całkiem sprawy - jeśli przepływowy ma uruchamiać i wyłączać to sprawdzi się tylko w wyłączeniu - to nie działa stricte tak jak domowa przepływówka z grzałka dużej mocy.
Od załączenia musi chwile potrwać aby wymiennik dał ciepłą - przy zbiorniku białej 103L i szarej 80L nie stać mnie na takie marnotrawstwo wody
Owszem można iść np, droga podobną do Twojej Trumy gdzie też włączasz ręcznie czekasz na zagrzanie i idziesz się kapać - u mnie można zrobić pętlę i badać temp. a elektrozaworem przełączać na kran gdy już temp odpowiednia lub wypraktykować i bazować na temp. płynu w obiegu webasto, można wrzucić programator który załączy grzanie na określona godzinę i czas i wiele innych rozwiązań - ale to wszystko wydaje mi się przerostem formy nad treścią oraz niestety rodzi prądożernośc która nie jest bez znaczenia.

marek230482 - 2021-08-13, 07:38

Ja tu jeszcze nie mówię o żadnej automatyce. Tylko samo sprzężenie czujnika. To może lepiej dać mały bojler dobrze zaizolowany? Straty cieplne przy dobrze otulonych 10l (jak w trumie) prawie nie będzie a całość ogarniesz raptem jednym czujnikiem temperatury z przekaźnikiem.

Odnośnie rozszerzalności. Masz zupełną rację. A jednak w kamperze ciśnienia nie ma :haha: to znaczy rozchodzi się po kościach. Bo tak jak pisałem, sprawdziłem to na sobie. To są małe objętości. Nie ma żadnych zauważalnych przyrostów. I tak jak u mnie tak nigdzie się nie spotkałem z żadnymi zabezpieczeniami. Jedynie ten mały zbiornik przeponowy który w zasadzie to jest po to żeby pompka miała lżej. A ja tego przez długi czas w ogóle nie miałem i też nic się nie działo.

P.S. Też za tydzień jadę na urlop też oczywiście z niedokończonymi, uszkodzonymi, nie zrealizowanymi "projektami" :mrgreen: