| |
Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Hand made - rêczna robota - Ma³y autobus (Iveco Wing, Mercedes 814) a hak holowniczy
RadekNet - 2021-08-13, 15:18 Temat postu: Ma³y autobus (Iveco Wing, Mercedes 814) a hak holowniczy Cze¶æ!
Chodzi mi po g³owie budowa wiêkszego kampera, ale ... muszê miec hak do ci±gniêcia przyczepki. Orientujecie siê czy do ma³ych autobusów typu Iveco Wing / Iveco Indycar / Mercedes 814 mo¿na bez problemu za³o¿yæ hak?
Radek
Matheus - 2021-08-15, 16:03
i tak i nie. zale¿y od zabudowy. W niektórych masz bez problemu hak a niektóre nie maj± wogóle mo¿liwo¶ci monta¿u ze wzglêdu na zabudowê.
RadekNet - 2021-08-16, 15:54
Tego to ja sié domy¶lam Dlatego pytam o konkretne modele - najmocniej mi po g³owie chodzi to Iveco Wing.
hubertg - 2021-08-17, 09:18
Raczej musisz rozpatrywaæ konkretne egzemplarze, nie modele. Te¿ szukam bazy, najlepiej na Vario i raczej z furgonu ciê¿arowego, nie z autobusu. Chyba ¿e uda mi siê znale¼æ jak±¶ wersjê specjaln±, osobowa ze s³u¿b typu wojsko, policja itp. Haka nie planujê, ale platformê na motocykl.
Jest mnóstwo wersji tych autobusów, produkowanych przez wiele zak³adów. Czêsto nadwozie jest wyd³u¿ane i na koñcu jest baga¿nik pod ostatnim rzêdem foteli. W tych przypadkach mo¿e byæ problem z hakiem. Pod³oga nadwozia jest nisko i nie ma ju¿ miejsca, do tego daleko do ramy.
Autobusy te¿ czêsto maj± do¶æ nisko opuszczone baga¿niki miêdzy osiami, mia³y przecie¿ je¼dziæ tylko po asfalcie. Ma³y prze¶wit i mo¿e byæ problem nawet z wyjechaniem z bocznej drogi lub parkingu. Kamper raczej "kempingowy", na dziko ju¿ trudniej.
Poni¿ej link do og³oszenia, Iveco z hakiem i do tego drzwi trochê z ty³u, jest prawy fotel. W Mercedesach, najczê¶ciej wej¶cie dla pasa¿erów jest na wysoko¶ci fotela kierowcy, w miejscu drugiego fotela jest wej¶cie dla pasa¿erów.
https://www.otomoto.pl/of...g-ID6DYiFd.html
|
|