Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Niemcy - Wycieczka do Tropical Island

Nico - 2009-01-25, 12:17
Temat postu: Wycieczka do Tropical Island
Witam
Oto króciutkie streszczenie z wycieczki z 2007 roku do Tropical Island położonej około 40 km od Berlina w kierunku Drezna autostrada A13.
Po całodniowym zwiedzaniu i zakupach w Berlinie udaliśmy się w stronę Drezna na zaplanowany nocleg u znajomych pod Berlinem.
Następnego dnia o 8.00 rano byliśmy już przed wejściem do Tropical Island, wielkość zewnętrzna obiektu robi wrażenie.
Wszystkie fotki które robiłem wewnątrz były wykonane rano dlatego jest tak mało turystów ale koło południa było już dość sporo ludzi. Na niektórych fotkach widać że byli też tacy co spędzili noc na leżakach plażowych. Ogólne wrażenia są pozytywne jest czysto obsługa dobra dużo atrakcji dla dzieci jednak jak dla mnie było trochę za duszno, może dlatego że weszliśmy do środka po nocy, gdzie trzeba było utrzymać temperaturę dla turystów śpiących na miejscu nie wiem tak sobie to tłumaczyłem, generalnie dla mnie za słaba wentylacja całego obiektu, trzeba wspomnieć, że prawie całość jest przeszklona, co w słońcu daje efekt wejścia do szklarni, owszem są zainstalowane elektrycznie sterowane żaluzje przeciwsłoneczne i pewnie klima też ale jakoś ja nie odczułem przez cały dzień dobrego funkcjonowania wentylacji i dlatego nie polecam pobytu tam osobom wyczulonym na tym punkcie, chyba że akurat ja trafiłem na jakąś awarie czy coś.
Pozdrawiam

Nico - 2009-01-25, 12:27

Jeszcze kilka fotek z Tropical Island.
KOCZORKA - 2009-01-25, 18:36

Nico napisał/a:
Oto króciutkie streszczenie z wycieczki z 2007 roku do Tropical Island

Nico, my też byliśmy z Koczorem i dzieciakami, tylko rok wcześniej.
Mnie osobiście bardzo się podobało :bigok , zabawa przednia i super występy i pokazy. :szeroki_usmiech
Wtedy też było trochę duszno, ale mnie akurat to przypadło do gustu, bo Najważniejsze - było Ciepło!! :bigok :bigok
Oglądałam w Internecie i zauważyłam, że przybyły jeszcze sauny i nowe rozrywki. :szeroki_usmiech
Ja na pewno jeszcze będę chciała tam pojechać, bo było mi tam Super. :ok

Pozdrówka :spoko :spoko

KOCZOR - 2009-01-26, 09:54

TIMOT napisał/a:
a jak wygląda tam z zaparkowaniem kamperka? Są jakieś bezpieczne miejsca? My myślimy o pojechaniu tam

Jest to teren byłego lotniska wojskowego.... jak my tam byliśmy 2 lata temu, miejsca było na....tak na oko... 5 tys. kamperów w odległości kilkuset m. od (za) kopułą, a bezpieczeństwo polegało głównie na tym, że ew. złodzieja byłoby widać z bardzo daleka tym bardziej, że stały wtedy tam jeszcze 2 autka. Jakichkolwiek przyłącz było zero.
Widząc jednak zdjęcia...... wiele się zmieniło, oj wiele :bigok

Pozdrawiam :smokedevil

Nico - 2009-01-26, 12:37

TIMOT napisał/a:
a jak wygląda tam z zaparkowaniem kamperka? Są jakieś bezpieczne miejsca? My myślimy o pojechaniu tam :spoko :spoko

Tak jak tu już kolega napisał miejsca tyle że kilka sporych samolotów by tam zaparkował, a my jak byliśmy to dla camperków był osobny plac-parking ale co do wyposażenia jego pod względem camperowym to nic szczególnego nie mogę powiedzieć bo z niego nie korzystałem, jednak dość dużo camperów tam cumowało. Może tu coś więcej znajdziecie http://www.tropical-islands.de/pl.html
Pozdrawiam

kimtop - 2009-01-26, 12:46

Byliśmy w zeszłym roku Małą Karawaną na tych tropikalach.
Jeślli chodzi o parking ,to można by zrobić na nim kilka zlotów CT równocześnie.Za to infrastruktury kampingowej nie zauważyłem.

KOCZOR - 2009-01-26, 14:00

Rozmawiałem dzisiaj z polskim przedstawicielem Tropical, ponoć mają full wyposażony camperpark, ale z konkretami mają oddzwonić - czekam.

Pozdrawiam :smokedevil

papamila - 2009-01-26, 16:15

kimtop napisał/a:
infrastruktury kampingowej nie zauważyłem.

obok, trawa była wysoka
:haha: :haha: :haha:

romans - 2009-02-19, 12:27

KOCZOR napisał/a:
z konkretami mają oddzwonić - czekam.

udało się doczekać na konkrety?
pozdrawiam
rs

romans - 2009-02-19, 12:30
Temat postu: Re: Wycieczka do Tropical Island
Nico napisał/a:
Witam
Po całodniowym zwiedzaniu i zakupach w Berlinie ...

A wiecie może jak z parkowaniem kamprea w okolicach zoo lub gdzies w centrum Berlina?
pozdrawiam
rs

rafalcho - 2009-02-19, 12:53
Temat postu: Re: Wycieczka do Tropical Island
romans napisał/a:
A wiecie może jak z parkowaniem kamprea w okolicach zoo lub gdzies w centrum Berlina?

Może być problem z wjazdem do centrum, chodzi o te nalepki informujące o normie spalin jaką spełnia silnik Twojego samochodu.

Poszukaj gdzieś na forum ... było o tym.

:spoko

rafalcho - 2009-02-19, 12:57

Ja również uczestniczyłem w tej Małej Karawanie, o której pisłał kimtop.

Byliśmy w weekend majowy i ... obowiązującym językiem porozumiewania większości osób był ... polski. Masa naszych rodaków kożystając z wolnych dni pojechała tam, więc gdy my byliśmy było o WIELE więcej ludzi.

Ale wrażenia fajne, polecam wszystkim wycieczkę do TROPICAL ISLAND.

JaWa - 2009-02-20, 09:48

TIMOT napisał/a:
Czy może oddzwonili do Ciebie i podali jakieś konkretne informacje?

Wszystkie konkretne informację masz po polsku TUTAJ
Jeśli Cię interesuje coś konkretnego to napisz, "MK" była tam w ubiegłym roku.

KOCZOR - 2009-02-20, 23:48

romans napisał/a:
KOCZOR napisał/a:
z konkretami mają oddzwonić - czekam.

udało się doczekać na konkrety?
pozdrawiam
rs

Pani z polskiego przedstawicielstwa Tropical Islands odpowiedziała niestety tak mało konkretnie (chyba sama niewiele wiedziała na ten temat),
że nie miałem co napisać, a później.... zapomniałem. :oops:
Po Twoim poście wysłałem do nich e-maila, który poniżej cytuję:

"W związku z zainteresowaniem wśród członków CamperTeam możliwością pobytu i
wypoczynku w Tropical Islands proszę o podanie e-mailem zwrotnym (w celu
umieszczenia na forum CT) następujących informacji:
1. Cena postoju kampera za dobę:
- na parkingu,
- na campingu,
- jeśli są, to jakie dopłaty do prądu, zrzutu wody szarej, chemicznego WC,
2. Odległości parkingu i campingu od wejścia (oczywiście przybliżona)
3. Wykup wstępu kilkudniowego do Tropical Islands (pakiet), ale z
możliwością wyjść z budynku na nocleg w kamperze.
Będę zobowiązany za szczegółową odpowiedź i obiecuję wszelkie informacje
niezwłocznie umieścić na forum.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Rafał Koczorowski"

Niestety jedyne co uzyskałem, to skierowanie do stronki, na której są szczegółowe informacje o campingu.
Niestety ta część informacji dostępna jest tylko w języku Goethego, którego nie znam w takim stopniu, abym odważył się tłumaczyć tekst na język polski. :niewiem:

Link do strony campingu Tropical Islands

rafalcho - 2009-02-21, 08:00

Być może jeździ z tego campingu bezpłatny autobus, gdyż jak byliśmy w Tropical, stalismy na miejscach wyznaczonych dla kamperów , autobus miał przystanek ok. 100 m od naszych samochodów. Część grupy poszła pieszo, a część ... wsiadła do tego autobusu i podjechała pod same drzwi wejściowe. :ok

WHITEandRED - 2009-02-21, 09:23

eler1 - 2009-02-21, 09:26

tu jest cennik campingu http://www.tropical-islan...ing/preise.html :zastrzelic
a tu mapka http://www.tropical-islan...-Info_v1_08.pdf

stefkor - 2009-06-19, 13:28

Tutaj informacja o campiingu po Angielsku jak to woli
http://www.tropical-islan..._list[0]=camper

papamila - 2009-06-19, 14:28

z placu "dla kamperów" na którym staiśmy w IV 2008 roku
do wejścia głównego na piechotę było ca. 1,5km
Podłączeń do prądu wtedy nie było- ot, goły stary pas startowy
ale było bezpłatnie :lol:
co do wielokrotnych wejść/wyjść w ciągu dnia to nie ma takiej możliwości
- bulisz za każdym razem.
Jeszcze jedna uwaga, warto być wcześnie rano i okupić swoim ręcznikiem jakieś leżaki
bo niemiaszki idą na całość i sprzedają biletów ile wlezie,
efekt- leżaków 2500, biletów 6000 i część biega wkurzona :gwm
Aha, wiele kart kredytowych i płatniczych "nie chodzi"-
nie ma reguły co do banków

EwaMarek - 2009-11-17, 19:56

wracając z targów w Lipsku planuje wjechać na tropicane

czy coś się zmieniło jeżli chodzi o kampery?
czy można nocować na jakimśparkingu bliżej wejścia?

Endi - 2009-11-17, 23:42

papamila napisał/a:
co do wielokrotnych wejść/wyjść w ciągu dnia to nie ma takiej możliwości
- bulisz za każdym razem.
KURCZAKI napisał/a:
wadą jest brak możliwości wyjścia na zewnątrz , np do kampa na obiadek

Nie do końca chłopaki jest to prawdą. Byliśmy w Tropikal w przeciągu trzech lat, dwa razy i każdorazowo spaliśmy w camperze. Należy poprosić kierownika zmiany, że chcemy przenocować właśnie w swoim domku na kółkach gdyż jesteśmy z małym dzieckim i pieskiem i dziadkiem, który musi wziąć leki ....itd itp. Nie było problemu, należy tylko zapłacić za pobrane punkty z chipa i zdeponować dokument tożsamości w kasie. Na drugi dzień wpuszczano nas bez ponownej opłaty. Jak koledzy pisali wyżej, jeszcze kilka lat temu campery parkowały w znacznej odległości od wejścia, na płycie lotniska. Obecnie można parkować vis a vis wejścia pośród innych pojazdów bez opłat lub /to nowość /na stellpletzach. Jedno co zmieniło się na niekorzyść to brak higieny wewnątrz obiektu, np ogromne jak to w tropiku, karaluchy. Po drugie - przy wejściu po prawej stronie jest nowy, bardzo ładny kompleks (płatny extra); sauny, groty, azjatyckie chatki … pełny relax, ale przebywający tam Niemcy - naturyści, wg mnie byli NRDowcy, w obsceniczny sposób zmuszają kolejnych wchodzących do pozbywania się stroi kąpielowych. Można równie zaobserwować pary obleśnych „chłopców”.
Po trzecie - programy artystyczne znacznie obniżyły „loty”.
Tak było…a czy się coś zmieniło?... nie wiem. To jest tylko moja subiektywna ocena sprzed roku i nie ma na celu odradzać lub zniechęcać. Trzeba tam pojechać, zobaczyć i dobrze się bawić a szczególnie z dziećmi dla których jest mnóstwo, również nowych atrakcji. Do do strefy azjatyckiej wchodzić nie muszą - dzieci :szeroki_usmiech

papamila - 2009-11-18, 09:22

Andrzejku,
ja pisałem o możliwości wyjścia w ciągu dnia, np. na obiadek do kampera,

z innej beczki:
a co jeszcze (jakie inne atrakcje) polecicie w okolicy Lipska, Drezna, Poczdamu i Berlina
akurat teraz nie grzeszę czasem i inwencją aby szperać w internecie i przewodnikach
będę wdzięczny :kwiatek2
bo...........

...................... mam zobowiązania wobec Żetemy :oops:

dr.big - 2009-11-18, 09:49

Adi napisał/a:
Korci mnie to od dawna, ale głównie dla dzieci - czy zimą tez jest tam tyle ludzi - bo tego nie zniosę?

W weekend jest naaaaprawde duzo, tak duzo, ze wyszedlem po ok. 2 godzinach.

Bylem tam 2 razy, za kazdym razem weekend i musze powiedziec, ze tlok byl straszny. Jak dla mnie to porazka totalna.

Nico zamiescil piekne zdjecia, na ktorych prawie nie widac ludzi, ja za kazdym razem prawie nie znalazlem miejsca, a przejscie po piasku pomiedzy lezacymi ludzmi bylo mozliwe jedynie w kilku miejscach. Jak znajde fotki to zamieszcze to "zaludnienie" ;) .

Edit: Tak bylo rano ok. 10, pozniej sytuacja sie znacznie pogorszyla :lol: .

A to kasy.

jacekiagatka - 2009-11-18, 11:05

toplesik jest ale w innej części, trzeba było szukać :diabelski_usmiech
dr.big - 2009-11-18, 13:12

KURCZAKI napisał/a:
gdyby jeszcze był topless to nawet tłok nie przeszkadza ale ... DDR-owcy są wstydliwi :lol: :lol: :lol:

Wystarczy wejsc do kazdej ogolnodostepnej sauny w D i wtedy dokladnie widac kto "jest wstydliwy" :roll: . Na pewno nie Niemcy :lol: ... Predzej obcokrajowcy :) .

dr.big - 2009-11-18, 13:22

Hahaha, proponuje w temacie plaze na Baltykiem w okolicach granicy swinoujskiej :lol: . Temat byl chyba w mediach walkowany jak to ci "wstydliwi" NRDowcy sobie pozwalaja na plazy :-P . I wszystko na temat.

PS. Tylko tablice poustawiac, zeby turysci sie nie oburzali :lol: .

Edit: Plaze FKK sa dosyc znane, nawet w tym "wstydliwym" NRD :lol: .

Romek - 2009-11-18, 16:23

papamila napisał/a:

a co jeszcze (jakie inne atrakcje) polecicie w okolicy Lipska :kwiatek2
bo...........

...................... mam zobowiązania wobec Żetemy :oops:

Camper Club Szczecin zapewni Wam wiele atrakcji ............... :pifko2 :band:
:roza: :roza: :roza: :roza: :roza: :roza: :roza: :roza: :roza: :roza: :roza:

ekosmak.dabrowska - 2009-11-18, 21:11

Cytat:
toplesik jest ale w innej części,

KURCZAKI napisał/a:
tam gdzie większe karaluchy i pedałowo a do tego trzeba dopłacić... o nie , nie będe płacił za ogladaNIE zboków

O ja ciemny [z Torunia]. Co to toples? Co to zbok? A co to pedałowo?
Coś mi mówi, że toples fajne jes.

Duduś - 2011-08-29, 12:53

Wróciłem właśnie z weekendu w Tropical Island i widze, czytając ten wątek że dużo się zmieniło.
Przede wszystkim jest wielki kamping o tej samej nazwie. Oddalony jest od wyspy jakieś 2 km. Ze stacji kolejowej przez kamping na wyspę kursuje autobus. Przejazd jest bezpłatny.
Na kampingu oprócz parceli komfortowych i standardowych są miejsca pod namiot i są stacjonarne namioty tipi.
Rezerwując bilet na TI bedąc gościem kampingu można na jednym bilecie wchodzić na wyspę tak długo jak się jest gościem kampingu. Parcele trzeba zwolnić do 11.00 ale do 3.00 w nocy można korzystać z atrakcji.
Można więc kupując jeden bilet i jedną noc na kampingu zaliczyć weekend - przyjechać rano, zameldować się na kampingu i podjechać kamperem na wyspę ( na parcele wpuszczają od 14.30). Chip z kampingu upoważnia do wielokrotnego przechodzenia przez bramki więc do środka nie trzeba wszystkiego brać. My nawet nie korzystaliśmy z przebieralni tylko w płaszczach kąpielowych mieliśmy 30 m do pokonania. Wieczorem przejazd na kamping i następnego dnia powtórka. Przy ostatnim wyjściu oddajemy chip - zegarek i do domu.
Dodam że atrakci jest wiele i dla dzieci i dla dorosłych. Trzeba pamiętać o wcześniejszej rezerwacji ( nr tel dla Polaków) bo kamping był prawie pełny za to na wyspie mimo ostatniego weekendu wakacji bez tłoku.

macieku - 2012-04-22, 14:54

A jest mi ktoś w stanie zdradzić jak spisuje się internet na kempingu - da się na tym pracować (przelew itd) czy raczej kupić pakiety na blueconnecta (roaming awaryjnie mam włączony ale to kosztowny gips). Jedziemy tam na kilka dni z dziećmi w najbliższy długi weekend.
salut - 2012-04-22, 15:54

W zeszłym roku byliśmy ponownie w Tropical Island. Przez kilka lat zmieniło się naprawdę dużo. Staliśmy kamperkiem na wprost wejścia i byliśmy w zasięgu darmowego WiFi z Tropical Island.
http://www.tropical-islan...z/hotspots.html
Nie wiem jak z WiFi na kempingu, ale w internecie chwalą się, że jest.
http://www.tropical-islan...nds/serwis.html
Zostawiając dowód lub paszport mogliśmy wychodzić i wchodzić kilka razy. Nie polecam wizyty w weekendy. Wtedy jest naprawdę tłoczno.
Kemping jest wyposażony bardzo dobrze. Przyjechaliśmy wieczorem i przed zaparkowaniem przed Tropical Island skorzystaliśmy z dobrodziejstw sanitariatów kempingu :spoko

macieku - 2012-04-22, 20:44

My jedziemy od najbliższej soboty do czwartku ..... sobota jest przeznaczona na rozstawianie / grilowanie itd..... (jedziemy z budami więc rozstawianie zajmuje nam więcej czasu niż camperowe). Wrócimy to zdam relację z działania sieci bo ogólne warunki są znane ;-)
pewnie skończy się tym że jak sieć nie będzie działać satysfakcjonująco to włączę t-mobile w blueconect i będę się martwił rachunkiem po powrocie :-)

dziwaczek - 2012-08-03, 09:21

My będziemy 8-10.08 na kempingu przy wyspie. Jakby ktoś był w tym czasie to się chętnie spotkamy :spoko
macieku - 2012-08-07, 09:30

ja na 99% będę od 25 do 30 sierpnia ............. przy założeniu że mi potwierdzą prawidłowo rezerwację bo jak zwykle prawie nic się nie zgadza w rezerwacji :-)
papamila - 2012-08-07, 10:42

salut napisał/a:
Zostawiając dowód lub paszport mogliśmy wychodzić i wchodzić kilka razy

sprecyzuj proszę
mogłeś wychodzić/wchodzić z kompleksu basenów?
gdzie zostawiałeś dokumenty?

macieku - 2012-08-07, 10:51

Nie ma potrzeby zostawiać dokumentów jak robisz wcześniejszą (minimum 7 dni przed przyjazdem) rezerwację i jesteś gościem ich kempingu ............ możesz wtedy wchodzić i wychodzić ile razy chcesz "na zegarek". (teoretycznie po godz 1100 nie gwarantują wejścia i słyszałem o jednym przypadku że ktoś nie wszedł boi był tłok).

Wszystko jest na stornie

papamila - 2012-08-07, 11:18

nie zrozumielismy sie,
moje pytanie dotyczy sytuacji gdy odwiedzam tropikalną wyspe
bez zadnych rezerwacji, niejako z marszu,
auto na parkingu przed, wchodzę, korzystam
i czy wtedy mogę wchodzic/wychodzić bez ograniczeń/
do niedawna nie było mozna :oops:

MAWI - 2012-08-07, 12:15

My wybieramy sie tam na przełomie września -października.Prosimy o opinie i cenne wskazówki ,może jakies zdjęcia.
janusz - 2012-08-07, 13:50

Aktualnie jest tam Paf z rodzinką. I jeszcze chyba 3 dni będzie. Jeśli ktoś ma jakies konkretne pytania to pewnie może sprawdzić na miejscu.
MrTommy - 2012-08-07, 14:25

macieku napisał/a:
ja na 99% będę od 25 do 30 sierpnia ............. przy założeniu że mi potwierdzą prawidłowo rezerwację bo jak zwykle prawie nic się nie zgadza w rezerwacji :-)

Eeeee, to się może spotkamy, ja planuję pobyt 27.08 - 31.08.
Już doczytałem na ich stronie :)
Faktycznie, z opisu wynika, że za wstęp płaci sie tylko raz :)
Warunkiem jest jednak wcześniejsza rezerwacja!

macieku - 2012-08-07, 16:31

dostałem dziś potwierdzona rezerwację ........... prawie wszystko się zgadza :-)
MrTommy - 2012-08-07, 16:40

Prawie?
Jakiś problem?

Duduś - 2012-08-07, 18:57

papamila napisał/a:
nie zrozumielismy sie,
moje pytanie dotyczy sytuacji gdy odwiedzam tropikalną wyspe
bez zadnych rezerwacji, niejako z marszu,
auto na parkingu przed, wchodzę, korzystam
i czy wtedy mogę wchodzic/wychodzić bez ograniczeń/
do niedawna nie było mozna :oops:

żeby mieć bilet taki który umożliwia wchodzenie i wychodzenie bez ograniczeń musisz być gościem kempingu w innym wypadku masz tuylko jedno życie na wyspie

macieku - 2012-08-07, 20:18

MrTommy napisał/a:
Prawie?
Jakiś problem?

komplet problemów :-)
na potwierdzenie rezerwacji nie zgadzało się nic, ani rodzaj placu ani skład osobowy ani termin ani cena czy też wartość (jak zwał tak zwał) :-)
po około 3 poprawkach (10-12 emaili) nie zgadza się tylko cena o 50 eurocentów .... ale już nie mam siły (nie chodzi o 2 złote tylko cholera wie czemu się nie zgadza .... i to mnie stresuje)
Od razu zaznaczam że robię rezerwacje przez polskie przedstawicielstwo bo nie chcę Niemcowi podawać przez siec numery karty ..... teoretycznie można rezerwację odwołać "bezkosztowo" do 7 dni przed terminem .......... Gdyby mi sie zdarzyło odwoływać to nie chciałbym żeby mnie niemiec obciążył np. połową kosztów rezerwacji bo liczy wg innego kalendarza lub z kontekstu wynika coś innego niż mi się wydaje. W sumie wolę sie "pokopać" z dziewczynami z wrocławia niż z brandemburami które mówią tylko tym swoim dialektem i czasami troszkę szekspirowskim. A ja językowo jestem staropolski czyli raczej francuski i ewentualnie rosyjski (nie ze szkoły tylko z wyjazdów). w wyspiarskim daję radę jak muszę a w dialekcie brandemburskim to już jako akt rozpaczy sklecę kilka zdań.

macieku - 2012-08-07, 20:29

MrTommy napisał/a:
macieku napisał/a:

Eeeee, to się może spotkamy, ja planuję pobyt 27.08 - 31.08.
Już doczytałem na ich stronie :)
Faktycznie, z opisu wynika, że za wstęp płaci sie tylko raz :)
Warunkiem jest jednak wcześniejsza rezerwacja!

to zrób rezerwację .......
polskie przedstawicielstwo kiedyś wisiało na stronie tropicala ale coś ostatnio nie mogłem znaleźć ................ podaję podpis z emaila:

Magdalena Jankowska
TCME Polska
Sales Manager

TCME Touristic Concept
ul. Ruska 37/38
50-079 Wroclaw
tel. +48 71 799-04-14
fax. +48 71 799-04-54
magdalena.jankowska@tcme.com
www.touristic-concept.com

MrTommy - 2012-08-07, 23:00

Ja zrobię przez Niemca, wychodzi mi za pobyt od 27 do 31 230 Eurusów, za 2 dorosłe i dziecko na stanowisku komfort

Komfort Stellplatz
Liczba pokoi:1
Osoby:2 adults, 1 child
Okres pobytu:27.08.2012 to 31.08.2012
Cena:57,50 EUR
Suma:230,00 EUR

macieku - 2012-08-08, 07:42

dlatego dłuższe pobyty wychodzą relatywnie taniej bo koszt jednego dnia jest niższy.
dziwaczek - 2012-08-09, 20:40

My obecnie jesteśmy na campingu Tropical Islands 8-9.08 miejsce standard i takie polecam trawka, drzewka, lasek prąd bliziutko woda też. Miejsca komfort są na odsłoniętym terenie -brak drzew, posiadają miejsce na koła kampera ażurowe płyty betonowe -takie paski oraz pokryte pełna kostką miejsce pod markizę, wodę i szambo na miejscu - trzeba mieć wąż spustowy do szarej wody.

Rezerwowaliśmy przez ten "kontakt" http://www.tropical-islan...amping/kontakt/ bez problemu po polsku, mejl z rezerwacją po ok 0.5-1h. Jak ktoś ma kartę ADAC to jest dodatkowa zniżka mieliśmy zapłacić 190e a zapłaciliśmy 171,56e :wyszczerzony: - więc polecam zabrać karta CCI nie jest uznawana :(
Będziemy trzy dni na wyspie jeszcze jutro bo do 11 zdajemy camping ale zegarki można mieć do nocy i stać - spać spokojnie na parkingu przed wyspą.

Na kempingu staliśmy na miejscu 73 obok za sąsiada mieliśmy bardzo zacnego kamperka :ok z wraz z załogą tj. Paf i spółka :spoko

Jakby ktoś miał pytania to chętnie odpowiem.

macieku - 2012-08-09, 21:22

większość miejsc standart jest wypas na max-a ale ja ostatnio trafiłem chyba 85 i z jednej strony holender stanął buda na samej granicy placów a ja na swoim placu miałem na środku słupek prądowy ............. i swojej budy (660 w środku) nie miałem jak upchnąć na palcu że już nie wspomnę o walce z rozstawieniem przedsionka. W związku z tym olewam jedno czy dwa drzewa i chcę mieć miejsce do rozstawienia ............ a jak będzie gorąco to zostawię klimę włączoną w budzie, drzwi otwarte i włączone/uzbrojone alarmy bo prąd i tak 3,5 ojro za dobę :-)
macieku - 2012-08-09, 21:46

ooooooooooooooo karawaning.pl się poważnie wysypał i nie mam się jak umawiać z kumplami przyczepowcami
macieku - 2012-08-09, 23:24

i fotki niefartownego miejsca :-(
https://picasaweb.google.com/107097122935149007072/2012042902?authkey=Gv1sRgCKaqkrn1ofbbMw#

MrTommy - 2012-08-28, 19:09

A my od 00;00 już na miejscu ;)
Miejscówka :kamp OK, Camping czysty i zadbany, wejściówki do TI jak wcześniej pisano, bez ograniczeń.
Teraz tylko wypoczynek i dobra zabawa :pifko

EwaMarek - 2012-08-28, 21:31

pytanko

czy jeśli chce jechać na ten wekend to jest szansa wcześniejszej rezerwacji?

nie używam karty kredytowej - można zapłacić przelewem w pln?

dziwaczek - 2012-08-29, 06:54

EwaMarek napisał/a:
pytanko

czy jeśli chce jechać na ten wekend to jest szansa wcześniejszej rezerwacji?

nie używam karty kredytowej - można zapłacić przelewem w pln?

Na Weekend to wątpię zadzwoń i popytaj może coś będzie, lepiej w tygodniu - mniej ludzi.

Płaci się po przyjeździe nic nie trzeba wcześniej przelewać :wyszczerzony:

tu masz namiar (rezerwacja po polsku) http://www.tropical-islan...-gosci/kontakt/

MrTommy - 2012-08-29, 07:31

Zrób rezerwację u tej Pani, nic nie wplacasz, płacisz dopiero przy zameldowaniu. Honorują karty ADAC!

Magdalena Jankowska
TCME Polska
Sales Manager

TCME Touristic Concept
ul. Ruska 37/38
50-079 Wroclaw
tel. +48 71 799-04-14
fax. +48 71 799-04-54
magdalena.jankowska@tcme.com

mar78 - 2012-09-11, 21:49

Witam serdecznie :spoko
W październiku wybieramy się :kamp2 do Tropical Island. O ile punkt docelowy jest znany (wyspa) to szukamy jeszcze punktów "drugoplanowych", którym również warto poświęcić kilka chwil. Nigdy nie podróżowałem turystycznie po DE, dlatego chciałbym Was prosić o wskazanie ciekawych miejsc, które warto zobaczyć czy też zwiedzić w ramach wycieczki (kilkudniowej) do TI.
Pozdr. :)

dziwaczek - 2012-09-11, 23:20

Polecam zwiedzenie parków w Poczdamie - naprawdę warto.
mar78 - 2012-09-29, 23:16

Cześć Forumowicze :)
Chciałbym się zapytać Was, jak tam aktualna sytuacja na Wyspie :?: Jest ktoś z Klubowiczów w tropikach :?: :spoko
Pozdr. :surf:

mar78 - 2012-11-01, 23:26

Veni, vidi, vici
1000 km bez 30 :yay:

Duduś - 2013-04-25, 14:58

A czy w ten weekend ktoś z CT wybiera się na wyspę?
EwaMarek - 2013-06-07, 21:35

byłem w dzień roboczy a ludzi.... w tym polowa Polacy, wole nie myśleć co jest w wekendy

nocowanie na parkingu bezpłatne

z Waszych opisów wnioskowałem że jest bajer ale w realu szalu nie robi :-(

jedyne na co zwróciłem uwagę to 2 rzeczy
- kopuła hali po sterowcu
- wysokie ceny...

EwaMarek - 2014-08-27, 22:03

Temat trochę odświeżę...

Byłem w ten Weekend rodzinką i chyba zaczyna mi się podobać to miejsce.
Na dworze 14 stC a w środku ciepełko i nawet nie było zbyt tłocznono.
Rano o 8:30 było sporo wolnych leżaków na lagunie. Do 19:00 wytrzymałem a dzieciaki chciały jeszcze...

Dojazd autostrada A2 to pikuś więc jest to ciekawa alternatywa dla naszych basenów...

Dowiedziałem się z ulotki, że teraz jak się stanie na kempingu to płaci się za pierwsze wejście na basen - kolejne są bezpłatne. Opłaca się tylko kemping.
Może ktoś to zweryfikuje.

Jest to ciekawa alternatywa do stania na parkingu - niby oszczędzam za kemping ale płace za jedzenie na tropicanie. Jeśli kolejne wejścia sa bezpłatne to opłaca się przy pobycie kilku dniowym nocować na kempingu i wychodzić na jedzenie do kampera...

http://www.tropical-islan...opical-islands/

MrTommy - 2014-08-28, 10:25

EwaMarek napisał/a:
Temat trochę odświeżę...

Byłem w ten Weekend rodzinką i chyba zaczyna mi się podobać to miejsce.
Na dworze 14 stC a w środku ciepełko i nawet nie było zbyt tłocznono.
Rano o 8:30 było sporo wolnych leżaków na lagunie. Do 19:00 wytrzymałem a dzieciaki chciały jeszcze...

Dojazd autostrada A2 to pikuś więc jest to ciekawa alternatywa dla naszych basenów...

Dowiedziałem się z ulotki, że teraz jak się stanie na kempingu to płaci się za pierwsze wejście na basen - kolejne są bezpłatne. Opłaca się tylko kemping.
Może ktoś to zweryfikuje.

Jest to ciekawa alternatywa do stania na parkingu - niby oszczędzam za kemping ale płace za jedzenie na tropicanie. Jeśli kolejne wejścia sa bezpłatne to opłaca się przy pobycie kilku dniowym nocować na kempingu i wychodzić na jedzenie do kampera...

http://www.tropical-islan...opical-islands/

Potwierdzam
Jeśli dokonasz rezerwacji na ich Campingu minimum na trzy doby i przynajmniej na siedem dni przed przewidywanym przyjazdem, to płacisz za wejście na teren basenów tylko raz, a wchodzisz i wychodzisz kiedy chcesz i na ile chcesz.

EwaMarek - 2014-08-28, 16:48

a jednak haczyk jest... na 3 doby :-/
zbyszekwoj - 2014-08-28, 18:12

EwaMarek napisał/a:
a jednak haczyk jest... na 3 doby :-/

Jak na jedną dobę też raz zapłacimy, jak zrozumiałem?

EwaMarek - 2014-08-28, 20:47

:roll:

może niejasno napisałem...

chodzi o to, że jak idziesz na 1 wejście (ja płace 100E) to opłaca się kupić jedzenie w Tropicanie (ja ok 45E) i nocować bezpłatnie na parkingu.

Na kilka dni bardziej opłaca się nocowanie na kempingu i wychodzenie na jedzenie do kampera... 8-)

Bronek - 2014-08-28, 22:01

nie kumam.................tego ale cytuję z regulaminu nic tam nie ma o trzech dniach . Po prostu jak jesteś na kempingu to wchodzisz

Cytat:
Wstęp do Tropical Islands dla gości campingu

Wszyscy goście naszego campingu (stanowiska postojowe, namioty tipi, prywatne namioty) płacą raz za wstęp do Tropical Islands, zaś każdego kolejnego dnia wstęp jest bezpłatny (możecie wchodzić do hali i wychodzić z niej tak często jak chcecie).

Wstęp dla dorosłych: 36,00 EUR, wstęp dla dzieci (6-14 lat): 28,50 EUR.

Powyższa zasada obowiązuje na czas zarezerwowanego pobytu na campingu i dotyczy tylko Strefy Tropikalnej. Gwarantujemy wstęp do godz. 11:00, po godz. 11:00 już tylko w zależności od ilości wolnych opasek chip.

*** Niniejsza oferta obowiązuje tylko pod warunkiem wcześniejszej rezerwacji minimum dzień przed przyjazdem! ***

Cytat:
56 stanowisk postojowych

Camping w bezpośrednim sąsiedztwie brandenburskich tropików ma powierzchnię 6 hektarów i może pomieścić 56 przyczep campingowych i kamperów.

Teren campingu jest płaski. W zależności od życzenia oferujemy stanowiska ocienione lub słoneczne. Plac jest podzielony na parcele.

Zależnie od Waszych potrzeb i wymagań możecie wybierać między stanowiskami typu Standard a jednym z 20 stanowisk typu Komfort.
Stanowiska Standard

Stanowiska Standard na campingu Tropical Islands mają powierzchnię do 80 metrów kwadratowych.

W ich pobliżu znajdują się słupy z gniazdkami elektrycznymi oraz stanowiska do pobierania wody.

Parcele są porośnięte trawą.

Plan campingu Tropical Islands
Stanowiska Komfort

Stanowiska Komfort na campingu Tropical Islands mają ok. 100 metrów kwadratowych powierzchni i posiadają własne źródła prądu i wody; są również podłączone do systemu recyklingu szarej wody.

Poszczególne parcele są porośnięte trawą. Każda z nich dyponuje również wybrukowaną nawierzchnią na przystawkę namiotową i utwardzone pasy do wjazdu przyczep i kamperów.

Cytat:
Ceny stanowisk (wszystkie ceny są cenami za noc) Stanowisko Komfort 14,00 EUR
Stanowisko Standard 9,00 EUR
Dorośli za osobę 8,00 EUR
Dzieci za osobę (4-14 lat) 4,50 EUR
Dzieci do 3 lat gratis
Psy 3,00 EUR

MrTommy - 2014-08-29, 19:00

Widocznie coś się zmieniło od mojego pobytu sprzed dwóch lat.
Natomiast zapisek, że oferta obowiązuje pod warunkiem wcześniejszej rezerwacji minimum dzień przed przyjazdem, lekko uległa zmianie.

Bronek - 2014-08-29, 20:21

Chodzi chyba o przepisy , jak im się najedzie wycieczek na maksa i tu kamperek z trójką dzieciaków .
A ... u nas Pan Janek na bramce :bajer oczko za parę .... dobrych słów. Dlatego proszą o rezerwację. Wtedy wiedzą m/w ile .. i kiedy.

jarrad73 - 2016-10-27, 13:33

Witam. Wybieramy się na weekend trzema kamperkami na tropikalne wyspę,może ktoś był w ostatnim czasie i coś doradzi, bo temat dawno nie poruszany. Pozdrawiam
slawwoj - 2016-10-27, 13:46

jarrad73 napisał/a:
i coś doradzi,

Weżcie kąpielówki :yay: :yay: :yay:

jarrad73 - 2016-10-27, 13:51

Jak czytałem wcześniej to nie koniecznie trzeba :haha:
onionskin - 2016-10-27, 14:44

Trzy lata temu wybraliśmy się w listopadowy "długi" weekend i po kilku godzinach daliśmy drapaka.
Tłok że położyć się to było marzenie, a po zobaczeniu kolejki do knajpek- odeszła nas ochota na jedzenie.
Tak że jak lubicie leżakować, to ktoś świtem bladym niech leżaki lub chociaż miejsce pod ręczniki kąpielowe zajmie :)

Roberto - 2016-10-27, 14:55

Jak nastawiacie się na sauny to kąpielówek nawet nie wolno mieć :-P

Co jak co, ale tamtejsze sauny mogę polecić. Jest w czym wybierać :!:

EwaMarek - 2016-10-27, 20:31

Jak jest tłok to jest mało wygodnie. Ostatecznie weź koc to się położysz jeśli będą leżaki zajęte.

Na szczęście nas to nie trafiło a biliśmy tam kilka razy przez kilka lat :-)

NO i jest zakaz wjazdu kamperom pod basen więc trzeba trochę podreptać.

Tak było w zeszłym roku, kiedy ostatnio tam byliśmy.

No i jedzenie weź ze sobą :-) może nie chodzi o to , że taniej ale nie będziesz tyle czekał w barach.

onionskin - 2016-10-27, 21:05

O kocu można było pomarzyć.
To nie był szczyt jeszcze:

szoł - 2016-10-29, 23:02

No i parawanu nie ma gdzie rozbić :mrgreen: :mrgreen:
jarrad73 - 2016-11-03, 10:37

Wielkie dzięki wszystkim ,jednak chyba długi weekend nie jest odpowiedni na wyjazd to miejsce, może w innym terminie. Pozdrawiam :spoko
sluger - 2016-11-03, 16:11

W długi weekend zły pomysł choć ja 2 lata temu byłem w weekend majowy (stałem na campingu) i tragedii nie było - ale tylko dlatego, że mając chipa z campingu nie musiałem stać w kolejkach. Miejsca rano i póżnym popołudniem dużo. Najlepiej jednak zostać tam do późna wtedy jest pusto a jeśli jest się bez dzieci to jest fajna strefa saun. Rezerwacje na campingu trzeba robić tylko na wyznaczone parcele, jak komuś nie potrzebna woda , ścieki itd. przy każdym stanowisku to można śmiało stanąć w nierozparcelowanej części pola, która i tak jest lepiej utrzymana niż większość campingów w PL.

Raz zdarzyło mi się spać w namiocie na terenie wyspy - ale cena 200 EUR poraża :)

yuras - 2016-11-03, 17:57

Od 8g-11go jest zimowy kemping.Sylwester +120E, ale kemping ma przerwę świąteczną.
https://www.tropical-isla...zimowy-camping/

Andrzej 73 - 2016-11-03, 20:13

sluger napisał/a:
Raz zdarzyło mi się spać w namiocie na terenie wyspy - ale cena 200 EUR poraża

My spaliśmy w pokojach , ponieważ do namiotów wchodzi robactwo.
Cena chyba coś koło 350E

sluger - 2016-11-03, 22:23

Ja bylem w takim stanie ze robactwo mi nie przeszkadzalo ;) wyjatkowo nie z rodzina
Wieluniak_1 - 2016-11-04, 12:41

Planuje śmignąć na Wyspę na długi weekend listopadowy.
Orientuje się ktoś jak wygląda sprawa z parkowaniem pod basenami w nocy, czy jest możliwość wjechania wieczorem i przekimania się do rana?
Zamierzam dotrzeć tam w czwartek późnym wieczorem (ok 23-24) i rano uderzyć na baseny.

dulare - 2016-11-04, 13:38

Są zasadniczo dwa parkingi - przed wejściem głównym parking zajmują osobówki i czasem autobusy. Tam nie zanocujesz bo ochrona goni. Z drugiej strony (od tyłu względem głównego wejścia, ale bliżej drogi dojazdowej) jest duży parking na którym zawsze spotykamy kilka kamperów a czasem nawet przyczepy. Ostatnio staliśmy tam trzy noce i nikt się nie czepiał. Dojście do wejścia głównego zajmuje 10-15 minut. Zaznaczony na czerwono na załączonej mapie.

Dodatkowo - wsiadając w darmowy autobus pod basenem można pojechać na dworzec kolejowy i z dworca pociągiem do Berlina (rozkład autobusów i pociągów dostępny w informacji campingu). My ostatnio kupowaliśmy bilet "brandemburski" - obsługa campingu poleciła nam coś takiego. Ten bilet można kupić u konduktora w pociągu, 29 euro za max 5 osób, ważny na pociągi, S-bahn i U-bahn, tramwaje i autobusy. Kupić należy po godzinie 9-tej! Więcej szczegółów tutaj:

https://www.bahn.com/i/vi...in-ticket.shtml

Wieluniak_1 - 2016-11-07, 22:33

EwaMarek napisał/a:

No i jedzenie weź ze sobą :-) może nie chodzi o to , że taniej ale nie będziesz tyle czekał w barach.

zgodnie z tą radą tak planowałem ....ale wyczytałem na stronie Tropical.., że jest zakaz wnoszenia własnego jedzenia i picia?
Jak to wygląda w praktyce, wie ktoś może? Sprawdzają torby czy coś?

dulare - 2016-11-07, 23:31

Wieluniak_1 napisał/a:
EwaMarek napisał/a:

zgodnie z tą radą tak planowałem ....ale wyczytałem na stronie Tropical.., że jest zakaz wnoszenia własnego jedzenia i picia?
Jak to wygląda w praktyce, wie ktoś może? Sprawdzają torby czy coś?

Z jedzeniem jest tak: jest zakaz wnoszenia własnego jedzenia i napojów, chyba że masz specjalną dietę itp itd. My w Tropicalu bywamy regularnie, czasem jemy to co sprzedają wewnątrz (są niezłe knajpki ale drogie!), czasem jemy dopiero jak wyjdziemy a czasem wnosimy jedzenie ze sobą. Do środka zawsze idziemy z co najmniej dwoma sporymi torbami - po dwa ręczniki bo po saunie jeden jest bardzo mokry, coś do czytania kiedy dzieci się bawią no i zazwyczaj ze dwie butelki picia i pudełko z kanapkami. W torbach do tej pory nikt nam nie grzebał, ale też nie afiszujemy się z tym że mamy własne napoje i jedzenie.

Mam świadomość że restauracje wewnątrz też chcą zarobić (stąd oficjalny zakaz wnoszenia swojej wałówki) i wcale nie rzadko zarobić im dajemy, ale jeśli siedzimy tam cały dzień od rana do późnego wieczora to wydatki na naszą piątkę były by już zdecydowanie powyżej moich możliwości :mrgreen:

kimtop - 2016-11-08, 09:08

Wieluniak_1 napisał/a:
Jak to wygląda w praktyce, wie ktoś może?

W praktyce wygląda to tak,że Niemcy tachają całe lodówy z jedzeniem

Wieluniak_1 - 2016-11-08, 09:17

no to spoko... się coś w ręczniki pochowa :wyszczerzony:
martini44 - 2016-11-08, 13:24

a jak wygląda sprawa kempingu i samego kompleksu dla polaka co słabo zna języki obce ?? :polska
dulare - 2016-11-08, 13:44

W samym kompleksie przy kasach wejściowo / wyjściowych ceny są opisane także po polsku. Czasem nawet trafi się kasjer który coś po polsku rozumie. W restauracjach wewnątrz już słabiej - opisów po polsku brakuje, ale można się zorientować co za ile (płaci się "zegarkiem" i rozlicza przy wyjściu z basenów).

Na kempingu słabo z obsługą po polsku. Podstawowym angielskim idzie sobie poradzić. Brak materiałów po polsku (ale byliśmy na campingu ostatnio w 2015 roku, teraz stajemy już tylko "na dziko" na parkingu pod basenem, więc mogło się zmienić)

martini44 - 2016-11-08, 14:09

dulare, dzięki :bigok :kwiatki: ma nadzieje że Maria S-C opublikuje Twoje info na necie :bigok :diabelski_usmiech :spoko
EwaMarek - 2016-11-08, 20:20

A po co Ci kemping?

Planujesz dojazd pod basen wieczorem, spanko i z samego rana na baseny. Szybkie śniadanko w kamperze.
Siedzisz tam do późnego wieczora, potem idziesz do kampera i nocleg na parkingu.
Rano wyjazd do domu lub na dalsze atrakcje.

Zabierasz troche napojów i suchy prowiant. Obiad kupujesz (są opisy w j polskim) jeszcze lody i jakaś przekąska.

Znudzi ci się aż nadto :spoko

Ja nie jestem miłośnikiem basenów ale ze względu na dzieciaki jeździmy to tu to tam...

Roberto - 2016-11-09, 07:57

EwaMarek napisał/a:
A po co Ci kemping?

Planujesz dojazd pod basen wieczorem, spanko i z samego rana na baseny. Szybkie śniadanko w kamperze.
Siedzisz tam do późnego wieczora, potem idziesz do kampera i nocleg na parkingu.
Rano wyjazd do domu lub na dalsze atrakcje.

Zabierasz troche napojów i suchy prowiant. Obiad kupujesz (są opisy w j polskim) jeszcze lody i jakaś przekąska.

Znudzi ci się aż nadto :spoko

Ja nie jestem miłośnikiem basenów ale ze względu na dzieciaki jeździmy to tu to tam...

My dokładnie tak zrobiliśmy 2 lata temu (długi weekend majowy) :ok
Na parkingu na przeciwko głównego wejścia, oprócz nas, stało jeszcze kilka kamperów.
Nikt nas nie przeganiał. Nikt nie sprawdzał toreb przy wejściu. Nikt nie robił problemu z powodu popijania własnego napoju tudzież jedzenia kanapki...
Zjedzenie obiadu w formie gorącego posiłku w barze na terenie obiektu było czymś naturalny - oprócz zaspokojenia głodu chęć sprawdzenia co ciekawego oferują ;)
Poza tym 11h w saunach wzmaga apetyt :lol:

martini44 - 2016-11-09, 09:05

pewnie tak zrobie jak mówicie, pytanie o kemping miało być dopełnieniem pytania o sam kompleks :confused

Dzięki Panowie :bigok

JaWa - 2016-11-09, 09:10

Ja bym skorzystał z kempingu, w jego cenie jest wejście na halę. Wszystko jest TUTAJ
OMEGA - 2016-11-09, 11:12

Marcin , jeśli jedziesz z dzieciakami i na kilka dni to polecam kemping :

raz płacisz tylko wejście do Tropikal
pozostałe dni tylko kemping
nieograniczona ilość wejść i wyjść
gratisowy autobus co ok. 30 minut /w sezonie 20 minut/
ostatni odjeżdża krótko przed północą
masz prysznice WC itp. na kempingu
podłączenie do prądy, jest zimno można czymś dogrzać
i jeszcze jest wiele argumentów za kempingiem pod warunkiem że na kilka dni
jak na jedną noc to polecam parking przed wejściem gdzieś przy końcu
nikomu to nie przeszkadza.

życzę fajnego wypoczynku , warto tam być tylko nie w Weekend ,
jest tłoczno ale da się też wypocząć a dzieciakom zrobisz super wycieczka :spoko

Wieluniak_1 - 2016-11-09, 11:34

OMEGA napisał/a:
Marcin , jeśli jedziesz z dzieciakami [...]
jak na jedną noc to polecam parking przed wejściem gdzieś przy końcu
nikomu to nie przeszkadza.

jedziemy tylko na jedną noc, więc opcja z parkingiem jest korzystniejsza.

OMEGA - 2016-11-09, 11:50

Na jedną noc to tylko parking ale jak są wiatry to tam strasznie wieje ,

jest to ogromny otwarty teren i tak ukszałtowany że jest wietrznie ,

przy podmuchach autem bujało musieliśmy w nocy zmienić miejsce postoju .

martini44 - 2016-11-09, 14:05

Marianku będę raczej przejazdem ;)
OMEGA - 2016-11-09, 17:29

Marcinku dziękuję,

a ja tak starałem się tobie wszystko podać jak na tacy
życzę dużo wrażeń i przyjemnego wypoczynku , :spoko

może przyda się innym.

martini44 - 2016-11-10, 09:49

Marianku, to ja dziękuję za tacę, jak nie teraz to kiedy indziej się przyda :bukiet:
dulare - 2016-11-10, 11:16

To ja jeszcze wtrącę :)

Autobus jest gratisowy niezależnie od tego czy się mieszka na campingu czy śpi na parkingu przed basenem. My używając tego autobusu dojeżdżamy na dworzec kolejowy w najbliższej miejscowości (Brand) i tam pociągiem jedziemy do Berlina - oszczędzamy i na dojeździe, i na parkowaniu (nasz kamper nie ma naklejki Eko więc nie wszędzie w Berlinie mogli byśmy wjechać). Bilet na pociąg kosztuje 29 euro za max 5 osób, tam i z powrotem oraz ważny na S-bahn i U-bahn oraz tramwaje i autobusy w Berlinie. Uwaga - tylko od poniedziałku do piątku, bilet można kupić u konduktora w pociągu ale po godzinie 9:00 rano. Wcześniej nie obowiązuje (bo dojazdy do pracy :) )

https://www.bahn.com/i/vi...in-ticket.shtml

Wieluniak_1 - 2016-11-13, 09:04

byłem i już szczęśliwie w domku...dziękuję wszystkim za rady i informacje.
W piątek nie było tłumów, leżaki wolne były długo. Od 16 to już baseny pustawe się robiły.
Parking dla kamperów max 5 min od wejścia do kopuły. Na noc kilka ich stało plus zestawy z przyczepami.
Wyjazd udany.

EwaMarek - 2016-11-13, 13:20

Wieluniak_1

Piszesz że jest miejsce na kampery bliżej wejścia?

Masz jakieś foto? Czylis są jakieś zmiany...

Mieli otworzyć te domki za halą główną i basen zewnętrzny - jest to czynne?

Marek

Wieluniak_1 - 2016-11-13, 13:38

fotki nie zrobiłem, wjechałem na parking wskazany, przez znaki. W dzień stoją tam też autobusy.
Baseny zewnętrzne są otwarte tzw strefa Amazonii. Woda gorąca, długa "rwąca rzeka". W sumie to były dwa baseny zewnętrzne i super zjeżdżalnia , coś w rodzaju rwącej górskiej rzeki. Nie taka typowa rynna. To raczej wybetonowana trasa z kilkoma wariantami zjechania...jak górska rzeka.

EwaMarek - 2016-11-13, 18:24

Kiedyś był znak zakazu wjazdu kamparemi pod basen...
Mandus - 2016-11-15, 21:57

Też na długi weekend poleciałem na Tropical Island - ale byłem na kempingu - moim zdaniem od 2 dni pobytu nie warto w ogóle stać na noc na dziko na parkingu, bo po pierwsze w cenie kempingu mamy wejściówki (i wychodzi to taniej, niż byśmy kupowali bilety na same baseny!!!) - warunek - na 2 dni i z wcześniejszą rezerwacją, a po drugie jesteśmy traktowani jak goście z noclegiem i wchodzimy inną bramką bez kolejki! W sobotę kolejka na zewnątrz hali (około południa) miała ponad 100m... dramat.
Ogólnie średnio, jak jedzie się tam drugi raz, czuje się tam jak na Seksmisjii :) ale w sumie to dla dzieciaków no i zimno - a gdzieś chciało się jechać...

Zaskoczony byłem ilością kamperów i przyczep - ja na połowę listopada - całkiem sporo.

EwaMarek - 2016-11-16, 19:31

Piszesz , że masz taniej ale i tak musisz zapłacić za 2 doby na kempingu.

Nigdy nie byliśmy dłużej jak jedna doba - bo co tam robić przez 2 dni???

Latem to co innego.

Wieluniak_1 - 2016-11-16, 19:54

Mandus napisał/a:
Też na długi weekend poleciałem na Tropical Island - ale byłem na kempingu - moim zdaniem od 2 dni pobytu nie warto w ogóle stać na noc na dziko na parkingu, bo po pierwsze w cenie kempingu mamy wejściówki (i wychodzi to taniej, niż byśmy kupowali bilety na same baseny!!!)

ja za bilet rodzinny płaciłem on-line 125 euro.

Mandus napisał/a:
wchodzimy inną bramką bez kolejki! W sobotę kolejka na zewnątrz hali (około południa) miała ponad 100m... dramat.

ja byłem w piątek i żadnej kolejki nie było. Nawet na basenach był luzik i o 9 to większość leżaków wolna. Jeszcze około 11 spokojnie miejsca wolne były. Ludzi generalnie dużo nie było.

Na dwa dni to ja tam nie miałem co robić. Dzieciaki się nudziły.

MILUŚ - 2017-06-21, 16:30

Trochę odgrzeję kotleta..........

Ponieważ Stena Line darowała nam 4 godziny i zmieniła port wypłynięcia do Szwecji wymyśliłem sobie ,że może odwiedzimy TI .

Czy istnieje możliwośc wjazdu póżną nocą na parking ?

gpjac - 2017-06-22, 15:27

Tak możesz wjechać na parking o dowolnej porze dnia i nocy.
miciurin - 2017-07-06, 00:20

Byliśmy pierwszy raz w.Tropical Islands i na pewno nie ostatni. Od 10 do północy, dzieciaki nie miały Ani na chwilkę dość. Na parkingu przed sporo kamperow, nikt się nie.czepia.
Na dodatek spotkałem kolegę z forum, Mavv dzieki za spotkanie :spoko

Mavv - 2017-07-06, 22:55

miciurin, było nam bardzo miło :) Pozdrawiamy również! :spoko Fajnie, że Wam się spodobało :) My już tam trzeci rok z rzędu byliśmy i pewnie za rok też będziemy :)
Ps. Jestem Mavv, bo Mavi to ktoś inny :)

miciurin - 2017-07-06, 23:37

Mavv napisał/a:
miciurin, było nam bardzo miło :) Pozdrawiamy również! :spoko Fajnie, że Wam się spodobało :) My już tam trzeci rok z rzędu byliśmy i pewnie za rok też będziemy :)
Ps. Jestem Mavv, bo Mavi to ktoś inny :)

Przepraszam,już poprawiłem.
Bardzo nam się podobało i na pewno wrócimy na wyspę.
Jak było na granicy, mam nadzieję że bez przeszkód ?
My jesteśmy drugi dzień w Berlinie, a jutro dalej w trasę.

Mavv - 2017-07-06, 23:43

Na granicy był spokój. Stali celnicy, ale nie widzieliśmy, żeby kogoś kontrolowali. Jedynie były ograniczenia prędkości.
My dziś w Sieradzu, jutro Puławy :)
Udanego wypoczynku!

silny - 2018-12-23, 08:42

Powiedzcie mi proszę , czy jest sens pchać się na Tropical między świętami bożego narodzenia a Sylwestrem???

Nie pojedziemy w tym roku na sylwestra na narty i sam nie wiem co zaproponować dzieciakom żeby nie było problemu że przesiedzą połowę czasu na komputerach :gwm
Liczyłem że może zmrozi , pojeździmy na łyżwach , pobawimy się na śniegu a tu :evil: +8*C

Czy na Tropical w te wolne dni będzie tłok jak diabli , był ktoś w święta , bo nigdy nie bylem

:?: :?: :?:

andi at - 2018-12-23, 08:56

Dzieciaki to tylko termy :spoko
silny - 2018-12-23, 08:59

Nie mogę, chciałem połączyć wyjazd kamperem na Tropical z wyjazdem na sylwestra do siostry która mieszka koło Berlina
mischka - 2018-12-23, 11:33

silny napisał/a:
Czy na Tropical w te wolne dni będzie tłok jak diabli

Pogoda nie sprzyja, niemieckie dzieci mają ferie świąteczne. Resztę dopowiedz sobie sam. Na pewno nie będzie luźno ale przybywając z samego rana nacieszycie się kilkoma spokojnymi godzinami.

KACPERKI 2 - 2018-12-23, 14:13

andi at napisał/a:
Dzieciaki to tylko termy :spoko

Andi - wiele razy jak czytam Twoje podpowiedzi to są trafne i podzielam Twoje zdanie ale nie tym razem ( niestety ) :spoko I chyba dawno byłeś na Tropikalnej 8-)

Termy z dziećmi ? I co one będą robić? Siedzieć godzinami leczniczo?

Silny - myślę, że dobrze celujesz z tą wyspą. Dla dzieciaków raj ale to pewnie wiesz sam.

Byłem tam pewnie więcej niż ze 20 razy i wiesz co? Też uważałem, że w tygodniu będzie luźniej a w weekend ciasno. Okazało się że wcale to nie jest takie oczywiste. Niby ferie - OK ale może "Berlniacy" pojadą w Alpy albo na prawdziwe tropiki czego nie mogą zrobić w "normalnym czasie szkolnym". W moim przypadku bywało że w weekend było pusto a w tygodniu masakra... Choć faktycznie przeważnie jest odwrotnie. ALe to tylko dowód na to, że nie ma sztywnej reguły..

Poza tym okres świąteczny to przesłanka do tłoku wszędzie. TOP SEZON i tyle. Trudno. Tam i tak będzie lepiej niż tłumaczyć dzieciakom że nie ma się dla nich innej propozycji. Z resztą dzieciaki nie będą odczuwać tłoku - to my staruchy to mamy częściej :wyszczerzony:

Moja rada co do samej tropikalnej - jeśli będzie tłok - bierz sobie bilet ze światem saun. Tam ZAWSZE dużo wolnych leżaków i spokoju. Owszem dopłacisz po ok. 14 eur za dzień do normalnego biletu ale za to masz miejsce na cały dzień do odpoczynku, drzemki, wypicia spokojnej kawy itp.

Owszem - na strefie saun bywa że osoby poruszają się nago ale to naprawdę wyjątki. Przy samych saunach i przy trzech basenach jacuzzi więcej, ale jeśli chcesz z dziećmi uniknąć takich widoków to zaraz za bramkami szukaj w lewo strefy z leżakami i masz wszystko co trzeba a nie musisz tłumaczyć nic dzieciakom ( nie wiem jakie masz duże dzieci ).

Miłego wypoczynku :spoko

dulare - 2018-12-23, 15:13

Byliśmy w Tropical kilka razy, w tym raz dokładnie 26 grudnia. Faktycznie nie ma reguły co do tłoku. 26 grudnia natomiast byliśmy trochę zdziwieni, bo ludzi było jakby mniej, natomiast w więszości było to przedstawicielstwo mniejszości tureckiej :)
silny - 2018-12-23, 21:00

No to moźesię odważę , od rana :)
andi at - 2018-12-24, 13:23

mischka napisał/a:
silny napisał/a:
Czy na Tropical w te wolne dni będzie tłok jak diabli

Pogoda nie sprzyja, niemieckie dzieci mają ferie świąteczne. Resztę dopowiedz sobie sam. Na pewno nie będzie luźno ale przybywając z samego rana nacieszycie się kilkoma spokojnymi godzinami.

Agat wiadomo jak dzieci to termy z bajerami ,ale to musimy sobie sami dopowiedzieć :spoko :idea

KACPERKI 2 - 2018-12-24, 13:28

andi at napisał/a:

no jasne że tak :ok :spoko

Cathay - 2019-07-10, 19:03

Agat napisał/a:

Owszem - na strefie saun bywa że osoby poruszają się nago ale to naprawdę wyjątki. Przy samych saunach i przy trzech basenach jacuzzi więcej, ale jeśli chcesz z dziećmi uniknąć takich widoków to zaraz za bramkami szukaj w lewo strefy z leżakami i masz wszystko co trzeba a nie musisz tłumaczyć nic dzieciakom ( nie wiem jakie masz duże dzieci ).

Miłego wypoczynku :spoko

Powyższe to recepta na powiedzenie cywilizacji: "jestem Polakiem, nie potrafię się zachować".
Jak nie chcesz widzieć golizny to nie wchodź do strefy saun. Nie zabieraj miejsca w tej strefie ludziom którzy chcą tam wypoczywać.
A to co strasznego mogą tam zobaczyć dzieci to wiesz chyba tylko Ty.