Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

elektryka, solary, przetwornice i akumulatory - Dobór regulatora do Paneli 600W +

nysander - 2021-09-04, 10:15
Temat postu: Dobór regulatora do Paneli 600W +
Witam,

prowadzę rozważania teoretyczne nad moim przyszłym kamperem i doszedłem do wniosku że chciałbym mieć na dachu między 600 a 1000 W w solarach które będą ładować 200-400Ah baterie LiFePo4

z informacji które do tej pory wyczytałem na forum wychodzi mi że prąd maksymalny z takiej mocy wychodzi między 50 a 85A. Największe regulatory MPPT jakie znalazłem w cenach <1000 zł to np Tracer 4210AN 40A czyli wychodzi mi że wykorzystam 80% mocy z dachu dla 600W i <50% dla mocy na dachu 1000W.

co w takim razie innego mogę zastosować lub jak połączyć panele żeby wykorzystać w pełni zakładaną moc solarów?

z góry dziękuję za pomoc.

Banan - 2021-09-04, 11:39

nysander napisał/a:
co w takim razie innego mogę zastosować

Proponuję zastosować zwiększenie budżetu na regulator, jest to wydatek który odwdzięczy się bezawaryjnością i spokojnym snem. +1000 PLNów przy takiej inwestycji to kropelka. Chcesz kupić 400Ah LiFePo4, kwasiaka z rozruchu chcesz również zastąpić LiFePo4, a sknerzysz na regulator?
Np. tu znajdziesz, za trzy dni masz u siebie

nysander - 2021-09-04, 12:17

ok w takim razie pomijając budżet ... licząc 1000W czyli ok 85A który z tych byś sugerował?

8415
8420
10415
10420

Banan - 2021-09-04, 14:54

Nie daje się natężenia ani napięcia urządzeń "na styk", pomimo zabezpieczenia w układzie, lepiej dać trochę wyższy. Ja bym zastosował 10420AN. Takie 15A "zapasu" będzie OK, nie będzie "wyżyłowany"
Roberto - 2021-09-04, 15:10

Banan napisał/a:
Nie daje się natężenia ani napięcia urządzeń "na styk", pomimo zabezpieczenia w układzie, lepiej dać trochę wyższy. Ja bym zastosował 10420AN. Takie 15A "zapasu" będzie OK, nie będzie "wyżyłowany"

A nie słyszałeś o tym, że z paneli 600W uzyskasz tyle mocy tylko w idealnych warunkach słonecznych i panelach ustawionych pod odpowiednim kątem :bajer
Przez ostatnie 3 lata jeździłem swoim poprzednim kamperem mając na dachu 750W.
Do ładowania aku pokładowego było 600W i Epower 4210. Czyli 40A i nigdy nie było jakichkolwiek problemów.
Dla paneli 1000W ułożonych na płasko w zupełności wystarczy regulator 70A. :chytry

Banan - 2021-09-04, 17:51

Roberto napisał/a:

Jesteś zupełnie pewien, że miałeś te 750W, czy miałeś naklejkę 750W? :bajer
Wielokrotnie się przekonałem, że lepiej jest przeszacować, niż niedoszacować elementów instalacji.
O pożarach instalacji fotowoltaicznych chyba czytałeś?

Roberto - 2021-09-05, 09:17

Banan napisał/a:
Roberto napisał/a:

Jesteś zupełnie pewien, że miałeś te 750W, czy miałeś naklejkę 750W? :bajer
Wielokrotnie się przekonałem, że lepiej jest przeszacować, niż niedoszacować elementów instalacji.
O pożarach instalacji fotowoltaicznych chyba czytałeś?

Tak się składa, że od lat (po części zawodowo, bo swojej firmie) zajmuję się, między innymi, projektowaniem i montażem tego typu instalacji i uwierz - wiem co montuję. Posiadam też odpowiednie narzędzia aby sprawdzić jaką moc faktycznie osiąga dana instalacja :-P

A swoją drogą, to widziałem, że założyciel tego wątku ma zamiar w przyszłości mieć kamperka na bazie H3L4 i tu moje pytanko:
Gdzie Ty zamierzasz upakować te 1000W w panelach :?: Nawet jak zrezygnujesz z wszystkich okienek dachowych to i tak będzie ciężko zmieścić się w obrysie dachu :chytry Myślę, że realnie 600W to będzie max ;)

Banan - 2021-09-05, 11:55

Roberto napisał/a:
Gdzie Ty zamierzasz upakować te 1000W w panelach

No i jeszcze co? Ja nigdzie nie mam zamiaru nic montować :haha:
Roberto napisał/a:
Posiadam też odpowiednie narzędzia aby sprawdzić jaką moc faktycznie osiąga dana instalacja

Też używam profesjonalnego MPI od Sonela :-P
A co do sedna sprawy, nigdy bym nie polecił klientowi, ani nie zamontował niedoszacowanego falownika (regulatora), na tabliczkach znamionowych ma się zgadzać, bo w razie uszkodzeń, pożaru itp ponosimy odpowiedzialność. 8-)

nysander - 2021-09-05, 12:39

Po głowie chodzi mi kilka pomysłów jak zamontować 3 duże panele i w szczytowej mocy dobić do ok 1000W dostępnej mocy. Jak dopracuje idee to przedstawię ja pod konstruktywną krytykę. 😉
Banan - 2021-09-05, 13:50

nysander napisał/a:
Po głowie chodzi mi kilka pomysłów jak zamontować 3 duże panele i w szczytowej mocy dobić do ok 1000W

Tylko po co Ci tyle prądu...? :niewiemm
Mam 350W na dachu, 120Ah LiFePo4 i jeszcze nie zdarzyło się, by mi prądu zabrakło. Młody ogląda TV, czasami gra na konsoli jak obiadek gotujemy, lapka czasami użyję, ładuję telefony...

Roberto - 2021-09-05, 16:21

Banan napisał/a:

Roberto napisał/a:
Gdzie Ty zamierzasz upakować te 1000W w panelach

No i jeszcze co? Ja nigdzie nie mam zamiaru nic montować

Kolego Banan nie pisałem do Ciebie...
Z kontekstu wyraźnie wynika, że zwracam się w tym momencie do autora wątku :-P

Banan napisał/a:
Też używam profesjonalnego MPI od Sonela
A co do sedna sprawy, nigdy bym nie polecił klientowi, ani nie zamontował niedoszacowanego falownika (regulatora), na tabliczkach znamionowych ma się zgadzać, bo w razie uszkodzeń, pożaru itp ponosimy odpowiedzialność.

Nie zamierzam się licytować, kto używa lepszego sprzętu lub jak obsługuje swoich klientów.
Serwisem elektroniki zajmuję się od około 30 lat i nigdy nie miałem reklamacji na swoje usługi, więc chyba nie jest tak źle :ok

Banan napisał/a:
Tylko po co Ci tyle prądu...?

Każdy ma różne potrzeby.
Ja na przykład w poprzednim kamperze zasilałem z paneli klimę - Frala03 :bajer
Oprócz tego pijemy dużo kawy z mocnego ekspresu ciśnieniowego...

Być może nysander właśnie tyle potrzebuje :szeroki_usmiech

nysander - 2021-09-05, 17:52

Płyta indukcyjna ekspres ciśnieniowy codziennie przynajmniej raz czajnik laptopy... Tak na szybko licząc główne odbiory. Suszarka do włosów dla żony i córki i bedzie zapotrzebowanie
Roberto - 2021-09-05, 18:01

Znam ten ból ;)
Weź jednak pod uwagę, że panele elastyczne są stosunkowo delikatne, zaś te sztywne niestety dość ciężkie.
Każdy dodatkowy kilogram to zmora kamperowca :evil:

Banan - 2021-09-05, 18:50

Roberto napisał/a:
Kolego Banan nie pisałem do Ciebie...
Z kontekstu wyraźnie wynika, że zwracam się w tym momencie do autora wątku

Roberto, patrz zawsze na emotki na końcu wypowiedzi, to miał być żart, ale jak nie wyszło, to sorry :oops:
Roberto napisał/a:
Serwisem elektroniki zajmuję się od około 30 lat i nigdy nie miałem reklamacji na swoje usługi, więc chyba nie jest tak źle

Nie śmiałbym podważać Twej fachowości, ale w papierach też musi grać, dla ratowania własnego tyłeczka.

nysander, to pomyśl nad zakupem integry, ma większy dach, to i paneli zmieścisz więcej :mrgreen:

Roberto - 2021-09-05, 19:03

Banan napisał/a:
Roberto, patrz zawsze na emotki na końcu wypowiedzi, to miał być żart, ale jak nie wyszło, to sorry

Spoko, luzik :ok :-P :pifko

nysander - 2021-09-05, 19:14

Mam tego świadomość więc na pewno będą dwa podnoszone żeby mieć lepszy uzysk ale na ten trzeci muszę przynajmniej dach przygotować na ewentualne dołożenie gdyby prądu brakowało
Roberto - 2021-09-05, 21:09

Podnoszone panele to (w/g mnie) przesada :-P
Wyobraź sobie, że masz fajną miejscówkę, rozpakowane wszystkie bambetle, itp, itd...
Panele podniesione i jest super uzysk. ale po kilku godzinach okazuje się, że słonice jest już z drugiej strony i co :?: - przestawiasz auto :?: :?:
Przy panelach ułożonych na płasko, może będzie trochę mniej mocy, ale zawsze tyle samo :bajer

nysander - 2021-09-05, 21:22

nie będzie tak źle ... przechylą się na drugą stronę :P
Banan - 2021-09-05, 22:35

Roberto napisał/a:
Podnoszone panele to (w/g mnie) przesada :-P

Nie tylko według Ciebie :-P
nysander napisał/a:
nie będzie tak źle ... przechylą się na drugą stronę :P

Wszystko jest możliwe do zrobienia, ale musisz jednak pamiętać o DMC 3,5T a takie ustrojstwo swoje będzie ważyło o kosztach nie wspomnę. :diabelski_usmiech
Gdyby to było opłacalne energetycznie, Świstak by to dawno na Milce założył, a DMC ma powyżej 3,5T :haha:

marek230482 - 2021-09-06, 11:11

Ja mam podnoszony i obracany panel. Zamontowałem elastyka 100W na obrotnicy satelitarnej. Pilotem ustawiam sobie panel do słońca. Latem w środku dnia uzysk jest niewielki. Raczej kilka do kilkunastu %. Ale poza sezonem różnica jest ogromna gdy późną jesienią w środku dnia ustawię panel na słońce. W niektórych przypadkach o wschodzie czy zachodzie zbieram jeszcze dużo mocy podczas gdy na płasko nie ładowałoby nic.
Tylko że na taki mechanizm raczej nie dasz więcej niż 200W elastyka.