Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Ogrzewanie alde - jakim płynem jest napełniona instalacja

tadek - 2009-01-26, 20:39
Temat postu: Ogrzewanie alde - jakim płynem jest napełniona instalacja
Instalacja centralnego ogrzewania w moim kamperze jest napełniona jakimś płynem podobnym do BORYGO. Czy ktoś może wie czym jest napełniany układ ogrzewania ALDE "fabrycznie" ? Potrzebuję uzupełnić niewielką ilość, bo w zbiorniczku wyrównawczym poziom opadł do minimum. Wolałbym nie wymieniać wszystkiego bo to operacja skomplikowana i niewątpliwie kosztowna.
Proszę o radę.

AUTOJUR - 2009-01-26, 20:52

Tadek znajomy ma też takie,ale ma połączone z układem chłodzenia silnika :shock:
Może ty masz tak samo :?:

tadek - 2009-01-26, 21:07

Jest połączone z układem chłodzenia silnika ale za pośrednictwem wymiennika. Pozwala to grzać część mieszkalną ciepłem z silnika. Można też w drugą stronę, podgrzać silnik piecykiem gazowym przed odpaleniem.
Niestety w obu obiegach są inne płyny.

jacekiagatka - 2009-01-26, 21:16

Takie cuda posiada Konrad "koko" ale pisał że wybiera się na mały remoncik do szpitala. Może jeszcze jest domku. :spoko
papamila - 2009-01-26, 21:20

tadek napisał/a:
Czy ktoś może wie czym jest napełniany układ ogrzewania ALDE "fabrycznie" ?

Tadek,
pisz maila lub dzwoń do firmy ebac z robakowa k/ Grudziadza
oni się specjalizują w alde
http://www.ebacamp.pl/

tadek - 2009-01-27, 22:36

Dzięki z rady! Dostałem odpowiedź z ebacamp, że to zwykły płyn na bazie glikolu. Kupiłem taki na najbliższej stacji i uzupełniłem poziom w zbiorniczku. Nic nie wybuchło ani się nie rozleciało, więc chyba jest ok.
f68 - 2009-01-27, 22:36

glikol wiec mozesz spokojnie wlac borygo bo to tez roztwór glikolu
f68 - 2009-01-27, 22:37

w tym samym momencie wpisalismy posty
tadek - 2009-01-27, 22:41

:wyszczerzony: :spoko
koko - 2009-01-28, 16:53

Dobrze zrobiłeś że uzupełniłeś bo ja by zabrakło musiał byś otpowietrzać.
U mnie jest to jeden plyn bez wymienników

Suburban - 2017-11-08, 03:00

Czy ale jest dużo wydajniejsze niż zwykła truma? Jak to jest z tym ogrzewaniem? Nie pytam o to jak silnik grzeje a o to czy np w zimę ktoś tego używał i wie ile schodzi gazu przy np -15. Mi przy trumie butla nie starcza na tydzień nawet przy zimowych zabawach :)
koko - 2017-11-08, 07:54

To zupełnie inne rowiązania
Nie da się zastąpić jednego drugim.

MER-lin - 2017-11-08, 13:22

Alde, z tego względu, że ma kilka grzejników rozmieszczonych w różnych częściach kampera, nagrzewa zabudowę bardziej równomiernie i dokładnie niż Truma. Jednak coś za coś. Duży piec, sporo płynu do przepchnięcia przez ładnych parę metrów instalacji powoduje zwiększone zużycie gazu w stosunku do Trumy. Nie ma jednak denerwującego dmuchania powietrzem z rur rozprowadzających ciepło.
Suburban - 2017-11-08, 20:40

MER-lin napisał/a:
powoduje zwiększone zużycie gazu w stosunku do Trumy..

Żartujesz że Alde zużywa więcej gazu niż truma? To jest pytanie bo nie wiem.
Jak to więcej, jak to wiecej?
Przecież chyba taka jest idea centralnego ogrzewania żeby było oszczędniejsze niż grzanie powietrza. W centralnym nie grzeje się powietrza tylko wodę/czynnik który wolniej oddaje ciepło :O
Z doświadczenia własnego wiem że w zimie przy trumie butla gazu starcza na 3-4 dni to jak to więcej :D zmieniacie ALDOWCY butle 11kg codziennie lub co 2 dni? :-O !
Oglądam sobie kampery na mobile.de i w marzeniach sobie wybieram następce mojego
(który jest wierny, kochany i rzetelny i wcale go nie zmieniam na razie)
No i jak tak sobie oglądam to staram się wybrać z alde nie trumą i najchetniej Neismann & B. albo concorde... A tu alde jeszcze więcej zjada gazu? Szok

koko - 2017-11-16, 19:10

Ja miałem wszystkie rodzaje ogrzewań i wiem to-
Ogrzewanie Alde jest bardziej luksusowym ogrzewaniem budowanym w luksusowych camperach i jest
najprzyjemniejszym w użytkowaniu.
Nikt nie zrobił badań porównawczych nad wydajnością
Nie ma kampera który by miał dwa rodzaje zamontowane i przemiennie w tych samych warunkach pogodowych używał.
przepychanie płynu to kilkuwatowa pompeczka a nie huczący wentylator.
Nie zjada gazu
a płyn to płyn do zalewania to płyn do zalewania instalacji chłodzącej samochodów WV

Suburban - 2017-12-08, 17:40

koko napisał/a:
Ja miałem wszystkie rodzaje ogrzewań i wiem to-
Ogrzewanie Alde jest bardziej luksusowym ogrzewaniem budowanym w luksusowych camperach i jest
najprzyjemniejszym w użytkowaniu.
Nikt nie zrobił badań porównawczych nad wydajnością
Nie ma kampera który by miał dwa rodzaje zamontowane i przemiennie w tych samych warunkach pogodowych używał.
przepychanie płynu to kilkuwatowa pompeczka a nie huczący wentylator.
Nie zjada gazu
a płyn to płyn do zalewania to płyn do zalewania instalacji chłodzącej samochodów WV

To ja powiem ze swojego doświadczenia że 3-4 dni na 11kg pb to max jeżeli chodzi o wyjazd zimowy na narty w mojej zabudowie. Jak miałeś różne rodzaje ogrzewania i kamperów to jak u Ciebie w zimie wyglądało zapotrzebowanie na pb?

koko - 2017-12-08, 21:02

Nie wiem nie jeżdziłem na narty
koko - 2017-12-08, 21:06

Nie wiem nie jeżdziłem na narty
piwowar - 2017-12-19, 02:02

Ja w swoim kamperze 7,5 m dł. ogrzewanie Alde przy -5 st. w dzień w nocy -8 st. temperatura w kamperze 23 st. zużywam 10 kg propanu przez weekend piątek od 20 h do niedzieli do 16 h w tym jest ciepła woda (4 razy prysznic, woda do mycia naczyń, kuchenka, podgrzewane zbiorniki na szarą i czystą wodę) W moim byłym kamperku 25-letnim ogrzewanie truma nawiewne spalanie propan-butan 11 kg wystarczało na pełne 3 dni (tylko grzanie) Komfort ogrzewania Alde jest dużo lepszy (nie porównany) od nawiewnej Trumy