|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
elektryka, solary, przetwornice i akumulatory - panel przenośny do ładowania aku rozruchowego
less11 - 2021-09-18, 22:56 Temat postu: panel przenośny do ładowania aku rozruchowego w okresie zimowym generalnie nie mam możliwości podłączenia kampera do 230v i mam problem z doładowywaniem aku rozruchowego. Aku zabudowy doładowywuje się z panela i to w miarę wystarcza. Pomyślałem że kupię na Ali panel przenośny, coś około 50W i położę/postawię go za szybą przednią na okres zimowy. Czy takie rozwiązanie Waszym zdaniem w ogóle coś da?
DC - 2021-09-19, 08:15
Cześć. Jak masz już panel to podłącz do niego też aku samochodowe, zmień regulator na dwa aku i ustawiasz sobie ile na każdy ma ładować. Zimą najlepiej 50/50 .
less11 - 2021-09-19, 16:59
Niby bardzo dobre rozwiązanie, a co więcej mam już taki regulator, który kupiłem do poprzedniego kampera. Panel i miejsce na regulator mam jednak z tyłu kampera, a aku rozruchowe z przodu i nie chce mi się rozbebeszać całego środka żeby drugi kabel prowadzić. Stąd mój pomysł żeby zastosować panel przenośny.
krzlac - 2021-09-20, 11:22
less11 napisał/a: | ...nie chce mi się rozbebeszać całego środka żeby drugi kabel prowadzić. Stąd mój pomysł żeby zastosować panel przenośny. |
Zamiast organizować przenośny panel, połóż tymczasowy kabel miedzy regulatorem a akumulatorem rozruchowym (na dachu, pod podwoziem lub wewnątrz pojazdu). Na wiosnę zwiniesz te 7-8 m przewodu i po sprawie.
Banan - 2021-09-20, 12:36
less11, pisałem w innym temacie, zastanów się, czy warto zostawiać akumulatory na zimę, jeżeli sprzęt nie jest eksploatowany.
Lepiej zanieść akumulatory do garażu (piwnicy itp) i je ładować raz w miesiącu.
Popatrz i poczytaj sobie TUTAJ
less11 - 2021-09-20, 22:42
krzlac napisał/a: | Zamiast organizować przenośny panel, połóż tymczasowy kabel miedzy regulatorem a akumulatorem rozruchowym (na dachu, pod podwoziem lub wewnątrz pojazdu). Na wiosnę zwiniesz te 7-8 m przewodu i po sprawie. |
I to jest dobry pomysł
less11 - 2021-09-20, 23:03
Banan napisał/a: | less11, pisałem w innym temacie, zastanów się, czy warto zostawiać akumulatory na zimę, jeżeli sprzęt nie jest eksploatowany.
Lepiej zanieść akumulatory do garażu (piwnicy itp) i je ładować raz w miesiącu.
Popatrz i poczytaj sobie TUTAJ
|
Aż tak. Mam nadzieję że to tylko przypadek.
|
|