Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nasze opinie i pytania, - Laptop czy tablet? A może inne propozycje...

Monter - 2021-09-24, 09:46
Temat postu: Laptop czy tablet? A może inne propozycje...
Jak w temacie - zastanawiam się co jest bardziej praktyczne i co się bardziej opłaca/przyda.

Mam już trochę latek i ze wzrokiem coraz słabiej. Pamiętam też czasy bez laptopów, tabletów a nawet telefonów komórkowych ;) Zaczynałem od komputera stacjonarnego i tu mi się do dziś najlepiej przegląda oraz pisze. Po przymusowej przesiadce na mobilną zabawkę widzę zalety szukania informacji "tu i teraz" czy korzystania z nawigacji, natomiast pisanie na czymś takim więcej niż kilku słów doprowadza mnie do szału. Dlatego myślałem o doposażeniu się w... no właśnie?

Szukam urządzenia jakie:
- w miarę długo działa na baterii a ładowanie go nie powoduje przygasania światła czy konieczności odpalania silnika (mam jakąś tam słabą przetwornicę 400W - bieda)
- ma ekran matowy, nie cierpię przeglądania się w lustrze
- ma co najmniej 10 cali i osobną klawiaturę
- nie jest przesadnie wielkie i ciężkie, bo jak nie wymyślę gdzie to chować to będę musiał zabierać każdorazowo do plecaka, a dużo łazimy i zwiedzamy
- nie jest to sprzęt z logiem jabłka, bo nie mam nic z tej rodziny i wejście w nią to zdaje się konieczność nauki odmienności obsługi oraz zakupu worka kabli i przejściówek
- sprzęt musi radzić sobie z aktualnymi stronami w sieci (które są czasem dość obciążające), YouTube, itd. i żeby nie było zaskoczenia czy zawieszek gdy otworzy się w przeglądarce kilka zakładek
- sprzęt musi mieć minimum WiFi żebym mógł udostępnić sobie neta z telefonu, opcjonalnie własny modem GSM. Jeśli ktoś poleci tablet to konieczne z dobrym GPS. Dotyku nie potrzebuję.
- sprzęt musi umieć odtwarzać filmy FullHD lub 4K bez zjedzenia 100% zasobów i grzania się do czerwoności. Póki co nie robię montażu filmów ale jak coś nagram telefonem to chcę móc to obejrzeć na większym ekranie (+ film na wieczór opcjonalnie)
- sprzęt NIE musi mieć aparatów foto, deską do krojenia krajobrazów focił przecież nie będę. Kamerki też może nie być, nie prowadzę telekonferencji
- sprzęt MUSI być w miarę solidny, żeby się zaraz nie rozpadł, nie połamał, nie uszkodziły zawiasy (laptop)
- MOŻE być używany, nie szukam kolejnej zabawki do kupienia wyłącznie na raty :diabelski_usmiech
- przyda się też poza kamperem, np. w domu - bo nie mieszkamy na stałe w kamperze (póki co)
- cena możliwie niska i adekwatna do osiągów/wyposażenia/zalet
- jak o czymś zapomniałem, wyjdzie (mam nadzieję) w dyskusji.

Liczę, że ktoś ten problem zna lub przerabiał i coś podpowie :ok
Ciekawe, czy istnieje cokolwiek na rynku spełniające takie wymagania :gwm

Banan - 2021-09-24, 10:12

Dodaj jeszcze ile talarów chcesz przeznaczyć na to urządzenie. :spoko
Monter - 2021-09-24, 10:27

2 i 4 myślnik od dołu. Rozważę każdą sensowną propozycję, nie chcę z góry narzucać widełek od-do żeby nie ograniczyć pola do dyskusji. Mile widziane także porady typu "miałem XYZ, nie bierz tego, bo... (powód, wady)".
Banan - 2021-09-24, 10:38

Biorąc pod uwagę pierwsze kryterium, wygrywa tablet, pozostałe kryteria też się pokrywają.
Za czapkę śliwek, to raczej nie kupimy, ale za niecałe 1300PLNów można nabyć całkiem dobry sprzęt o przyzwoitych parametrach. Do tego dokupić klawiaturkę, [np z padem (myszką) po BT] taką by Ci pasowała i będzie Pan zadowolonyyyyy.... :bigok
Taki powinien Cię uszczęśliwić ma wbudowane głośniki Harman Kardon, więc bez wsparcia da się jakieś filmy oglądać. Wgrasz aplikację, to będziesz miał i nawigację.
:spoko

Monter - 2021-09-24, 11:08

Banan - to co polecasz ma Android 8.0 - ile to będzie jeszcze miało wsparcia?
Banan - 2021-09-24, 12:10

Monter napisał/a:
Banan - to co polecasz ma Android 8.0 - ile to będzie jeszcze miało wsparcia?

Zapewniam Cię, że na tyle długo, że zdążysz go "zajeździć" - to nie windows :bajer

mrskoku - 2021-09-26, 17:56

nei wiem jaki masz budżet ale przekornie napiszę - macbook air m1.

obsługi można nauczyć się bardzo szybko. nie trzeba mieć worka kabli.
air m1 na 1 ładowaniu do 18 godzin pracy. po odłączeniu od zasilacza nie zwalnia..
ładowanie z usb-c - ja mam swoje ładowarki - działa bez problemów. w aucie mam samochodową 100W - bez problemów.
generalnie za często tego nie trzeba ładować.
wydajnościowo poradzi sobie ze wszystkim i to jeszcze przez dłuugi czas.

Socale - 2021-09-26, 18:19

Uuuuuuuu...
To teraz posypie się niekończąca lista propozycji :mrgreen:
W tym roku wyjątkowo zabrałem laptopa ze sobą na urlop, bo też mnie wqurza pisanie na 5" ekranie a strony są jakoś dziwnie inaczej i gęsto zaśmiecone przez co poruszanie się jest utrudnione.
Mam pełnowymiarowy laptop, ale jeszcze świeżutki więc lata bez jąkania i jest niezwykle lekki. Bateria na 4-5h lekkiej pracy typu YT, Alleportal, Mapy no i niewyłączalne forum CT :mrgreen:
Są jeszcze takie małe laptopy z ekranem około 10"

Comsio - 2021-09-26, 20:42

8- latek był u mnie tablet Samsung z górnej półki :ok Padła płyta główna :(
Mam już na oku Samsunga za około 1600 zł. :roll:
Obecnie :szeroki_usmiech HP Pavilion dv 6000 dziadziuś hula :ok

Brodacz77 - 2021-09-26, 22:09

Nie będę rzucał producentami, ale dla mnie mały, solidnie zbudowany laptop z przyzwoitą baterią. może nie musi być 17 cali bo do plecaka ciężej będzie wcisnąć (ja teraz z 14 korzystam) ale będzie to zawsze działać (no chyba że jakiegoś ziemniaka oszczędnościowo zakupisz). Czy masz na pokładzie 7, 10 czy Bill wymyśli 15 okienek, możesz wrzucić pingwina (to już po bandzie) to jednak laptop przegryzie Youtube, popiszesz pracę, pooglądasz TV (i to dalej większy ekran bo nawet mini lapek 14 to więcej niż tablet 10), popiszesz na Camperteam z klawiatury a z tabletem na androidzie to już nie tak różowo. Google w porozumieniu z producentem tableta stwierdzi, że masz zakupić nowy, bo ten się już nachodził i "aktualizacje, poprawki bezpieczeństwa" sprawią, że nie da się strony otworzyć, doprowadzą Cię do szewskiej pasji i tablet wyląduje zgodnie z założeniami producenta :diabelski_usmiech na ścianie. Potem grzecznie za reklamami w mediach pobiegniesz (teoretyzuję oczywiście) za nowym hujałejem (bo Lewy taki nosi) - wiem, wiem - skończyła się sielanka hujałeja i guugla ale fajnie to zabrzmiało i przekazało część myśli, którą chciałem przekazać.

Podsumowując - na laptopa z okienkami albo linuksem mamy większy wpływ niż na jakikolwiek tablet z androidem. Google (czy jak ktoś lubi jabłko) nie zmusi mnie do wymiany sprzętu, bo tak im się podoba i chcą mi wcisnąć nowy sprzęt. I dlatego ciągle z lapka korzystam.

Monter - 2021-09-27, 01:52

Brodacz77, dzięki za podsumowanie. Właśnie mi po głowie chodzi coś podobnego: tablet niewiele tańszy od używki biznesowej laptopa, a to drugie więcej możliwości posiada i bardziej uniwersalne jest. No ale cięższe i mniej przenośne. W tablecie boję się, że za chwilę jakieś coś ktoś pozmienia i tak, jak obecnie użytkowników androida poniżej 8.0 pozamiatano brakiem możliwości otwierania stron zabezpieczonych nowszymi certyfikatami https, tak to samo może spotkać kolejne wersje. I wtedy sprzęt do niszczarki tylko.
Linux nie jest mi obcy - adminuję serwerem, bawiłem się desktopem. Główne wymagania to trwałość, waga i czas pracy/prądożerność.
Apple odpada, to co mi zostaje?

Cyryl - 2021-09-27, 06:56

Moim zdaniem wygląda to tak:
Producenci poszli w kierunku telefonów i w tej samej cenie masz telefon o znacznie większych możliwościach niż tablet.

Więc albo laptop, albo telefon.
Ja w kamperze oprócz telefonu mam laptop 10', ale nawet nie pamiętam kiedy go używałem.
W domu leży tablet 9' też nieużywany.

O prawda telefon używam też w innych celach, mam na nim cały MS Office, mapę nie wymagającą internetu, mapę lasów państwowych (więc możesz go wziąć na spacer) i posługiwanie się nim jest dla mnie czymś naturalnym.

Telefon jest mały 6,2' w porównaniu z 10', ale mam okulary, które i tak do laptopa muszę używać.

mrskoku - 2021-09-27, 08:11

Monter napisał/a:
Brodacz77, dzięki za podsumowanie. Właśnie mi po głowie chodzi coś podobnego: tablet niewiele tańszy od używki biznesowej laptopa, a to drugie więcej możliwości posiada i bardziej uniwersalne jest. No ale cięższe i mniej przenośne. W tablecie boję się, że za chwilę jakieś coś ktoś pozmienia i tak, jak obecnie użytkowników androida poniżej 8.0 pozamiatano brakiem możliwości otwierania stron zabezpieczonych nowszymi certyfikatami https, tak to samo może spotkać kolejne wersje. I wtedy sprzęt do niszczarki tylko.
Linux nie jest mi obcy - adminuję serwerem, bawiłem się desktopem. Główne wymagania to trwałość, waga i czas pracy/prądożerność.
Apple odpada, to co mi zostaje?

Trwalosc, waga i bez apple - to zobacz oferty poleasingowych laptopow lenovo (ale thinkpady tylko).
T4xx - 14 cali..
X2xx- 12 cali

One jeszcze przezyja niejednego nowego laptopa

marcincin - 2021-09-27, 10:31

mrskoku napisał/a:

Trwalosc, waga i bez apple - to zobacz oferty poleasingowych laptopow lenovo (ale thinkpady tylko).
T4xx - 14 cali..
X2xx- 12 cali

One jeszcze przezyja niejednego nowego laptopa

Ja także uważam, że poleasingowe laptopy są warte rozważenia. Ja i moja rodzina prywatnie używamy poleasingowych delli (seria biznesowa latitude) - są dobrze wykonane, cienkie i lekkie.
72xx 12 cali
74xx 14 cali
Osobiście do tabletów się nie przekonałem - pisanie na pseudo klawiaturach z malutkimi klawiszami to nieporozumienie (dla mnie). 12 calowy laptop (np 7280) jest poręczny, waży 1.3 kg, 14 cali (7480) dla mnie jest optymalny do pracy bez monitora - waży 1.4 kg. W teren zabieram telefon. Niestety w obecnych czasach laptopy poleasingowe znikają jak świeże bułeczki.

Banan - 2021-09-27, 12:27

marcincin napisał/a:
Osobiście do tabletów się nie przekonałem - pisanie na pseudo klawiaturach z malutkimi klawiszami to nieporozumienie (dla mnie).

Kto Ci każe podłączać jakieś małe klawisze? Używam pełnowymiarowej klawiatury z TouchPadem podłaczonej przez BT i jest OK :ok
Coś jak na obrazku poniżej:

marcincin - 2021-09-27, 17:43

Banan napisał/a:
Kto Ci każe podłączać jakieś małe klawisze? Używam pełnowymiarowej klawiatury z TouchPadem podłaczonej przez BT i jest OK :ok

W moim przypadku, jak robię coś "po godzinach", to nie korzystam z biurka, tylko siedzę na kanapie (albo w kamperze) z wyciągniętym nogami, trzymam lekkiego laptopa na kolanach i swobodnie piszę na klawiaturze. Osobna duża klawiatura i tablet odpadają. Ale oczywiście każdy ma inne potrzeby - ja z klawiatury korzystam dużo.

Banan - 2021-09-27, 19:08

marcincin, w kamperze tablet ma jeszcze jedną zaletę - ładownie baterii :bigok
Podłączamy ładowareczkę do gniazdka zapalniczki, za lapkiem jest więcej ceregieli.
Też wolę pracę na lapku, ale tu trzeba wziąć wszystkie potrzeby i możliwości pod uwagę :spoko

mrskoku - 2021-09-27, 21:03

Banan napisał/a:
Podłączamy ładowareczkę do gniazdka zapalniczki, za lapkiem jest więcej ceregieli.
Też wolę pracę na lapku, ale tu trzeba wziąć wszystkie potrzeby i możliwości pod uwagę :spoko

Nowsze laptopy z usb-c tez naladujesz z ladowareczki.
Bez problemu laduje delle czy macbooki.

Banan - 2021-09-27, 21:08

No to Monter będzie miał teraz zagwozdkę :haha:
Socale - 2021-09-27, 21:21

Mówcie mi Nostradamus :mrgreen:
.
Monter, nie czytaj nas, idź drogą serca i umysłu :spoko

mischka - 2021-09-28, 08:11

Banan napisał/a:

mój laptop ładuję z gniazda zapalniczki, są takie ładowarki niekoniecznie USB C

Banan - 2021-09-28, 09:33

mischka napisał/a:
mój laptop ładuję z gniazda zapalniczki, są takie ładowarki niekoniecznie USB C

mischka, pisał o tym kolega trochę wyżej.
Nigdzie też nie napisałem, że to jest niemożliwe, w większości laptopów jest więcej zabawy, bo nie mają takich możliwości, trzeba kombinować z ładowarkami :bajer

joko - 2021-09-28, 10:52

Mając taką samą awersję do dziubania w smartfona , szukałem wygodnego rozwiązania do pracy, domu i kampera. Próbowałem różnych laptopów i różnych tabletów i zawsze coś było nie tak. W tablecie często brakowało klawiatury i możliwości popracowania jak przy zwykłym laptopie, a w laptopach odpadała możliwość np. wpięcia w uchwyt w samochodzie i używania w czasie jazdy.
W końcu trafiłem Microsoft Surface i na chwilę obecną "zdzieram" już trzeci egzemplarz.
To jest 2w1, czyli regularny laptop z dopinaną magnetycznie klawiaturą, który jednym ruchem ręki zamieniamy w tableta . Pierwszego miałem na i3, drugiego na i5, aktualnie i7. Produkują to od lat i w bardzo dużym zakresie konfiguracji , więc zarówno nowe jak i używane można znaleźć w bardzo szerokim zakresie cenowym .
Do aktualnego dokupiłem sobie pancerną obudowę z metalową nóżką i ochraniaczami.
Wejście zasilacza jest podobnie jak klawiatura magnetyczne, więc nie ma po czasie problemów z kablem, wtyczką czy gniazdem . Poza ładowarką na 230V mam samochodową na zapalniczkę , z taką samą wtyczką magnetyczną.
W kamperze mam solidny uchwyt do tabletu, w który Surface wchodzi idealnie , a druga ładowarka samochodowa, którą dokupiłem dodatkowo jest na stałe zamontowana pod deską rozdzielczą i przy uchwycie wychodzi tylko kabelek z tą wtyczką magnetyczną.
Przy łóżku mam drugi uchwyt z boku, na tzw "gęsiej szyi" i tam często używamy Surface'a do np. Netflixa . Jak potrzebuję popracować, popisać, czy choćby poprzeglądać internet w normalnej pozycji, to dopinam klawiaturę i stawiam na stoliku jak zwykłego laptopa.

LukF - 2021-09-28, 14:15

Jak się joko odezwie to zawsze coś ciekawego wymyśli/ podpowie.
Ile to ma cali ? Pozdrawiam

Socale - 2021-09-28, 19:22

Joko, a czy po odłączeniu klawiatury da się doraźnie pisać po ekranie?
robba - 2021-09-28, 22:10

Banan napisał/a:

praktycznie do każdego laptopa zaupisz ładowarkę do gniazda zapalniczki 12V.

joko - 2021-09-28, 23:47

LukF napisał/a:
Jak się joko odezwie to zawsze coś ciekawego wymyśli/ podpowie.
Ile to ma cali ? Pozdrawiam

12,3''

joko - 2021-09-29, 00:04

Socale napisał/a:
Joko, a czy po odłączeniu klawiatury da się doraźnie pisać po ekranie?

Po odłączeniu klawiatury przechodzi w tryb tabletu ,lub pozostaje jako laptop (można to sobie ustawić ).
Jak nie ma podłączonej klawiatury to kliknięcie w dowolne pole edycyjne uruchamia wirtualną klawiaturę obsługiwaną dotykiem.
Dotyk na monitorze działa i z klawiaturą i bez .
Surface chodzi na standardowym Windows 10, więc wszystkie dodatki systemowe typu pisanie odręczne też działają.

joko - 2021-09-29, 00:07

Tu możecie poczytać : https://spidersweb.pl/2020/02/surface-pro-7-recenzja-opinie.html
Piasek1 - 2021-09-29, 15:26

Znając siebie stale bym szukał na zmianę klawiatury albo ekranu :-P
Monter - 2021-09-30, 10:34

Dziękuję za podpowiedzi i rozważania.

Podsumowując...

1. Tablet. Są oczywiście za i przeciw.
Za byłaby mobilność, lekkość (zabierając ze sobą nie trzeba się nadźwigać); możliwość używania jako nawigacji w kabinie (po dokupieniu dużego uchwytu); w miarę niskie zapotrzebowanie na energię, łatwość zasilania i ładowania przez zwykłe USB; mnogość etui, różne klawiatury (z głaskadełkiem i bez)...
Przeciw byłoby: ograniczenie do Androida i zdanie się na jego łaskę i niełaskę - większość ma jakieś stare wersje systemu bez opcji wgrania nowszego, wystarczy jakiś myk jak ten z HTTPS i mamy bezużyteczne pudełko; ekran w zdecydowanej większości z połyskiem; mikro klawiatura w etui jednak może nie każdemu podpasować. W razie uszkodzenia - w zasadzie kosz.

2. Laptop. Także tu są za i przeciw:
Za przemawia oczywiście bliższe kuzynostwo z "normalnym" komputerem; w miarę normalna praca z klawiaturą; można używać te same programy co w domu na PC; można zgrywać materiał z telefonów i robić backup, przy mocniejszym sprzęcie pokusić się o montaż filmików; normalna obsługa poczty e-mail i takie tam... W razie awarii, normalna naprawa w serwisie PC lub zakup kolejnego po-leasingowca. Jest wybór systemów - jak kto lubi mogą być starsze okienka, może być i Linux.
Przeciw przemawia większa prądożerność, szczególnie silniejszej konfiguracji; zasilanie wymaga spec-kabla pod 12V a jak lapek jest na wyższe napięcie to trzeba kupić przetwornicę StepUp (bo po co marnować na podwójną konwersję 12V-230V-oryg. zasilacz); większego klamota ciężej schować lub zabierać ze sobą; do pracy podczas jazdy (pasażer) potrzeba już stolika jakiegoś...

3. Inne wynalazki...
Dziękuję joko za sprawne opisanie własnych perypetii, ale Surface ma chyba wszystkie zalety ale też i wszystkie wady jednocześnie ;) O ile przemiany w zależności od potrzeb są fajne, nadal toto przypomina zabawkę, Windows raczej słabo dostosowany do obsługi samym dotykiem powoduje, że klawiatura zawsze powinna być pod ręką. Duży zakres różnych konfiguracji, ale cena jest wciąż z kosmosu, szczególnie, że wedle internetów takie i5 w nim nie żre video FullHD i trzeba celować w i7. Do tego wygląda na to, że zwykły laptop nie potrzebuje specjalnych dodatków (może poza wspomnianą przetwornicą), do tabletu trzeba kupić etui, klawiaturę i ew. kabelki, o tyle do Surface wspomniałeś o spec-etui, uchwycie, podnóżku, itd. co jeszcze bardziej podnosi chorą cenę. Kabel do ładowania USB z magnesikiem można kupić też do tabletu, laptop będzie miał za duży pobór. Za drogie to, za delikatne (jak na mój gust), no i słynny Windows 10 ;)

Są trzy rodzaje prawdy, ale w tym wypadku chyba tylko jedna: każdy potrzebuje czegoś innego. Do okazjonalnego użycia wieczorkami (edycja strony, przerzucanie zdjęć, backup fotek z telefonu/aparatu, przejrzenie newsów) raczej albo skłonię się ku używanemu laptopowi (i będzie trzeba dorobić mu zamykany schowek) - albo... nie kupię nic. W końcu nie po to jeździ się w fajne miejsca kamperem aby ślęczeć potem w środku nad internetami :ok

Cyryl - 2021-09-30, 11:20

No tak, ale są np. mecze jak z obecnie odbywających się MŚ U21 w siatkówcpokazywane tylko w sieci lub jesteś tam gdzie nie odbiera TV i wtedy zostaje smartfon, tablet, laptop.
Piasek1 - 2021-09-30, 11:32

Ja bym tu kierował się wyłącznie wygodą użytkowania. Jakkolwiek srajfon jakoś tam paluchem ogarniam tak w tablecie brakuje mi menu kontekstowego dostępnego normalnie pod prawym klawiszem myszy co mnie do szału doprowadza. Jakaś próba edycji tekstu, zaznaczania, kopiuj/wytnij-wklej. To nie na moje nerwy. Nawet do lapków mam myszy bo nie umiem korzystać z touchpada precyzyjnie. Banalne czynności zajmują mi wieki, po kilka prób nim się uda. Dochodzi jeszcze kwestia indywidualna: mam notorycznie suche dłonie, a że się fizycznie pracuje czasami jakimiś szpadlami itp ogródki, do tego dość twardą skórę na palcach. Wszelkie te dotykowe ustrojstwa nie działają przy takim "dotyku". Szczególnie pisanie na klawiaturach dotykowych: trafiam w właściwą literę a wyświetla się któraś z boku bo tam dotyk zadziałał.
Monter - 2021-09-30, 11:48

Kurczę, no właśnie Piasek1, mnie to też do szału doprowadza i całkiem zapomniałem, że w tablecie będzie to samo. Edycja tekstu - porażka. Dzięki za przypomnienie. Z pisaniem na dotyku u mnie też słabo, do tego wzrok siada, stale muszę powiększać i patrzeć co napłodziłem, poprawiać...

Cyryl, dla mnie nie problem, sportu raczej nie oglądam :) a TV wcale. Wyjątkiem była piłka, ale to chyba wszyscy wtedy oglądają.

Cyryl - 2021-09-30, 14:35

Ja piłki kopanej nie oglądam, a takich jest więcej, więc nie wszyscy.
Socale - 2021-09-30, 20:37

Piasek1 napisał/a:
...
Nawet do lapków mam myszy bo nie umiem korzystać z touchpada precyzyjnie. Banalne czynności zajmują mi wieki
...

.
Monter napisał/a:
Kurczę, no właśnie Piasek1, mnie to też do szału doprowadza
...

Podzielam ów problem, choć paluszki mam chirurgiczne, to wolę myszkę i klawiaturę a nie umazany ekran czego również nie znoszę.
Ale... - i tu lekko zboczę.
Dziś w Trójce słuchałem audycji o winowajcach wypadków czyli srajfonach w rękach kierowców podczas jazdy.
Padło m.in. stwierdzenie, że my starzy (od 30...40+) mamy jeszcze w genach dbałość o poprawność pisania i przekazu.
Natomiast nastoletni używacze srajfonów, mają już tak wytrenowane kciuki i pozycje na ekranie srajfonów, że nawet nie patrzą w ekran gdy piszą, nie edytują i takie niechlujstwo wysyłają.
Mój syn też tak ma, wysyła do mnie jakieś krzaki i... po chwili dostaje ode mnie siarczysty opierdol. Po kilku takich dotkliwych akcjach, syn już do mnie nie pisze, raczej nagrywa się i wysyła wiadomość lub telefonuje.
1:0 dla taty :mrgreen:
.
Wracam ze zboczenia :bigok
Dlatego gdzieś tam wspomniałem, nie czytaj nas, idź głosem serca, widzisz, każdemu pasi co innego.

Comsio - 2022-01-16, 22:11

Majster majstrowi nie równy.
Sledziłem temat bo mi tablet padł i .......

Dwóch w dużym mieście stwierdziło, nie opłaca się bo może paść ekran itd.

Kolega Juniora ,z małego miasteczka, dawaj jego sprawdzę. :roll:

Sprawdził to i tamto ,to jest :ok
Wyją baterię podał prund :mikolaj i hula :ok

Całkowicie padła bateria.
Jest już nowa, i hula że ho ho :mikolaj