|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Podwozia - technika i eksploatacja - Citroen 2.0 zmiana oprogramowania po dotarciu
Antoś - 2021-10-03, 12:01 Temat postu: Citroen 2.0 zmiana oprogramowania po dotarciu Koledzy nie udało się znaleźć postów od was w temacie zmiany oprogramowania po dotarciu silnika w Citrienie 2.0 .Pytałem w serwisie w dwóch miejscach i jak bym rozmawiał o kosmitach o niczym nie słyszeli .Napiszcie co i jak i jak z nimi rozmawiać .Dziękuję
Socale - 2021-10-03, 12:43
Zapewne szukałeś moich postów, sam teraz nie wiem gdzie o tym pisałem.
Mi na pierwszej wizycie przy 10tys km na moje żądanie wymieniono olej i filtr oraz w ramach akcji serwisowej zmienili "zaktualizowali" oprogramowanie i auto wyraźnie przebudziło się.
Pierwsze fabryczne oprogramowanie nie pozwala na nadmierne obciążanie silnika bo silnik się dociera.
Robią tak wszyscy a oficjalnie nikt o tym nie mówi bo jest moda na silniki nie wymagające docierania a zmiana softu nazywa się zmianą softu a co dokładnie zawiera to tabu lub po prostu nie wiedzą.
chris_66 - 2021-10-03, 19:18
Socale napisał/a: | Robią tak wszyscy a oficjalnie nikt o tym nie mówi bo jest moda na silniki nie wymagające docierania a zmiana softu nazywa się zmianą softu |
szczerze powiedziawszy to nigdy się nie spotkałem z czymś takim a ostatnio sporo znajomych zmieniało auta plus firmowe
pierwsza wizyta to po 40-50 tysiącach raczej
a zmiana softu to w kilku przypadkach raczej zmulenie auta i awantura w ASO
ale może sa jakieś dziwne przypadki
blue60 - 2021-10-03, 20:51
Nie ma żadnego zmieniania oprogramowania " po dotarciu".
Jeżeli masz zbyt mało koni/ mocy to masz kilka rozwiązań.
1.Zmienić samochód.
2.Dołożyć chipa w zakładzie tuningującym auta.Rozwiązanie, które przeprowadzone właściwie, może podnieść moc o do 20%.
3.Zmienić oprogramowanie w nieautoryzowanym warsztacie.To rozwiązanie najbardziej ryzykowne.
Socale - 2021-10-03, 21:21
Blue, zapewne nie znasz historii moich doświadczeń jakie tu opisywałem.
Wrażenia z jazdy na przemian, mając swoje 2 kampery w jednej stodole.
Starszy i słabszy z alkową latał jak rakieta, nowiutki i silniejszy jakby tylko 100 osłów miał nad tłokami.
Wszystko diametralnie się zmieniło po pierwszej wizycie w ASO na zmianie oleju i wymianie softu.
Ja też nie wiem na czym ten pic polega, też gdzieś wyczytałem o tym szperając internet bo nie podobało mi się zachowanie silnika w Adrii (Citroen 2,0 160KM). Na całe szczęście jest to już czas przeszły a wątpliwości historią.
Obecnie chętniej jeździ i pali o 1-1,2l mniej. Styl jazdy zawsze ten sam: 100/h na tempomacie autostradami.
LukF - 2021-10-03, 22:05
Socale,
Wojtek,
Twoja Adria zapewne należała do seri aut z "wadliwym" softem i w ramach akcji serwisowej (Ale bez przywołania) zmieniono na nowszy bez "wad". Ale to nie dotyczy wszystkich marek samochodów ani nawet wszystkich Citroen/ Peugeot 2.0. Po prostu u Ciebie wystąpił błąd który sprawił, że miałeś auto na początku jak muł a teraz jest normalnie. Ot cała tajemnica
Ps. Mój brat ma takie samo jak Twoje ale z innej serii i jeździ normalnie. Znaczy i tak gorzej niż moje
Antoś - 2021-10-04, 19:41
Panowie wielkie dziękuję za wasze odpowiedzi i opinie pozdrawiam.
|
|