Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Dodatkowe światło stop ... z przodu.

Pawcio - 2009-01-27, 22:23
Temat postu: Dodatkowe światło stop ... z przodu.
Czy pamiętacie, jak kilka lat temu toczyła się dyskusja na temat wprowadzenia dodatkowego światła stop z przodu pojazdu?
Miało być to zielone światło umiejscowione pomiędzy reflektorami.
Takie rozwiązanie bardzo podnniosłoby bezpieczeństwo w ruchu drogowym i zwiększyłdynamikę poruszania się w mieście.
Dlaczego sprawa ucichła?

SlawekEwa - 2009-01-27, 22:38

Pawcio napisał/a:
wprowadzenia dodatkowego światła stop z przodu pojazdu?

A po co to komu potrzebne?

bonusik - 2009-01-27, 22:40

Chyba bardziej przydałby się celownik na młotku... :szeroki_usmiech
Tadeusz - 2009-01-27, 22:43

Slawek Dehler napisał/a:
Pawcio napisał/a:
wprowadzenia dodatkowego światła stop z przodu pojazdu?

A po co to komu potrzebne?

Ja, tak jak Sławek, nie rozumiem idei takiego światła. Szukam sensu bezskutecznie. Ale może obaj sie mylimy i nie dostrzegamy sedna? :roll:

gino - 2009-01-27, 22:56
Temat postu: Re: Dodatkowe światło stop ... z przodu.
Pawcio napisał/a:
Czy pamiętacie, jak kilka lat temu toczyła się dyskusja na temat wprowadzenia dodatkowego światła stop z przodu pojazdu?
///

Dlaczego sprawa ucichła?

ZAJELI SIE CZYMS POWAZNIEJSZYM...?? BUDZET NA BZDETY SIE SKONCZYL...?? ZMADRZELI ?? :shock:

:haha: :haha:

Pawcio - 2009-01-27, 23:00

1. Na skrzyżowaniu sterowannym sygnalizacją świetlną kiedy skręcacie w lewo i znajdujecie się za sygnalizatorem nie widzicie kiedy zmienia się światło. Z reguły oczekujecie, kiedy auto nadjeżdżające się zatrzyma, lub prawie się zatrzyma.
Gdyby było zamontowane przednie światło stopu sygnalizowałoby dużo wcześniej zamiar zatrzymania się dojeżdzającego do skrzyżowania. A co za tym idzie skrzyżowanie opuści szybciej więcej pojazdów.
2. Pieszy oczekujęcy na przejście przez pasy dużo wcześniej zobaczy zamiar zatrzymania się nadjeżdzającego pojazdu.

janusz - 2009-01-27, 23:02

Wymagało by to zmiany konstytucji. PoRD nie przewiduje zielonych świateł, jedynie kontrolka świateł i kierunkowskazów zielona jest dopuszczalna lub wymagana
KOCZOR - 2009-01-27, 23:05

Pawcio, czy to był nowatorski pomysł przedstawiciela naszego kraju, czy też jakaś ogólnokosmiczna idea :shock: :?: :shock: :?: :shock:
janusz - 2009-01-27, 23:07

Ooooooooooo. :-P Koczor oderwał się od harmonogramu.
Rafale tak utonąłeś w swojej pracy, że musiałem w nagłówku twoje zdjęcie umieścić. Aby ludziska nie zapomnieli jak wyglądasz. :haha:

SlawekEwa - 2009-01-27, 23:12

Pawcio napisał/a:
Gdyby było zamontowane przednie światło stopu

To musiałoby być wielkości reflektora bo przy włączonych mijania słabo byloby go widać.

Pawcio - 2009-01-27, 23:18

Slawek Dehler napisał/a:
przy włączonych mijania słabo byloby go widać

Łoj tam. Jak władza nagra filmiczek na trasie z Tobą w rolli głównej i przyjaźnie zamruga Ci granatowym oczkiem to raz dwa zobaczysz.

StasioiJola - 2009-01-27, 23:32

A co byłoby, jak dojeżdżjący do skrzyżowania na zielonym świetle, przycisnąłby hamulec i w taki sposó zasygnalizował tym co stoją z prawej strony za sygnalizatorem, że mają wolną drogę???? Wielkie buuuum. Chyba to jakis chory na umyśle mógl cos takiego wymyśleć. Swiatło stop powinno ostrzegać/ zwracać uwagę/ że uczestnik ruchu się zatrzymuje, a nie sygnalizować wolną drogę dla tych z prawej strony. Ja sam często znajdując się na obcym terenie i stosjąc zasadę ograniczonego zaufania,zwalniam trochę przed skrzyżowaniem nawet mając zielone światło, co parokrotnie uratowało mnie przed wypadkiem, szczególnie jeżeli ulica prostopadła jest zasłonięta budynkami z lewej i prawej strony, lub pędzi po niej jakiś idiota nie patrząc że ma już czerwone światło.!!!! :spoko
KOCZOR - 2009-01-27, 23:37

janusz napisał/a:
Ooooooooooo. :-P Koczor oderwał się od harmonogramu.
Rafale tak utonąłeś w swojej pracy, że musiałem w nagłówku twoje zdjęcie umieścić. Aby ludziska nie zapomnieli jak wyglądasz. :haha:

Dam radę :roll: :?: dam radę :!: :szeroki_usmiech
Trochę mnie wcięło, ale parę rzeczy musiałem się nauczyć (swoją drogą ciekawe, kiedy wyłączysz telefon) :haha:
Chciałem odpisać tak, jak lubię, czyli troszkę złośliwie, ale chyba ze skryptem wpuściłeś mi cóś, co ma Cię chronić przed takimi zakusami, bo w momencie pisania posta, kompik odmówił posłuszeństwa i trzeba było go przeładować :gwm :gwm :gwm

Obrazek u góry stronki.... myślałem, że to jakiś Ruski przed wzięciem prysznica... gdzieś na Syberii... :haha: :haha: :haha:

Pawcio - 2009-01-28, 00:03

StasioiJola napisał/a:
A co byłoby, jak dojeżdżjący do skrzyżowania na zielonym świetle, przycisnąłby hamulec i w taki sposó zasygnalizował tym co stoją z prawej strony za sygnalizatorem, że mają wolną drogę????

Jeżeli dojeżdżający do skrzyżowania pojazd hamuje to albo będzie skręcał (i będzie to sygnalizował kierunkowskazem) albo zmieniło się światło na czerwone i musi się zatrzymać.
Poza tym te zielone światło miało być chyba bardziej sygnałem informacyjnym, niż ostrzegającym nakazującym czy zakazującym.

Ponadto dlaa pieszego w polskich realiach było by światełkiem życia lub śmierci. Wiedział by czy z jezdni już musi spie***** czy może spokojnie dojść do krawężnika.

Jednak po naszej dyskusji widzę, że włodaże widocznie rozpatrzyli wszystkie za i przeciw. I być może więcej tym zielonym światełkiem mogą zasiać zamętu, niż zrobić dobrego.

Podobna sytuacja jest z 'zielonymi strzałkami' pod sygnalizatorami.
Na zachodzie doszli do wniosku że trzeba używać mózgu chcąc poruszać się po skrzyżowaniach z takimi strzałkami. Niemcy przecież w latach 90-tych testowali w kilku miastach te strzałki. Jednak doszli do wniosku, że jest to zbyt skomplikowane dla poruszających się po drogach i dochodzi do większej ilości kolizji. Ma być prosto. Albo stoisz i wszystkich przepuszczasz, albo jedziesz i wszyscy przepuszczają ciebie.

A w Polsce zielone strzałki miały się bardzo dobrze. I o ile zwększały dynamikę ruchu na skrzyżowaniach.

Pawcio - 2009-01-28, 00:06

KOCZOR napisał/a:
Obrazek u góry stronki.... myślałem, że to jakiś Ruski przed wzięciem prysznica... gdzieś na Syberii...

Nie jakiś Ruski tylko Bohun... i nie na Syberii tylko Ukrainie ... :haha: