|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
elektryka, solary, przetwornice i akumulatory - Panel działający tylko rano
sal_paradise - 2021-10-12, 09:43 Temat postu: Panel działający tylko rano Cześć, czy ktoś może miał taki przypadek, że ikonka ładowania panela na kontrolerze (plus migająca kreseczka) świeciła sie tylko przez 1h z rana? Nie wiem, czy panel rzeczywiście wtedy działa, ale poza godzinami porannymi nie działa na pewno.
Za tydzień jadę do serwisu, by montować drugi, mocniejszy panel, więc o to zapytam, ale pomyślałem, że być może ktoś tutaj miał podobny problem i zna jego rozwiązanie. Nie znam się kompletnie na elektryce i nie potrafię sprawdzić panela miernikiem (akumulator tylko potrafię - jest ok). Jedyne, co zrobiłem, to zresetowałem kontroler do ustawień fabrycznych, kilka razy restartowałem i ciągle to samo.
Dziwne jest również to, że gdy niedawno podłączyłem do tego kontrolera gniazdo zapalniczki, wyświetlał się błąd short-circuit (E04, jeśli dobrze pamiętam), kiedy wpinałem tam laptopa za pomocą dedykowanej do niego samochodowej ładowarki Usunąłem ten komunikat i (SCn -> SCf) i wtedy działało, ale laptop zużywał nieco więcej energii niż otrzymywał. Poziom naładowania pozostawał ciągle ten sam, zmniejszał się o 1 lub 2 proc. w ciągu 2h. Problem z panelem występował jednak już wcześniej.
[ Komentarz dodany przez: Banan: 2021-10-12, 09:46 ]
Usunąłem link reklamowy
Banan - 2021-10-12, 09:51
Proponuję zacząć TUTAJ i powtórnie zapoznać się z Regulaminem forum
|
|