Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Hand made - ręczna robota - Nowy projekt na zimowe wieczory budujemy kampera z IVECO MAX

K125 - 2021-10-19, 23:16
Temat postu: Nowy projekt na zimowe wieczory budujemy kampera z IVECO MAX
Witam Szanowne Grono Forumowiczów , wieczory długie przed nami, czemu nie podłubać w garażu przy czymś ciekawym :) i tak powstał projekt zrobienia furmanki . Mówią że dopiero trzeci dom jest bez wad i cos w tym jest .
Plan jest taki by zrezygnować z drzwi dwuskrzydłowych i zrobić stałą zabudowę z klapą do bagażnika a powyżej klapy będzie wykonane okno duże 120x50 to łatwiejsza część zadania . Pytanie jest takie czy ktoś już robił coś takiego? czy wykonał to z konstrukcji stalowej i wykonał poszycie z blachy ?, czy może znacie kogoś kto jest w stanie zrobić taka zabudowę z laminatu

Następny temat z tych już raczej trudnych to rezygnacja z drzwi suwanych które otwierają się jak wrota od stodoły co np zima jest marnym rozwiązaniem i wsadzenie drzwi rozwiernych np od doki albo jakiś inny patent możecie polecić

Pozdrawiam

robba - 2021-10-19, 23:25
Temat postu: Re: Nowy projekt na zimowe wieczory budujemy kampera z IVECO
K125 napisał/a:
Witam Szanowne Grono Forumowiczów , .........
/.............

Następny temat z tych już raczej trudnych to rezygnacja z drzwi suwanych które otwierają się jak wrota od stodoły co np zima jest marnym rozwiązaniem i wsadzenie drzwi rozwiernych np od doki albo jakiś inny patent możecie polecić

Pozdrawiam

Witaj.
to może takie drzwi jakie stosuje się w małych samolotach.
dzielą się na pół.
Dolna część otwierać się będzie na dół i jednocześnie będzie stanowić schodki,
a może nawet z poręczą. Górna część do góry i zrobi się daszek nad wejściem....
Takie będzie .... mało spotykane w kamperach...
u siebie rozważam...
powodzenia w budowie.

Monter - 2021-10-19, 23:28

Jedyny kamper którego ja kojarzę z tymi rozwiązaniami to medialna budowa wykonana przez Adama Klimka, ale tam baza była chyba kupowana specjalna pod busy i drzwi boczne już miała zwykłe a nie przesuwne.
Gdzieś tu na forum widziałem zakusy na taką przebudowę bocznych drzwi samodzielnie, ale nie wiem czy projekt został ukończony.

K125 - 2021-10-19, 23:31

Pomysł ciekawy nawet bardzo
Ale ja raczej jednak w drzwi zwykłe z np brygadówki albo wyklepane z przystanku , kurcze ten temat rezygnacji z drzwi suwanych nie jest taki prosty jak się chce by wyglądało fajnie i było spójne z całą budą .
Ale dzięki za podpowiedź

K125 - 2021-10-19, 23:37

Monter napisał/a:
Jedyny kamper którego ja kojarzę z tymi rozwiązaniami to medialna budowa wykonana przez Adama Klimka, ale tam baza była chyba kupowana specjalna pod busy i drzwi boczne już miała zwykłe a nie przesuwne.
Gdzieś tu na forum widziałem zakusy na taką przebudowę bocznych drzwi samodzielnie, ale nie wiem czy projekt został ukończony.

Ogladałem to projekt ukończył lecz nie jest to tak jak pokazali w TV po pierwsze wysokośc drzwi , po drugie trzeba zmniejszyć orzestrzeń czyli zamontować dodatkowy płat poszycia w TV wygląda na takie łatwe pytałem kilku blacharzy o cos takiego to robili wielkie oczy ze zdziwienia co ja wymyśliłem .
Temat jest do zrobienie tylko brak elementów drzwi z doki z rama potrzebne i poszycie boku potrzebne i okazuje się ze to jest z gratami kłopot więc może ma ktos inny patent jak by to zrobić

Monter - 2021-10-19, 23:49

Jak koniecznie chcesz boczne drzwi "normalne" a bazy żadnej jeszcze nie kupiłeś - szukaj bazy robionej pod busy, gdzie takie drzwi są już fabrycznie.
Jeśli masz już auto i myślisz o jego przeróbce - raczej należy o temacie zapomnieć.

Bim - 2021-10-20, 08:08

Poniżej masz temat kolegi Wlodo z przeróbki drzwi i nie tylko zacznij od początku

https://www.camperteam.pl...er=asc&start=15

Banan - 2021-10-20, 08:51

K125 napisał/a:
Ogladałem to projekt ukończył lecz nie jest to tak jak pokazali w TV po pierwsze wysokośc drzwi , po drugie trzeba zmniejszyć orzestrzeń czyli zamontować dodatkowy płat poszycia w TV wygląda na takie łatwe pytałem kilku blacharzy o cos takiego to robili wielkie oczy ze zdziwienia co ja wymyśliłem .

Byłem wielokrotnie w kamperze Adama, wysokość drzwi naprawdę nie stwarza żadnego problemu, z całą pewnością są duuuużo większe niż w Hobby 600 :ok
Co do blacharza, to tak samo jak z mechanikiem - trochę to trudne, ale trzeba znaleźć mechanika, a nie wymieniacza części, podobnie z blacharzem. Jak widać po projekcie Adama - da się to zrobić :ok

Jak drzwi od doki stanowią problem dla panów blacharzy, to może znaleźć dawcę i wymienić prawy płat blachy bez drzwi suwanych (np. z anglika) i wstawić drzwi typowo kamperowe?

zbyszekwoj - 2021-10-20, 09:55

Takie drzwi tylne i boczne zrobil kiedyś w swoim iveco kol. Hobbysta. :ok
papamila - 2021-10-20, 18:14

poszukaj tematu/opisu kolegi Biorcy vel Koguta
wszystko opisane w szczegółach i z fotkami

sławek w. - 2021-10-20, 21:14

Wykonywałem taką zabudowę, dużo pracy ale na zimę w sam raz. :ok
K125 - 2021-10-20, 21:23

Bim napisał/a:
Poniżej masz temat kolegi Wlodo z przeróbki drzwi i nie tylko zacznij od początku

https://www.camperteam.pl...er=asc&start=15

Dzięki kolego cenny materiał

K125 - 2021-10-20, 21:28

Kolego Sławku dokładnie taka koncepcja zabudowy jak twoja tylko okno ciut większe kapa bagażnika gotowiec , Z jakich profili robiłeś konstrukcje zabudowy ? I poszycie z blachy jakiej grubości

Pozdrawiam

sławek w. - 2021-10-20, 21:56

To jest lekka konstrukcja - 30kg. zjechałem w dół.
Tylna ściana była wykonywana etapami, na etapie budowy podstawowej wstawiłem belkę i drzwi od H1, dopiero potem po dwóch latach wywaliłem drzwi i zbudowałem zabudowę z klapą. Zaczyna się od listwy pod oknem gdzie zrobiłem odcięcie. Zamówiłem ramkę wraz z ramką drzwi na wymiar dla mnie odpowiadający w firmie http://dema-pro.eu/ , natomiast wypełnienie z płyt warstwowych laminat-xps-laminat. Gdybyś chciał powielić taki sposób to pisz lub dzwoń bo mam uwagi do wykonania ramki. Dolna część czyli sama klapa z ramką jest osadzona w ramie z profili aluminiowych, w narożnikach wstawione blachy o odpowiednim promieniu przejętym z ramki drzwi. Tą ramę zlecałem do wykonania wraz z malowaniem proszkowym. Dużo pracy, kombinowania - generalnie rzeźba, potem zamki, uszczelki - tu mam uwagi do wykonawcy DEMA. Całość oklejona folią. Jakbyś chciał coś więcej to telefon masz w avatarze.

K125 - 2021-10-20, 22:05

Ja unikają walki z klapa poszedłem na łatwiznę i kupiłem klapę z ramą gotową stosowaną w integrze ,
Będę dzwonił jak będą problemy Drzwi otwierane z tyłu są po prostu nie modne czyż nie? :lol:

sławek w. - 2021-10-20, 22:14

K125 napisał/a:
Drzwi otwierane z tyłu są po prostu nie modne czyż nie?

Mnie pasują jak najbardziej, a czy modne nie wiem, zleży co kto lubi. Również na polu jednej z walk z nadwagą odchudziłem się do akceptowalnej nadwagi. :mrgreen:

K125 - 2021-11-14, 17:59

podłoga doprowadzona do jakiegoś normalnego stanu teraz czas na likwidację drzwi tylnych
K125 - 2021-11-14, 18:18

tak wyszło
K125 - 2021-11-28, 11:27

Podłoga już zabezpieczona podkładem chemoutwardzalnym
K125 - 2021-11-28, 11:29

Biorę się za nieszczęsny pomysł rezygnacji z drzwi tylnych wykonanie klapy bagażnika i klapy serwisowej z boku 40 x 100 zapewniającej dostęp do akumulatorów, webasta
K125 - 2021-11-28, 11:32

Przymiarka
K125 - 2022-01-09, 12:32

Wciąż trwają prace w zimowe wieczory i delikatnie posuwają się do przodu
K125 - 2022-01-09, 12:36

Koledzy pytanie i byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź czy ktoś z forumowiczów podjął próbę kiedyś rezygnacji z drzwi suwanych i montażu drzwi od kampera, w taki oto sposób ? jak na zdjęciu.
jestem na etapie robienia tej zmiany i ciekawi mnie jak ktoś do tego podszedł.

Pozdrawiam

K125 - 2022-01-09, 13:00

Oczywiście wszystkie prace zostały wykonane tak jak należy podwozie z zewnątrz i wewnątrz zostało wypiaskowane , potem poszła emalia na rdzę i farba podkładowa epoksydowa + od dołu epoksyd nawierzchniowy i baranek
papamila - 2022-01-09, 13:00

K125 napisał/a:
czy ktoś z forumowiczów podjął próbę kiedyś rezygnacji z drzwi suwanych i montażu drzwi od kampera, w taki oto sposób ? jak na zdjęciu.

znam dwóch
Biorca i Waldek ze Świdnika

budowa Biorcy była relacjonowana z fotkami na forum

K125 - 2022-01-09, 13:05

znam dwóch
Biorca i Waldek ze Świdnika

budowa Biorcy była relacjonowana z fotkami na forum[/quote]

O dzięki poszukam .
A tak na marginesie pewnie na kwiecień szykuj antenę ale chyba większy talerz 80 ale pomierzę bo solara wielkiego wsadziłem dwa duże okna dachowe znów problem z miejscem :-)

Zbigniew K - 2022-01-09, 14:23

Zerknij też do budowy kamperów przez Klimka i Dudę, Klimek wstawiał takie drzwi.
wlodo - 2022-01-09, 14:34

Drzwi wstawiał jeszcze tolo61(z dwóch odsuwanych), fiba56( z cepki), KASZUB( również z cepki) i ja 2x, za każdym razem trochę inaczej.
K125 - 2022-01-09, 15:05

Zbigniew K napisał/a:
Zerknij też do budowy kamperów przez Klimka i Dudę, Klimek wstawiał takie drzwi.

klimek wstawiał od doki na słupku drzwi istniejących pasażera a ja chcę drzwi przesunąć lekko do tyłu pojazdu tak by móc zrobić za fotelem pasażera szafkę w której schowam mechanizm podpory dodatkowego łóżka .. przesunięcie drzwi powoduje że przy rozłożonym wyrku spokojnie możesz wyjść z pojazdu nie wadząc nikomu. :-) bynajmniej taki mam plan a może będzie sporo modyfikacji w trakcie prac :-)

K125 - 2022-01-09, 15:11

wlodo napisał/a:
Drzwi wstawiał jeszcze tolo61(z dwóch odsuwanych), fiba56( z cepki), KASZUB( również z cepki) i ja 2x, za każdym razem trochę inaczej.

Myślałem żeby zrobić to na drzwiach od doki, ale w konsekwencji uznałem że zrobię to na oryginalnych drzwiach od kampera.
Nie wiem czy podjąłem dobrą decyzję konie poszły bo drzwi kupione.

K125 - 2022-01-09, 15:18

WŁODO na tym Ducato to sprytnie to zrobiłeś kurczę szacun. Patrzę i Patrzę i myślę kupie chyba giętarkę by tak ładnie giąć a ja do tej pory poziomica zawiasy kawałek stołu :-).
wlodo - 2022-01-09, 15:38

Dzięki, giętarka fajna maszyna tylko zależy ile tej pracy będziesz miał, dwa grube płaskowniki też robią robotę.
Z bocznych drzwi zrobisz otwierane, tyle, że musisz je zwęzić, dokupić (najlepiej) II i III słupek i zastosować zawiasy zewnętrzne, takie wystające. Muszą być takie bo drzwi odsuwane tylko dochodzą do II słupka i nie ma tam miejsca by mogły się obrócić. Dlatego w ver. 1 wycinałem słupek, a w ver.2 wstawiałem org. przetłoczenie.

K125 - 2022-01-09, 15:50

Ale przegladałem Twoja realizację czapki z głów z Ciebie to dopiero MACGYVER jest
wlodo - 2022-01-09, 17:08

Czy to będzie ładnie... U mnie na 3 str. jest zdjęcie jak zrobił fiba56, widziałem również podobne rozwiązanie tylko drzwi wciśnięte do wewnątrz, zobacz jak KASZUB z takimi walczył.
Ale jakie kupiłeś, przecież drzwi masz, te odsuwane, wystarczy je zwęzić. Dokup/wytnij na złomie II słupek, wstaw jak już zwęzisz drzwi, resztę dziury wypełnisz blachą. Masz drzwi o kształcie nadwozia, przesunięte max do tyłu z dwoma org. słupkami. A miejsca na dodatkową szafkę powinno wystarczyć.

K125 - 2022-01-09, 17:30

Masz pewnie rację ale przeraża mnie ta robota musiał bym kupić drzwi z ramą od doki i dorobić jeden słupek lewy by to dało się osadzić . Niby proste ale roboty od zaj.... .
A właściwie tak mi się zdaje że jak bym chciał zrobić je pośrodku drzwi suwanych to musiał bym zrobic dwie konstrukcje słupka no nie wiem czy jestem tak zdolny jak Ty .

K125 - 2022-01-09, 18:10

[quote="wlodo"]Czy to będzie ładnie... U mnie na 3 str. jest zdjęcie jak zrobił fiba56, widziałem również podobne rozwiązanie tylko drzwi wciśnięte do wewnątrz, zobacz jak KASZUB z takimi walczył.

Patrzyłem na to co zdziałał KASZUB sprytnie konstrukcja z stelaż z sklejki-drzewa zrobił to na istniejących drzwiach . Kurczę przemyślę to jeszcze raz i może faktycznie racja pomęczyć sie i z
robić z istniejącego poszycia .

dzięki za podpowiedzi

K125 - 2022-01-16, 17:29

prace powoli sie posuwaja mozolnie do przodu .
Mam pytanie koledzy czy drewniane elementy jak ramy okien zabezpieczacie ogniowo, czy to bez sensu sobota ?

K125 - 2022-01-16, 17:32

Na te zimowe wieczory trzeba było sobie jednak znaleźć łowienie ryb pod lodem .kolejna przymiarka i uciekł wymiar . Poprawka
K125 - 2022-01-16, 17:38

Drzwi odebrane teraz trzeba wy muzgować jak to wsadzić bez zbytniego wysiłku choć nie wiem czy się uda , chyba podepre się rozwiozaniem kolegi Kaszuba i zrobie ramę drewnianą za laminuje i wkleję a potem drzwi. Ale czy się uda to Pan Bóg raczy jeden wiedzieć .
Wojadżer - 2022-01-23, 12:28

Wyostrzam wzrok i obserwuję - taki sam wóz i bliska lokalizacja. Podziwiam zdolności blacharskie do tak zaawansowanych (dla mnie) prac jak wymiana drzwi tylnych czy wstawianie bocznych.
K125 - 2022-01-23, 13:45

Oj zobaczymy czy sobie nie za dużo na głowę nie .... . Ale doświadczenie z innymi furami mówi że drzwi muszą być rozwierne zobaczymy jak pójdzie .
Wojadżer - 2022-01-23, 13:53

A, to nie pierwsza budowa?
K125 - 2022-01-23, 14:01

Przesunięcie drzwi i zamiana suwanych da możliwość wsadzenia dodatkowego łóżka, które nie blokuje ci wyjścia z auta po rozłożeniu. Inaczej jak by się nie kombinowało wyjdzie ciasno w pierwszym aucie zawsze miałem z tym kłopot a rozkładanie to masakra . Więc teraz staram się jakoś to zmienić :-)
K125 - 2022-01-23, 14:05

Kiedyś coś tam dłubałem tez na IVECO to że jest na ramie to duży plus .
Pamiętaj by wsadzić poduszki bo inaczej jak doładujesz zbiornik z wodą i przód wystartuje do góry . Poduszki to koszt 1000 zeta i duże ułatwienie ,oczywiście według mnie

K125 - 2022-02-07, 21:47

.Prace pomalutku się posuwają więc podzielę się postępem z wami .
Mata kauczukowa ma zdecydowanie gorsze parametry niż styrodur . Styrodur 5 cm to mata grubości 7 cm ale wygoda przy układaniu wyeliminowanie piano kleju który absorbuje mocno wodę , spowodowała że nastąpiła zamiana styrodur na 2 warstwy maty 3,2 cm i 2 cm

K125 - 2022-02-07, 21:48

Mata 1 warstwa
K125 - 2022-02-07, 21:52

Podłoga tradycyjnie styrodur 2x2cm na ruszcie 4x3 cm zabezpieczonym ogniowo i na grzyba
K125 - 2022-02-20, 08:10

Koledzy podpowiedzcie jakie akumulatory jakie macie sprawdzone
Dwa mniejsze lub jeden duży 240 Ah

K125 - 2022-02-20, 17:55

Sobotnia walka i wsadzone zbiorniki na wodę szarą i zbiornik paliwa do webasta.
I wreszcie wklejony styrodur

K125 - 2022-02-20, 17:57

W zbiorniku szarej wody zamontowana grzałka teraz jakoś to ocieplić i z górki :-)
kiwitom23 - 2022-02-21, 10:22

K125, Podziwiam kolego, czy to Twoja pierwsza budowa? Ja przymierzam się od roku do budowy, ale ciągle mam wątpliwości czy podołam.
Teraz prawie po roku chyba znalazłem idealną bazę. Jest to kontener niskopodłogowy o długości 4,60 bez drzwi bocznych. Mam takie pytanie, czy kupując takie drzwi z ramą od kampera, jak Ty jest to tylko kwestia wycięcia dziury w poszyciu kontenera? Jak będziesz montował te drzwi, na klej podobnie jak okna?
Też chciałbym zlikwidować tylne drzwi i zrobić albo klapę z tyłu do połowy wysokości budy otwieraną do góry, albo zaślepić cały tył i zrobić 2 drzwi po bokach, jak w klasycznych kamperach z garażem, ale to zlecę już chyba firmie, która robi zabudowy chłodnicze.
Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki za Twój projekt.

K125 - 2022-02-21, 20:32

kiwitom23 napisał/a:
K125, Podziwiam kolego, czy to Twoja pierwsza budowa? Ja przymierzam się od roku do budowy, ale ciągle mam wątpliwości czy podołam.
Teraz prawie po roku chyba znalazłem idealną bazę. Jest to kontener niskopodłogowy o długości 4,60 bez drzwi bocznych. Mam takie pytanie, czy kupując takie drzwi z ramą od kampera, jak Ty jest to tylko kwestia wycięcia dziury w poszyciu kontenera? Jak będziesz montował te drzwi, na klej podobnie jak okna?
Też chciałbym zlikwidować tylne drzwi i zrobić albo klapę z tyłu do połowy wysokości budy otwieraną do góry, albo zaślepić cały tył i zrobić 2 drzwi po bokach, jak w klasycznych kamperach z garażem, ale to zlecę już chyba firmie, która robi zabudowy chłodnicze.
Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki za Twój projekt.

Witaj generalnie bazę którą sobie wybrałeś to wybór trafny łatwo da radę dostosować i zrobić fajnego kamperka. Drzwi boczne kamperowe by wsadzić w poszycie kontenera musisz wzmocnić i zrobić ramę najlepiej wyciąć wewnętrzna część płata i wkleić ramę a potem zamontować drzwi. Z likwidacja tylnych drzwi też nie powinienes mieć problemu . Podeślij fotkę tego cuda to zobacze co możesz .
Czy zrobisz klapy na boku czy z tyłu by dostać się do bagażnika to tylko od ciebie zależy co ci bardziej odpowiada Na boku za dużej nie zrobisz bo masz wzmocnienia płata bocznego ściany kontenera . łatwiej zrobić z tyłu cała ścianę,+ duże okno według mnie praktyczniejsze .

K125 - 2022-02-21, 20:52

Beznadziejna pogoda zmusiły mnie do zatkania wszystkich dziur . Ten deszcz jest naprawdę do znudzenia ile może tak lać jak nie wieje, to leje jakaś masakra .
voice - 2022-02-25, 17:12

K125 napisał/a:
Beznadziejna pogoda zmusiły mnie do zatkania wszystkich dziur . Ten deszcz jest naprawdę do znudzenia ile może tak lać jak nie wieje, to leje jakaś masakra .

Jest plus tego, pozamykałeś wszystkie otwory ?? Ale pogoda nas nie rozpieszcza ostatnio.

Ale prace widzę idą powolutku do przodu.

K125 - 2022-04-18, 11:42

Witam Kolegów, na początku . Zdrowych i spokojnych Świąt życzę, mokrego dyngusa .

Wreszcie uporałem się z tymi modyfikacjami zmiana tyłu i rezygnacja z drzwi suwanych zabrało mi to trochę czasu , teraz myślę że już z górki. Może do wakacji uda się projekt za kończyc :-).

Nad drzwiami chciałbym zamontować lampę z promieniem gięcia tak jak futryna drzwi .
Macie może koledzy pomysł jak i z czego to wykonać ??, może ktos to juz gdzies ćwiczył ??

Pozdrawiam

Wojadżer - 2022-04-18, 12:23

Teraz tylko zatentegować i git;)
K125 pozostaję pod wrażeniem. Ja wchodzę przez drzwi przednie pasażera.

Aktualnie męczę się logicznie nad wpasowaniem zbiorników ale przed tylną osią - wydawało się, że w iveco tak dużo miejsca a jak przyszło do przymiarek to ciasno.

K125 - 2022-04-20, 07:23

A dlaczego przed tylko osią?.zbiornik szarej wody dla wygody na końcu i tak jeździsz z pustym .przed startem rzucasz wodę A zbiornik wody białej wsadzić bym za nadkolem.Musisz tylko zobaczyć jak czy ustawić to w poziomie czy pionie .Mozesz jeszcze na płasko pod siedziskiem przy stoliku tam jest dobre miejsce
Wojadżer - 2022-04-20, 10:54

Nie chcę ci zaśmiecać wątku swoimi problemami więc szybko odpowiem, że temat jest złożony i z tyłu nie mam miejsca. Więcej piszę u siebie https://www.camperteam.pl...p=898983#898983

PS
To już trzecie iveco w rejonie, może warto zrobić mały zlot i wymienić doświadczenia?

K125 - 2022-04-23, 08:30

Spotkanie ?? Czemu niev
Meyer - 2022-04-23, 20:19

Jestem za!!! :spoko
K125 - 2022-04-24, 20:13

dziś szpachlowanie i chyba będzie niebawem malowane :-) .Ale jakby ktoś jeszcze wpadł na pomysł by takie drzwi robić nie polecam strasznie dużo roboty masakra jakś.
bez tych drzwi dziś pewnie robiłbym środek a tak drepcze w miejscu

K125 - 2022-05-16, 20:17

Wreszcie uporałem się z tym szalonym pomysłem teraz tylko polerka i uzbrajanie furmanki.
Nareszcie ufffff

Wojadżer - 2022-05-16, 21:23

Funkcjonalności odmówić na pewno nie można. I chylę czoła za wykonanie. Nie mniej - nie obraź się - pięknie to w tej budzie nie wygląda.
K125 - 2022-05-16, 22:26

Wygląda całkiem ok która pójdzie lampa gdzie wyrówna trochę promień gięcia.Ale fakt lepiej było by ma innym nadwoziu o bokach z mniejszym promieniem krzywizny .ale budżet pozwolił tylko na taką furmanke
K125 - 2022-05-16, 22:42

W naturze wygląda lepiej dojdzie malowanie nakładką na stopień. Nieładnie to co ładne lecz co się komu podoba.wysokosc i długość robi swoje .Nie wątpliwe jest to praktyczniejsze rozwiązanie niż te rozsowane wrota ;) ;)
orys - 2022-05-17, 00:04

Wojadżer napisał/a:
Funkcjonalności odmówić na pewno nie można. I chylę czoła za wykonanie. Nie mniej - nie obraź się - pięknie to w tej budzie nie wygląda.

Ciekawe, jak to wpływa na aerodynamikę a co za tym idzie na spalanie.

Po Glasgow jeździła taka firma z mrożonkami, mieli takie sprintery:

Już nie mają. Podobno różnica w spalaniu była niepomijalna...

Z drugiej strony kamper nie jeździ po 8 godzin dziennie...

K125 - 2022-05-17, 06:47

Spalanie pewnie będzie większe. ALE CZEGO SIE NIE ROBI DLA PRZYJEMNOSCI PRZEZYJE SIE I TE PARE ZETA WIECEJ ;)
K125 - 2022-05-17, 18:57

Karawaning tak mi się wydaje patrząc na własne doświadczenia nie było nigdy tani.Ktos kto myśli że jest inaczej i to tania forma wypoczynku jest w błędzie. Daje wolność ale wolność ma swoją cenę niestety
orys - 2022-05-18, 00:21

K125 napisał/a:
Spalanie pewnie będzie większe. ALE CZEGO SIE NIE ROBI DLA PRZYJEMNOSCI PRZEZYJE SIE I TE PARE ZETA WIECEJ ;)

Wiem, ale po prostu jestem ciekaw. Wyczytałem ostatnio że brak lusterek w ciężarówce to kilka procent mniejsze spalanie, ciekaw jestem ile dają takie zawirowania przez wnękę drzwiową...

K125 - 2022-05-18, 21:39

orys napisał/a:
K125 napisał/a:

Wiem, ale po prostu jestem ciekaw. Wyczytałem ostatnio że brak lusterek w ciężarówce to kilka procent mniejsze spalanie, ciekaw jestem ile dają takie zawirowania przez wnękę drzwiową...

czas pokaże jak to będzie czy w portfelu wir się zrobi