|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Grecja - Czerwiec 2022
Piotr Jerzy - 2021-10-24, 16:06 Temat postu: Czerwiec 2022 Czy czerwiec jest dobrym terminem na Grecję,chcemy pierwszy raz pojechać w taką trasę.Może ktoś sie wybiera w tym okresie na wyjazd kamperem.
pozdrawiam Piotr z Wrocławia
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-10-24, 17:53
Na razie wszyscy muszą wrócić z Grecji.
Czerwiec jest dobrym terminem do kamperowania w Grecji.
rakro1 - 2021-10-24, 18:04
Czerwiec jak najwcześniej a nawet od połowy maja jest super
Piotr Jerzy - 2021-10-26, 17:28
Zaczynam czytać jaka najwygodniejsza trasa,winiety i jakie ubezpieczenie na wyjazd asistans .
Prosze o porady praktyczne .Nie boje sie odległością tylko wyborem trasy i opłatami na autostradach.
Bim - 2021-10-26, 17:46
Piotr Jerzy napisał/a: | Zaczynam czytać jaka najwygodniejsza trasa, |
Najpierw to powiedz czyś szczepiony
O trasach było tego sporo np TU
rakro1 - 2021-10-26, 21:16
Trasa najszybsza i najmniej męcząca to na Budapeszt, Szeged i dalej w kierunku Belgradu Roszke-Horgosz. Potem przez Serbię i Macedonię. Przejście graniczne Gewgelija, w kierunku na Saloniki. Wariantem na granicę Serbsko/Węgierską jest Tampa. Boczne przejście, wg. wielu mniej oblegane niż Roszke. Roszke to granic Unii i powrót tamtędy jest bolesny. Ogromnie żmudne oczekiwanie na przejściu. Wariantem omijającym Gewgeliję, zwłaszcza jeśli jedziesz w okolice wybrzeża między Patrą a Igumenitsą to przejście w Macedonii przez Bitolę. Bardzo słaba droga ale jedziesz dłużej "tanim" macedońskim paliwem. Jest tańsze niż w Gecji o ok. 2pln.
Stamtąd super nietanie autostrady na południe Grecji.
Wg. mnie na Węgrzech tylko autostrady. Serbia płacisz na bramkach gotówką lub kartą i rób tam szybki przejazd aby nie nocować przy autostradzie bo niebezpieczne.
Musisz mieć zieloną kartę, sprawdzają w Macedonii ale ostatnio ktoś pisał, że nie sprawdzają.
Wariant żmudny to Węgry, Rumunia, Bułgaria i Grecja. Nie wyjeżdżasz z Unii więc na granicach luzy ale drogi męczące.
Pytaj
Piotr Jerzy - 2021-11-18, 12:48
Nieśmiało zapytam,może ktoś jedzie w tym kierunku w podobnym czasie ?
(bez mojego nadużywania towarzystwa,razem czuje sie bezpieczniej )
ZbigStan - 2021-11-18, 20:57
Piotr Jerzy, Pierwszy wyjazd w nieznaną trasę, może budzić obawy. W tym roku spotkałem kilka załóg, które pierwszy raz przyjechały do Grecji i nie miały po drodze żadnych problemów. To już nie te czasy, kiedy problemy robiły różne służby. Teraz wiele krajów docenia turystykę i pieniądze jakie przynosi.
Wielokrotnie nocowaliśmy sami na pustych parkingach, nad rzekami i jeziorami, w górach i żadne złe przygody nas nie spotkały. Jasne, że rozsądek w tym musi być. Stawaj tam gdzie będziesz miał poczucie bezpieczeństwa, bo budzić się co chwila z niepokoju, nie ma sensu. Myślę, że Twoje obawy z czasem znikną. A Grecja warta jest odwiedzenia. Pozdrawiam.
Piotr Jerzy - 2021-11-18, 21:28
ZbigStan napisał/a: | Piotr Jerzy, Pierwszy wyjazd w nieznaną trasę, może budzić obawy. W tym roku spotkałem kilka załóg, które pierwszy raz przyjechały do Grecji i nie miały po drodze żadnych problemów. To już nie te czasy, kiedy problemy robiły różne służby. Teraz wiele krajów docenia turystykę i pieniądze jakie przynosi.
Wielokrotnie nocowaliśmy sami na pustych parkingach, nad rzekami i jeziorami, w górach i żadne złe przygody nas nie spotkały. Jasne, że rozsądek w tym musi być. Stawaj tam gdzie będziesz miał poczucie bezpieczeństwa, bo budzić się co chwila z niepokoju, nie ma sensu. Myślę, że Twoje obawy z czasem znikną. A Grecja warta jest odwiedzenia. Pozdrawiam. |
Dziękuje za odpowiedz,moje obawy są z racji tego że mam zonę niepełnosprawną.Długa trasa mnie nie przeraża w 2020 roku przyjechaliśmy po Polsce 2600km bez problemu.
pozdrawiam Piotr
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-11-18, 22:42
Piotr Jerzy,przygotuj sobie pytania i zatelefonuj mój tel. Jest na CT.Nie wszystko da się napisać.
Jutro po przyjściu od lekarza zrobię ostateczne podsumowania Grecji posiłkując się składanymi kalendarzami od 2009 roku.!
Piotr Jerzy - 2021-11-18, 22:59
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | Piotr Jerzy,przygotuj sobie pytania i zatelefonuj mój tel. Jest na CT.Nie wszystko da się napisać.
Jutro po przyjściu od lekarza zrobię ostateczne podsumowania Grecji posiłkując się składanymi kalendarzami od 2009 roku.! |
Bardzo dziękuje za chęć pomocy,zadzwonię na 100% zastanowię się co pytać
rakro1 - 2021-11-18, 23:33
Piotr Jerzy - nie mam wiedzy tak szerokiej jak Basia Muzyk i wielu na tym forum ale gdybym mógł się do czegoś przydać to napisz wcześniej SMS-a i pogadamy. Przede wszystkim aby Was uspokoić i rozwiać wątpliwości.
Pozdrawiam, Rafał.
Piotr Jerzy - 2021-11-19, 00:01
rakro1 napisał/a: | Piotr Jerzy - nie mam wiedzy tak szerokiej jak Basia Muzyk i wielu na tym forum ale gdybym mógł się do czegoś przydać to napisz wcześniej SMS-a i pogadamy. Przede wszystkim aby Was uspokoić i rozwiać wątpliwości.
Pozdrawiam, Rafał. |
Interesują mnie sprawy samego przejazdu (asistans,winiety i ubezpieczenia) obsługi sanitarno technicznej na miejscu.
Bardzo dziękuje za chęć pomocy ,numery widzę skorzystam wcześniej sms wyśle.
rakro1 - 2021-11-19, 19:58
Kupuję winiety na Słowację, Węgry, Bułgarię i Rumunię. Mam mało czasu na urlop i szkoda mi czasu na jazdę bocznymi drogami. Szkoda mi zmęczenia bo jazda bokami jest bardziej męcząca. I szkoda auta bo boczne drogi bywają gorsze. I kupuję bo tak bardzo nie muszę oszczędzać a zresztą zmęczenie w trasie może okazać się potwornie kosztowne.
I zawsze kupuję przez internet bo taniej i nie tracę czasu w trasie. Są różne strony pośredniczące i trzeba sprawdzić aby niepotrzebnie nie przepłacać. I płacę revolutem, na którym wcześniej, szukając dobrych kursów kupuję walutę. Nie tylko na winiety ale i na paliwo i ew. zakupy.
Zbieram drobne euro na opłaty w Serbii i Macedonii.
Zielona karta przy ubezpieczeniu, jeśli jadę Serbią.
Nie mam assistance, mam pieniądze na ew. problemy ale wszyscy mają i bardzo, bardzo chwalą.
Może ktoś coś podpowie.
Biorę karty EKUZ i zapas przeróżnych leków. No i jestem lekarzem więc nie boję się drobiazgów. Ale muszą być stale zażywane leki, adrenalina w strzykawce, sterydy doustne, p/histaminowe, nlpz-y, antybiotyki, węgiel itd. ( uprzedzając prześmiewców - nie chodzi o węgiel do grilla ).
Kwestie techniczne - wszędzie są warsztaty i w takich sytuacjach nie ma problemu.
Sanitarne - są toalety przy autostradach, na stacjach paliw i kampingach. Wodę bierzemy z przydrożnych kapliczek lub kranów w miasteczkach. Tu trzeba czasem wysilić się trochę i nigdy nie czekać na ostatni moment.
Patent wielu z nas to krany przy cmentarzach
Piotr Jerzy - 2021-11-19, 20:34
rakro1 napisał/a: | Kupuję winiety na Słowację, Węgry, Bułgarię i Rumunię. Mam mało czasu na urlop i szkoda mi czasu na jazdę bocznymi drogami. Szkoda mi zmęczenia bo jazda bokami jest bardziej męcząca. I szkoda auta bo boczne drogi bywają gorsze. I kupuję bo tak bardzo nie muszę oszczędzać a zresztą zmęczenie w trasie może okazać się potwornie kosztowne.
I zawsze kupuję przez internet bo taniej i nie tracę czasu w trasie. Są różne strony pośredniczące i trzeba sprawdzić aby niepotrzebnie nie przepłacać. I płacę revolutem, na którym wcześniej, szukając dobrych kursów kupuję walutę. Nie tylko na winiety ale i na paliwo i ew. zakupy.
Zbieram drobne euro na opłaty w Serbii i Macedonii.
Zielona karta przy ubezpieczeniu, jeśli jadę Serbią.
Nie mam assistance, mam pieniądze na ew. problemy ale wszyscy mają i bardzo, bardzo chwalą.
Może ktoś coś podpowie.
Biorę karty EKUZ i zapas przeróżnych leków. No i jestem lekarzem więc nie boję się drobiazgów. Ale muszą być stale zażywane leki, adrenalina w strzykawce, sterydy doustne, p/histaminowe, nlpz-y, antybiotyki, węgiel itd. ( uprzedzając prześmiewców - nie chodzi o węgiel do grilla ).
Kwestie techniczne - wszędzie są warsztaty i w takich sytuacjach nie ma problemu.
Sanitarne - są toalety przy autostradach, na stacjach paliw i kampingach. Wodę bierzemy z przydrożnych kapliczek lub kranów w miasteczkach. Tu trzeba czasem wysilić się trochę i nigdy nie czekać na ostatni moment.
Patent wielu z nas to krany przy cmentarzach |
Bardzo dziekuje naświetliłeś mi dużo niewyjaśnionych spraw,teraz zaczne szukac stron itp.
Jeszcze raz bardzo dziękuje za twój trud w napisaniu instrukcji
rakro1 - 2021-11-19, 21:39
Od wielu lat wchodzę na strony zakupów tutaj https://roadtripbus.pl/winiety-i-oplaty-drogowe-europie/
Przyzwyczaiłem się. Ale to nie jedyny sposób
SlawekEwa - 2021-11-19, 22:40
rakro1 napisał/a: | Zielona karta przy ubezpieczeniu, jeśli jadę Serbią. |
Zielona Karta nie będzie potrzebna w takich państwach jak: Austria, Andora, Belgia, Bułgaria, Chorwacja, Cypr, Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Francja, Grecja, Hiszpania, Holandia, Irlandia, Islandia, Liechtenstein, Litwa, Łotwa, Luksemburg, Malta, Niemcy, Norwegia, Portugalia, Rumunia, Serbia, Słowacja, Słowenia, ...
rakro1 - 2021-11-19, 23:29
Zielona karta - ktoś już pisał, że w Macedonii i Serbii karta już nie jest potrzebna ale inni pisali, że na granicy Macedonii trzeba było za kartę płacić. To musi się jakoś wyjaśnić. Jeśli karta jest w cenie ubezpieczenia to zabrać ze sobą nie problem. Myślę, że do przyszłych wakacji to się wyjaśni.
andrzej627 - 2021-11-20, 11:43
rakro1 napisał/a: | Jeśli karta jest w cenie ubezpieczenia to zabrać ze sobą nie problem. |
Zawsze dziwią mnie te dyskusje o zielonej karcie. We Francji nie mam innego dowodu ubezpieczenia. Mam TYLKO zieloną kartę.
Bim - 2021-11-20, 14:08
rakro1 napisał/a: | Zielona karta - ktoś już pisał, że w Macedonii i Serbii karta już nie jest potrzebna ale inni pisali, że na granicy Macedonii trzeba było za kartę płacić. To musi się jakoś wyjaśnić. Jeśli karta jest w cenie ubezpieczenia to zabrać ze sobą nie problem. Myślę, że do przyszłych wakacji to się wyjaśni. |
Myślę że Sławek już wyżej wyjaśnił
Ludzie pisali, że do Serbii i Macedonii tylko z paszportem bo to poza Unię wyjeżdżamy
Spax - 2021-11-20, 16:13
Piotr Jerzy
Lepiej tą zieloną kartkę wraz z domyślnym formularzem wypadkowym mieć zawsze ze sobą. Znacznie ułatwia to życie przy ewentualnym „bum”.
Doczytaj też sobie o telefonach i internetach w Serbii i Macedonii – bywa czasem baaaaardzo drogo.
Piotr Jerzy - 2021-11-20, 19:16
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | Piotr Jerzy,przygotuj sobie pytania i zatelefonuj mój tel. Jest na CT.Nie wszystko da się napisać.
Jutro po przyjściu od lekarza zrobię ostateczne podsumowania Grecji posiłkując się składanymi kalendarzami od 2009 roku.! |
Bardzo mi dużo wyjaśniła nasza Basia z forum ,rozmawialiśmy i rozwiała mi niepewności związane z dojazdem na miejsce wypoczynku
Den-tal - 2021-11-20, 21:33
W Grecji bylem ostatnio kamperem w 2018 roku .Po rozpadzie Jugoslawi bylem tam tylko na paru tygodniowych wypadach (Chorwacja i Czarnogora) oba z przygodami. Od tego czasu jezdze do Grecji przez Wlochy(prom z Ankony lub Bari w zaleznosci ,co chce zobaczyc we Wloszech) i wtedy nie obchodza mnie viniety,zielone karty i serbska policja z radarem w kukurydzy ,ani dziwne rozmowy na granicach.
Niezaleznie jaka droge wybierzesz, to Grecja warta jest odwiedzin, a podrozne przygody przyjemnie wspomina sie zimowa pora w domu
Piotr Jerzy - 2021-11-21, 19:42
Bardzie dziękuje za odzew na mój post, miło jestem zaskoczony brakiem jadu na tym forum.
Po rozmowie z kilkoma starymi wygami w podróży mam zarys swojego wyjazdu.
Zabieram sie do czytania reszty postów i relacji z waszych wyjazdów.
pozdrawiam Piotr z rodziną i sześcioma psami
andrzej627 - 2021-11-21, 20:45
Piotr Jerzy napisał/a: | miło jestem zaskoczony brakiem jadu na tym forum |
ZEUS - 2021-11-23, 09:15
Piotr Jerzy napisał/a: | pozdrawiam Piotr z rodziną i sześcioma psami |
czy pieski też będą członkami załogi bo jeżeli tak to dochodzą dodatkowe czynności/procedury związane z ich wyjazdem🤗
Piotr Jerzy - 2021-11-23, 09:29
ZEUS napisał/a: | Piotr Jerzy napisał/a: | pozdrawiam Piotr z rodziną i sześcioma psami |
czy pieski też będą członkami załogi bo jeżeli tak to dochodzą dodatkowe czynności/procedury związane z ich wyjazdem🤗 |
Witaj ,pieski zostają w domu.
jb - 2021-11-23, 11:50
rakro1 napisał/a: |
|
A troszkę więcej szczegółów? Fajnie jak byś pomógł skompletować kamperową apteczkę na wszelkie okazje, zdrowie to już nie to co było wcześniej.
Piotr Jerzy - 2021-11-27, 16:01
Witajcie,czytam i czytam jestem zachwycony waszymi podróżami .Zastanawiam sie czy wyjdzie mój w przyszłym roku wyjazd biorą po uwagę co sie dzieje na świecie.Jak myślicie czy moje i wasze podróże dojdą do skutku.
pozdrawiam Piotr
Janusszr - 2021-11-27, 16:14
Piotr Jerzy napisał/a: | Witajcie,czytam i czytam jestem zachwycony waszymi podróżami .Zastanawiam sie czy wyjdzie mój w przyszłym roku wyjazd biorą po uwagę co sie dzieje na świecie.Jak myślicie czy moje i wasze podróże dojdą do skutku.
pozdrawiam Piotr |
Nie wyobrażam sobie, aby nie miały dojść do skutku.
Czerwiec Norwegia, wrzesień Grecja. Pomiędzy Polska.
Jacek L. - 2021-12-01, 14:10
To ja jeszcze dodam swoje 3 grosze.
Jechaliśmy przez Serbię i Macedonię w obie strony (październik/listopad br.).
Trzeba mieć:
EDIT: 1. Oczywiście paszporty. Oczywiście już nie! Sorry.
2. Zieloną kartę (sprawdzali w Macedonii w obie strony). W PZU załatwia się to zdalnie z dowolnym agentem w 15 minut (pdf przychodzi mailem), bez dodatkowych opłat. Nie wiem jak w innych firmach.
3. Certyfikaty covidowe.
4. Wjeżdżając do Grecji trzeba mieć wypełniony druk PLF - jest online na stronie travel.gov.gr
Warto mieć:
5. Assistance PZMot: https://pzmot.pl/
6. Ubezpieczenie. Ja kupiłem polisę Wojażer (PZU w porozumieniu z Polskim Związkiem Alpinizmu) - za roczną polisę na 2 osoby zapłaciłem 497,00. Ograniczenie - pojedynczy wyjazd może trwać do 8 tygodni. Warto się zainteresować. Szczegóły na stronie pzu.pl
Autostrady:
7. W Serbii, Mołdawii za autostrady płaci się na bramkach. Można płacić gotówką w ich walucie lub Euro, albo kartą. Stwierdziłem, że w Euro się nie opłaca, bo przelicznik jest kiepski. Płaciłem Revolutem w miejscowej walucie.
8. Inne kraje tranzytowe wprowadziły winiety elektroniczne, które można kupić online. Ja korzystałem z portalu www.winiety-online.pl
9. Na Węgrzech winiety są najdroższe, bo kampery zaliczają się już do wyższej kategorii. Myśmy nie korzystali z autostrad węgierskich. Spokojnie da się przejechać, inne drogi są całkiem przyzwoite.
10. W Grecji trzeba uważać, bo na różnych autostradach są różne kryteria (na jednych kamper z automatu jest liczony drożej, na innych do 2,70 wysokości, jak osobowy). Tych drugich jest niestety mniej. Informacje można znaleźć tu: https://www.tolls.eu/greece
Paliwo:
11. WArto tankować w Macedonii. W Grecji diesel kosztował w granicach 1,4 EUR, w Macedonii ok. 1,08 (cena jest urzędowa, więc na autostradach nie jest drożej).
To są informacje z ostatnich tygodni.
Do wiosny trochę się może zmienić, oby nie na gorsze!
Pozdrawiam
Bim - 2021-12-01, 14:25
Jacek L. napisał/a: | Trzeba mieć:
1. Oczywiście paszporty. |
Jesteś pewny?
ZEUS - 2021-12-01, 14:39
Jacek L. napisał/a: | 9. Na Węgrzech....Spokojnie da się przejechać, inne drogi są całkiem przyzwoite. |
stosunkowo często jeżdżę po węgierskich drogach i mam mocno odmienne zdanie co do ich jakości☹️ jeździć się oczywiście da🤗 (na autostradzie za Budapesztem w kierunku Chorwacji też można trafić na wyrwę w której koło kampera spokojnie się zmieści 🤪) zatem zalecam czujność🙂
Jacek L. - 2021-12-01, 16:13
Bim napisał/a: | Jacek L. napisał/a: | Trzeba mieć:
1. Oczywiście paszporty. |
Jesteś pewny? |
Do tej pory byłem pewien, więc przed wyjazdem nawet nie sprawdzałem i paszport wziąłem, ale chyba rzeczywiście miałem nieaktualne informacje.
W takim razie dziękuję za sprostowanie i przepraszam za wprowadzenie w błąd.
Inna rzecz, że paszport i tak warto wziąć, jakby ktoś miał fantazję wyskoczyć z Grecji do Turcji :-)
Pozdrawiam
Jacek L. - 2021-12-01, 16:29
ZEUS napisał/a: | Jacek L. napisał/a: | 9. Na Węgrzech....Spokojnie da się przejechać, inne drogi są całkiem przyzwoite. |
stosunkowo często jeżdżę po węgierskich drogach i mam mocno odmienne zdanie co do ich jakości☹ jeździć się oczywiście da🤗 (na autostradzie za Budapesztem w kierunku Chorwacji też można trafić na wyrwę w której koło kampera spokojnie się zmieści 🤪) zatem zalecam czujność🙂 |
Cenna uwaga, czujność zawsze jest wskazana!
Nie znam wielu węgierskich dróg, mogę tylko powiedzieć, że przy przejeździe ze Słowacji do Serbii i z powrotem nie mieliśmy takich niespodzianek.
Pozdrawiam
Spax - 2021-12-01, 20:48
Jacek L. napisał/a: | nna rzecz, że paszport i tak warto wziąć |
Powiem tak: paszport jest n.p. potrzebny, kiedy chcesz zakupić internety w Grecji i na wypadek utraty dowodu z jakichkolwiek powodów. Jeżeli chcesz mieć w miarę spokojne życie zrób sobie kopie wszystkich dokumentów, bo w razie „W” to i po numerkach mogą cię zweryfikować.
SlawekEwa - 2021-12-01, 21:32
Spax napisał/a: | Jeżeli chcesz mieć w miarę spokojne życie zrób sobie kopie wszystkich dokumentów, |
lub zainstaluj mObywatel
wbobowski - 2021-12-02, 19:00
rakro1 napisał/a: | Zielona karta - ktoś już pisał, że w Macedonii i Serbii karta już nie jest potrzebna ale inni pisali, że na granicy Macedonii trzeba było za kartę płacić. To musi się jakoś wyjaśnić. Jeśli karta jest w cenie ubezpieczenia to zabrać ze sobą nie problem. Myślę, że do przyszłych wakacji to się wyjaśni. |
Tu głównie chodzi pewnie o Macedonię.
Wracając z Grecji (w tamtą stronę jechaliśmy przez Rumunię i Bułgarię) musiałem zawrócić z granicy Grecja-Macedonia mimo, że miałem zieloną kartę przesłaną faxem do Grecji. Brak oryginału (zielonego) kosztowałby mnie 250 Euro. Pojechałem prze Bułgarię i Rumunię, a ze znajomymi, z którymi jechaliśmy spotkaliśmy się ponownie na Węgrzech.
Ale to było 12 lat temu.
Piotr Jerzy - 2021-12-02, 21:52
Cześć,
Zobaczymy co po nowym roku z granicami wymyślą.
Jak wygląda sprawa holowania do Polski ,wykupujecie czy raczej nie?
Janusszr - 2021-12-02, 22:18
Piotr Jerzy napisał/a: |
Jak wygląda sprawa holowania do Polski ,wykupujecie czy raczej nie? |
Ja nie, ale gdyby trafiła się jakaś super oferta, to może zmieniłbym zdanie.
Bim - 2021-12-03, 13:19
Piotr Jerzy napisał/a: | Jak wygląda sprawa holowania do Polski ,wykupujecie czy raczej nie? |
Ja nie wykupuję .
Jakbym miał myśleć takimi kategoriami wyjeżdżając na wczasy to bym w domu siedział
No chyba ,że to nowa moda na tani powrót do domu bo paliwo podrożało
Janusszr - 2021-12-03, 14:03
Bim napisał/a: |
No chyba ,że to nowa moda na tani powrót do domu bo paliwo podrożało |
Chyba jednak wykupię
SlawekEwa - 2021-12-03, 14:35
Bim napisał/a: | No chyba ,że to nowa moda na tani powrót do domu bo paliwo podrożało |
Moda była wcześniej i podobno przez to nowe ADAC tylko dla zameldowanych w D.
Bim - 2021-12-03, 16:07
Piotr Jerzy odstawiłem Ci to wirtualne piwko bo postawiłeś mi 13
a ,że przesądny nie jezdem.
Za szczęśliwe powroty
ZbigStan - 2021-12-03, 20:21
Piotr Jerzy napisał/a: | Cześć,
Zobaczymy co po nowym roku z granicami wymyślą.
Ja wykupuję ubezpieczenie assistance w PZMot. Jest opcja za ok. 2.50zł za dzień ubezpieczenia. Przy większej ilości dni w podróży bardziej opłaca się kupić opcje VIP. Wcześniej korzystałem z tej pierwszej, teraz wykupiłem VIP na rok. Jest tam również holowanie do 1000 km. Cały zakres świadczeń możesz sprawdzić na ich stronie. Mnie przydało się w tym roku we Francji, gdzie za usługi pomocy drogowej musiałem zapłacić 320 euro. Po powrocie dostałem zwrot na konto w euro. Pozdrawiam.
Jacek L. - 2021-12-05, 13:20
ZbigStan napisał/a: | Piotr Jerzy napisał/a: | Cześć,
Ja wykupuję ubezpieczenie assistance w PZMot. Jest opcja za ok. 2.50zł za dzień ubezpieczenia. Przy większej ilości dni w podróży bardziej opłaca się kupić opcje VIP. Wcześniej korzystałem z tej pierwszej, teraz wykupiłem VIP na rok. Jest tam również holowanie do 1000 km ..... . |
Też mam wykupioną opcję VIP na rok, na razie mi się nie przydało.
Trzeba pamiętać, że te 1000 km to jest łączna odległość w ciągu roku.
Pozdrawiam
Janusszr - 2021-12-05, 13:54
Jaki koszt tej VIP?
ZEUS - 2021-12-05, 14:34
info że strony PZM:
Cytat: | Assistance VIP
Specjalne i jedyne na rynku roczne ubezpieczenie pomocy drogowej PZM Assistance VIP.
Zapisz się do klubu SOS PZMot i zapłac tylko 330 zł
|
TUTAJ
Piotr Jerzy - 2021-12-18, 21:58
Witajcie,co zabieracie na wyjazd z praktycznych rzeczy,nie pytam o oczywiste wyposażenie urlopowicza .
Misio - 2021-12-19, 21:47
Piotr Jerzy napisał/a: | Witajcie,co zabieracie na wyjazd z praktycznych rzeczy,nie pytam o oczywiste wyposażenie urlopowicza . |
Ciuchy na każdą pogodę, zapas żywności w puszkach i słoikach, narzędzia, lekarstwa, zapasowe dętki do rowerów, papierowe mapy, GPS i laptop żeby mieć dostęp do forum Camperteamu.
Piotr Jerzy - 2021-12-19, 23:30
Misio napisał/a: | Piotr Jerzy napisał/a: | Witajcie,co zabieracie na wyjazd z praktycznych rzeczy,nie pytam o oczywiste wyposażenie urlopowicza . |
Ciuchy na każdą pogodę, zapas żywności w puszkach i słoikach, narzędzia, lekarstwa, zapasowe dętki do rowerów, papierowe mapy, GPS i laptop żeby mieć dostęp do forum Camperteamu. |
Misoi poprosze o wykaz co zabierasz z leków i jakie zapasu jedzenia?(wiem co lubie ale jakieś nowości)
JacekL - 2022-01-15, 00:20
ZEUS napisał/a: | info że strony PZM:
Cytat: | Assistance VIP
Specjalne i jedyne na rynku roczne ubezpieczenie pomocy drogowej PZM Assistance VIP.
Zapisz się do klubu SOS PZMot i zapłac tylko 330 zł
|
TUTAJ |
Czy to ubezpieczenie działa również poza Unią?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2022-01-15, 19:24
Piotr Jerzy,Misio Ci dobrze napisal,część powiedzielismy sobie przez tel.Nie da sie tak wszystkiego okreslić, to zależy od długości wyjażdu,od każdego diety,kasy itd. Są tacy co tylko chodza do tawern,inni nie chodza a robia zakupy w greckich sklepach.Minusem jest to że z marketów ktore znamy jest Lidl,nie ma np.Kauflanda i Auchenu.Piekarnie -bakery wspaniale zaopatrzone,no i targi lokalne,ale to wszystko nie da sie komuś przekazać za pierwszym razem.Czytaj przewodniki,na faceboku,wszystko co jest o grecji.Pozdrawiam Barbara
ZbigStan - 2022-01-15, 19:28
JacekL, w UE działa na pewno. Sam tego doświadczyłem. O inne terytoria zapytaj w PZMocie. Pozdrawiam.
JacekL - 2022-01-15, 19:32
Tak, czytałem Twoje posty.
Martwi mnie Serbia
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2022-01-15, 19:55
to nie jedż tamtędy,masz kraje unijne Bułgaria,Rumunia,przeciez wiekszość tak jedzie
JacekL - 2022-01-15, 22:01
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | to nie jedż tamtędy,masz kraje unijne Bułgaria,Rumunia,przeciez wiekszość tak jedzie |
Tak, rozważam taką trasę, jednak przez Rumunię i Bułgarię jest dalej i mniej autostrady a ja mam tylko 2 tygodnie latem. Do tej pory zawsze jeździłem przez Serbię ale nie przepadam za tym krajem, no i te kolejki w Roszke...
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2022-01-17, 20:18
A dlaczego jedziesz przez Reszke,jest na zachód przynajmniej 3 prześcia graniczne ,weż dobra mape lub maps me i poszukaj.Pisane gdzies było o tych granicach,ja czytałam
Misio - 2022-01-17, 20:27
Piotr Jerzy napisał/a: | Misio napisał/a: | Piotr Jerzy napisał/a: | Witajcie,co zabieracie na wyjazd z praktycznych rzeczy,nie pytam o oczywiste wyposażenie urlopowicza . |
Ciuchy na każdą pogodę, zapas żywności w puszkach i słoikach, narzędzia, lekarstwa, zapasowe dętki do rowerów, papierowe mapy, GPS i laptop żeby mieć dostęp do forum Camperteamu. |
Misoi poprosze o wykaz co zabierasz z leków i jakie zapasu jedzenia?(wiem co lubie ale jakieś nowości) |
Dawno mnie tu nie było, ale...
Lekarstwa : krople żołądkowe, woda utleniona, węgiel, różne przeciwbólowe, krople do oczu, rywanol, różne maści - na oparzenia, al tacet, kamforową itd, witaminy, magnez, wapno, no-spa, Alergo Teva, polopiryna, travisto, cholinex, na zaparcia i co lekarz zaleci.
Zapas jedzenia to sprawa indywidualna, ale my staramy się mieć tzw. żelazny zapas który starczy nam na tydzień czasu. Mogę polecić różne puszki żołnierskie sprzedawane w Auchan albo w Biedronce. Jak również puszki groszku, kukurydzy, fasoli, słoiki ogórków, szmalcu, papryki, puszki z owocami np. brzoskwinie, ananas, przecieru pomidorowego, olej rzepakowy, zgrzewka wody, kawa, herbata, itd.
Ważne też są latarka, baterie, zapałki, stare gazety...
Powodzenia.
Piotr Jerzy - 2022-01-17, 21:27
Misio napisał/a: | Piotr Jerzy napisał/a: | Misio napisał/a: | Piotr Jerzy napisał/a: | Witajcie,co zabieracie na wyjazd z praktycznych rzeczy,nie pytam o oczywiste wyposażenie urlopowicza . |
Misoi poprosze o wykaz co zabierasz z leków i jakie zapasu jedzenia?(wiem co lubie ale jakieś nowości) |
Dawno mnie tu nie było, ale...
Lekarstwa : krople żołądkowe, woda utleniona, węgiel, różne przeciwbólowe, krople do oczu, rywanol, różne maści - na oparzenia, al tacet, kamforową itd, witaminy, magnez, wapno, no-spa, Alergo Teva, polopiryna, travisto, cholinex, na zaparcia i co lekarz zaleci.
Zapas jedzenia to sprawa indywidualna, ale my staramy się mieć tzw. żelazny zapas który starczy nam na tydzień czasu. Mogę polecić różne puszki żołnierskie sprzedawane w Auchan albo w Biedronce. Jak również puszki groszku, kukurydzy, fasoli, słoiki ogórków, szmalcu, papryki, puszki z owocami np. brzoskwinie, ananas, przecieru pomidorowego, olej rzepakowy, zgrzewka wody, kawa, herbata, itd.
Ważne też są latarka, baterie, zapałki, stare gazety...
Powodzenia. |
Fajnie to napisałeś,bardzo dziekuje pomogłeś mi
JaWa - 2022-01-18, 16:51
Misio napisał/a: | stare gazety... | trzeba tylko pamiętać, żeby się lekko mięły.
Piotr Jerzy - 2022-03-08, 19:10
Czy plany wyjazdy za naszą granice zrujnowała wojna?
jarsta0001 - 2022-03-08, 20:55
Piotr Jerzy napisał/a: | Czy plany wyjazdy za naszą granice zrujnowała wojna? |
a w konsekwencji ceny paliwa
LukF - 2022-03-08, 21:00
jarsta0001 napisał/a: | Piotr Jerzy napisał/a: | Czy plany wyjazdy za naszą granice zrujnowała wojna? |
a w konsekwencji ceny paliwa |
To drugie chyba może zrujnować
Piotr Jerzy - 2022-03-08, 21:21
LukF napisał/a: | jarsta0001 napisał/a: | Piotr Jerzy napisał/a: | Czy plany wyjazdy za naszą granice zrujnowała wojna? |
a w konsekwencji ceny paliwa |
To drugie chyba może zrujnować |
Cena paliwa i przejechanie 100km za około 100zł i sytuacja w świecie jest dramatyczna
Lutek - 2022-04-30, 11:40
Witaj Piotr ,my tydzień temu przyjechalismy do Grecji jadąc przez Serbię i Macedonię , bardzo pozytywnie odbieram Serbię , potrzebna zielona karta pamiętam że pytałeś o to
rakro1 - 2022-04-30, 23:18
Piotr Jerzy - napisz coś o swoich planach. Może potrzebujesz wsparcia mentalnego??
Ja ruszam w tym kierunku 18.05.
Nie odpuszczaj..
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2022-05-01, 19:33
Zielona karta tylko Macedonia.Natomiast zjechanie w Niszu na Dunaj to super pomysł,a jedzenie w miasteczkach Serbii,zwłaszcza mięsa z grila to coś pysznego.
blue60 - 2022-05-01, 23:36
Na jaki Dunaj?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2022-05-02, 10:37
Na Dunaj,Serbia I Rumunia patrz na mapę
rakro1 - 2022-05-02, 11:14
Prawdopodobnie z Nisiu na bezpłatną przeprawę przez Dunaj, na zaporze Drobeta-Severin ale tam, z Nisiu była fatalna droga.
Basiu - czy ta droga jest naprawiona ??
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2022-05-02, 15:41
Więcej jak połowa naprawiona,zwłaszcza od Zajecaru,ale w pierwszym miasteczku za Niszem w każdym sklepie gril na wynos
Mienialnica na miejscu,mało było cevapcic,bo niedziela to pozamawiali ale inne coś fantastycznego ostatnio takie jadłam w Sarajewie 3-4 lata temu na moje urodziny we wrześniu.Dunaj w Kladowie i Orsowej piękny.Pierwsza stacja benzynowa,tak fajna obsługa nie kantują z WINETĄ.Woda 50st.Baile Herkulano i 37.Jutro po kąpieli wyjazd może dojedziemy do Oradei?
rakro1 - 2022-05-02, 19:45
Dziękujemy. Wracajcie szczęśliwie
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2022-05-13, 14:56
Piotr Jerzy stoi na plaży Karathona ,tam również nie wolno wystawiać stolików.Zasada wolno stać na kołach.Nawet na Plaży Arvanita śpimy,ale nic nie wystawiamy.Piotr auto w dniu targu stawiasz w porcie,lub właśnie na Arvanicie koło straży,są czerwone samochody strażackie.Na stoku koło placu dobry kran z wodą.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2022-05-15, 21:49
Moja rada jeżeli chcesz trochę zapamiętać Grecję i to gdzie jesteś przeglądaj mapę aby widzieć gdzie jesteś wtedy wszystko się utrwali,a nie wszystko wie kolega.Myślę że Cię nie Uraziłam?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2022-05-19, 14:54
Widzę że Piotr woli pisać i dawać foty na fejsie podobnie jak ja.On robi to fachowo
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2022-05-21, 13:08
Piotr Jerzy piszę na fejsie i to skromnie,nic nie ma na CT.
|
|