| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Prawo i przepisy - Czasowe wycofanie z ruchu kampera
Kazik II - 2021-11-05, 12:09 Temat postu: Czasowe wycofanie z ruchu kampera Obecnie jest możliwość czasowego wycofania z ruchu kampera jako pojazdu specjalnego - czasami błędnie nazywanej "wyrejestrowaniem". Jeśli ktoś korzysta ze swojego domku jedynie sezonowo to można w ten sposób uzyskać zwrot 95% składki za okres wycofania z ruchu. Od pewnego czasu na portalach motoryzacyjnych pojawiają się artykuły na temat szykowanych zmian prawnych w zakresie czasowego wycofywania z ruchu. Jak to zwykle bywa, większość piszących tam ma blade pojęcie o czym piszą i entuzjastycznie donoszą, że w wyniku tych zmian będzie można czasowo "wyrejestrowywać" kampery. Jest to oczywiście bzdura, bo taka możliwość istnieje od dawna. Ale inni straszą, że w wyniku tych zmian utracimy taką możliwość, bo bo czasowo będzie można wycofywać z ruchu tylko na czas remontu po wypadku. Więc czy ktoś z Szanownych Kolegów ma jakieś źródłowe informacje, jak to właściwie ma być?
SlawekEwa - 2021-11-05, 18:12
| Kazik II napisał/a: | | Jeśli ktoś korzysta ze swojego domku jedynie sezonowo to można w ten sposób uzyskać zwrot 95% składki za okres wycofania z ruchu. |
Te 95% to lekka przesada
Kazik II - 2021-11-05, 19:42
| SlawekEwa napisał/a: | | Kazik II napisał/a: | | Jeśli ktoś korzysta ze swojego domku jedynie sezonowo to można w ten sposób uzyskać zwrot 95% składki za okres wycofania z ruchu. |
Te 95% to lekka przesada |
Nie o to chodzi. Wg przepisów, kamper wycofany czasowo z ruchu też musi mieć ubezpieczenie OC. Jednak prawodawca był tak łaskawy, że pozwolił zmniejszyć stawkę OC za okres wycofania z ruchu do 5% wysokości w porównaniu do okresu, kiedy jeździ. Jeśli zatem wycofamy z ruchu na 10 miesięcy, to za ten okres płacimy tylko 5% składki. Ignorantia iuris nocet
Bim - 2021-11-05, 20:04
| Kazik II napisał/a: | | Jeśli zatem wycofamy z ruchu na 10 miesięcy, to za ten okres płacimy tylko 5% składki. Ignorantia iuris nocet |
Plus opłata za papierek do starosty u mnie 80 zeta
Piasek1 - 2021-11-05, 21:11
Chciałem to samo napisać. Poziom zbiurokratyzowania procesu czasowego wycofania z ruchu jest tak obszerny i skomplikowany że większość odpuści. A potem dochodzi jeszcze kopanie się z ubezpieczaną i trzymanie kwitów przez 5 lat żeby czasem za 4 lata jakaś Aldona nie powiedziała "sprawdzam", no i nasz narodowy cerber UFG który aż zipie żebyś z czymś nie zdążył.
SlawekEwa - 2021-11-05, 21:15
Prekursorem czasowego wycofywania kampera z ruchu jest jeden z naszych kolegów z CT.
Czynił tak od kilku ładnych lat i ma sporo wiedzy z praktyki.
Kazik II - 2021-11-05, 23:18
| Piasek1 napisał/a: | | Poziom zbiurokratyzowania procesu czasowego wycofania z ruchu jest tak obszerny i skomplikowany że większość odpuści. |
Przesadzasz, właściwie najwięcej kłopotu jest z odkręcaniem i przykręcaniem tablic. Ale ja mam to sprytnie zrobione i ino myk a tablice odkręcone. A biurokracja? W normie, trzeba sobie zamówić przez internet wizytę w urzędzie na godzinę, stanąć przy okienku, wypełnić prosty druk i wybulić 80 dych. I to wszystko, trwa to nie więcej niż 10 minut. Potem przed sezonem znowu to samo, rezerwacja wizyty, okienko, 10 minut i przykręcenie tablicy. Summa summarum to jakaś godzina a kilka stówek zostaje w kieszeni.
ZEUS - 2021-11-05, 23:28
| Kazik II napisał/a: | | wybulić 80 dych. I to wszystko, trwa to nie więcej niż 10 minut. Potem przed sezonem znowu to samo, rezerwacja wizyty, okienko, 10 minut i przykręcenie tablicy. Summa summarum to jakaś godzina a kilka stówek zostaje w kieszeni. |
wybulone 800 PLN (80 dych) chyba "konsumuje" te zaoszczędzone🤔 kilka stówek o których piszesz🤣 zatem... czy warto🤣
Piasek1 - 2021-11-06, 08:25
| Kazik II napisał/a: | | trzeba sobie zamówić przez internet wizytę w urzędzie na godzinę |
punkt widzenia zawsze zależy od punktu siedzenia.
Bim - 2021-11-06, 09:20
W tym roku dostałem niespodziankę od PZU 225 zł za mojego rympałka
Kazik II napisał/a:
trzeba sobie zamówić przez internet wizytę w urzędzie na godzinę
Dawno byłeś w wk?
Miałem tą przyjemność być przed wyjazdem na wakacje jak brakło miejsca na przegląd.
Odpuściłem mam awersję na facjaty tych z nadania co siedzą po drugiej stronie plexy.
Czują się jak półbogowie, jednymi drzwiami wchodzą znajomi znajomych, reszta plebsu karnie tupie w kolejce z wymiętymi i co u niektórych zasmarkanymi maskami na facjatach
I od czasu do czasu szczekaczka się odezwie proszę opuścić pomieszczenie za dużo tu was
Do urzędu w dzisiejszych czasach to tylko wyrazić czynny żal
Kazik II - 2021-11-06, 11:34
| ZEUS napisał/a: | | Kazik II napisał/a: | | wybulić 80 dych. I to wszystko, trwa to nie więcej niż 10 minut. Potem przed sezonem znowu to samo, rezerwacja wizyty, okienko, 10 minut i przykręcenie tablicy. Summa summarum to jakaś godzina a kilka stówek zostaje w kieszeni. |
wybulone 800 PLN (80 dych) chyba "konsumuje" te zaoszczędzone🤔 kilka stówek o których piszesz🤣 zatem... czy warto🤣 |
Pomyłka, 8 dych lub 80 zł. - tak mi jakoś wyszło "dwa w jednym". Nietrudno się domyślić, ale skoro jesteś takim szczególantem to wyjaśniam.
Kazik II - 2021-11-06, 11:42
| Bim napisał/a: | W tym roku dostałem niespodziankę od PZU 225 zł za mojego rympałka
Kazik II napisał/a:
trzeba sobie zamówić przez internet wizytę w urzędzie na godzinę
Dawno byłeś w wk?
Miałem tą przyjemność być przed wyjazdem na wakacje jak brakło miejsca na przegląd.
Odpuściłem mam awersję na facjaty tych z nadania co siedzą po drugiej stronie plexy.
Czują się jak półbogowie, jednymi drzwiami wchodzą znajomi znajomych, reszta plebsu karnie tupie w kolejce z wymiętymi i co u niektórych zasmarkanymi maskami na facjatach
I od czasu do czasu szczekaczka się odezwie proszę opuścić pomieszczenie za dużo tu was
Do urzędu w dzisiejszych czasach to tylko wyrazić czynny żal |
Faktem jest, że tych "wydziałach komunikacji" to komuna wiecznie żywa. Czyli samopoczucie królowych od których zależy zalegalizowanie największego skarbu, jakim w tamtych czasach był samochód. Ale ja dzielnie z nimi walczę od lat i nie daję sobie w kaszę dmuchać. Mam taki sposób; jak pani ma znowu jakieś widzimisię i wymyśla bzdurny pretekst żeby odmówić załatwienia sprawy i oddaje papiery z powrotem - to ja im wyjeżdżam z Kodeksem postępowania administracyjnego i żądam wydania decyzji odmownej z uzasadnieniem. Bo jak nie to złożę skargę do sądu administracyjnego. Tak jest w Kodeksie "sprawy załatwia się w drodze decyzji" - a nie jakieś tam "nie zarejestruję bo coś tam" i do widzenia. W większości przypadków skutkuje. Robi się zamieszanie, latają na jakąś naradę z szefostwem - i po paru minutach sprawa załatwiona. A tak w ogóle, to jakim cudem zdobyłeś OC na kampera za dwie i pół stówy? Tylko pogratulować
zbyszekwoj - 2021-11-06, 13:46
| Kazik II napisał/a: | | A tak w ogóle, to jakim cudem zdobyłeś OC na kampera za dwie i pół stówy? |
Z okazji jubileuszu 30 urodzin kampera zapewne.
Bim - 2021-11-06, 13:56
| zbyszekwoj napisał/a: | | Kazik II napisał/a: | | A tak w ogóle, to jakim cudem zdobyłeś OC na kampera za dwie i pół stówy? |
Z okazji jubileuszu 30 urodzin kampera zapewne. |
Dokładnie za długie pożycie i wierność
a tak na poważnie to scheda po PZM
Pierwszą propozycję kontynuacji miałem niecałe 360 zł z pakietem medycznym za 50 dych ale znając moją niechęć do chodzenia po instytucjach, gdzie cię golą bez mydła i pod włos
zadzwoniłem dzień przed końcem na infolinię z zapytaniem czy coś się zmieniło i mile mnie zaskoczyli zrezygnowałem z pakietu medycznego i tyle wyszło z NW
ZEUS - 2021-11-06, 14:32
| Kazik II napisał/a: | | ZEUS napisał/a: | | Kazik II napisał/a: | | wybulić 80 dych. I to wszystko, trwa to nie więcej niż 10 minut. Potem przed sezonem znowu to samo, rezerwacja wizyty, okienko, 10 minut i przykręcenie tablicy. Summa summarum to jakaś godzina a kilka stówek zostaje w kieszeni. |
wybulone 800 PLN (80 dych) chyba "konsumuje" te zaoszczędzone🤔 kilka stówek o których piszesz🤣 zatem... czy warto🤣 |
Pomyłka, 8 dych lub 80 zł. - tak mi jakoś wyszło "dwa w jednym". Nietrudno się domyślić, ale skoro jesteś takim szczególantem to wyjaśniam. |
nie... no spoko, oczywiście, że się domyśliłem😄 a poczyniona uwaga była trochę uszczypliwa ale zapewniam, że życzliwa🤗
zbyszekwoj - 2021-11-07, 10:30
| Bim napisał/a: | | za 50 dych |
Zeus, znowu przetłumacz to na nasze.
Bim - 2021-11-07, 10:40
| zbyszekwoj napisał/a: | | Bim napisał/a: | | za 50 dych |
|
Czepiasz się dla czepiania czy to ma inne podłoże?
Widzę razi cię skrótowy sposób pisania
Chodziło mi o pięćdziesiąt złotych zadowolony ?
Lepiej się już czujesz?
Kazik II - 2021-11-07, 15:04
| Bim napisał/a: | | zbyszekwoj napisał/a: | | Bim napisał/a: | | za 50 dych |
|
Czepiasz się dla czepiania czy to ma inne podłoże?
Widzę razi cię skrótowy sposób pisania
Chodziło mi o pięćdziesiąt złotych zadowolony ?
Lepiej się już czujesz? |
Easy panowie, easy. Ja też walnąłem byka i napisałem 80 dych - ale uczyniłem pokutę . Ja rozumiem zwracanie uwagi na taki błąd, bo żyjemy w czasych powszechnego niechlujstwa językowego i dobrze zachować czujność. Byleby bez złośliwości a zdrugiej strony nie ma co się sadzić o takie głupstwa. Kochajmy się
zbyszekwoj - 2021-11-07, 17:31
[quote="Bim"]Widzę razi cię skrótowy sposób pisania [/quote
Skrótowy sposób to 5 dych=50 zł
50 dych to juz nie wiem czy to drogo ,czy pomylka.Po co doszukiwać się złosliwości.
Darson - 2023-10-19, 16:15
Od września 2022 w Norwegii można wyrejestrować kampera (i inne auto, które nie jest używane).
Po norwesku "avregistering", więc tak to tłumaczę.
Nie trzeba oddawać tablic na czas wyrejestrowania samochodu.
Wszystko można zrobić kilkoma kliknięciami przez internet 😁
To się nazywa postęp cywilizacyjny 😝
Oficjalnie Norweski Zarząd Drogowy sugeruje, by skontaktować się z firmą ubezpieczająca i - jeśli auto stoi na ulicy - ubezpieczyć samochód na wypadek ewentualnej szkody.
Ale nie jest to wymóg.
Oszczędza się dzięki temu kupę forsy, bo nie płaci się również podatku drogowego, który w Norwegii jest dosyć wysoki i nie jest wliczony w cenę paliwa, jak w niektórych krajach 😁
Ja płacę np. za kampera ponad 3 tys. koron rocznego podatku.
Jeśli w tym czasie skończy się przegląd, trzeba wziąć próbne tablice, by dojechać do stacji kontroli.
Nie wolno jeździć na oryginalnych blachach.
Ponowne zarejestrowanie odbywa się również przez internet, w kilkadziesiąt sekund. 😉
majster85 - 2025-04-21, 12:20
Stoję przed przerejestrowaniem mojego specjalnego sanitarnego na specjalny kempingowy. Rozumiem, że po takim zabiegu będę mógł wylaczyc z ruchu mojnkamper. Zapytam troche poza tematem. Jak wygląda cena OC dla specjalnych kempingowych ? Czy warto przerejestrować tak auto czy zostawić tak jak jest i nie kombinować??
bert - 2025-04-21, 19:42
| majster85 napisał/a: | | Stoję przed przerejestrowaniem mojego specjalnego sanitarnego na specjalny kempingowy. Rozumiem, że po takim zabiegu będę mógł wylaczyc z ruchu mojnkamper. Zapytam troche poza tematem. Jak wygląda cena OC dla specjalnych kempingowych ? Czy warto przerejestrować tak auto czy zostawić tak jak jest i nie kombinować?? |
Skoro masz specjalny sanitarny to już możesz, nie musisz zmieniać na spec kempingowy. Istotą sprawy jest, że: "specjalny" zatem w myśl polskich przepisów ciężarowy (i mniejsza w tej chwili o to czy ów przepis jest sensowny). Co to za pojęcie: czy warto. Pod jakim względem warto? kto na boga i skąd ma wiedzieć co dla ciebie znaczy: warto?
Spec kampingowy czy spec sanitarny to ubezpieczenie to samo, bo specjalny. Są kraje, gdzie z kempingowego płacisz najniższa stawkę opłat drogowych. Czy to już wyczerpuje znaczenie twojego "warto"?
Kazik II - 2025-04-22, 10:25
| bert napisał/a: | | Skoro masz specjalny sanitarny to już możesz, nie musisz zmieniać na spec kempingowy |
Chyba jednak trzeba będzie. Bo na przeglądzie diagnosta zakwestionuje taki stan rzeczy. Chyba że kol majster85 zostawi sobie na pamiątkę część wyposażenia medycznego.
Co zresztą, traktując sprawę w barwach czarnego humoru, wielu z nas przydałoby się mieć pod ręką w podróży
bert - 2025-04-22, 19:39
| Kazik II napisał/a: | | bert napisał/a: | | Skoro masz specjalny sanitarny to już możesz, nie musisz zmieniać na spec kempingowy |
Chyba jednak trzeba będzie. Bo na przeglądzie diagnosta zakwestionuje taki stan rzeczy. Chyba że kol majster85 zostawi sobie na pamiątkę część wyposażenia medycznego.
Co zresztą, traktując sprawę w barwach czarnego humoru, wielu z nas przydałoby się mieć pod ręką w podróży |
odnosiłem sie wyłącznie w aspekcie czasowego wyrejestrowania
|
|