| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Burstner 30 edycja
Komplecik - 2021-11-05, 20:44 Temat postu: Burstner 30 edycja Rozglądam się, myślałem o Adrii 600sp mało ich a raczej wcale z 2,0hdi
Burstner ma 2.0 a model 710 w miarę wpisuje się w nasze potrzeby
Jak to mówią STOSUNEK jakości/cena jest dla mnie akceptowalna,
Teraz mam przy podobnym układzie oddzielny kibel/prysznic w burstnerze jest jakoś dziwnie rozkładany na kibelek, ciekawe czy to w praktyce sensownie można używać,
Jeśli ma ktoś może podzielić się uwagami za i przeciw
https://youtu.be/iZruLiQWXHY
LukF - 2021-11-05, 21:26
Komplecik,
Komplet, znam osobiście taką łazienkę. Napiszę krótko: nie idź w to... .
7m kamper nie musi mieć takiej tandety na pokładzie. Łóżko z tyłu w poprzek - które z Was będzie przez drugą osobę skakać???
Miałem trzy Burstnery. Ale takiemu z linku mówię stanowcze nie.
Adria od Wojtka Sokale (oraz mojego brata) ma sto razy lepszy układ wnętrza. W listopadzie 2020 za roczną Adrię z DE mój brat zapłacił z akcyzą niecałe 220tys. Wszystko opisałem w moim temacie
Niemcy późną jesienią. No chyba że musisz leasing lub kredyt to wtedy nowe...
Pozdrawiam
Komplecik - 2021-11-05, 21:56
| LukF napisał/a: | Komplecik,
Komplet, znam osobiście taką łazienkę. Napiszę krótko: nie idź w to... .
7m kamper nie musi mieć takiej tandety na pokładzie. Łóżko z tyłu w poprzek - które z Was będzie przez drugą osobę skakać???
Miałem trzy Burstnery. Ale takiemu z linku mówię stanowcze nie.
Adria od Wojtka Sokale (oraz mojego brata) ma sto razy lepszy układ wnętrza. W listopadzie 2020 za roczną Adrię z DE mój brat zapłacił z akcyzą niecałe 220tys. Wszystko opisałem w moim temacie
Niemcy późną jesienią. No chyba że musisz leasing lub kredyt to wtedy nowe...
Pozdrawiam |
Mam to wyrko teraz Efka łazi po mnie i niby nam to pasuje, tak mówimy bo nie miałem innaczej
Ten kibel faktycznie mnie niepokoi to jest argument.
Myśląc tandeta miałeś na myśli ogólnie 30 edycję burstner a czy ten kibelek w nim
O kamperze za 220 z akcyzą można teraz pomazyć 55e za 18, 19rok trzeba zapłacić
Adrii jest bardzo mało ale faktycznie myślałem i myślę o niej
Ten burstner wydaje się zgrabny ma garaż nawet wyższy od Adrii, prawdziwe szafy ubraniowe, te szafy podłuzkowe dziwne są w tych modelach z wyrkami niemieckimi
Może się mylę ale ten prysznic z jednej a klop po drugiej stronie Kampera to może zbytek w wersji z niemieckim wyrokiem
Wiem że moja grandusia jest jaka jest ale w garażu 2 moto enduro woziłem
7m kamper wystarczy mi 😜chyba
Garaż mam ze stromym zjazdem i grandusia mi nie wchodzi jest o kilka cm za wysoka i za długa dupką może wadzić
699 ma kruszy zwis i jest o 27cm niższe
Co robić?
Komplecik - 2021-11-05, 22:09
https://www.mobile.de/pl/.../331315472.html
Gadałem z chłopem do auta raczej nie ma się czego czepić, jeżdżony
spory przebieg na wypasie
Na targi specjalnie pojechałem i łaziłem mierzyłem te kibelki umywalkami zasłaniane, najwyżej będę tylko żeby i pachy mył by nie dymiło
Kurde mam startować w niedzielę na poniedziałek
joko - 2021-11-05, 22:28
Łózko poprzeczne ma jak dla mnie jedną wielką zaletę , mianowicie pod nim jest olbrzymi garaż i wejście do niego bezpośrednio z wnętrza kampera ,na tyle duże że swobodnie można z garażu korzystać, bez potrzeby wychodzenia na zewnątrz .
Jeżeli takie łóżko jest na całą szerokość zabudowy to faktycznie jest trochę niewygodnie wchodzić dla tego co śpi przy ścianie. W moim starym kamperku mam takie łóżko i taki garaż , ale nie jest na cała szerokość tylko z jednej strony są bokiem dodatkowe schodki, a poza tym moja żona jak się wieczorem kładzie to wstaje dopiero rano , zazwyczaj po mnie i nie łazi po nocy
W nowym mam układ jachtowy . Trochę wygodniej w komunikacji , ale garaż mniejszy i na pewno będzie mi brakowało tego swobodnego wejścia do garażu ze środka ...... czas pokaże .
Komplecik - 2021-11-05, 22:43
| joko napisał/a: | Łózko poprzeczne ma jak dla mnie jedną wielką zaletę , mianowicie a poza tym moja żona jak się wieczorem kładzie to wstaje dopiero rano , zazwyczaj po mnie i nie łazi po nocy . |
No właśnie i z tego też powodu chce zostać przy sprawdzonym układzie.
Podoba mi się Niesmann Bischoff, w nim też łazienka jest bardzo innowacyjna, różni się od burstner a też wielkością
LukF - 2021-11-06, 08:30
| Komplecik napisał/a: | https://www.mobile.de/pl/Samoch%C3%B3d-kempingowy/B%C3%BCrstner-IT-710-2xKlima-Solar-SAT-AHK-E/vhc:motorhome,srt:price,sro:desc,mke:4300,frn:2018,frx:2018/pg:vipmotorhome/331315472.html
Gadałem z chłopem do auta raczej nie ma się czego czepić, jeżdżony
spory przebieg na wypasie
Na targi specjalnie pojechałem i łaziłem mierzyłem te kibelki umywalkami zasłaniane, najwyżej będę tylko żeby i pachy mył by nie dymiło
Kurde mam startować w niedzielę na poniedziałek |
Łazienkę nazwałem tandetą, nie zabudowę.
Burstner z linku ma DMC 3850, nie krytykuję lecz czy masz PJ kat.C ?
LukF - 2021-11-06, 09:38
https://www.mobile.de/pl/.../334063922.html
Masz cenę 55 500€ a układ w środku moim zdaniem fajny
voice - 2021-11-06, 13:16
| LukF napisał/a: | https://www.mobile.de/pl/Samoch%C3%B3d-kempingowy/Adria-Matrix-Axess-670SL/vhc:motorhome,pgn:1,pgs:10,srt:price,sro:asc,mke:400,frn:2018,frx:2020,pwn:118,pwx:125/pg:vipmotorhome/334063922.html
Masz cenę 55 500€ a układ w środku moim zdaniem fajny |
Panowie ja mam burstnera T710G, łóżko mam w poprzek i naprawdę nie narzekam, nawet gdy ja chce wyjść bo po piwie pędzi ,czy żona nikt nikomu nie przeszkadza. Niestety Burstner nie ma wejścia do garażu ze środka zabudowy jak wcześniej wspomniano.
Jednak łazienkę mam większą osobny prysznic i WC zdecydowanie lepsza od prezentowanego egzemplarza. Jakość wykonania w porównaniu do innych modeli zdecydowanie droższych porównuję na tym samym poziomie.
Jedyny mankament jaki miałem i gdzie zrobili zonk to pokrywy schowków o podwójnej podłodze.
Stelaż zrobiony na zszywki między nimi styrodur i po paru stąpnięciach na nim wyginał się jak sprężyna. musiałem dać na CNC i wycieli mi ze sklejki w całości.
Jak będziesz czegoś potrzebował jakieś info zdjęcia służę pomocą
andi at - 2021-11-06, 13:46
A coś z tego
https://www.malibu-carthago.com/en/motorhomes/
Komplecik - 2021-11-06, 16:19
| LukF napisał/a: |
Burstner z linku ma DMC 3850, nie krytykuję lecz czy masz PJ kat.C ? |
Pan Niemiec pisze że może wagę zmienić na 3500t
Te 2.0 to raczej tylko na Polskę, oni to wiedzą, dla Niemców jest sporo fajnych kamperów 2.3 w podobnych cenach. Dla nas akcyza nieprzyjemna
joko - 2021-11-06, 20:11
| voice napisał/a: | Niestety Burstner nie ma wejścia do garażu ze środka zabudowy jak wcześniej wspomniano.
|
To wejście to naprawdę dobra rzecz, ale jeśli go nie ma to myślę że nie jest to wielki problem aby go zrobić we własnym zakresie.
To jest nic innego jak prostokątna dziura w ścianie miedzy sypialnią a garażem . Drzwi z tej samej płyty zamocowane na zawiasach i zaopatrzone w zamek przyciskowy taki jak w szafkach.
Wiadomo że jak jest to zrobione na etapie produkcji to jest porządniej , choćby ze względu na sposób wykończenia krawędzi (oklejone obrzeża). Wycięcia za pomocą wyrzynarki nie będzie się dała zrobić tak dokładnie aby udało się na to nakleić standardowe obrzeże na gorąco, ale są w handlu również plastikowe obrzeża w kształcie listery C, które jeśli dobierzemy dobrze do koloru płyty , to będzie to też dobrze wyglądało.
U mnie oryginalnie drzwi są na zakładkę (tzn. są większe niż otwór ), ale robiąc to samemu , drzwi można zrobić z tego kawałka który wytniemy . Będą się licowały ze ścianą i jedyne co trzeba zrobić to dokręcić od strony garażu listwy lub choćby płaskowniki aluminiowe, o które drzwi będą mogły się oprzeć po zamknięciu.
Trzeba też pamiętać, aby wzmocnić nadproże, bo ściana w której wytniemy otwór stanowi jednocześnie konstrukcję łóżka
joko - 2021-11-06, 20:18
| Komplecik napisał/a: | | LukF napisał/a: |
Burstner z linku ma DMC 3850, nie krytykuję lecz czy masz PJ kat.C ? |
Pan Niemiec pisze że może wagę zmienić na 3500t
Te 2.0 to raczej tylko na Polskę, oni to wiedzą, dla Niemców jest sporo fajnych kamperów 2.3 w podobnych cenach. Dla nas akcyza nieprzyjemna |
Tych 2 litrów to się nie bój. Tyle lat jeździłem z 2.0 Multijet 115KM i nigdy mi nic nie brakowało.
LukF - 2021-11-06, 20:21
joko,
Napisz proszę więcej o swoim nowym nabytku N&B np. w swoim wątku:
Wrażenia po zapoznaniu się z kamperem, z kontaktu z dealerem, z zmianami w Ducato itp.
Lubię Cię czytać.
Pozdrawiam
Andrzej 73 - 2021-11-06, 20:21
Kuba nie zrobisz tego otworu właściwie nie wymontowując tej sklejki z kampera.
Jak coś robić to tylko aby wyglądało jak fabrycznie.
A co do samych drzwi do garażu od strony mieszkalnej , to uważam że to zły pomysł szczególnie kiedy wozimy skuter. Zapach paliwa w kamperze bankowy , no chyba że ktoś tak lubi.
Komplecik - 2021-11-06, 20:22
Ciężko się przesiąść z wygodnych rzeczy
Martwią mnie troszkę drzwi garażu w burstnerze mają 105 światła, rowery mają wysokość ponad 110cm obecnie mam drzwi 125cm,
Kolega do takich drzwi ściąga przednie koła,
Kurde jest trochę kompromisów.
ZEUS - 2021-11-06, 20:27
| Andrzej 73 napisał/a: |
A co do samych drzwi do garażu od strony mieszkalnej , to uważam że to zły pomysł szczególnie kiedy wozimy skuter. Zapach paliwa w kamperze bankowy , no chyba że ktoś tak lubi. |
Niekoniecznie🤔 mam pod łóżkiem drzwi/czki do garażu, w garażu wożę skuter (opcjonalnie agregat) i... nic (paliwa) nie czuć🤗 (silniki czterosuwowe)😀
Komplecik - 2021-11-06, 20:37
| joko napisał/a: |
Tych 2 litrów to się nie bój. Tyle lat jeździłem z 2.0 Multijet 115KM i nigdy mi nic nie brakowało. |
spoko znam 2.0 hdi stare poczciwe motorki.
Komplecik - 2021-11-06, 20:40
| LukF napisał/a: | joko,
Wrażenia po zapoznaniu się z kamperem, z kontaktu z dealerem, z zmianami w Ducato itp.
Lubię Cię czytać.
Pozdrawiam |
Tak tak joko fajnie opisuje.
Socale - 2021-11-06, 20:49 Temat postu: Re: Burstner 30 edycja
| Komplecik napisał/a: | ...
w burstnerze jest jakoś dziwnie rozkładany na kibelek, ciekawe czy to w praktyce sensownie można używać,
Jeśli ma ktoś może podzielić się uwagami za i przeciw
https://youtu.be/iZruLiQWXHY |
Chodzi ci od 2:42?
A Dethleffsie tak miałem, przez prawie trzy lata z tego prysznica nie korzystałem ale nadejszła wiekopomna chwiła i musiałem otworzyć grodź do prysznica i z niego skorzystać.
Szczęłnka mi opadła, że ja durny 3 lata w dziczu nawet w listopadzie prysznic zewnętrzny brałem bo myślałem że ten w środku to dla krasnali. Nic bardziej mylnego. Jest ciasny jak każdy prysznic w kamperze, ale przeprosiłem go po pierwszej lux kąpieli.
Dla mnie ok.
Na foto: Ściana do metamorfozy z kibla na prysznic jest otwarta w połowie. Mądry układ spływowy wody ze ścian, nie stanowi zagrożenia zalaniem.
.
Druga rzecz, że w ograniczonej długości kampera nie ma miejsca na fanaberie projektowe, a w czasach dobrej infrastruktury kempingowej, taki prysznic jest traktowany jak "ratuj Boże" gdym w potrzebie.
| Komplecik napisał/a: | ...
Ten burstner wydaje się zgrabny ma garaż nawet wyższy od Adrii, prawdziwe szafy ubraniowe, te szafy podłuzkowe dziwne są w tych modelach z wyrkami niemieckimi
...
|
No widzisz, masz szafę i kompromisową łazienkę z prysznicem. 3w1. W Adrii mam 2w1 z pseudo szfami i uwierz te szafy to... kpina. Przerobiłem na szufladę, jest bardziej przydatna.
.
| LukF napisał/a: | ...
Adria od Wojtka Sokale (oraz mojego brata) ma sto razy lepszy układ wnętrza.
... |
Zabrzmiało jakby braciszek kupił ode mnie, ale to tylko tak zabrzmiało i nie miało miejsca w rzeczywistości
Andrzej 73 - 2021-11-06, 20:50
| ZEUS napisał/a: | | Niekoniecznie🤔 mam pod łóżkiem drzwi/czki do garażu, w garażu wożę skuter (opcjonalnie agregat) i... nic (paliwa) nie czuć🤗 (silniki czterosuwowe |
Mimo wszystko nie przekonuje mnie to.
LukF - 2021-11-06, 20:57
Socale,
Wojtek, ale my wiemy, że ta ścianka się obraca. Miałem to w Hymerze. Nie podoba mi się takie rozwiązanie do dziś.
Komplecik,
Wielkość garażu to kolejny argument u Ciebie by nie brać tego Burstnera. Przemyśl to żebyś potem nie żałował bo zmieniasz żeby mieć lepiej. A ponieważ jeździsz kamperem to wiesz już o co w tym chodzi
Jak zmieniasz to musi być jak najmniej kompromisów.
joko - 2021-11-06, 20:58
| Komplecik napisał/a: |
Podoba mi się Niesmann Bischoff, w nim też łazienka jest bardzo innowacyjna, różni się od burstner a też wielkością |
Łazienka jest jak dla mnie drugim najsłabszym punktem po mniejszym garażu bez wejścia ze środka. W starym kamperku mam osobny duży prysznic , z którego korzystanie nie blokuje toalety z umywalką . W nowym ten transformers może być momentami niepraktyczny...... wyjdzie w praniu.
Jakość wykonania i ta inność/oryginalność są na tak wysokim poziomie , że w ogólnym rozrachunku niwelują takie drobne detale
Na wiosnę sprawdzę jak to wszystko się sprawdza przy dłuższej wyprawie i pewnie podzielę się wrażeniami.
Póki co stary kamperek zostaje , więc jakby co to będę miał wybór , którego wystawić w dziale "Sprzedam kampera" . W przyszłym roku nie stracę z pewnością ani na jednym ani na drugim
Jak masz budżet przeznaczony na kamperka , to proponuję się sprężyć i jak coś dobrze rokuje to brać , taniej już nie będzie .
Kazik II - 2021-11-06, 20:59
Dyskusja o łóżku w poprzek przypomina o starej zasadzie, że zawsze jest "coś za coś" i nie ma idealnego rozwiązania. Oczywiście znacznie wygodniejsze jest łóżko z tyłu wzdłuż, niemniej takie w poprzek jest dość optymalne z uwagi na skrócenie kampera i korzyść w postaci dużego garażu. Może też być w poprzek piętrowe - wtedy jedno nie musi skakać po drugim i możemy jeszcze bardziej skrócić kamperka. Ale wówczas bardzo ograniczamy garaż (w dodatku problemy z bara bara ) Są jeszcze tzw łóżka francuskie - kiepskie rozwiązanie moim zdaniem, choć też ma pewne zalety. Etc.etc. - dla każdego coś innego i dyskusja w tym temacie o wyższości tego nad tamtym nie ma sensu, bo wszystko ma swoje zalety i wady a także zaspokaja różne potrzeby.
Andrzej 73 - 2021-11-06, 21:08
Robert , odpuść tego Burstnera. Zresztą niemieckie kampery są chłodne i nie mają fajnej stylistyki wnętrza.
Po Grandusi będzie Tobie ciężko coś pod siebie wybrać , bo co jak co , ale makarony umieją odpowiednio zaprojektować wnętrze do fajnego użytkowania.
joko - 2021-11-06, 21:10
| Andrzej 73 napisał/a: | Kuba nie zrobisz tego otworu właściwie nie wymontowując tej sklejki z kampera.
A co do samych drzwi do garażu od strony mieszkalnej , to uważam że to zły pomysł szczególnie kiedy wozimy skuter. Zapach paliwa w kamperze bankowy , no chyba że ktoś tak lubi. |
No wiem Andrzejku, że Ty jako fachowiec masz do tego inne podejście
Wymontowanie tej ścianki raczej mało realne, bo to jak Wiesz konstrukcja składana metodą "od środka , na zewnątrz".
Jak ktoś wie że się nie da tego otworu zrobić właściwie , to tego nie zrobi ....... ale ten co nie wie zrobi bez problemu
Z wycięciem problemu nie ma , natomiast pozostaje kwestia jak wykończyć tę krawędź . Oklejanie nie wchodzi w grę z przyczyn oczywistych .
Nie ma co wątku zaśmiecać bo to temat poboczny
joko - 2021-11-06, 21:12
| LukF napisał/a: | joko,
Lubię Cię czytać.
Pozdrawiam |
W lutym
joko - 2021-11-06, 21:17
| Komplecik napisał/a: | Ciężko się przesiąść z wygodnych rzeczy
Martwią mnie troszkę drzwi garażu w burstnerze mają 105 światła, rowery mają wysokość ponad 110cm obecnie mam drzwi 125cm,
Kurde jest trochę kompromisów. |
No fakt, trochę wąsko. A jaka jest szerokość samego garażu (i łózka nad nim ) ?
LukF - 2021-11-06, 21:28
| joko napisał/a: | | LukF napisał/a: | joko,
Lubię Cię czytać.
Pozdrawiam |
W lutym |
Nie lubię czekać tak długo ale co mam zrobić...
Socale - 2021-11-06, 21:33
| Andrzej 73 napisał/a: | ...
nie zrobisz tego otworu właściwie nie wymontowując tej sklejki z kampera.
... |
Pełna zgoda Andrzej.
Gdy przerabiałem 'szafę' na szufladę, zawiozłem do zaprzyjaźnionej firmy meblokuchennej, drzwi od szafy, przecięli wg wskazania i wykończyli uciętą krawędź identycznie jak fabryka, tym samym materiałem. Element stanowiący dzwi "szafy" stał się frontem szuflady, sporej, dużej , ogromnej, przydatnej.
Gdy będę sprzedawał Adrię, to jak o tym nie powiem to nikt nie stwierdzi kombinacji.
.
To jeden z argumentów który do mnie przemawia, dlatego wstawiam w kamperach zbiorniki LPG pod podwoziem a w schowku po butlach wożę śmierdzące sprawy, m.in. paliwo do pontonu które zawsze śmierdzi, nawet jak zbiornik benzyny szczelnie zakręcony.
joko - 2021-11-06, 21:34
| ZEUS napisał/a: | | Andrzej 73 napisał/a: |
Niekoniecznie🤔 mam pod łóżkiem drzwi/czki do garażu, w garażu wożę skuter (opcjonalnie agregat) i... nic (paliwa) nie czuć🤗 (silniki czterosuwowe)😀 |
Ja skutera nie wożę , tylko elektryki, ale miałem agregat i problemu z zapachami nie było.
Andrzejku, dostęp do garażu z wnętrza , zwłaszcza tak dużego , że można do niego bez problemu wejść nawet jak są w nim rowery, to naprawdę wielka wygoda.
Ja w garażu wożę wiele gratów do których szybki i łatwy dostęp jest potrzebny. Po lewej stronie od tych wew. drzwi mam np. wiszącą tkaninową szafkę na buty. Jak ściągam buty to lądują na tej szafce, zamykam garaż i już mi nie capią w kamperku
Po prawej stronie mam powieszony wełniany worek na brudne ubrania . W garażu mam też zawsze wodę pitną w butelkach, napoje, również cześć ubrań w tkaninowych zapinanych kuferkach ....... i wiele , wiele innych rzeczy.
Te drzwiczki są nie ocenione zwłaszcza jak na zewnątrz deszcz i wiatr, albo jak stoi się np. na jakimś miejskim parkingu i jest się już w ubranku do spania
Komplecik - 2021-11-06, 21:43
| joko napisał/a: | | Komplecik napisał/a: | Ciężko się przesiąść z wygodnych rzeczy
Kurde jest trochę kompromisów. |
No fakt, trochę wąsko. A jaka jest szerokość samego garażu (i łózka nad nim ) ? |
Co myślisz ściskać amory przed wkładaniem, szerokość drzwi 80cm
z fotek widać że jest jak się już jest w środku luzu w górę i na boki
Kurde chciałbym kupić Kampera tak jak grandusie w 5min gdzie wszystko jest na miejscu, co do układu tam nie trzeba nic poprawiać,
Nie chce jak joko mieć na stanie dwóch kamprow,
Mogę wydać ciut więcej ale pasowało by, by mnie zucilo na kolana, jak mają być kompromisy wolę wydać mniej niż więcej.
Macie tak nie raz że dana rzecz sądzie wam jak skórka na kiełbasie, najgorzej dowalić kasy i być niby zadowolniony, chciałbym tego uniknąć
Może macie jakieś inne propozycje zwalające z nog za które można zapłacić, lub inne kompromisowe rozwiązania?
joko - 2021-11-06, 21:47
| LukF napisał/a: | | joko napisał/a: | | LukF napisał/a: | joko,
Lubię Cię czytać.
Pozdrawiam |
W lutym |
Nie lubię czekać tak długo ale co mam zrobić... |
Łukasz , to co ja mam powiedzieć Czekanie jest straszne
Komplecik - 2021-11-06, 21:54
| Andrzej 73 napisał/a: | Robert , odpuść tego Burstnera. Zresztą niemieckie kampery są chłodne i nie mają fajnej stylistyki wnętrza.
Po Grandusi będzie Tobie ciężko coś pod siebie wybrać , bo co jak co , ale makarony umieją odpowiednio zaprojektować wnętrze do fajnego użytkowania.
|
Nie wszystkie, tu masz troszkę racji edycja 30 jest chłodna jednakowa kolorystycznie, może to i lepiej oczu nie męczy
Witaj Andrzejku
voice - 2021-11-06, 22:03
| joko napisał/a: |
No fakt, trochę wąsko. A jaka jest szerokość samego garażu (i łózka nad nim ) ? |
Proszę :
W burstnerze szerokość garażu to 103cm ( całe światło) bo po bokach jeszcze półki ale ich nie mierzyłem.) wysokość 121cm
Łózko szerokość 145cm długość 220mc
joko - 2021-11-06, 22:09
Macie tak nie raz że dana rzecz sądzie wam jak skórka na kiełbasie |
Często. Większość decyzji o tym, że coś chcę kupić podejmuję pod wpływem impulsu , ale finalizuję zawsze kiedy rzecz mi spasuje od razu. Jeśli za bardzo analizuję , za długo się zastanawiam, to jest dla mnie wskazówka aby odpuścić ........ i zazwyczaj się to sprawdza.
Komplecik - 2021-11-06, 22:15
| voice napisał/a: | | joko napisał/a: |
Proszę :
W burstnerze szerokość garażu to 103cm ( całe światło) bo po bokach jeszcze półki ale ich nie mierzyłem.) wysokość 121cm
Łózko szerokość 145cm długość 220mc |
Jest światełko w tunelu
Wysokość ok, wyrko nawet o 5 centów większe niż w Grandusi,
Socale po 3latach skożystał z prysznica otwieranego na bok, potwierdził że się da.
Eeeee Panowie będzie dobrze,
Efka firany zmieni, rzuci ciut czerwieni, będzie ok, a jak nie siadzie to co się zrobi....? .
Komplecik - 2021-11-06, 22:20
| joko napisał/a: | | Komplecik napisał/a: |
Macie tak nie raz że dana rzecz sądzie wam jak skórka na kiełbasie |
Często. Większość decyzji o tym, że coś chcę kupić podejmuję pod wpływem impulsu , ale finalizuję zawsze kiedy rzecz mi spasuje od razu. Jeśli za bardzo analizuję , za długo się zastanawiam, to jest dla mnie wskazówka aby odpuścić ........ i zazwyczaj się to sprawdza. |
Podobnie pomyślałem o burstnerze przypasował, kruszy niższy mniej więcej pasuje, lekkie kompromisy
Im dłużej myślę tym bardziej się oddalam
voice - 2021-11-06, 22:29
Podobnie pomyślałem o burstnerze przypasował, kruszy niższy mniej więcej pasuje, lekkie kompromisy
Im dłużej myślę tym bardziej się oddalam |
Powiem tak, i powtórzę co koledzy wcześniej pisali, jak pasuje to kupować, bo taniej nie będzie. nawet jakbyś pojeździł rok czy dwa to na pewno nie stracisz.
Niekoniecznie bym się zgodził, z przedmówcami, że wnętrze burstnera jest słabe.
przed zakupem oglądałem Pilote, Malibu, Mobilvette a wybrałem burstnera, nie, że był tańszy ale, że mi najbardziej się podobał - przypasował, oczywiście miał pewne wady ale ktory kamper ich nie ma. Nigdy nie kupimy kampera , który pasowałby w 100%. zawsze coś udoskonalamy przerabiamy, bo tak to już jest. Jednym podoba się brunetka drugim blondynka, i tak samo jest z kamperami. A główną rolę w zakupach ograniczają nas zasoby finansowe.
Komplecik - 2021-11-06, 22:47
| voice napisał/a: | | Komplecik napisał/a: |
Im dłużej myślę tym bardziej się oddalam |
Powiem tak, i powtórzę co koledzy wcześniej pisali, jak pasuje to kupować, bo taniej nie będzie. nawet jakbyś pojeździł rok czy dwa to na pewno nie stracisz.
Niekoniecznie bym się zgodził, z przedmówcami, że wnętrze burstnera jest słabe.
przed zakupem oglądałem Pilote, Malibu, Mobilvette a wybrałem burstnera, nie, że był tańszy ale, że mi najbardziej się podobał - przypasował, oczywiście miał pewne wady ale ktory kamper ich nie ma. Nigdy nie kupimy kampera , który pasowałby w 100%. zawsze coś udoskonalamy przerabiamy, bo tak to już jest. Jednym podoba się brunetka drugim blondynka, i tak samo jest z kamperami. A główną rolę w zakupach ograniczają nas zasoby finansowe. |
Nie no tak, kompromisy są i będą, jak chcesz wiekszy będzie cięższy mniejszy ciaśniejszy itd. itd.....
Twoja wersja jest cieplejsza i jednak z lepszym układem wnętrza np. normalna łazienka.
joko - 2021-11-06, 23:20
| voice napisał/a: | | Nigdy nie kupimy kampera , który pasowałby w 100%. zawsze coś udoskonalamy przerabiamy, bo tak to już jest. Jednym podoba się brunetka drugim blondynka, i tak samo jest z kamperami. |
Święte słowa Panie
Widzę że Komplecik ma podobne dylematy jakie ja miałem początkiem tego roku.
Miałem niby teoretycznie dość dobrze sprecyzowane wymagania, a główny problem polegał na tym, że nie mogłem znaleźć nic konkretnego co by te wymagania spełniało w 100%
Jak był idealny układ wnętrza to wykonanie słabe, jak był wypas w kwestii jakości to kompromisy z układem i tak w kółko.
Chciałem Mercedesa z automatem, ale to co mi najbardziej pasowało od strony zabudowy, na Mercedesie nie zamówisz. Po obejrzeniu nowej deski Sprintera , która okazała się być totalnym odpustem ostatecznie gwiazdę odpuściłem , ale to już jakiś kompromis sie wkradł.,
Jedną z rzeczy jaka mnie najbardziej wnerwia w kamperach to drewno. Ja po porostu nie znoszę drewna jako elementu wystroju w domu, a już tym bardziej w samochodzie . Jako element konstrukcyjny mi nie przeszkadza , ma nawet swoje zalety, ale nie lubię jak jest widoczne . Jak Wszyscy wiecie , w kamperach wykończenie drewniane lub drewnopodobne jest wszechobecne (Meble, ścianki, podłoga, blaty, etc.etc.tec.) i nawet jak znalazł by się kamper dobrej marki i dobrze zrobiony to to cholerne drewno zawsze gdzieś wyłazi
Jak trafiłem na tego Niesman'a to mnie od razu zainteresował bo inny jak wszystko i taki w moim guście ..... ale możliwość konfiguracji układu wnętrza z kolei mocno ograniczona .
Ostatecznie zadziałało to o czym pisałem powyżej, czyli to pierwsze dobre ogólne wrażenie . Jak ogólnie pasuje i jest super to szczegóły się pozostaną szczegółami.
Ile w tym wyborze będzie kompromisu to się okaże po czasie. Jak wyjdzie że za dużo, to włosów też z głowy rwał nie będę. To tylko samochód . Najwyżej za rok będę miał znowu dylematy na co go wymienić
Zważywszy na aktualną sytuację to straty nie ma opcji nie będzie ...... a jak będzie to cóż, nauka kosztuje
Andrzej 73 - 2021-11-06, 23:51
| joko napisał/a: | | Jak Wszyscy wiecie , w kamperach wykończenie drewniane lub drewnopodobne jest wszechobecne (Meble, ścianki, podłoga, blaty, etc.etc.tec.) |
Ne rozumiem , to z czego chcesz mieć wykonane z granitu , aluminium?
Drewno ma tą zaletę , że jest ciepłe , a w kampie ma być klimat i ciepełko czyli przytulnie.
No ale każdy lubi inaczej i z tym nie będę polemizował , swoim klientom też nie wyperswadowuje ich fanaberii.
Na koniec powiem tak. Jaki by nie był , będzie nowy i będzie cieszył michę.
Komplecik - 2021-11-07, 00:18
| Andrzej 73 napisał/a: | | joko napisał/a: | | Jak Wszyscy wiecie , w kamperach wykończenie drewniane lub drewnopodobne jest wszechobecne (Meble, ścianki, podłoga, blaty, etc.etc.tec.) |
Drewno ma tą zaletę , że jest ciepłe , a w kampie ma być klimat i ciepełko czyli przytulnie.
No ale każdy lubi inaczej i z tym nie będę polemizował , swoim klientom też nie wyperswadowuje ich fanaberii.
Na koniec powiem tak. Jaki by nie był , będzie nowy i będzie cieszył michę.
|
joko ściemnia ja tam prócz filcu widzę parkiet i dębine na drzwiach
Darek Szczecin - 2021-11-07, 01:20
Teraz filc, bambus ,len, kolor grafit, struktura beton, podsufitka w czerni lub czymś ciemnym w modzie,
A atakuje nowy trend, wszystko ma być vanlive look, sport i tylko dla aktywnych, z milionem miejsc do zaczepienia szpeju wyprawowego lub exploracyjnego
Na marginesie, drewna w autach też nie kocham, poza klasykami motoryzacji
joko - 2021-11-07, 09:18
joko ściemnia ja tam prócz filcu widzę parkiet i dębine na drzwiach
|
Prócz filcu może być jeszcze alkantara , skóra perforowana,cała masa różnych tkanin, winyl, aluminium szczotkowane , akryl, poliwęglan, .........., a drewno nie musi mieć wyglądu drewna, bo np. może być lakierowane.
joko - 2021-11-07, 09:28
| Andrzej 73 napisał/a: | | joko napisał/a: | | Jak Wszyscy wiecie , w kamperach wykończenie drewniane lub drewnopodobne jest wszechobecne (Meble, ścianki, podłoga, blaty, etc.etc.tec.) |
|
Ale napisałem wcześniej Andrzejku, że nie lubię wyglądu drewna w wystroju, a jako materiał konstrukcyjny jest ok.
Jest oczywiste , że pewne elementy muszą z tego drewna być zrobione, ale mogą być tak wykończone, aby nie wyglądały jak drewniane.
Ja to już gdzieś kiedyś w jakimś wątku pisałem , że dla mnie kamper to jednak pierwsze samochód , a dopiero później dom i powinien być wykończony jak samochód .
W samochodach też oczywiście drewno się stosuje , ale pełni tam rolę zazwyczaj wyłącznie wykończenia, akcentu ....... i w takiej formie jest ok.
Andrzej 73 - 2021-11-07, 09:43
Zastosowanie wszelakich materiałów jest dopuszczalne jednak zawsze jest powrót do struktur drewna .
Z doświadczenia wiem , że wszystko przemija , a drewno zawsze powraca.
Jednak podtrzymuję swoją w/w wypowiedź , że każdy ma inny gust i upodobania , a to czynnik nadrzędny którym należy się kierować przy zakupie kampera.
Dobra metodą wyboru jest ta , kiedy wejdziesz do kampera i od razu uznasz że to ten. Jak się w nim czujesz dobrze i miło , to bierz i nie oglądaj się na nic więcej.
My tak mieliśmy kiedy pierwszy raz weszliśmy do Laiki , to już nie chcieliśmy z niej wyjść.
joko - 2021-11-07, 09:56
Dobra metodą wyboru jest ta , kiedy wejdziesz do kampera i od razu uznasz że to ten. Jak się w nim czujesz dobrze i miło , to bierz i nie oglądaj się na nic więcej.
|
Dokładnie tak . U mnie ta decyzja była w sumie nawet wcześniej , bo już na etapie oglądania zdjęć i filmów reklamowych . Po prostu spasowała mi sama koncepcja i klimat , czyli tak naprawdę zupełnie inne czynniki od tych , które zakładałem pierwotnie
Dobra, ale schodzimy z głównego tematu, . Ja już kupiłem i muszę z tym żyć , a tu trzeba Komplecikowi coś pomóc
Andrzej 73 - 2021-11-07, 10:34
| joko napisał/a: | | a tu trzeba Komplecikowi coś pomóc |
Właśnie mu pomogłem , niech wejdzie do kampera i sprawdzi czy to ten.
LukF - 2021-11-07, 12:47
A cały temat to proponuję by Darek Banan przenosił do działu: kupujemy kampera. Tam inni będą jeszcze kiedyś mieli z tej rozmowy pożytek
joko,
Kuba, trochę się zgubiłem: masz nowego już na placu czy czekasz na odbior w lutym ?
voice - 2021-11-07, 13:50
| LukF napisał/a: | ,
Kuba, trochę się zgubiłem: masz nowego już na placu czy czekasz na odbior w lutym ? |
Czeka z niecierpliwością.
Komplecik - 2021-11-07, 14:04
| LukF napisał/a: | A cały temat to proponuję by Darek Banan przenosił do działu: kupujemy kampera. Tam inni będą jeszcze kiedyś mieli z tej rozmowy pożytek
|
nie zgadzam się na przenosiny już teraz nuż kupię i będę pokazywał jak śrubki w nim przykręcam muj ci On temat znaczy
Piszemy gadamy zobaczymy jak się to potoczy.
Wysłałem zapytanie do Pana Niemca by on zmierzył mi bagażnik na tym właśnie modelu kolega voice
którego prosiłem o pomiar światła otworu garażowego ma model Lyseo , Po cichu liczę że w Ixeo będzie kilka cm wyższy, rowery mam wysokie na 110cm.
Szczegół w którym upatruje szansę na wyższy garaż to to miejsce nad drzwiami między Lyseo a Ixeo
Kurde nie chce mi się rozkręcać rowerów do transportu, wieszanie rowerów na tylnym bagażniku rowerowym jest fajnie łatwe,
w przypadku elektryków kusi niepotrzebnie to tylko tyle, no i skuter czasami zabieramy też chcę by wlazł w miarę bezproblemowo.
Nie wiem czy to złudzenie optyczne okno w jednym a drugim?
LukF - 2021-11-07, 15:11
Komplecik,
Dobra, dobra, nie złość się
U siebie muszę kierownice opuścić w rowerach ale ja mam założone akcesoryjne mostki regulowane. Może w tę stronę pójdziesz zamiast przednie koło zdejmować? Zawsze to mniej roboty
A ten Burstner tak Ci się spodobał, że już przepadłeś Tylko potrzebujesz potwierdzenia od nas
Komplecik - 2021-11-07, 16:12
Dobra, dobra, nie złość się
U siebie muszę kierownice opuścić w rowerach ale ja mam założone akcesoryjne mostki regulowane. Może w tę stronę pójdziesz zamiast przednie koło zdejmować? Zawsze to mniej roboty
A ten Burstner tak Ci się spodobał, że już przepadłeś Tylko potrzebujesz potwierdzenia od nas |
Coś ty nie złoszczę się, tak dla żartów.
Przyzwyczaiłem się do wielgachnego garażu i ciężko teraz zejść niżej i kombinować
Burstner jest w miarę dobry ale nie żeby mnie jakoś żucił na kolana, zgadzam się z Andrzejem73 ma lekko chlodnawe wnętrze, bardziej podoba mi się w środku Adria nie mówiąc o Niesmann Bischoff ie
Adria jest za długa i boję się że mógłbym wadzić zwisem wjeżdżając do garażu,
Przekalkulowałem i z 2.0 nie mam za wielkiego wyboru.
LukF - 2021-11-07, 16:48
Komplecik,
Przerób garaż przekop podłogę i będziesz miał większy wybór
Socale - 2021-11-07, 17:44
Zdjęciami powyżej przypomnieliście mi co miałem do zrobienia w swoim
Przerobić podwójne zamki tak, by jednym otwierać całe drzwiczki garażu.
Trzymając flaszkę i szklankę w rękach, otwieranie garażu jest pieruńsko kłopotliwe. Gdy widziałem jak robią to inni jednym palcem, ośliniłem się
Komplecik - 2021-11-07, 18:20
| Socale napisał/a: | Zdjęciami powyżej przypomnieliście mi co miałem do zrobienia w swoim
Przerobić podwójne zamki tak, by jednym otwierać całe drzwiczki garażu.
Trzymając flaszkę i szklankę w rękach, otwieranie garażu jest pieruńsko kłopotliwe. Gdy widziałem jak robią to inni jednym palcem, ośliniłem się |
Aaaaa tam
Powiedz jak wozisz rumaki
Komplecik - 2021-11-07, 18:26
Wczoraj strzeliłem że mam drzwi 125cm wysokie
Zmierzyłem dz rano dokładny wymiar 120x98
Wewnatrz kampera nad ramka i poniżej jest jeszcze miejsce.
Socale - 2021-11-07, 18:39
Aaaaa tam
Powiedz jak wozisz rumaki |
Na zewnętrznym bagażniku mam tylko jedno miejsce, zdemontowałem jedną szynę bo zbędna.
Komplecik - 2021-11-07, 19:48
Pan Niemiec odpisał światło to 105x80 i nie ma nad drzwiami miejsca
Trzeba będzie trytytkami przednie amory wiązać. Ehhhh...
voice - 2021-11-07, 20:10
| Komplecik napisał/a: | Pan Niemiec odpisał światło to 105x80 i nie ma nad drzwiami miejsca
Trzeba będzie trytytkami przednie amory wiązać. Ehhhh... |
Tak myślałem, że otwory będą takie same ale pewny nie byłem.
Lepiej przyznaj się, czy termos już naszykowany. Jedziesz ??
Komplecik - 2021-11-07, 22:12
| voice napisał/a: | | Komplecik napisał/a: | Pan Niemiec odpisał światło to 105x80 i nie ma nad drzwiami miejsca
Trzeba będzie trytytkami przednie amory wiązać. Ehhhh... |
Tak myślałem, że otwory będą takie same ale pewny nie byłem.
Lepiej przyznaj się, czy termos już naszykowany. Jedziesz ?? |
Wochom się
Próbowałeś rowery/skuter ładować do garażu?
Twój ma jeszcze nad drzwiami dobre parę cm. Czyli jest wyższy i szerszy o 10cm i łazienka normalna i kolorki w środku cieplejsze.
voice - 2021-11-07, 23:24
Wochom się
Próbowałeś rowery/skuter ładować do garażu?
Twój ma jeszcze nad drzwiami dobre parę cm. Czyli jest wyższy i szerszy o 10cm i łazienka normalna i kolorki w środku cieplejsze.
|
Nie rowerów nie woziłem, swego czasu miałem skuterka Aprilie Sr50 Motart. A teraz przerzuciłem się na dwie hulajnogi.
Co do bagażnika wydaje mi się, że ten na 30 lecie też w środku bagażnik ma większy.
to większości identyczne auta różnią się tylko detalami,
marcincin - 2021-11-07, 23:26
Komplet a benimara nie rozważałeś? Silnik 2.0, w Tessoro 442 garaż jest przepastny i wysokość garażu regulowana, łazienka normalna z wydzielonym na stałe prysznicem i to wszystko przy 7m długości. Mój bulls wchodzi do garażu na wysokość bez rozkręcania czegokolwiek (rozmiar M).
Komplecik - 2021-11-08, 00:53
| marcincin napisał/a: | | Komplet a benimara nie rozważałeś? Silnik 2.0, w Tessoro 442 garaż jest przepastny i wysokość garażu regulowana, łazienka normalna z wydzielonym na stałe prysznicem i to wszystko przy 7m długości. Mój bulls wchodzi do garażu na wysokość bez rozkręcania czegokolwiek (rozmiar M). |
Patrzyłem na Benimary Rollery Rimory właśnie one mają tak jak piszesz wszystko na miejscu garaż salon łazienkę. Ten Burstner mnie zaciekawił, sporo w nim kompromisów wychodzi. Chcę spróbować pulintegre jak mi nie siadzie wróce do alkowy, Adria 670 sp ma wszystko co mi potrzebne i podoba mi się. Drugi raz a w zasadzie 3 alkowa? Na 2osoby
joko - 2021-11-08, 08:49
joko,
Kuba, trochę się zgubiłem: masz nowego już na placu czy czekasz na odbior w lutym ? |
Nie, no czekam. W czerwcu jeszcze się wahałem więc to było by za szybko , gdyby już był. Ten luty to też tak na razie traktuję wirtualnie , bo wiadomo jak jest ,ale ciśnienia nie ma bo wcześniej jak w kwietniu nie będzie potrzebny, bo ja tak od kwietnia do końca października jestem kamperowcem ......a w razie czego mam jeszcze mobilvetkę .
Jak będzie to na pewno bedę się chwalił w innym wątku
Komplecik, sorki za off, już się zamykam
MILUŚ - 2021-11-08, 22:47
| Komplecik napisał/a: | ..............
Pytanie nie do mnie ale się pochwalę
Komplecik - 2021-11-08, 22:53
| MILUŚ napisał/a: | | Komplecik napisał/a: | ..............
Pytanie nie do mnie ale się pochwalę |
Teraz mam tej wielkość bagażnik, jutro wygrzebe zdjęcia jak 2moto enduro wiozlem
MILUŚ - 2021-11-08, 23:06
| Komplecik napisał/a: | | MILUŚ napisał/a: | | Komplecik napisał/a: | ..............
Pytanie nie do mnie ale się pochwalę |
Teraz mam tej wielkość bagażnik, jutro wygrzebe zdjęcia jak 2moto enduro wiozlem |
To zdjęcie sprzed 5 lat ; inne rowery . Poprzednik woził pełnowymiarowe moto
Komplecik - 2021-11-11, 00:22
Stało się
Jest Dacia Logan 😜
voice - 2021-11-11, 07:06
| Komplecik napisał/a: | Stało się
Jest Dacia Logan 😜 |
Czyli jednak padło na Forda CI ELLIOT 98 XT, a mówią "Ford gówno wort"
pochwal się więcej 170KM??
Dobrze trafiłem ??
Komplecik - 2021-11-11, 07:16
| voice napisał/a: | | Komplecik napisał/a: | Stało się
Jest Dacia Logan 😜 |
Czyli jednak padło na Forda CI ELLIOT 98 XT, a mówią "Ford gówno wort"
pochwal się więcej 170KM??
Dobrze trafiłem ?? |
Czym się chwalić zwyciężyła funkcjonalność w rozsądnej cenie
https://youtu.be/X4B1VXV1bto
LukF - 2021-11-11, 09:22
Komplecik,
I teraz będziesz musiał tytuł wątku zmienić...
Gratuluję nowego
Komplecik - 2021-11-11, 10:18
I teraz będziesz musiał tytuł wątku zmienić...
Gratuluję nowego |
Nie dziękuję
Co będę zmieniał będzie ku przestrodze innym.
Na razie kropelkuje korek spustu wody ze zbiornika czystej, chyba uszczelnie gumą do żucia
rakro1 - 2021-11-11, 15:19
Piękny !! Gratuluję bardzo. Teraz czeka Cię adaptacja i dopieszczanie szczegółów
Komplecik - 2021-11-11, 15:34
| rakro1 napisał/a: | Piękny !! Gratuluję bardzo. Teraz czeka Cię adaptacja i dopieszczanie szczegółów |
Następny prześmiewca
Jest fajnie ubrany
Tak serio to kilka USB potrzeba, może wymiana aku na LiFePO4,
przetwornica.
Zobaczymy jak to w praktyce wygląda.
rakro1 - 2021-11-11, 15:45
Nie prześmiewca. Gdy niedawno kupiłem nowego kampera dorobiłem :
1 - pojemniki na mydło i płyn do mycia naczyń,
2 - butla gazowa pod podłogę a do schowka na butle m.innymi prysznic zewnętrzny z osobną pompą wody,
3 - dodatkowy zbiornik wody pod podwozie,
4 - poszerzyłem francuskie łóżko z "mojej strony" tak abym nie obawiał się, że spadnę w nocy, a pod dorobionym materacem zrobiłem szafkę a obok stołek do wchodzenia,
5- kilka wieszaków, w tym rozporowa rurka stosowana dla zasłon prysznicowych - jest z przodu, nad głowami kierowcy i pasażera aby cokolwiek tam rozwiesić,
6 - dwie kamerki na dachu i dwie z przodu, w narożnikach - dla ułatwienia manewrowania,
7 - nowe, mocniejsze aku zabudowy plus przetwornica,
8 - uszyłem zasłonę zewnętrzną na przednią i boczne szyby.
To tak na szybko, bo obiad czeka ....
Gratuluję raz jeszcze !!!!!!!!!!
rakro1 - 2021-11-11, 16:08
Komplecik - ciąg dalszy udoskonaleń - uchwyt na ręcznik papierowy w kuchni i pokrowce na fotele.
Socale - 2021-11-11, 18:22
To teraz Ty napisz jak będziesz woził rumaki
Gratulki, to takie fajne że już jest i koniec wiecznych analiz. A i u mnie było podobnie, jak koziołek matołek szczęścia innych szukałem a kupiłem wymarzoną Adrię.
Niech służy należycie i radoch dostarcza.
Komplecik - 2021-11-11, 20:58
| Socale napisał/a: | To teraz Ty napisz jak będziesz woził rumaki
Gratulki, to takie fajne że już jest i koniec wiecznych analiz. A i u mnie było podobnie, jak koziołek matołek szczęścia innych szukałem a kupiłem wymarzoną Adrię.
Niech służy należycie i radoch dostarcza. |
Nie no dziura jest przepadlista podparta sawiko grubą rama otwór w świetle 120x94
Zastanawiam si nad bagażnikiem garażowym fiammy.
CIocia ma sporo gadżetów
Klimę
Hak
Anteny 2
Solar
Hak mi jest potrzebny ciągam Bąbla
Reszty u siebie prawie nie używałem
Jest 1usb i 1zapalniczkowe gniazdo obok 230,
Brak oświetlenia garażu/wersja eljot 1 wsza w kolejce Dacia
Poprzednik nie chciał korzystać z garażu i opuścił wyrko, będę musiał podnieść na pasach
Przelot 17600
Kupiony/zarejestrowany 2020
Nie jest to Niesmann
Ja też nie siłowałem się chciałem by cena odpowiadała moim oczekiwaniom
Jest garaż, jest duża łazienka identyczna jak moja sprawdzona w boju, i z czego nie ja a
Bardziej Efcia jest zadowolona kuchnia ze sporym blatem
Musze rozgrzebać instalacje i zrobić światełko w garażu, dziwi mnie to bo na pokładzie tyle światła przeróżnego, nawet fajnie podłogowe diody co by do klopa trafic
Tragedii nie ma, jutro pierwsza wycieczka
Socale - 2021-11-11, 21:22
Ja światła w garażu też nie miałem. Zrobiłem w aluprofilach 45stopni z tasiemką LED z mlecznym/matowym "kloszem" na całej szerokości nad drzwiami. Po stronie prawej, tej od markizy wygląda to jak z fabryki (oryginalny kamperowy włącznik), po stronie przeciwnej malutki włącznik wkomponowałem we wspomniany taki sam profil.
Haka Ci zazdroszczę i ciągle rozważam gdyż w małej nadwadze z decyzją balansuję wobec trakcji, manewrów, upierdliwości i opłat związanych z przyczepą na haczyku, którą używałbym zaledwie kilka dni w roku na urlopowych dojazdach.
Ale cokolwiek... ważne że to wszystko co masz do Ciebie trafia i się spełnia = efekt świadomego wyboru.
Opij koniecznie, jak nie masz, to masz:
Komplecik - 2021-11-11, 21:42
Może wiecie montowaliście takie USB wiercone i skręcanego w np ściance szafy
Planuje 1 w sypialni w rogu ściany szafy i 2 po jednej i drugiej stronie stołu na półeczkach nad fotelami kabiny kierowcy
Garaż trzeba będzie oświetlić z boku bo łuzko jest opuszczane i mogło by zasłaniać światełko
papamila - 2021-11-12, 08:37
| Cytat: | Garaż trzeba będzie oświetlić z boku bo łuzko jest opuszczane i mogło by zasłaniać światełko
________ |
to zamontuj na spodzie tego opuszczanego łóżka,
w jakiej pozycji by nie było, będzie oświetlać, dołóż do tego wyłączniki "schodowe" po obu stronach i mas full funkcjonalność
Komplecik - 2021-11-12, 09:19
| papamila napisał/a: | | Cytat: | Garaż trzeba będzie oświetlić z boku bo łuzko jest opuszczane i mogło by zasłaniać światełko
________ |
to zamontuj na spodzie tego opuszczanego łóżka,
w jakiej pozycji by nie było, będzie oświetlać, dołóż do tego wyłączniki "schodowe" po obu stronach i mas full funkcjonalność |
No tak dobry pomysł, lekki zapas kabelka na łużko opuszczane i byłoby super światełko w całym garażu, zobaczę jak kable poprowadzić.
voice - 2021-11-12, 10:18
[quote="Komplecik"] | LukF napisał/a: |
Co będę zmieniał będzie ku przestrodze innym. |
Stanowczo protestuje, z postu wynika że burstner to lipa i z daleka od tej zabudowy.
Nie nie nie panowie to bardzo dobra zabudowa. I proszę nie sugerować się opinią kolegi Komplecik.
Komplecik - 2021-11-12, 10:45
[quote="voice"] | Komplecik napisał/a: | | LukF napisał/a: |
Co będę zmieniał będzie ku przestrodze innym. |
Stanowczo protestuje, z postu wynika że burstner to lipa i z daleka od tej zabudowy.
Nie nie nie panowie to bardzo dobra zabudowa. I proszę nie sugerować się opinią kolegi Komplecik. |
Złego słowa nie powiem o Burstnerze gdyby nie te drzwi które potrzebowałem by rowerki mi wlazły do garażu byłby na pewno burstner, swoją drogą wrzystko przez Ciebie,
gdybyś nie mierzył mi otworu wracał bym właśnie z Niemiec na Burstnerze
mówiąc o przestrodze miałem na myśli siebie jak można Opla zamienić na Dacie
Zobaczymy jak Dacia będzie funkcjonalna.
Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc wszystkim zaangażowanym w tym wątku
LukF - 2021-11-12, 12:51
voice,
Ja również nie mam nic do Burstnera. Miałem w sumie trzy więc wiem co mówię. To dobra marka i świetna jakość. W prezentowanym egzemplarzu łazienka była nie do przyjęcia i tyle.
Ps. Rób to radio bo stygnę
Fordek - 2021-11-12, 19:51
Burstner to bardzo solidna zabudowa ( poprzednio Rimor - rozłaził się ) . Garaż pod łóżkami pojedynczymi łyka bez problemu Hondę PCX 125 która ma 110,5 cm wzrostu
Komplecik - 2021-11-12, 21:25
| Fordek napisał/a: | | ( poprzednio Rimor - rozłaził się ) |
No tak ale jest wszystko na miejscu,
Po Grandusi już nic nie będzie takie same
Wyrka bakisty garaże łazienki kuchnie lodówki.
Komplecik - 2021-11-12, 23:33
Palnik działa, podrasowałem denio wieprzka
LukF - 2021-11-13, 07:35
| Komplecik napisał/a: | Palnik działa, podrasowałem denio wieprzka |
A gdzie rower ???
Komplecik - 2021-11-13, 07:50
A gdzie rower ??? |
Rowery o 23h we mgle i pod wpływem
Rowery w tym roku już raczej nie, trzeba przeskalować nawinąć jeszcze raz pasy podnoszące wyrko trzeba, Pan poprawił fabrykę i łoże leży garażu brak
Komplecik - 2021-11-13, 08:03
Dzień dobry
LukF - 2021-11-13, 09:33
| Komplecik napisał/a: | Dzień dobry |
Gdzie to jest? Dasz koordynaty?
Ps. Roweru o tej poza roku jest super Popatrz na wycieczki opisywane w moim wątku po PL
joko - 2021-11-13, 10:03
Gratulacje Komplecik
Widzę, że szybko rozwiązałeś swoje dylematy zakupowe i zamiast miesiącami rozprawiać nad wadami/zaletami różnych typów , znalazłeś, nabyłeś ...... i Masz
Jeszcze raz Gratuluję i przyłączam się do wpisu Łuaksza, że na rowerek każda pora jest dobra (ja Fat'em jeżdżę nawet w śnieżną zimę ). Tak po prawdzie to rowerem jeżdżę dłużej w roku niż kamperem, bo tego już odstawiłem i wrócę do kamperowania w kwietniu.
Komplecik - 2021-11-13, 18:00
| LukF napisał/a: | | Komplecik napisał/a: | Dzień dobry |
Gdzie to jest? Dasz koordynaty?
Ps. Roweru o tej poza roku jest super Popatrz na wycieczki opisywane w moim wątku po PL |
Staliśmy na punkcie widokowym o nazwie Ślimak w Woli Kroguleckiej, besposrednio na parking nie można wjeżdżać w soboty, niedziele i święta poniżej kilkaset metrów jest też parking i z tamtąd asfaltem na punkt widokowy ślimak, w tygodni do piątku można wjechać na punk, jest tam maleńki parking
Co do rowerów to się sfrajezylismy była piękna pogoda można było pojeździć fajnie trasy rowerowe są w około Piwnicznej, my wyszliśmy z parkingu na Wielkiego Rogacza około 6km w jedną stronę, mozna było podjechać wyżej 3km do Obidzy i tam jest fajnie miejsce na postój, punkt biwakowy.
Komplecik - 2021-11-13, 18:17
| joko napisał/a: | Gratulacje Komplecik
Widzę, że szybko rozwiązałeś swoje dylematy zakupowe i zamiast miesiącami rozprawiać nad wadami/zaletami różnych typów , znalazłeś, nabyłeś ...... i Masz
Jeszcze raz Gratuluję i przyłączam się do wpisu Łuaksza, że na rowerek każda pora jest dobra (ja Fat'em jeżdżę nawet w śnieżną zimę ). Tak po prawdzie to rowerem jeżdżę dłużej w roku niż kamperem, bo tego już odstawiłem i wrócę do kamperowania w kwietniu. |
Aaaa... Co się będę cyrtolił zakupiłem będzie na lata, jeszcze nie wiem jakie, mniej więcej się zgadza z tym czego szukałem, co więcej zgodnie z twoimi zaleceniami oby jak najmniej drewna na pokładzie bo to jest pase
No chyba że malowane, udało się, stal, plastik i maaaalowane deski
Rowerki faktycznie trzeba było wrzucić na bagażnik i by były fajne tripy rowerowe
Nas jeszcze korci jak to nowym nabytkiem nad morze się szurnać na kilka dni.
Kurde jestem mile zaskoczony tą 2.0 Forda elastyczne ciche nie robię sobie jaj, moim zdaniem powinno się na fordzikach 2.0 robić wyższe modele było by ich więcej byłby większy wybór, fotele w fiacie ciut lepiej się obracają mniej kombinacji ale do jazdy fordowskie bardzo wygodne pozycja za kierownicą jak w fokusie.
Zobaczymy jak się będzie sprawował to zostanie, może wpadnie mi coś chiper super w oko to kupię inne, niema problemu.
Jak to mówią będziesz pan zadowolniony.
No i tradycyjnie jak co roku w sylwka pod Skocznie do Zakopca, na kempie knajpka jest fajna, sporo znanej wiary z lat, coś się strzeli pośpiewa eee.
wcześniej Białka, później Łomnica Vrbowe i zleci te kilka dni sylwestrowych. Może będzie telewizja ostatnio odmówiłem wywiadu Darol wyrwał mi mikrofon
marcincin - 2021-11-13, 21:43
Kurde jestem mile zaskoczony tą 2.0 Forda elastyczne ciche nie robię sobie jaj, moim zdaniem powinno się na fordzikach 2.0 robić wyższe modele było by ich więcej byłby większy wybór, fotele w fiacie ciut lepiej się obracają mniej kombinacji ale do jazdy fordowskie bardzo wygodne pozycja za kierownicą jak w fokusie.
Zobaczymy jak się będzie sprawował to zostanie, może wpadnie mi coś chiper super w oko to kupię inne, niema problemu.
|
Gratuluję zakupu (jeszcze raz). Sprawdź, czy masz najnowszą wersję softu (czy w menu Informacje pokazuje się % zapełnienia filtra DPF) - zainstaluj sobie aplikację FordPass - jeśli nie masz najnowszej wersji, to apka powie Ci, że dla Twojego egzemplarza jest akcja serwisowa. Nowa wersja dodaje tę opcję do menu komputera.
jacek2214 - 2021-11-14, 01:44
Tylko ile te 2.0 wytrzyma,przy masie tego pojazdu.
Komplecik - 2021-11-14, 06:33
| jacek2214 napisał/a: | | Tylko ile te 2.0 wytrzyma,przy masie tego pojazdu. |
Ten po 2 sezonach ma 17tys km. Trzeba systematycznie oliwę co 10tys wymieniać i powinno być ok.
rjas - 2021-11-16, 10:28
| marcincin napisał/a: | | Komplecik napisał/a: |
|
Gratuluję zakupu (jeszcze raz). Sprawdź, czy masz najnowszą wersję softu (czy w menu Informacje pokazuje się % zapełnienia filtra DPF) - zainstaluj sobie aplikację FordPass - jeśli nie masz najnowszej wersji, to apka powie Ci, że dla Twojego egzemplarza jest akcja serwisowa. Nowa wersja dodaje tę opcję do menu komputera. |
Też przyłączam się do gratulacji
Sprawdź sobie jeszcze w serwisie czy była akcja serwisowa na wtryski. Masz ten rocznik w którym mogły być zamontowane wadliwe wtryski, chociaż myślę, że poprzedni właściciel jeśli jeździł do serwisu już to załatwił. I potwierdzam wszystko to co napisałeś.
Komplecik - 2021-11-16, 18:07
Zawiozłem dzisiaj Ci-ocie/Eliota jak go nazwać?, do stolarza kol. Montuje stopnie zamiast drabiny, wiercę trzy dziury na gniazda USB 1do nad pasażerem 2 gie przy stole 3cie w sypialni, dziurę na gniazdo 230V w garażu lub natynkowe założę.
Gniazda USB jakieś polecacie, wiercić dziury i skręcać od tyłu czy może przykręcać do płyty?
Skwarek - 2021-11-16, 18:32
W zeszłym tygodniu montowałem takie, łatwy montaż i zasilanie 12V
LukF - 2021-11-16, 20:52
Skwarek,
Bardzo ładne
yamah - 2021-11-16, 22:50
| Komplecik napisał/a: | .
Gniazda USB jakieś polecacie, wiercić dziury i skręcać od tyłu czy może przykręcać do płyty? |
Komplecik takie kupiłem unikając wiercenia dużych dziur praktyczne
https://sklep.avt.pl/gniazdo-zasilajace-2xusb-2-1a-1a-z-gumowa-oslona-do-montazu-na-plaskiej-powierzchni-podswietlanie-niebieskie.html
LukF - 2021-11-17, 15:27
Też fajne bo cały mechanizm jest wyniesiony powyżej więc dziórka tylko na kabelki
Komplecik - 2022-01-06, 15:37
Taki sobie sprawiłem, ociepla wnętrze
Koszt dywaników to materiał 220zł obszycie/wycinanie 120zł
voice - 2022-01-07, 18:53
| Komplecik napisał/a: | Taki sobie sprawiłem, ociepla wnętrze
Koszt dywaników to materiał 220zł obszycie/wycinanie 120zł |
Materiał Super, możesz podpowiedzieć gdzie kupiłeś ?
Komplecik - 2022-01-07, 21:34
| voice napisał/a: | | Komplecik napisał/a: | Taki sobie sprawiłem, ociepla wnętrze
Materiał Super, możesz podpowiedzieć gdzie kupiłeś ? |
Mówisz i masz
voice - 2022-01-08, 09:09
| Komplecik napisał/a: | | voice napisał/a: | | Komplecik napisał/a: | Taki sobie sprawiłem, ociepla wnętrze
Mówisz i masz |
Dzięki a jakaś nazwa materiału ??
Komplecik - 2022-01-08, 19:42
| voice napisał/a: | | Komplecik napisał/a: | | voice napisał/a: | | Komplecik napisał/a: | Taki sobie sprawiłem, ociepla wnętrze
Mówisz i masz |
Dzięki a jakaś nazwa materiału ?? |
Podjadę w poniedziałek i zapytam
jacek2214 - 2022-01-09, 07:28
A gdzie Ci obszyli te dywaniki.W lini prostej to bez problemu obszyja a do lukow niby specjalna maszyna musi byc.
Komplecik - 2022-01-09, 16:59
| jacek2214 napisał/a: | | A gdzie Ci obszyli te dywaniki.W lini prostej to bez problemu obszyja a do lukow niby specjalna maszyna musi byc. |
Docieli obszyli i sprzedali wykładzinę
Simbus - 2022-01-10, 17:16
| Komplecik napisał/a: | | jacek2214 napisał/a: | | A gdzie Ci obszyli te dywaniki.W lini prostej to bez problemu obszyja a do lukow niby specjalna maszyna musi byc. |
Docieli obszyli i sprzedali wykładzinę |
Proszę napisz jeszcze że szablon też sami wykonali
Wtedy dzwonię i się umawiam
Komplecik - 2022-01-10, 19:06
| Simbus napisał/a: | | Komplecik napisał/a: | | jacek2214 napisał/a: | | A gdzie Ci obszyli te dywaniki.W lini prostej to bez problemu obszyja a do lukow niby specjalna maszyna musi byc. |
Docieli obszyli i sprzedali wykładzinę |
Proszę napisz jeszcze że szablon też sami wykonali
Wtedy dzwonię i się umawiam |
szablon niestety nie
Komplecik - 2022-01-10, 19:10
| voice napisał/a: | | jakaś nazwa materiału ?? |
2 kolory
voice - 2022-01-10, 20:17
| Komplecik napisał/a: | | voice napisał/a: | | jakaś nazwa materiału ?? |
2 kolory |
Dziękuję wykładzina mega.
Komplecik - 2022-01-10, 20:34
| voice napisał/a: | | Komplecik napisał/a: | | voice napisał/a: | | jakaś nazwa materiału ?? |
2 kolory |
Dziękuję wykładzina mega. |
Podobną używałem w Grandusi, karcherem 2 razy w roku jest traktowana i daje rade, podkład jakiś taki z flizeliny w niej jest, wiesz jak to jest w kamperze cierpi.
|
|