| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Wymiana Truma Duocontrol CS a przewody gazowe.
admiral_korkov - 2021-11-06, 16:47 Temat postu: Wymiana Truma Duocontrol CS a przewody gazowe. Witam,
Wymieniam reduktor MonoControl CS starszego typu na nowy DuoControl CS.
Aby przewody SBS były powyżej zaworów butli gazowej, muszę podnieść reduktor i przedłużyć przewód instalacji LPG w kamperze o jakieś 10cm.
Właśnie zauważyłem że mój przewód to stal fi10 (a nie miedź jak początkowo zakładałem).
Czy brakujące 10cm musi być z rury stalowej dedykowanej do LPG, czy może być miedź lub Faro?
Jeżeli może być miedź lub faro, jak to połączyć ze stalą?
Pozdrawiam
jacek2214 - 2021-11-06, 19:09
Kup redukcje,koncowki na przewod, dostaniesz to w sklepie dla ciezarowych.Moze i przewod ,. sprawa zalatwiona
admiral_korkov - 2021-11-06, 19:35
No niestety to nie takie proste.
Chodzi o bezpieczeństwo więc półśrodki nie wchodzą w grę.
Znalazłem w pewnym sklepie kempingowym stalowe rury 10mm do LPG oraz złączkę GOK RVS10, mam nadzieję że da się to szczelnie skręcić.
jacek2214 - 2021-11-06, 19:49
Bez obaw zrobisz to sam. A to co Ci proponowalem to jest to samo,tylko cena moze byc inna.
darek 61 - 2021-11-08, 21:59
| admiral_korkov napisał/a: | | Znalazłem w pewnym sklepie kempingowym stalowe rury 10mm do LPG |
Można namiary,też potrzebuje.
andi at - 2021-11-09, 03:20
Agroma
Andrzej 73 - 2021-11-09, 19:54
Nie zapomnijcie użyć pasty uszczelniającej do gazu.
PS. Też będę wymieniał niebawem.
admiral_korkov - 2022-01-10, 23:15
| darek 61 napisał/a: | | admiral_korkov napisał/a: | | Znalazłem w pewnym sklepie kempingowym stalowe rury 10mm do LPG |
Można namiary,też potrzebuje. |
Przepraszam za późną odpowiedź, jeżeli jeszcze komuś się to przyda:
- zakupiłem taką rurę stalową, dociąłem na odpowiednią długość.
- dodatkowo taki pierścień uszczelniający żeby mieć 'na wszelki wypadek' podczas wymiany
- oraz łącze gazowe bo musiałem przedłużyć przewód by duocontrol był powyżej zaworów w butlach
Na youtube znalazłem filmik wyjaśniający jak poprawnie (ile obrotów) skręcić śrubunek na łączu gazowym by pierścień szczelnie wciął się w rurę. Niestety nie mogę ponownie znaleźć tego filmiku. Nie używałem pasty uszczelniającej do gazu.
Wszystkie połączenia sprawdziłem testerem gazu, są szczelne.
Pozdrawiam
|
|