Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Grecja - Najtrudniejsze miejsca w Grecji

andrzej627 - 2021-11-10, 16:09
Temat postu: Najtrudniejsze miejsca w Grecji
Zakładam ten wątek, aby pisać tutaj o pięknych miejscach w Grecji, do których trudno, ale warto, dojechać.

Na początek:
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a:
Fokiano,plaża Wychlada??to najtrudniejsze miejsca na Peloponezie :box

Rzeczywiście?

Byłem tam w październiku. Z Fokiano na południe prowadzi nowa piękna asfaltowa szeroka droga, której nie ma jeszcze na najnowszych mapach papierowych ani na Google Maps. W obu miejscach brak zasięgu powodował, że nie zostaliśmy tam na noc. Do obu da się dojechać. W miejscowości Reichea trzeba zwracać uwagę na znaki "ONLY SMALL VEHICLES ALLOWED", aby uniknąć przeciskania się wąskimi uliczkami.

Jakie są Wasze wrażenia z tych plaż?

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-11-10, 18:22

No a Kosmas??z Leonidio ,monastyr ,
Kosmas do Geraki :!:

Przejazd przez miasteczko Pilos!
Wjazd do Porto Kagio,
Wjazd do plaży Psatha,

Wjazd do plaży Karawostasi.
Wystarczy,co inni napiszą,a ja jeszcze pomyślę.
Grecja wciaga,mnie na pewno,inni też są jej pasjonatami. :bukiet:

andrzej627 - 2021-11-11, 00:10

Dobrze byłoby podać współrzędne albo link do mapy Google'a dla każdego punktu. Np.
Fokiano,
Vlychada

rakro1 - 2021-11-11, 01:09

Andrzej627 - ..dobrze byłoby ale o ile nie każdy musi z tego korzystać to przecież kamperowanie to nie " szkiełko i oko". Eksploracja. Nie w internecie. W trasie, na żywo. W domu, na co dzień mamy wszystko zorganizowane. Ciepłą i zimną wodę i temperaturę w domu. W trasie można troszkę przygody. To nie zarzut oczywiście, rozumiesz przecież ale można by niemal Twoją trasę wgrać w komputer samochodu i niech jedzie. A gdzie przygoda? Błądzenie?? Problemy jakiekolwiek???
andi at - 2021-11-11, 09:13

Droga do camping Stavros . Ładny asfalt i malownicza droga https://www.google.com/ma...k9FeFBMV05SRUFF

Psatha https://www.google.com/ma...52!4d23.2180783

I dalej wąskim asfalt + z 5 km szutrem .Nawierzchnia nieciekawa https://www.google.com/ma...09!4d22.8836188

Dalej na Korynt .Można z Koryntu nad jeziorko polecam

LukF - 2021-11-11, 09:30

Lubię czytać o Grecji. Ale jeśli temat miałby być przydatny to warto napisać np:

miejsce xxxxx jest trudne bo xxxxxx lecz da się jeśli zrobisz to i to lub pojedziesz tak i tak.

Natomiast z powyższych wypowiedzi ja nic nie rozumiem: jechać czy unikać?
Pozdrawiam.

Ps. Rako1, przygody to ja lubię oglądać w TV :bajer

SlawekEwa - 2021-11-11, 09:35

rakro1 napisał/a:
Problemy jakiekolwiek???

Mało Ci problemów?
Podczas urlopu jak najmniej , albo wcale :spoko

andrzej627 - 2021-11-11, 10:01

Napisałem, że dobrze byłoby dać współrzędne, abyśmy wiedzieli, o co chodzi, gdzie podane miejsce się znajduje. Nieraz nazwa miejsca ma wiele pisowni, albo odwrotnie, ta sama nazwa występuje w różnych miejscach.

Jedni lubią ekplorować teren bez przygotowania, bez mapy, a inni, jak ja, po dokładnym przestudiowaniu wszystkich możliwych map i zdjęć satelitarnych. Lubię przygotować skomplikowane trasy i sprawdzać, jak wyglądają w rzeczywistości. Oczywiście nawet najdokładniej przygotowana trasa nie chroni przed niespodziankami.

Mnie też zdarza się błądzić i wpakować się w tarapaty, ale nie jest to moim celem i staram się tego w maksymalnym stopniu unikać.

andrzej627 - 2021-11-11, 10:03

LukF napisał/a:
przygody to ja lubię oglądać w TV

:spoko :spoko :spoko

rakro1 - 2021-11-11, 15:30

Andrzej627 - często na mapach mam nazwy pisane tylko w lokalnym języku. Nawet wpisanie w nawigacji w obcym języku to ogromny problem. Faktycznie, współrzędne załatwiają sprawę.
Ja dawniej, zaglądałem w każdą dziurę i zajmowało to dużo czasu i paliwa. Teraz mam taki duży samochód, że penetracja terenu tylko skuterem. Ew. kiedyś może przy użyciu drona. Nie jestem w stanie wcześniej zaplanować trasy. Jej zarys, może miejsce docelowe ale za bardzo kocham wolność aby przynajmniej na wakacjach nie improwizować. Dzięki temu mam najlepiej wyszkolonego pilota, który ratuje nas w każdej, choćby najgorszej sytuacji.
Nie mam wątpliwości, że przygotowywanie trasy jest już jakby wyjazdem i daje ogromną frajdę.
Pozdrawiam ciepło.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-11-11, 17:21

Rakro trochę Cię popieram.Specjalnie nie piszę współrzędnych aby każdy choc na chwilę popatrzył w mapę,potem zobaczył w swoich goglach.maps me i innych materiałach. :lol: Ja nie mam żadnych od kogoś gotowców.Jak oglądasz mapy to Ci się wszystko utrwala.Ja też jestem pilotem,mojego Z.to nie interesuje. Jedziemy,polega na mnie,muszę mu opowiedzieć gdzie co było, co robiliśmy itd.to sobie przypomina.Za to nie boi się trudnych tras często ja idę kawałek na piechotę.Musimy koniecznie zdobyć jakiegoś psa bo bardzo go nam brakuje zwłaszcza w Grecji.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-11-11, 17:33

Jeżeli chodzi o Peloponez,to teraz skracam trasy i jadę na płd,lub wchód i zachód głównymi drogami,takimi jak :Kalo Nero do Trpoli i Kiveri,lub Kiveri do Sparty i Skali,oraz widokową ze Sparty do Kalamaty.
Tym samym omijam Kosmas,Fokiano i Richea,a także inne trudne i wąskie drogi a jeszcze w wysokich górach.Na Krecie kilka razy szłam na piechotę z psem.W samym Kosmas jak był objazd tez szłam na piechotę??

ZbigStan - 2021-11-11, 17:49

rakro1 napisał/a:
Andrzej627 - ..dobrze byłoby ale o ile nie każdy musi z tego korzystać to przecież kamperowanie to nie " szkiełko i oko". Eksploracja. Nie w internecie. W trasie, na żywo. W domu, na co dzień mamy wszystko zorganizowane. Ciepłą i zimną wodę i temperaturę w domu. W trasie można troszkę przygody. To nie zarzut oczywiście, rozumiesz przecież ale można by niemal Twoją trasę wgrać w komputer samochodu i niech jedzie. A gdzie przygoda? Błądzenie?? Problemy jakiekolwiek???

Rafale, bardzo dobrze oddałeś to co w podróżowaniu kamperem szczególnie lubię, choć czasami muszę się liczyć z opinią żony i jechać na z góry upatrzoną miejscówkę. Pozdrawiam.

rakro1 - 2021-11-11, 18:22

Madzia nieraz mnie prosi abym podał planowaną trasę aby mogła się choć troszkę przygotować. Ja jestem bezradny i nie jestem w stanie się do tego zmusić. Chciałbym jak Andrzej627 ..
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-11-11, 20:13

Rakro trochę trzeba planować ale tylko trochę,reszta jak wyjgzie gdzie nam się bardzo podoba,jedziemy ,wracamy,przecież to nie takie wielkie odległości,najgorsze jednak są powroty,nie mogę się pozbiarać :haha:
andrzej627 - 2021-11-12, 10:07

rakro1 napisał/a:
Madzia nieraz mnie prosi abym podał planowaną trasę aby mogła się choć troszkę przygotować. Ja jestem bezradny i nie jestem w stanie się do tego zmusić. Chciałbym jak Andrzej627 ..

Planowanie trasy to ma być przyjemność. To jest już podróżowanie palcem po mapie, czy myszą po ekranie komputera. Rozumiem, że nie wszyscy mają na to czas albo to lubią. Nie trzeba się zmuszać.

Nikogo nie namawiam, aby robił jak ja. Nieraz tylko zachęcam do ułatwienia sobie podróżowania przez wstawienie do nawigacji przygotowanych punktów. Zachęcam też do dzielenia się z innymi swoimi "perełkami". Przecież lepiej jest spędzać czas na wyjeździe patrząc na morze czy góry niż ślipieć w mapy. :spoko

andrzej627 - 2021-11-12, 10:18

LukF napisał/a:
z powyższych wypowiedzi ja nic nie rozumiem: jechać czy unikać?

Na razie tu jest burza mózgów. Może kiedyś powstanie jakiś przewodnik po trudnych miejscach z opisem ułatwiającym podjęcie decyzji: jechać czy unikać?

Oczywiście przy podejmowaniu decyzji powinno się wziąć pod uwagę swoje umiejętności prowadzenia, stan techniczny swojego pojazdu, jego gabaryty, aktualne warunki drogowe i meteorologiczne. Każdy jedzie na własną odpowiedzialność. :spoko

LukF - 2021-11-12, 12:47

andrzej627 napisał/a:
LukF napisał/a:
z powyższych wypowiedzi ja nic nie rozumiem: jechać czy unikać?

Na razie tu jest burza mózgów. Może kiedyś powstanie jakiś przewodnik po trudnych miejscach z opisem ułatwiającym podjęcie decyzji: jechać czy unikać?

Oczywiście przy podejmowaniu decyzji powinno się wziąć pod uwagę swoje umiejętności prowadzenia, stan techniczny swojego pojazdu, jego gabaryty, aktualne warunki drogowe i meteorologiczne. Każdy jedzie na własną odpowiedzialność. :spoko

Andrzej, dzięki.

Za piwo również :bukiet:

andrzej627 - 2021-11-12, 16:21

Warto zjechać do Vlychady, ale przed podjęciem decyzji trzeba wiedzieć, na czym polega zjazd. Droga jest asfaltowa na całej długości. Na zakrętach jest wystarczająco miejsca, aby kamperem wziąć je na jeden raz.

Wg Google Earth zjazd zaczyna się na wysokości 420 m npm. Do zjechania poziomu morza zostało tylko 4,5 km a więc średnio prawie 10%

yamah - 2021-11-12, 20:42

andrzej627 napisał/a:
Warto zjechać do Vlychady, ale przed podjęciem decyzji trzeba wiedzieć, na czym polega zjazd. Droga jest asfaltowa na całej długości. Na zakrętach jest wystarczająco miejsca, aby kamperem wziąć je na jeden raz.

I tu Andrzej ma 100% rację :bajer aby później ktoś nie próbował się wycofywać tyłem (znam taki przypadek) co jest nie możliwe :( Plaża i okolica jest piękna..warta pokonania tego zjazdu i adrenaliny :bigok Jak znajdę trochę czasu do wrzucę filmik z rejestratora trasy zjazdowej i powrotu.

andrzej627 - 2021-11-12, 21:08

yamah napisał/a:
Andrzej ma 100% rację aby później ktoś nie próbował się wycofywać tyłem (znam taki przypadek) co jest nie możliwe

Faktycznie, na zjeździe nie da rady zawrócić. Trzeba zjechać na sam dół.

Tomcio - 2021-11-13, 12:00

Ja jestem za powstaniem takiego przewodnika, jak coś będzie
Ciekawgo to sam wrzucę na posta. :spoko :spoko

andrzej627 - 2021-11-13, 12:44

Tomcio napisał/a:
jestem za powstaniem takiego przewodnika

Będzie tutaj. :spoko

andrzej627 - 2021-11-13, 22:56

Na Lefkadzie są plaże, do których zjazd jest trudny: Beaches of Lefkada. W roku 2018 byłem tam Dusterem i zjechałem tutaj. Nie polecam jechać tam kamperem. W tym roku nie byłem na Lefkadzie, ale myślę, że następnym razem trzeba będzie spenetrować tam parę plaży. :spoko
orkaaa - 2021-11-14, 00:00

Całkowicie zgadzam się z Andrzejem 627 gdy chodzi o przygotowanie trasy. Szczególnie jest to istotne, gdy ma się do dyspozycji 2 tygodnie. Lepiej korzystajac z aplikacji i komentarzy oraz tego forum zaplanować miejsca gdzie można zaparkować czy spokojnie przespać. Czas na tzw poszukiwania można przeznaczyć na zwiedzanie czy wypoczynek. Stąd super gdy użytkownicy forum zostawiają koordynaty gps. Czasami są to miejscówki całkiem nowe, czasami już notowane. Aby coś samemu odkryć potrzeba czasu a nie każdy może sobie pozwolić na kilkumiesięczne wyprawy.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-11-17, 17:40

Widać po dyskusji że pojawili sie nowi pasjonaci Grecji :haha: a my włuczymy sie tam od
2009,zaraz wezme wszystkie kalendarze,i napisze jak było 0d 2009.

ZbigStan - 2021-11-17, 18:29

orkaaa napisał/a:
Całkowicie zgadzam się z Andrzejem 627 gdy chodzi o przygotowanie trasy. Szczególnie jest to istotne, gdy ma się do dyspozycji 2 tygodnie. Lepiej korzystajac z aplikacji i komentarzy oraz tego forum zaplanować miejsca gdzie można zaparkować czy spokojnie przespać. Czas na tzw poszukiwania można przeznaczyć na zwiedzanie czy wypoczynek. Stąd super gdy użytkownicy forum zostawiają koordynaty gps. Czasami są to miejscówki całkiem nowe, czasami już notowane. Aby coś samemu odkryć potrzeba czasu a nie każdy może sobie pozwolić na kilkumiesięczne wyprawy.

Masz rację, że krótsze wyjazdy powinny być starannie przygotowane, wtedy masz szansę zrealizować swoje plany, ale zawsze warto mieć rezerwę (być przygotowanym) na sytuację nieplanowane i ciekawe miejsca. Dlatego podaję namiary i opisy odwiedzanychmiejsc, bo może ktoś skorzysta. Pozdrawiam.

yamah - 2021-12-04, 11:52

andrzej627 napisał/a:
Wg Google Earth zjazd zaczyna się na wysokości 420 m npm. Do zjechania poziomu morza zostało tylko 4,5 km a więc średnio prawie 10%
]

Tu skrócona trasa tej drogi i nie sugerujcie się prędkością gdyż rejestrator dość często żle pokazywał :roll:
]

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-12-05, 22:37

Co jak co ale 2 lub 3 razy na Vychladzie i misteczku Richea wystarczy.
W planie mam Lefkade i plaże Egremi.
Czy ktos był,jak zdrowie pozwoli i Zbysiu mnie zawiezie,to zdobywamy Egremi wiosną która jest chyba czynna po trzesieniu ziemi. :?:

jacek2214 - 2021-12-05, 23:12

Bogdan ładny film,ale strachu chyba tez troche bylo.
yamah - 2021-12-06, 08:23

jacek2214 napisał/a:
Bogdan ładny film,ale strachu chyba tez troche bylo.

Nie powiem że nie :bigok jak widzisz dziury zapadniętej jezdni na skraju to wyobraźnia zaczyna działać :roll: Dla mnie trudniej było z wyjazdem bo kiedy czujesz w kierownicy brak dobrej przyczepności do jezdni to nogi zaczynają się trząść :wyszczerzony: Trasa Transfogaraska i Transalpina to pikuś do tej :chytry ale warto było :spoko
PS.Jacek film się podobał a piwa nawet nie postawiłeś :chytry a tyle się natrudziłem przy montażu..jak przy tym wyjeździe :haha:

andrzej627 - 2021-12-06, 10:08

zdobywamy Egremi wiosną która jest chyba czynna po trzesieniu ziemi. :?:

Egremni beach access 2021
350 schodów w dół a potem do góry. Życzę powodzenia. :spoko

ZEUS - 2021-12-06, 10:44

chodzenie po schodach odchudza🤪 i jest zdrowe🤔 (dla porównania: wejście ma "zamek" Drakuli Poenari w Rumunii to ok. 1500 schodków)🤗
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-12-06, 15:56

Wynika z tego ze dobrze wymyslilaam,Porto Katsyki bylismy chyba ze 3 razy,jeszcze pozostał do powtórki wodospad koło Nidri,chyba wszystko pisze w 2011 relacja z wiosny,a Porto Katsyki i inne nie były jeszcze płatne :haha:
LukF - 2021-12-06, 16:15

yamah,

Failmik bardzo pouczający, plaża ładna ale dojazd chyba nie na moje nerwy. Godzina przeciskania się między domami i zaparkowanymi autami to raczej nie dla mnie.
Gdyby nie Twój film to nie wiedziałbym czego można się tam spodziewać.
Dzięki :pifko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-12-06, 18:30

Plaza piekniej wygląda jak sie widzi z góry.Zależy w którym okresie, ale po sezonie nie ma wody,Otoczona jest pieknymi górami/duzo wspinaczy/,a wioska Richera dziadowska,/jeszcze nie do końca ogladalam filmik/jadąc pierwszy raz nie moglismy znaleźć trasy dojazdowej,bo były byle jakie napisy na kawałku kartonu.Przy ostatnim razie,był tam też Kompi, :roll:
zrobiono asfalt,ale ja byłam chora myślac o wyjeździe do gory
co bedzie jak z góry by jechał kamper/niektóre wielkie cieżarówki kamperowe/..
Za to widoki nowej drogi do Fokiano sa niezapomniane,można nie jechać do plazy a w dół do Monenwazji. :bukiet: Przepiekny wawóz Charakas,Gerakas,możnaa tez jechać na Molai.
Dlatego same koordynaty nie wystarcza ,trzeba cos poczytac na temat trasy,my teraz jedziemy z Nafplio na poludnie drogą na Sparte, Skala,i juz jest drugi i trzeci palec Peloponezu. :kwiatek2 Polecam natomiast droge 82 ze Sparty do Kalamaty,po drodze przepiekna Mistra :!: :!:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-12-06, 19:24

YAMAH,filmik super,ale 10 lat temu była szuttrówka i nie było żadnych barierek,tak jak pisalam bylismy 3 razy,ale juz teraz jedziemy na Sparte.natomiast do Fokiano nowa droga zagladamy.Kiparisi też nie lubie,tam dla wspinaczy z Gdanska,maja małego busika.Kompi też był busikiem,a my 8 m,ale traka jest
Grecja,a Kretaa jeszcze bardziej górzysta,pisałam gdzies tak jak Ty niech sie schowa transfogarska :haha: :pifko

jarsta0001 - 2021-12-06, 19:52

[quote="yamah"]
jacek2214 napisał/a:
tyle się natrudziłem przy montażu..jak przy tym wyjeździe :haha:

yamach fajnie zmontowany film i fajnie się ogląda. Pifko leci.

ZbigStan - 2021-12-06, 20:04

yamah, Bogdanie, emocje przy oglądaniu, chyba podobne jak przy zjeżdżaniu. Przejazdy przez miasteczka typowe dla Grecji, dobrze to pokazałeś. :pifko . Pozdrawiam.
andrzej627 - 2021-12-06, 21:07

same koordynaty nie wystarcza ,trzeba cos poczytac na temat trasy

Słusznie prawisz. :spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-12-07, 10:26

Tak sobie myslalam?co za historia,teraz wiem przyjechał do Kokinias kapmer polski,własnie uczestnik waszej jazdy do Vychlady,no i podpytuje go nawet musial mi mape pokazać bo jak 1szy raz Grecja i od razu taka trudna trasa :?: :?:
Ale mi brakuje wpisow na tematy greckie :?: :?:
Piszcie :!: :!:

uhuprzem - 2021-12-07, 16:56

Jechaliśmy dokładnie tą samą trasą w tym roku. Wg mnie jest to najpiękniejsza trasa jaką kiedykolwiek jechaliśmy w Grecji. Polecam każdemu!

Piwko :pifko za nagranie całej trasy, ja mam tylko fragmenty ;)

yamah napisał/a:
andrzej627 napisał/a:
]

Tu skrócona trasa tej drogi i nie sugerujcie się prędkością gdyż rejestrator dość często żle pokazywał :roll:
]

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-12-07, 20:04

A co powiecie na trasę Leonidio przez Kosmas do Geraki,piękna szeroka ,piękne góry ,monastyr ale nie biegnie brzegiem morza !!
yamah - 2021-12-07, 20:45

Cieszy mnie koledzy że się podobało i za browarki :-P a tym bardziej ocena Basi (Królowej Grecji) :roza:
Basiu będzie relacja z tegorocznej Greckiej eskapady..
LukF ciasno było :szeroki_usmiech ale takie greckie miasteczka oddają cały urok Grecji,wjeżdżasz prawie do tawerny kamperem a miejscowi pozdrawiają i zapraszają do stolików :ok pytamy np. o sery,olej a tu jeden przez drugiego starają się zorganizować towar :lol: ..naprawdę warto i dasz radę (mój ma 7,5 z bagażnikiem) :spoko
ZbigStan masz rację, emocje były..jednak piękne widoki przyćmiły zdrowy rozsądek ( jak z napotkaną młodą piękną kobietą) :chytry
uhuprzem dzięki za browarka :ok mam jeszcze trasę z Plaka do Fokiano,nie jest tak wymagająca ale urocza widokowo :bajer ogólnie lubimy takie nieprzystępne miejsca a zarazem urokliwe które maja swój klimat..tu oddaje głos Basi bo cóż tam my żółtodzioby w ocenie pięknych miejsc w Grecji :spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-12-07, 21:55

Kosmas jest niesamowity szłam na piechotę a na Vychladę jechałam.Ale musicie jechać do Sambatiki,Leonidio i nie na Plakę ale na Kosmas aż do Geraki,z wizytą w monastyrze.Takimi górami jeszcze nie jechaliście no i 82 droga do Kalamaty i koniecznie Mistral!!!!
andrzej627 - 2021-12-08, 23:28

co powiecie na trasę Leonidio przez Kosmas do Geraki,piękna szeroka ,piękne góry

Kosmas jest niesamowity szłam na piechotę

W czym trudna, jak jest szeroka?

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-12-09, 11:24

Szeroka,ale dużo serpentyn,wizualnie dla bojących się nieprzyjemna no i wąskie gardło w samym Kosmas!!
yamah - 2021-12-09, 12:55

musicie jechać do Sambatiki,Leonidio

Byliśmy w Sambatiki :bajer ..troszkę ciasno na dojeździe,parking malutki z zakazem dla kamperów :gwm musieliśmy się wycofać a szkoda bo miejsce urokliwe :lol:
A tu trasa z Plaka do Fokiano..na początku wyjazdu widać w dole Leonidio :spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-12-09, 13:25

Albo sie zmieniło albo nie ten okres postoju,my stoimy po kilka dni oczywiście na parkingu u góry,jest auto z chlebem dawniej bus po dzieci do szkoły,stajemy w kąciku po lewej stronie by grekom nie blokowac miejsc,na plaże i po wode zbiegamy w dól :kwiatek2
andrzej627 - 2021-12-09, 14:19

my stoimy po kilka dni oczywiście na parkingu u góry

Byłem tam 3 października. Widok z parkingu:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-12-09, 17:29

No o takie zdjecie chodzi,to ulubione miejscen ale od jakiegos czasu omijamy strone wschodnia najdalej do Tyrou,i tu mamy swoje perełki,oraz fajnych greków :roza:
Andrzej jesteś szybki jak automat mało kto Ci dorówna :kwiatki:
4 lutego mam zabieg na
zaćmę oka,myśle że marzec uda nam sie wyjechać.Sprawdziłam oni mają Wielkanoc 24 kwietnia,to dotrzemy do Nafplio.
Na razie przegladam Lefkadę,bylismy ze 3 razy ale nie na Egremi.

Ogladam relacje Krzysztofa Ligenia na fejsie,jest teraz na Chakidiki,tam też bo po sezonie to zagladniemy.
Sprawszam sobie gdzie sa wodospady i termalne wody bo te miejsca dobre sa wiosna.
Dalej kuleje z fotami,tak jak w 2010 do 2012,sprawdziłam GRECJA 2012 i sa foty.
Myśle ze CT nie opuszczę,chociaż bywa różnie,ale wpis yamaha,bardzo mi sie spodobał.
Dziś zablokowałam komputer musial interweniować Tadziu,dalej coś nie tak,bo znudziło mi sie pisanie na telefonie,na nim sa tylko fotki nowego pieska ze schroniska,ale przeuroczego pieszczoccha. :kwiatki: :kwiatek :roza: :kwiatek2

yamah - 2021-12-09, 18:01

andrzej627 napisał/a:
my stoimy po kilka dni oczywiście na parkingu u góry

Byłem tam 3 października. Widok z parkingu:

My też byliśmy,jednak dla 3 kamperów to za ciasno (+stał Słowak),oraz znak zakazu zniechęcił nas dobitnie :gwm ale mam nadzieje że tam wrócę :spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-12-09, 18:05

Jak nie masz czasu na relacje to powklejaj troche podpisanych fot,to tez bedzie na plus.Ja zaczynam robić słoiki z miesem,wyciagam mapy i kalendarze mam z wszystkich lat kamperowania
a w nich jeżeli nie opisy to przynaajmniej wpiosane nazwy i kilometry :haha:

jacek2214 - 2021-12-09, 18:54

Bogdan piekne widoki.Zasluzone :pifko
Den-tal - 2021-12-09, 21:03

Jak komus za wasko na greckich drogach ( i nie tylko greckich) to polecam popularny w Japoni kamper Honda N-Van Compo :spoko
Jacek L. - 2021-12-10, 16:16

yamah napisał/a:

A tu trasa z Plaka do Fokiano..na początku wyjazdu widać w dole Leonidio :spoko

Fajna droga! Myśmy byli w Place, ale odpuściliśmy rejon Fokiano i pojechaliśmy na południe górami przez Kosmas. Też robi wrażenie :-)
Dzięki za filmiki, :pifko leci.
Pozdrawiam

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-12-10, 19:41

A byliście w urokliwym monastyrze,piękne widoki!!My ponieważ byliśmy tu i tu kilka razy jedziemy sobie z Nafplio do Sparty i dalej do Skali ,nie autostradą,ale jak na pierwszy raz to super.Czy była ta zaplanowana Mistra??
izola - 2021-12-10, 22:15

Bardzo ogólnikowo, są tu te ciężkie trasy podawane, tyko nazwy bez G PS danych- są mało sensowne.

Ja w drodze polegam i pracuje z GPS, tą gwarą mowi, i prowadzi moja Nawigacja Garmin.
Może umówmy się, podajemy GPS dane?
Reszta jest stratą czasu- tak ja myślę.