|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kupujemy kampera - Prośba o ocenę kampera
gotek - 2021-11-11, 19:14 Temat postu: Prośba o ocenę kampera Witam, prośba o ocenę kampera.
1. Tu był link który już jest nieaktualny
2. https://www.otomoto.pl/of...m-ID6EbE5f.html
3. https://www.otomoto.pl/of...m-ID6E8qs0.html
4. https://www.otomoto.pl/of...y-ID6EaKRb.html
5. https://www.otomoto.pl/of...ml#gallery-grid
Socale - 2021-11-11, 23:18
No ale o jaką ocenę ci chodzi?
Zakładam że wszystkie są zdrowe i sprawne a jeśli pytasz w sensie którego wybrać to musi powstać dyskusja z której wyciągniesz własne zdanie.
Nikt tu nie chce nikogo na siłę uszczęśliwiać a potem spotkać się z pretensjami o nie trafione doradztwo.
Wszystkie są atrakcyjne, obejrzałem pobieżnie i na pewno czegoś nie dostrzegłem, Koledzy coś w swoich postach zapewne wytkną na wady i zalety.
andi at - 2021-11-12, 05:49
Gotek sorki ale jesteś tu na forum od 2016 roku .
Czytasz forum czy nie ?
Ile osób będzie jeździć ?
Pół roku w roku czy tylko urlop wyjedziesz a potem będziesz podziwiać kamperka ?
Skuter , Kajak ,lotnia ,skuter wodny itd itp ?
Ty masz to w głowie to pokarz ją . Może coś dojrzymy z tego
Sorki ale trochę rozpisz się co i jak
gotek - 2021-11-12, 09:10
Przedstawione kamperki różnią się między sobą marką, przebiegiem, rocznikiem, niektóre sprowadzone, niektóre kupione w Polsce. Zdaje sobie sprawę z tego, że decyzje podejmuję sam, ale chciałbym usłyszeć opinie doświadczonych znawców tematu.
Chodzi mi o poradę, które elementy brać pod uwagę przy wyborze? Czy skupiać się na marce, roczniku? Czy różnica 40 tys km, przy tych rocznikach ma.duze znaczenie czy zwracać uwagę na coś innego. Na ile ważne jest czy używany był prywatnie czy wypożyczalnia (rozumiem, że to.glownie chodzi o poziom eksploatacji). W końcu na ile ważna jest różnica między sprowadzonym a kupionym w kraju?
Kamperem będzie jeździć 5 os. Rodzina, wakacje, ferie zimowe, długie weekendy. Wyjazdy głównie zagraniczne, krótsze po kraju.
Co do ceny, rocznika, zabudowy widać z ogłoszeń jakie są moje preferencje.
Nie wiem czy udalo mi się nakreślić o co mi chodzi?
007jędruś - 2021-11-12, 09:15
Ja bym fordy odrzucił , inni skreślą fiaty .
Poczytaj o fordowskich silnikach i dodatkowych przygodach jakie te motory zapewniają właścicielom.
Andrzej 73 - 2021-11-12, 11:13
Prawdę mówiąc żadnego z przedstawionych. Patrzę pod kątem marki , układu wnętrza czy lodówki.
Prawie wszystkie mają szafę za siedzeniem pasażera , a to w mojej ocenie dyskomfort.
Jeden niema , to znowu ma małą lodówkę. no chyba że maże być mała , to Carado.
zbyszekwoj - 2021-11-12, 11:26
Dla mnie wszystkie sa paskudne. Jedna opinie juz masz.
gotek - 2021-11-12, 11:39
Mnie się podobają wszystkie
Co do układu jestem przekonany do tych, które przedstawiłem.
Bardziej chodziło mi o to, czy nie ma tam jakichś pułapek, których ja nie zobaczę, a Wy tak.
Andrzej 73 - 2021-11-12, 11:56
Jak z foty mam zobaczyć stan kampa? Musiałby być mocno walniety lub nieudolnie naprawiany. Trzeba zobaczyć na żywo.
Monter - 2021-11-12, 11:58
Faktura VAT - to serio osoby prywatne sprzedają?
Ford - u mnie odpada, ale co kto lubi.
Pierwszy link - chyba sprzedany, ogłoszenia już nie ma.
Drugi - duża lodówka, spory blat roboczy w kuchni, szafa, ale... ford + cena netto
Trzeci - zero blatu w kuchni, też duża lodówka, jakiś taki brzydki w środku. Trzeba by pomyśleć o silniku 2,0 czy wystarczy. Poza tym znów netto i odstąpienie leasingu.
Czwarty - mało zdjęć. Silnik chyba ok, ale Pan się wstydzi pokazać nr rejestracyjny a poza tym auto świeżo sprowadzone (handlarz?)
Piąty -jest blat, duża lodówka, ale to Ford. Poza tym aby otworzyć lodówke trzeba zdemontować drabinkę - niefunkcjonalne to. Brzydkie kanapy, za to fajna łazienka. Osoba prywatna, używa od początku, nie wstydzi się rejestracji, oraz widać sporo dodatków w garażu - ale sprzedawcą jest autohandel...
Reasumując: wiemy, że nie wiemy nic Jak się cokolwiek podoba to i tak musisz któryś wybrać i jechać go obejrzeć
gotek - 2021-11-12, 12:10
Andrzej 73 napisał/a: | Jak z foty mam zobaczyć stan kampa? Musiałby być mocno walniety lub nieudolnie naprawiany. Trzeba zobaczyć na żywo. |
Oczywiście, że chodziło mi o pułapki w ogłoszeniu
Kazik II - 2021-11-12, 14:12
Ja bym zaczął od tego ostatniego. Niektórych co prawda brzydzą fordy (ale i innych znowu fiaty). NIe mam zdania w tym temacie ale wydaje mi się, że kupno od pierwszego właściciela który kupił w polskim salonie i używał dla siebie z zasady jest pewniejsze niż odsprzedawane netto/brutto, przywożone i tak dalej. Oczywiście niczego to nie wyklucza, ale jakoś tak zawsze kiedy kupowałem używane auto od pierwszego właściciela i kupione w polskim salonie to miałem najmniej z takimi problemów.
mirek67 - 2021-11-12, 17:11
ciekawostka.... kupno kamperka tego20, 30, a i 40 letniego...... mają przelot 120, 180 tys. a tu proszę 2-3 latki i prawie 100 tys to większość naszych dobija już do 600-800 tys ale pewnie to tylko schorowani zachodni sąsiedzi jeździli na ryby i w koło komina
Socale - 2021-11-12, 17:38
Myślę że wszystkie są po wypożyczalniach, silniki nie stygły i nie wiadomo jak były ujeżdżane.
Pal licho przy 20tys km, ale przy 80-90tys km to już mogą się odzywać zużycia, klocki, sprzęgło, dwumasa...
Przy delikatnym traktowaniu można by być spokojniejszym.
Ostatni w dwukrotnie dłuższym okresie, ma prawie dwukrotnie mniejszy przebieg i zapewne dwukrotnie łagodniej był traktowany, ale to wyłącznie moja ocena, nie reguła.
Swoim od 2019 w 3 sezony zrobiłem 29tys km od zera - to taki mój punkt odniesienia.
gotek - 2021-11-14, 19:08
Dziękuję wszystkim za pomoc i zaangażowanie, na pewno się czegoś dowiedziałem i ukierunkowaliście mnie.
Pozwolę sobie podsyłać linki z zapytaniem, oczywiście już nie w takiej ilości.
A tymczasem zaczynam jeździć i oglądać.
Dziękuję jeszcze raz
Track222 - 2021-11-14, 19:19
zbyszekwoj napisał/a: | Dla mnie wszystkie sa paskudne. Jedna opinie juz masz. |
gotek - 2022-01-27, 11:48
Witam, prośba o obejrzenie ogłoszenia i opinie, odnośnie modelu, silnika, ceny i ogólne wrażenia
Będę się umawiał na obejrzenie w Grójcu. Jeżeli ktoś z Warszawy/Grójca może pomóc w oględzinach byłoby super.
https://www.otomoto.pl/of...m-ID6EkSAt.html
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
gotek - 2022-01-27, 11:52
...dodam, że z tego co mówi właściciel, użytkowany prywatnie (4 wyjazdy do Hiszpanii), kupiony w Polsce, pierwszy właściciel. Jeden przegląd serwisowy po 3 latach, dokumentacja jest.
Boczna szyba pęknięta, do wymiany, ktoś się chciał włamać. Sprzedający opuści na tę szybę.
kaimar - 2022-01-27, 14:22
Wklepałem vin podany w ogłoszeniu do systemu. Jest w systemie ale ...
007jędruś - 2022-01-27, 19:56
Jest w systemie ale ...
Zapowiada się dramatycznie .
gotek - 2022-01-27, 20:22
No dobra Panowie, a więcej konkretów?
LukF - 2022-01-27, 21:02
gotek napisał/a: | No dobra Panowie, a więcej konkretów? |
Układ wnętrza paskudny
Szafa Gdańska za siedzeniem pasażera, blokuje przejście, blokuje dostęp do alkowy.
Reszta też ciasna, mroczna, bez pomyślunku. A cena ....
Chciałeś opinię.
yamah - 2022-01-27, 22:25
LukF napisał/a: | gotek napisał/a: | No dobra Panowie, a więcej konkretów? |
Układ wnętrza paskudny
Szafa Gdańska za siedzeniem pasażera, blokuje przejście, blokuje dostęp do alkowy.
Reszta też ciasna, mroczna, bez pomyślunku. A cena ....
Chciałeś opinię. |
andi at - 2022-01-28, 02:41
Ale palmy ma . Hak ma z 70kg.bo duży zwis . Szafa jak szafa Jak pasi pojechać i samemu zobaczyć .Jakie DMC bo nie widzę
gotek - 2022-01-28, 09:25
Jakie DMC bo nie widzę
3500
Masa własna 2920
gotek - 2022-01-28, 09:27
Kaimar i 007jędruś, co macie na myśli pisząc:
"Jest w systemie ale ... "
Darson - 2022-01-28, 11:04
LukF napisał/a: | Reszta też ciasna, mroczna ... |
naprawdę ?
LukF - 2022-01-28, 11:11
Darson napisał/a: | LukF napisał/a: | Reszta też ciasna, mroczna ... |
naprawdę ? |
A wiesz co to "szafa Gdańska" ? Do tego ustawiona w przejściu
Socale - 2022-01-28, 12:04
A ja nie wiedziałem, aż musiałem góglać, no... artyzm aż tryska.
Miałem w Autostarze szafę w tym miejscu, zbytnio nam nie przeszkadzała, wstawiłem nawet fotel obrotowy, lecz Ewa zajmowała alkowę która wysokością nie grzeszyła i nie komfortowe było wchodzenie, schodzenie. Dla komfortu i bezpieczeństwa w następnych alkowach budowałem schodki.
W prezentowanym kamperze alkowa jest wysoka, to znacznie ułatwia jej zajmowanie, a jeszcze jeśli jest unoszona to lux.
Kazik II - 2022-01-28, 12:16
Upss, chyba pomyłka A tak w ogóle, to czemu nie ma możliwości usunięcia omyłkowego posta?
gotek - 2022-01-28, 12:21
...ale mnie przestraszyłeś...ufff
Kazik II - 2022-01-28, 12:32
gotek napisał/a: | ...ale mnie przestraszyłeś...ufff |
Sorry, zdaje się że chodziło o kogoś innego szukającego kampera - jak wyjaśnię kto to jemu nawrzucam
Darson - 2022-01-28, 15:10
LukF napisał/a: |
A wiesz co to "szafa Gdańska" ? Do tego ustawiona w przejściu |
Domyślam się że szafa i duża. Ale chyba więcej i częściej używa się drzwi na kamperowisku ?
I napisałeś "mroczna" a widzę okno na całą ścianę. Ile więc powinno być okien i gdzie, żeby było dobrze doświetlone ?
Chyba też kolor tapicerki robi swoje, bo niekiedy widzę ciemną czerwień i wydaje mi się że to bardziej zaciemnia wnętrze .
Andrzej 73 - 2022-01-28, 18:56
LukF napisał/a: | Szafa Gdańska za siedzeniem pasażera, blokuje przejście |
Podtrzymuję co pisał Łukasz , szafa w tym miejscu zagraca całą przestrzeń dzienną i ogranicza przejście do kabiny.
Kazik II - 2022-01-28, 20:08
Andrzej 73 napisał/a: | LukF napisał/a: | Szafa Gdańska za siedzeniem pasażera, blokuje przejście |
Podtrzymuję co pisał Łukasz , szafa w tym miejscu zagraca całą przestrzeń dzienną i ogranicza przejście do kabiny.
|
Też mam szafę w tym miejscu i kiedy jestem trzeźwy nie mam najmniejszych problemów z przechodzeniem do szoferki.
A tak w ogóle, to kamper jak kamper, a zrzędzicie na niego jak te dwa zgredy z Muppetów.
gotek - 2022-01-28, 20:23
Zabrzmię teraz jak laik i tak jest. Ale dla mnie kwestie szafy, ustawienia, światła w środku to kwestie drugorzędne.
Silnik, model, wyposażenie, pochodzenie to kwestie dla mnie ważniejsze.
Jak mi między Rzymem, a Neapolem silnik padnie, to będzie problem, a jak żona (z całym szacunkiem) będzie musiała wciągać brzuch podczas przechodzenia z mieszkania do centrum dowodzenia i nie "dojdzie", to mniejszy problem.
Nadrobimy to po prostu na Wezuwiuszu
Komplecik - 2022-01-28, 21:15
gotek napisał/a: | Zabrzmię teraz jak laik i tak jest. |
Słuszne rozumowanie
Powinieneś zadać pytanie
Np. Jest nas 4ka, jaki wygodny układ wnętrza oraz model polecacie.
Określ też widełki cenowe
Jeśli spora większość forumowiczow nakreśli Tobie jakiś układ to nie masz się co kopać z koniem bo to będzie wykładnikiem obowiązującego trendu
Ten układ z oferty wskazuję że samochód miał pomieścić sporo osób może jeździł w wypożyczalni kiedyś.
Mnie potrzebny był garaż który pomieści rowery lub skuter, z szafy Gdańskiej bym się bardzo nie śmiał jest potrzebna tylko średnio w tym miejscu z oferty, te szafy pod wyrami bocznymi mają też swoje wady,
kamper to sporo kompromisów
Cyryl - 2022-01-28, 21:57
gotek napisał/a: | ...Jak mi między Rzymem, a Neapolem silnik padnie, to będzie problem... |
to nie taki problem, bo poradzi sobie każdy mechanik/elektronik naprawiający samochody osobowe i dostawcze.
natomiast jak padnie Ci energoblok lub coś w zabudowie, to już będziesz musiał trochę poszukać fachowca.
inaczej: to co jest wspólne z samochodem osobowym czy dostawczym z tym większych problemów nie będzie.
oczywiście każda część może się zapsuć, a znając życie w najmniej oczekiwanym momencie, ale od tych rzeczy jest więcej speców.
natomiast te rzeczy czysto kamperowe, jeżeli sam nie potrafisz tego naprawić, jest już dużo trudniej znaleźć fachowca.
LukF - 2022-01-28, 21:58
Kazik II napisał/a: | zrzędzicie na niego jak te dwa zgredy z Muppetów. |
My z Andrzejem jeden rocznik to możemy sobie pozrzędzić
Kazik II - 2022-01-28, 23:09
Cyryl napisał/a: | to nie taki problem, bo poradzi sobie każdy mechanik/elektronik naprawiający samochody osobowe i dostawcze.
natomiast jak padnie Ci energoblok lub coś w zabudowie, to już będziesz musiał trochę poszukać fachowca.
|
Nie bardzo bym się z tym zgodził. Jak padnie energoblok to ostatecznie można siedzieć wieczorem przy świeczkach a w dzień radować się np. Adriatykiem. Padnie lodówka, bojler etc - niekomfortowo, ale można przetrwać albo z powrotem do domciu. A jak komuś na autostradzie we Francji czy gdzie tam wywali uszczelkę pod głowicą albo skrzynie biegów to jest kaszanka na surowo. A na dworze 35 stopni. Stres, nerwówa, koszty - sam przeżywałem i nikomu nie życzę.
rigg - 2022-01-29, 01:58
gotek napisał/a: | Kamperem będzie jeździć 5 os. |
Na wstępie pisałeś ,że będzie was 5tka podróżowała. Jak chcecie usiąść przy tym stole?
Tam cztery osoby będą miały ciasno, żeby np posiłek zjeść...
Jesteś pewny, że ma pasy dla 5-6 osób??
LukF - 2022-01-29, 07:16
rigg napisał/a: |
Jesteś pewny, że ma pasy dla 5-6 osób?? |
Dadzą radę, reszta w szafie...
Andrzej 73 - 2022-01-29, 07:39
Co do wagi , to ten kamper przez szafę ciężki
Wiem , że z kamperami ciężko , ale tego dla Waszej rodzinki bym odpuścił.
Jeżdżąc w piątkę , to musicie mieć naprawdę dobrze skrojony układ wnętrza pod własne potrzeby.
LukF napisał/a: | My z Andrzejem jeden rocznik to możemy sobie pozrzędzić |
Ale kto kim jest , ja to Statler czy Waldorf przyporządkuj proszę bo to ciekawe.
Komplecik - 2022-01-29, 08:39
Tu masz kilka przykładów układu wnętrza
Cyryl - 2022-01-29, 09:02
Kazik II napisał/a: | ...A jak komuś na autostradzie we Francji czy gdzie tam wywali uszczelkę pod głowicą albo skrzynie biegów to jest kaszanka na surowo. A na dworze 35 stopni. Stres, nerwówa, koszty - sam przeżywałem i nikomu nie życzę. |
też tak można sądzieć, ale równie dobrze na tej samej autostradzie z powodu awarii elektrycznej zabudowy może Ci kamper pójść z dymem i wtedy będzie trochę więcej niż 35 stopni.
dlatego chyba jedynym wyjściem jest dać na mszę.
jako doświadczeni ludzie wiemy, że na tym świecie nie ma nic za darmo, chcesz mieć szczęście, musisz sobie pomóc.
LukF - 2022-01-29, 09:23
Komplecik napisał/a: | Tu masz kilka przykładów układu wnętrza |
Robert,
I wszystkie układy wnętrza które pokazałeś są sto razy lepsze niż szafa przy szoferce.
Komplecik - 2022-01-29, 09:44
LukF napisał/a: | Komplecik napisał/a: | Tu masz kilka przykładów układu wnętrza |
Robert,
I wszystkie układy wnętrza które pokazałeś są sto razy lepsze niż szafa przy szoferce. |
Nie znalazłem układu z szafą gdyńską
Ale tak serio dobrze będzie jeśli kolega wypowie się który układ jest dla niego optymalnym a my podpowiemy zalety i wady tegoż układu zabudowy, jak myślisz myślicie dobrze kombinuje?
Następny etap to dopasowanie pojazdu w określonym budżecie i możliwe korekty układu wnętrza
Podobnie ja zrobiłem poprosiłem o pomiar drzwi Garażu i Burstner 710g przepadł akurat w moim przypadku,
rowerki nie wchodziły bez demontażu kół przednich, o skuterze nie wspomnę.
Wybrał bym oczywiście Cartago, Frankie lub Hymera tu jednak przewazył budżet.
Kazik II - 2022-01-29, 12:33
LukF napisał/a: | Komplecik napisał/a: | Tu masz kilka przykładów układu wnętrza |
Robert,
I wszystkie układy wnętrza które pokazałeś są sto razy lepsze niż szafa przy szoferce. |
Uczepiliście się tej szafy jak pijany płotu. Ja mam taką szafę i czuję się przez to zrzędzenie dyskryminowany Temat optymalnego układu wnętrza był już wielokrotnie wałkowany. Każdy układ daje jakieś korzyści ale jednocześnie i coś się traci. Dla mnie najważniejsze jest optymalne wykorzystanie przestrzeni aby bez sensu nie tracić cennych cm kw. i kubatury.
Komplecik - 2022-01-29, 13:07
Kazik II napisał/a: | . Dla mnie najważniejsze jest optymalne wykorzystanie przestrzeni aby bez sensu nie tracić cennych cm kw. i kubatury. |
o to właśnie chodzi, niestety szafa gdyńska robi nam nie wykorzystaną przestrzeń 2 siedzeń salonowych i blokuje swobodną komunikacyjne z kabiną kierowcy.
Ciężkie rozwiązanie karawaningowe z tą szafą gdańską jak dla mnie
Bardzo ciekawym rozwiązaniem ale to już w długich 8, 9m kamperkach najczęściej 3 osiowych jest oddzielenie kabiny kierowcy drzwiami przesuwnymi i na czas bytowania robi się wielki salon.
Znajdę to wkleję
Optymalne wykorzystanie tego miejsca przy kabinie to salon połączony z kabiną kierowcy i fotele obrotowe.
LukF - 2022-01-29, 15:37
Kazik II,
Kaziczku, ja Ciebie bardzo przepraszam
Andrzej 73 - 2022-01-29, 16:47
Niemal identyczne rozwiązanie jakie zapodał Komplecik mam w swojej Laice.
Uważam , że przestronna strefa dzienna to podstawa. Jeżeli w ogóle można użyć słowo "przestrzenna" , bo w kontekście kampera , to wydaje się być śmieszne.
Kazik II - 2022-01-29, 19:39
LukF napisał/a: | Kazik II,
Kaziczku, ja Ciebie bardzo przepraszam |
No to w samą porę, bo już szedłem z siekierą do kampera porąbać tę wredną szafę
Kazik II - 2022-01-29, 19:48
Andrzej 73 napisał/a: | Niemal identyczne rozwiązanie jakie zapodał Komplecik mam w swojej Laice.
Uważam , że przestronna strefa dzienna to podstawa. Jeżeli w ogóle można użyć słowo "przestrzenna" , bo w kontekście kampera , to wydaje się być śmieszne. |
A jak wygląda w takim układzie sprawa rejestracji ilości osób do jazdy. O ile wiem, to kanapa usytuowana bokiem do kierunku jazdy nie może mieć pasów, więc na dobrą sprawę pozostaje z tyłu 1 miejsce do jazdy. Sam u siebie przerobiłem układ 2-kanapowy na narożnik i teraz będę musiał zmienić zapisy w dowodzie, w którym dotychczas miałem 2 plus 4 miejsca z tyłu.
jarsta0001 - 2022-01-29, 20:43
gotek napisał/a: | . Ale dla mnie kwestie szafy, ustawienia, światła w środku to kwestie drugorzędne. |
W architekturze wnetrz kamperów są też różne trendy o poszczególnych latach. Kiedyś takie szafy i taki układ były ok, a to co dzisiaj jest ok za parę lat będzie nie w modzie i trendy się zmienią.
Inny przykład, przez wiele lat dużym powodzeniem cieszył sie ukłąd francuski (łóżko i łazienka obok siebie) był też modny układ niemiecki (łazienka z tyłu za łóżkami przedzielonymi korytarzem) itp. Układy dalej są ale sporadycznie. Od paru lat znowu cieszy się powodzeniem układ face to face itp.
Moim zdaniem jak Cię układ wnętrza nie irytuje i jesteś w stanie zaakceptować niedogodności to bierz. Jest tylko jeden problem, czasami niektóre niedogodności zaczynają irytować po czasie używania jak się nie sparują z Waszymi nawykami.
Andrzej 73 - 2022-01-29, 22:09
Kazik II napisał/a: | A jak wygląda w takim układzie sprawa rejestracji ilości osób do jazdy. |
4 miejsca z pasami wszystkie w kierunku jazdy i na tyle jest rejestracja pomimo 6 miejsc do spania.
gotek - 2022-01-29, 22:39
Komplecik napisał/a: | gotek napisał/a: | Zabrzmię teraz jak laik i tak jest. |
Słuszne rozumowanie
Powinieneś zadać pytanie
Np. Jest nas 4ka, jaki wygodny układ wnętrza oraz model polecacie.
|
Układ wnętrza pasuje mi ten. Może niekoniecznie szafa dokładnie w tym miejscu, ale z drugiej strony gdzieś ta szafa musi być. Jak będzie z tyłu, to będzie blokowała dostęp do sypialni.
gotek - 2022-01-29, 22:52
Komplecik napisał/a: |
Określ też widełki cenowe |
200 tyś. opór
Takim kamperkiem pożyczonym byliśmy we Włoszech i na chwilę obecną czuję, że to jest to.
Poza tym niestety rynek używanych kamperów jest mocno skurczony, jak zawężam swoje poszukiwania, otrzymuję kilkanaście wyników, z czego większość to busy, część sprowadzana, część z takim przebiegiem, że od razu odrzucam.
Pojadę obejrzeć. Najważniejsze, żeby papiery miał w porządku, był szczelny, pewny, żebym się nie wp...na jakąś minę.
Socale - 2022-01-29, 23:29
I powodzenia w decyzji Ci życzę.
Nie spasi w użytku, sprzedasz, dodasz, kupisz inny
Na nic Tobie nasze rady puki sam ich nie wykreujesz bo to tak już jest.
Trzeci kamper będzie już trafiony. Serio.
gotek - 2022-01-29, 23:30
Socale napisał/a: | Trzeci kamper będzie już trafiony. Serio. |
Darson - 2022-01-30, 10:29
gotek napisał/a: | część z takim przebiegiem, że od razu odrzucam |
czyli ? tak z ciekawości, jaki przebieg jest ok a jaki już nie ?
bo Westfalie np z 500 tysięcznym przebiegiem to norma, a schodzą jak ciepłe bułki
Komplecik - 2022-01-30, 11:21
Socale napisał/a: |
Trzeci kamper będzie już trafiony. Serio. |
to się dopiero okaże, chcieliśmy zmniejszyć wielkość zobaczymy jak to będzie
Burstner już prawie kupiony miał pomieszczenie oraz drzwi garażowe ciut ciut małe, eliocikowi brakuje dużej ławki z boku w salonie jest krótka, grandusia ok, jest wielka jak diabli ale w niej jest wszystko na swoim miejscu, może to sentyment przyzwyczajenie, zobaczymy w praniu jaki eliot będzie funkcjonalny.
gotek - 2022-01-30, 11:56
Darson napisał/a: | gotek napisał/a: | część z takim przebiegiem, że od razu odrzucam |
czyli ? tak z ciekawości, jaki przebieg jest ok a jaki już nie ? |
To oczywiście zależy od rocznika. Uważam, że dla 5-6 latka, 50-70 tyś. jest to łyknięcia.
Dla mnie przebieg jest to często wskaźnik czy wypożyczalnia czy nie.
gotek - 2022-01-30, 12:00
Darson napisał/a: | bo Westfalie np z 500 tysięcznym przebiegiem to norma, a schodzą jak ciepłe bułki |
Ja się nie znam, ale wydaje mi się, że w obecnych silnikach przebieg ma znaczenie, tym bardziej jak jest to silnik 2.0 i jeździ na maxa załadowany w 5-6 osób.
mischka - 2022-02-05, 08:11
np. taki?
https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=316723584&categories=Alcoves&categories=Integrated&categories=PartlyIntegrated&cn=DE&damageUnrepaired=ALSO_DAMAGE_UNREPAIRED&grossPrice=true&isSearchRequest=true&maxPrice=45000&minFirstRegistrationDate=2015-01-01&pageNumber=2&ref=srpNextPage&refId=eebb57fa-f3a4-2f0d-854e-e3c0ea54e603&scopeId=MH&sfmr=false&sortOption.sortBy=searchNetGrossPrice&sortOption.sortOrder=ASCENDING&searchId=188abf65-9360-0dd8-0059-ff32984a62ec
albo taki:
https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=338454739&categories=Alcoves&categories=Integrated&categories=PartlyIntegrated&cn=DE&damageUnrepaired=ALSO_DAMAGE_UNREPAIRED&grossPrice=true&isSearchRequest=true&maxPrice=45000&minFirstRegistrationDate=2015-01-01&pageNumber=2&ref=srpNextPage&refId=eebb57fa-f3a4-2f0d-854e-e3c0ea54e603&scopeId=MH&sfmr=false&sortOption.sortBy=searchNetGrossPrice&sortOption.sortOrder=ASCENDING&searchId=22a7e4d2-ea17-2bfa-485b-ca45b9fa4d84
SlawekEwa - 2022-02-05, 14:20
https://tiny.pl/9pr2v
https://tiny.pl/9pr8h
Michale, a nie lepiej tak na Twoich linkach ekranu mi brakuje
mischka - 2022-02-05, 15:27
Wy młodzi to macie internety bardziej obcykane
Wybacz niedouczonemu
Bim - 2022-02-05, 15:35
mischka napisał/a: | Wy młodzi to macie |
Sławek jest ambitny jak przystało na studenta uniwertsytetu III wieku
Naumiał się On naum się i TY
mischka - 2022-02-05, 15:38
poprawiem siem, objecujem
SlawekEwa - 2022-02-05, 15:47
mischka napisał/a: | Wy młodzi to |
ja
Ty
mischka - 2022-02-05, 15:54
no to my sie dogadali
kończymy OT bo smok pogoni i i
gotek - 2022-05-04, 20:32
Dziękuję wszystkim za porady i pomoc. Szczególnie Kaimarowi.
Otóż jestem szczęśliwym posiadaczem kampera z szafa gdańską i palemkami - po pierwszym krótkim wyjeździe. Rodzina szczęśliwa, było cudownie, a mi było szkoda, że sama jazda kamperem się kończy.
Wykonany został delikatny update i jestem w trakcie testowania i sprawdzania co jak hula w praktyce, czego brakuje, co się nie sprawdza, co wymienić, a co jest ok.
Zostało z niego wymontowanych kilka rzeczy w celu odciążenia i mam nadzieję, że następne ważenie pozwoli bezstresowo podróżować również w Austrii
Świat okazał się mały i można było dosyć dobrze sprawdzić kampera pod każdym kątem.
Mam poplanowanych kilka tras, w wakacje Włochy (o ile się otworzą covidowo)
Załączam zdjęcie z pierwszego wyjazdu
Osinskiluk - 2022-05-04, 21:55
Gratulacje pięknie się prezentuje
voice - 2022-05-05, 16:44
Gratuluję zakupu również i niech służy.
Cyryl - 2022-05-05, 17:00
gotek napisał/a: | ...Prośba o ocenę kampera... |
ja oceniam go na 5,5, ale dałbyś więcej danych i zdjęć, aby nie byłą to ocena na wyrost.
Socale - 2022-05-05, 22:23
gotek napisał/a: | ...
jestem w trakcie testowania i sprawdzania co jak hula w praktyce, czego brakuje, co się nie sprawdza, co wymienić, a co jest ok.
... |
... i co poprawić po pijanych inżynierkach katowanych batem księgowych człekopodobnych liczydeł
Dla mnie są to najwspanialsze kulisy kamperowania, uszczęśliwiać poprzez kreatywność. Łapy ciągle mnie swędzą a już nie mam co nowego robić, ale to kwestia czasu jak coś nowego mi do głowy wpadnie.
Najważniejsza jest radocha, tej Ci gratuluję i życzę jej nie końca.
Banan - 2022-05-06, 08:38
Socale napisał/a: | katowanych batem księgowych człekopodobnych liczydeł |
No koluniu... teraz to sobie nagrabiłeś...
yamah - 2022-05-06, 11:27
Banan napisał/a: | Socale napisał/a: | katowanych batem księgowych człekopodobnych liczydeł |
No koluniu... teraz to sobie nagrabiłeś...
|
Noo i faktycznie Wojtuś se nagrabił człekopodobnych nazywa ??? trza bedzie Darku batem go..batem
LukF - 2022-05-06, 12:29
yamah napisał/a: | Darku batem go..batem |
Krawata mu
Banan - 2022-05-06, 14:01
Nie, no chłopaki... to już zakrawa na przeniesienie do działu zamkniętego: batożenie, krawat do tego... perwera! Oszczędźcie dalszych szczegółów...
Ja się tylko nafochałem jako księgowy... a jest nas tu kilku
|
|