|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
woda i hydraulika - Toaleta kasetowa jak spuścić wodę na zimę
Dans12949 - 2021-11-18, 10:43 Temat postu: Toaleta kasetowa jak spuścić wodę na zimę Witajcie mam taką toaletę kasetową jak na zdjęciu czy z niej da się jakoś spuścić wodę na zimę (pobiera wodę do spłuczki bezpośrednio ze zbiornika głownego wody) czytałem że powinien być jakiś wężyk do spuszczania wody i jedyny jaki znalazłem to ten na drugim zdjęciu przeźroczysty ale nie wiem czy to do tego służy.
MILUŚ - 2021-11-18, 11:26
Główny zbiornik wody z którego spłuczka pobiera wodę jest poniżej spłuczki . Więc, jeśli otwierasz zawór spustowy w tym zbiorniku , to również spuszczasz wodę z przewodów spłuczki . Ale może masz dodatkowy zbiornik wody w spłuczce ? I z niego prowadzi ta przeźroczysta rurka ?
Dans12949 - 2021-11-18, 11:46
Właśnie zastanawiam się do czego jest ta rurka ona idzie tak jak zaznaczyłem strzałkami a kończy sie u góry tym białym plastikowym wylotem
Rav - 2021-11-18, 12:10
Ten górny zaznaczony otwór to odpowietrzenie kasety.
Wkładają kasetę, wsuwasz do niego odpowietrznik kasety.
Ta przezroczysta rurka, u mnie jak dobrze pamiętam jest wyprowadzona pod auto (zajrzę w wolnej chwili i potwierdzę).
Środkowego zaznaczenia nie widzę i nie kojarzę.
Dans12949 - 2021-11-18, 12:49
To wszystko jasne bo ta rurka idzie tylko właśnie do tego odpowietrzenia o którym pisałeś (ten środkowy punkt to też ta rurka zaczyna się )
wlodo - 2021-11-18, 13:03
Do tej rurki jak podłączysz wentylatorek i wyprowadzisz pod auto, to podniesiesz wartośc auta ... będziesz miał SOG.
Cytat: | (pobiera wodę do spłuczki bezpośrednio ze zbiornika głownego wody | To doprecyzuj, zbiornik toalety, czy zbiornik główny nadwozia, nie wiem o którym piszesz.
Zbiornik np. toalety C 200 był zalewany wodą i do spuszczania jej miał taki mały korek. Nie wiem czy w Twoim modelu jest podobnie. Mam tylko taki zdjęcie, ale da ci obraz jak to wygląda od tyłu.
Dans12949 - 2021-11-18, 16:00
Kurcze a idzie to jakoś sprawdzić czy ona ma swój wbudowany zbiornik czy pobiera wodę bezpośrednio ze zbiornika głownego kampera. Byłem pewien że u mnie jest ta druga opcja ale teraz to zgłupiałem moja toaleta to dometic z seri ct4050 ale który dokładnie model to nie wiem bo kupiłem kampera z drugiej ręki. Idzie to jakoś sprawdzić ? Za każdym razem jak włączam spłuczkę to włącza się pompka w kamperze żadnej uszczelki nigdzie w środku nie widze do spuszczania wody na zime
wlodo - 2021-11-18, 16:31
Na Twoim zdjęciu, tym ze strzałkami, widać naklejkę wewnatrz toalety, tam odczytasz model. Jeżeli nie masz nigdzie wlewu wody do zbiornika ( tego na ścianie, za muszlą ) i nigdy nie dolewałeś, to znaczy, że pompka ciągnie wodę ze zbiornika głównego.
Na zimę wyłączasz pompę, otwierasz krany, otwierasz zawór/zawory spustowe, przedmuchujedsz instalację, zalewasz syfony płynem niezamarzajacym, i po kłopocie. Pompę warto zabrać do domu
ZEUS - 2021-11-18, 22:35
wlodo napisał/a: | zalewasz syfony płynem niezamarzajacym |
syfony?
MILUŚ - 2021-11-18, 22:39
ZEUS napisał/a: | wlodo napisał/a: | zalewasz syfony płynem niezamarzajacym |
syfony? |
Ze zlewu ; umywalki ; brodzika
SlawekEwa - 2021-11-18, 22:39
tak syfony, to takie coś co jest pod zlewem i umywalką
SlawekEwa - 2021-11-18, 22:40
Brodzik czasem nie ma , bo dziura bezpośrednio do zbiornika
Monter - 2021-11-19, 09:35
SlawekEwa napisał/a: | Brodzik czasem nie ma , bo dziura bezpośrednio do zbiornika |
To współczuję zapachów latem.
SlawekEwa - 2021-11-19, 17:26
Monter napisał/a: | To współczuję zapachów latem. |
Wyobraź sobie, że jest takie rewelacyjne urządzenie jak gumowy korek do brodzika
Monter - 2021-11-19, 19:36
Wiem, że jest ale musisz go otworzyć aby się umyć, a spływająca woda wypycha powietrze ze zbiornika... Za taki pomysł budowniczemu tego pojazdu powinno się zszywaczem tapicerskim połączyć klejnoty.
ZEUS - 2021-11-19, 21:58
SlawekEwa napisał/a: |
tak syfony, to takie coś co jest pod zlewem i umywalką |
nigdy nie wątpiłem w Twoje poczucie humoru 🤣
(były jeszcze tzw. syfony do wody gazowanej 😜 ale to nie w tym wątku🤗)
SlawekEwa - 2021-11-19, 22:28
Monter napisał/a: | a spływająca woda wypycha powietrze ze zbiornika. |
a słyszałaś o czymś takim jak odpowietrzenie zbiornika ?
Wyobraź sobie spływ szarej do zbiornika z zatkanym korkiem brodzika
SlawekEwa - 2021-11-19, 22:30
ZEUS napisał/a: | były jeszcze tzw. syfony do wody gazowanej |
mówisz o tych z nabojami CO2 czy o szklanych?
tacim - 2023-08-01, 10:41
Witam Was a jest możliwośc aby c2 nie miała spustu wody za zbiornika spłuczki ? Moja ma osady z czasów mieszka 1 i tak myślę ,że pompka jak to zassie po umyciu to..... tak myśle aby coś innego tam wsadzic i wyssac syf z mycia. Nie wiem czy nie mam starej paliwowej pompki
|
|