| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kupujemy kampera - kupujemy kamperka prosimy o pomoc
Pola - 2021-11-22, 20:31 Temat postu: kupujemy kamperka prosimy o pomoc Witam wszystkich.
Pomagamy znajomym w zakupie kampera,
znaleźliśmy takiego
https://www.otomoto.pl/of...r-ID6Ef75U.html
Nie znamy się na takich - ponieważ my mamy blaszaka przerobionego.
W związku z tym prosimy o pomoc
- czy warto kupić ?
Socale - 2021-11-22, 20:51
Trudno odpowiedzieć czy ta sukienka jest ładna, lepiej zapytać jak się podoba.
Ale...
Ten egzemplarz ma fajny układ, chodzi mi o drzwi wejściowe, po opuszczeniu łóżka spod sufitu, wyjście z kampera jest bez zbędnej gimnastyki. Ja akurat tego nie doceniam gdyż owego łóżka nie opuszczam bo nie mam komu, w zamian mamy sypialnię z tyłu.
Znajomi muszą rozważyć, jak chcą w kamperze spać, jak zjeść śniadanie i jak spędzać wieczory wspólnie z całą załogą.
Stan techniczny natomiast, to podczas oględzin w towarzystwie osoby z zimną krwią, znającą się na rzeczy.
Mi osobiście model się podoba, szczególnie linia dachu ma pozytywne uzasadnienie, tuż pod wiszącym łóżkiem w pozycji uniesionej = więcej miejsca w salonie nad głową.
.
Kamper pozuje tak przypadkowo stojąc przy roślinach, bo mercedes wpychający się w plan odgrywa ważną rolę, zajął kamperowe centralne miejsce i nie pozwolił zrobić zdjęć!!! Dostrzegam klasyczny "brak czasu i rzetelności" i trzeba frajera o to łaskawie zapytać bo nie widzimy strony prawej - wejściowej.
Nie wiemy nic co jest na wyposażeniu, klima w kabinie i na dachu, markiza to są kosztowne i konieczne przedmioty i jeśli nie widać tego na foto, to można ująć w opisie. Tu drugi raz kłania się "brak czasu i rzetelności" a to już włącza żółtą kontrolkę.
.
Nadal nie wiemy czy po sprowadzeniu z Francji, kamper został opłacony należnościami celnymi i czy są one zawarte w cenie. "Brak czasu i rzetelności" na taką informację?
.
Burak, choć obok widzę Mercedesa a nie 30letnie BMW to i tak burak.
Niech sobie sprzedaje oczekując jelenia...
.
Boszszsz.... jak te ceny rosną , auto po prawej obite i potłuczone, brak drzwi wejściowych, bez wyposażenia, po powodzi, po Francuskich cyganach, nie opłacone a to wszystko hipotetycznie z braku czasu i rzetelności
Pola - 2021-11-22, 21:58
Dziękujemy serdecznie za opinię
Z tego co mówi sprzedający - to jutro opłaci akcyzę i cena jest taka jak tu do odbioru.
Boimy się tych sprowadzanych ze względu na oszustwa. Ale jest ogólnie mały wybór teraz a ceny ... straszne....
prusiak - 2021-11-22, 23:03
Cena wydaje się bardzo okazyjna. Poproś o VIN i sprawdz pochodzenie auta.
Darson - 2021-11-22, 23:08
| Pola napisał/a: | | cena jest taka jak tu do odbioru. |
to dlaczego jest napisane " do negocjacji"?
Andrzej 73 - 2021-11-23, 06:43
Osobiście pojechałbym oglądać , bo jeśli jest OK , to za te pieniądze długo nie postoi.
Nic tak nie powie wam o kamperze jak oględziny na miejscu.
Fordek - 2021-11-23, 08:56
Sprzedawca wyraźnie liczy ,że za mniejsze pieniądze nabywca będzie się śpieszył i wszystkiego nie sprawdzi - również dokumentów .
samotny wilk - 2021-11-23, 09:43
Pojemność skokowa 2 400 cm3? Fiat bodajże nie miał silnika o takiej pojemności w 2011 r.? Roller Team to nie jest zabudowa klasy Premium. Ale i tak cena wydaje się niezwykle "okazyjna" jak na 2011 r. Cuś musi być nie tak.
LukF - 2021-11-23, 09:48
| Fordek napisał/a: | | Sprzedawca wyraźnie liczy ,że za mniejsze pieniądze nabywca będzie się śpieszył i wszystkiego nie sprawdzi - również dokumentów . |
I tu się w pełni zgadzam. Oraz z tym co napisał Wojtek Sokale. Trzeba być burakiem żeby zrobić takie ogłoszenie: brak zdjęć, brak opisu, akcyza ZAWSZE jutro...
Można kupić, ale kupując od takich ludzi ZAWSZE będzie trzeba nad pojazdem popracować jeszcze we własnym zakresie: mechanicznie i wizualnie. Ja to nawet lubię, ale czy Wasi znajomi???
Banan - 2021-11-23, 09:50
Pola, trzeba to obejrzeć, może znajdzie się dobra duszyczka z okolic Kraśnika, która by oględziny zrobiła?
W Twoim przypadku pedałować 300km trochę daleko, lepiej poprosić kogoś z okolic i zwrócić ewentualne koszty dojazdu
Monter - 2021-11-23, 10:45
Sprzedający konsekwentnie unika fotek strony prawej i tyłu auta. O niedokończonych papierach nie wspomnę. Auto trzeba bardzo dokładnie obejrzeć, bo już nawet na tych marnych zdjęciach widać niedokręconą środkową śrubę pod opuszczanym łóżkiem, jakieś załamania światła na ścianie nad drzwiami wejściowymi w stronę trochę do przodu, coś nie pasuje tylny lewy narożnik przy zderzaku za drzwiami garażu po lewej (a fotki tyłu i prawej strony nie ma, przypominam).
Okazje mają to do siebie, że nie istnieją.
Pola - 2021-11-23, 11:32
Serdeczne dzięki za tak dużo podpowiedzi
Wiemy że możemy na was liczyć
Faktycznie mamy teraz mnóstwo pytań o których wcześniej nie mysleliśmy.
... "w kupie siła"
Pola - 2021-11-23, 11:46
https://www.otomoto.pl/of...a-ID6DZMjC.html
Jest jeszcze ten.
właściciel posiada go juz dwa lata.
Wcześniej kupił go od Polaka,
ale tamten to już nie wie skąd go kupił.
Mówi że turbinę należy sprawdzić - ale nie wie dokładnie co z nią jest.
Roleta ma wgniotek - cos na nią spadło -ale normalnie działa.
Mówi że dach suchy -bo widzielismy jakieś plamy na dachu.
Mówcie o co jeszcze pytać.
Kazik II - 2021-11-23, 11:54
| Monter napisał/a: | | na tych marnych zdjęciach widać niedokręconą środkową śrubę pod opuszczanym łóżkiem |
Monter, ty to masz czujne oko, jakbyś pracował urzędzie skarbowym!
Ale ogólnie jak widzę takie ogłoszenie byle jakie, to się zastawiam, czy to jest zamierzona nonszalancja czy zwykłe buractwo. Jechać 300 km nie ma sensu, bo na 90% czeka grube rozczarowanie. Jak ktoś ma cały plac a dziwnym zbiegiem okoliczności stawia kampera pod samym żywoplotem żeby nie widać prawej strony i jeszcze ten mesio w kadrze - to chyba jednak cwaniaczek - buraczek. Fiat z silnikiem 2400ccm ! Cena brutto? Co to oznacza? Przyzwoity handlarz pisze, że wszystkie opłaty zrobione i auto do rejestracji. Nie sądzę, żeby tutaj tak było, zapewne jeszcze akcyza i cała bieganina z załatwianiem.
Szkoda, bo kamper jest interesujący, bardzo ciekawe i efektowne wnętrze, podniesiony dach na opuszczanym łóżkiem, bardzo przyjemna łazienieczka etc.
Andrzej 73 - 2021-11-23, 12:01
| Kazik II napisał/a: | Monter napisał/a:
na tych marnych zdjęciach widać niedokręconą środkową śrubę pod opuszczanym łóżkiem
Monter, ty to masz czujne oko, jakbyś pracował urzędzie skarbowym! |
A nie prawda bo to jest wkręt.
Pewnie przekręcony , takie rzeczy to ja w chwilę załatwiam.
Należy zbadać budę. Czy szczelna , to jest podstawa oględzin reszta to prawie drobiazgi.
Kazik II - 2021-11-23, 12:17
| Pola napisał/a: | https://www.otomoto.pl/oferta/ford-transit-eura-mobil-660-kamper-zima-lato-zamiana-ID6DZMjC.html
Jest jeszcze ten.
właściciel posiada go juz dwa lata.
Wcześniej kupił go od Polaka,
ale tamten to już nie wie skąd go kupił.
Mówi że turbinę należy sprawdzić - ale nie wie dokładnie co z nią jest.
Roleta ma wgniotek - cos na nią spadło -ale normalnie działa.
Mówi że dach suchy -bo widzielismy jakieś plamy na dachu.
Mówcie o co jeszcze pytać. |
Noo, ten to przynajmniej zarejestrowany i foto z obu stron. Ale reszta to też jakiś czeski film. Coś z turbiną - ale nie wie co. Skąd pochodzi kamper - nie wiadomo. Jeździł dwa lata i już sprzedaje. Ze niby zamieni na młodszy - ale to rutynowa zmyłka. To rzadki przypadek, żeby ktoś chciał zamienić młodego kampera na starszego. Już prędzej żonę na bardziej majętną
A gadki sprzedawcy jakieś pokrętne - jedyna rada to obejrzeć, ale tyko w towarzystwie np. kolegi Montera - bo on nawet zdechłego komara z przed 4 lat w szafce wypatrzy
Kazik II - 2021-11-23, 12:24
| Andrzej 73 napisał/a: | | Kazik II napisał/a: | Monter napisał/a:
na tych marnych zdjęciach widać niedokręconą środkową śrubę pod opuszczanym łóżkiem
|
Andrzej, jakżeś taki bystrzacha, to podaj średnicę tego wkrętu
Pola - 2021-11-23, 12:35
''..... jedyna rada to obejrzeć, ale tyko w towarzystwie np. kolegi Montera - bo on nawet zdechłego komara z przed 4 lat w szafce wypatrzy.....""
voice - 2021-11-23, 13:17
Panowie, czy zawsze temat musi sprowadzać się do tego samego i z góry wszyscy wypatrują podstępu, oszustwa itp... Co się z Wami dzieje. PANOWIE !!!
Trochę zaufania do drugiego człowieka.
co do kampera to przynajmniej na zdjęciach wygląda fajnie, cena jak na dzisiejsze czasy atrakcyjna. ale tak jak wspomniał Banan trzeba to zobaczyć i dokładnie obejrzeć.
Cena nie musi wynikać z jakiś uszkodzeń itp...
Tak samo wpisanie pojemności , może to być zwykła pomyłka.
Z drugiej strony jak np: okaże się, że trzeba będzie doliczyć opłaty akcyzę to cena już nie tak bardzo atrakcyjna raczej normalna.
Monter - 2021-11-23, 15:00
Nigdzie nie napisałem, że widzę oszustwo, czy podstęp. Napisałem, że trzeba uważać, lub że to czy tamto jest słabe. O takie rzeczy prosi zwykle osoba zakładająca takie wątki, jak ten. A że zwracam uwagę na szczegóły czy mam monitor trochę do innych celów niż przeglądanie internetu - to więcej widać. Nie kategoryzuję też czy dana usterka lub artefakt to wada poważna czy błaha - to już należy do decyzji potencjalnego kupującego, bo jednym będzie przeszkadzać mikro rysa na markizie, a dla drugich pęknięte okno nie będzie problemem, jeśli nie przecieka.
Sensem istnienia takich tematów jak ten powinno być wymienienie od myślnika co się zauważyło, a nie decydowanie za kupującego.
voice - 2021-11-23, 15:48
| Monter napisał/a: | | Nigdzie nie napisałem, że widzę oszustwo, czy podstęp. . |
Nie miałem na myśli Twojej osoby tylko do ogółu, np: że zdjęcia źle zrobione itp... cwaniaczek handlarzyna.
Panowie ktoś chce kupić a ktoś chce sprzedać, na tym polega ten cały biznes. Kwestia tylko dogadania ceny. Towar używany zawsze ma wady, kwestia tylko jakie i jakie koszty naprawy, bo np: wymiana wkrętu jak wspomniał Andrzej to żaden problem.
Nikt nikogo nie zmusza, by kupił. tak samo z informacjami dlaczego po dwóch latach sprzedaje ??
sytuacje życiowe są naprawdę różne. A po drugie czy to ma jakieś znaczenie dlaczego sprzedaje ?? przy takim wydatku kasy i kupnie kampera gdybym nie miał pojęcia o budowie itp... na pewno bym zlecił opinię np: firmie Autotesto. A wiem, że firma sprawdzona bo mojego poprzedniego kampera sprawdzała na zlecenie kupującego, który chciał go kupić w leasing.
Niestety pomimo sprawdzenia i super opini się spóźnił o 1 dzień i niestety nie zdążył kupić.
Więc nie mam nic do wyrażania opinii o sprzęcie do kupienia ale proszę nie oceniajcie ludzi ot tak.
Monter - 2021-11-23, 17:05
Zdjęcia zmniejsza i pogarsza ich jakość serwis ogłoszeniowy. Akurat ten konkretny robi to bardzo mocno, czym po trosze pomaga sprzedawcom ukryć niektóre wady.
Ale zawsze można przecież poprosić sprzedawcę o :
- więcej zdjęć i te same co z ogłoszenia, wszystko w źródłowej wielkości - na e-mail
- nr VIN, datę 1-szej rejestracji oraz nr rejestracyjny - jeśli auto z PL serwis rządowy pokaże historię a płatne serwisy w sieci historię/raport szkód
- możliwość przetestowania auta na stacji diagnostycznej (samą bazę) oraz dokładnego obejrzenia i przetestowania urządzeń zabudowy - z czyjąś pomocą lub samemu (co może zająć z oględzinami dość dużo czasu). Jak sprzedawca "nie ma czasu na takie głupoty" to odpuścić zakup.
Bo o ile takie śrubki jak wspomniał Andrzej to głupotka do ogarnięcia w 5 minut, to już jakiekolwiek awarie silnika czy też drobne niedomagania lodówki, ogrzewania, bojlera czy reszty kluczowego wyposażenia oznaczają zwykle bolesny cios w portfel, gdy przyjdzie do ich naprawy.
Andrzej 73 - 2021-11-23, 17:55
| Kazik II napisał/a: | | Andrzej 73 napisał/a: | | Kazik II napisał/a: | Monter napisał/a:
|
Andrzej, jakżeś taki bystrzacha, to podaj średnicę tego wkrętu |
3,5 mm pasuje odpowiedź?
Robert-4 - 2021-11-23, 21:05
| Monter napisał/a: |
Ale zawsze można przecież poprosić sprzedawcę o :
- więcej zdjęć i te same co z ogłoszenia, wszystko w źródłowej wielkości - na e-mail
- nr VIN, datę 1-szej rejestracji oraz nr rejestracyjny - jeśli auto z PL serwis rządowy pokaże historię a płatne serwisy w sieci historię/raport szkód
|
Szukam kampera również na zagranicznych portalach i tu ciekawostka - żaden Niemiec nie chce mi podać VINu Szwedzi nie mają z tym problemu
Czy wiecie dlaczego?
pozdrawiam
R
Socale - 2021-11-23, 22:18
Panowie.
Oferent chce sprzedać. Powinien zadbać o to, by nie wzbudzać wątpliwości, nie wywoływać zbędnych pytań, nie fatygować niepotrzebnych czynności przez zainteresowanych, czy wreszcie nie narażać na stratę czasu i zbędną podróż. To jest rola sprzedającego!!!
Jeśli tego nie robi z "braku czasu i rzetelności" to należy go olać porannym sikiem bo najwyraźniej ma towar przeznaczony dla jelenia.
Ja tu nie chcę się reklamować ze swoją ofertą i obrazem jej rzetelności, ale że nie jest to kamper, to zerknijcie na moją wylewność:
https://www.otomoto.pl/of...tml?isPreview=1
I wiecie co? Był tylko jeden telefon w którym rozmówca powiedział że właściwie nie ma żadnych pytań, chyba że jest coś jeszcze czego nie widać i nie jest napisane a zadzwonił bo chciał tylko nawiązać kontakt
To jest mój styl, zawsze go stosuję i nie mam problemów ze sprzedażą.
Jest jeszcze inna technika sprzedaży wymuszonej, stosuję gdy muszę.
Kazik II - 2021-11-23, 22:44
| Andrzej 73 napisał/a: | | 3,5 mm pasuje odpowiedź? |
Ty wziąłeś ten żarcik ze średnicą śrubki na poważnie?
Kazik II - 2021-11-23, 22:54
| voice napisał/a: | Panowie, czy zawsze temat musi sprowadzać się do tego samego i z góry wszyscy wypatrują podstępu, oszustwa itp... Co się z Wami dzieje. PANOWIE !!!
Trochę zaufania do drugiego człowieka. |
Oszustwo i podstęp wietrzy się tam, gdzie ogłaszający sam daje ku temu powody. A dlaczego ufać drugiemu człowiekowi, który zachowuje się tak, jakby z góry traktował każdego zainteresowanego jak jelenia.
| Socale napisał/a: | | Oferent chce sprzedać. Powinien zadbać o to, by nie wzbudzać wątpliwości, nie wywoływać zbędnych pytań, nie fatygować niepotrzebnych czynności przez zainteresowanych, czy wreszcie nie narażać na stratę czasu i zbędną podróż. To jest rola sprzedającego!!! |
No i to jest właściwe podejście. Chodzi przede wszystkim o SZACUNEK dla potencjalnych kupujących. A jeżeli ktoś zachowuje się jak łaskawca, którego trzeba całować w rękę i prosić, żeby raczył dokładniej opisać swoją ofertę to jest burakiem nie szanującym innych ludzi.
Komplecik - 2021-11-23, 22:55
| Socale napisał/a: |
Jest jeszcze inna technika sprzedaży wymuszonej, stosuję gdy muszę. |
W tych ciekawych czasach bardziej od techniki sprzedaży potrzebna technika kupna, coraz częściej są licytacje w górę.
Andrzej 73 - 2021-11-24, 06:37
| Kazik II napisał/a: | | Ty wziąłeś ten żarcik ze średnicą śrubki na poważnie? |
Wiem , ze to żart , ale dla uściślenia podałem wymiar.
Przeważnie taki stosuję w meblach.
prusiak - 2021-11-24, 08:16
| Socale napisał/a: | | W tych ciekawych czasach bardziej od techniki sprzedaży potrzebna technika kupna, coraz częściej są licytacje w górę. |
Potwierdzam. Sam się z tym spotkałem w zeszłym roku. Sprzedający nie byli do końca przygotowani na aż taki rozwój sytuacji, kiedy to w kilka godzin po ukazaniu się ogłoszenia mieli już konkretne oferty i nie wiedzieli do końca co z tym zrobić. Byłem akurat u takiego sprzedającego przypadkowo w 2 godziny po wystawieniu kampera na sprzedaż, nie za bardzo chciał mi go puścić po cenie z ogłoszenia bo miał już kogoś umówionego kto przebił tą cenę.
LukF - 2021-11-24, 09:50
Socale,
Wojtek,
Twoje ogłoszenie jest pięknie napisane. Nawet trochę za pięknie. Tak na granicy bajkopisarstwa ...
Ale sprzedasz
Kazik II - 2021-11-24, 11:34
| prusiak napisał/a: | | Socale napisał/a: | | W tych ciekawych czasach bardziej od techniki sprzedaży potrzebna technika kupna, coraz częściej są licytacje w górę. |
Potwierdzam. Sam się z tym spotkałem w zeszłym roku. Sprzedający nie byli do końca przygotowani na aż taki rozwój sytuacji, kiedy to w kilka godzin po ukazaniu się ogłoszenia mieli już konkretne oferty i nie wiedzieli do końca co z tym zrobić. Byłem akurat u takiego sprzedającego przypadkowo w 2 godziny po wystawieniu kampera na sprzedaż, nie za bardzo chciał mi go puścić po cenie z ogłoszenia bo miał już kogoś umówionego kto przebił tą cenę. |
To jest kwestia po pierwsze; sprawa dobrego obyczaju, po drugie: kwestia prawna wynikająca z Kodeksu cywilnego. Gdybym dał ogłoszenie i zgłasza się chętny do kupna po wyższej cenie, to biorę od niego zaliczkę i wycofuję ogłoszenie albo zmieniam ogłoszenie na wyższą cenę - zanim zgłosi się nabywca po pierwszej cenie. Tak nakazywałaby przyzwoitość. Od strony prawnej to lepiej zamieszczać w ogłoszeniu klauzulę, że "ogłoszenie nie stanowi oferty handlowej w rozumieniu Kodeksu cywilnego". Bo inaczej, jak ktoś zgłosi chęć kupna po wystawionej cenie, a potem się uprze, to może nas ciągać po sądach z żądaniem sprzedaży po cenie pierwotnej oferty.
Komplecik - 2021-11-24, 17:02
| LukF napisał/a: | Socale,
Wojtek,
Twoje ogłoszenie jest pięknie napisane. Nawet trochę za pięknie. Tak na granicy bajkopisarstwa ...
Ale sprzedasz |
Nie sprzeda coś Ty nie sprzeda obity błotnik absolutnie nie nsprzeda, musiał by cenę opuścić cenę opuścić no wtedy tak , zadrapany błotnik jest.
Cyryl - 2021-11-24, 18:29
Wojtek,
Ale sprzedasz |
| Socale napisał/a: | | ...I wiecie co? Był tylko jeden telefon w którym rozmówca powiedział że właściwie nie ma żadnych pytań... |
dla pozostałych było to tak jasne, że nawet nie musieli dzwonić i nie zadzwonili.
LukF - 2021-11-24, 20:08
| Cyryl napisał/a: |
dla pozostałych było to tak jasne, że nawet nie musieli dzwonić i nie zadzwonili. |
Socale - 2021-11-24, 20:45
Wojtek,
Ale sprzedasz |
Jakbyś widział moje ogłoszenia kamperów... Tam to dopiero bajkopisarstwo było, ale takie serio serio
Tu w tym ogłoszeniu każde słowo odgrywa jakąś rolę, postawiłem też kilka zapór.
Mam spokój z telefonami od tych co i tak nie kupią.
.
Edit: Koniec OT, to temat Pola
|
|