Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Grecja - Grecja-opłaty drogowe

Andrzej R. - 2021-12-26, 06:52
Temat postu: Grecja-opłaty drogowe
Jak wygląda sprawa opłat za autostrady ?, kamper alkowa. Czy jest sieć dróg bez dodatkowych opłat ?,jak wygląda jej stan ?.
Pozdrawiam

kimtop - 2021-12-26, 10:32

Płacisz na bramkach.Gotówka,karta.Są cztery kategorie pojazdów
Kamper jest liczony jako trzecia kategoria jak bus,autobus,ciężarówka

Jacek999 - 2021-12-26, 13:55

kimtop napisał/a:

Pod warunkiem, że przekracza 2,70 wysokości, jeśli się mieści opłata jest niższa kat. 2

aviator - 2021-12-26, 16:53

Czasem naliczają kat 2 nawet na wyższe kampery - ale to raczej losowo - częściej potrafią stanąć na okienku i na oko oceniać wysokość 🤓
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-12-26, 17:50

Raczej wychodzi kat 2,tak teraz było Macedonia, Serbia!
Pawko - 2021-12-26, 18:39

Jacek999 napisał/a:
kimtop napisał/a:

Pod warunkiem, że przekracza 2,70 wysokości, jeśli się mieści opłata jest niższa kat. 2

Na autostradzie wzdłóż riviery Olimpijskiej wyższa kategoria zaczyna się od wysokości 2,30.

Jacek999 - 2021-12-26, 19:07

aviator napisał/a:
Czasem naliczają kat 2 nawet na wyższe kampery - ale to raczej losowo - częściej potrafią stanąć na okienku i na oko oceniać wysokość 🤓

Ja spotkałem się często z taką obrotową miarką za pomocą której oceniają wysokość, na szczęście ramię bywa krótkie dzięki czemu nie sięga do elementów wystających powyżej lini dachu :wyszczerzony:

blue60 - 2021-12-26, 20:33

Bramki w większości wjazdów na autostradę mają pomiar wysokości elektroniczny.Kampery powyżej 2,7 m wysokości zaliczane są do kat 3, czyli ciężarówki i busy.
Jeżeli nie ma pomiary to osoba na bramce może zapytać o wysokość kampera.
W kat. 3 opłaty są wysokie.
Jeżeli nie śpieszy nam się, polecam przejazd drogami bocznymi.

Pawko - 2021-12-26, 22:32

Jacek999 napisał/a:

Ja spotkałem się często z taką obrotową miarką za pomocą której oceniają wysokość, na szczęście ramię bywa krótkie dzięki czemu nie sięga do elementów wystających powyżej lini dachu :wyszczerzony:

Potwierdzam zawsze wysuwała się z okienka ręka i przesuwała obrotową miarkę która wsuwała się nad dach albo nie.

Kazik II - 2021-12-27, 13:55

Przydałyby się jakieś ogólne regulacje, dotyczące taryf naliczania opłat za poszczególne rodzaje pojazdów na drogach. Przynajmniej w krajach UE - bo to przecież jest całkiem wykonalne i możliwe. Radosna twórczość w tej dziedzinie jest naprawdę irytująca, bo oparta jedynie na jakimś niczym nie umotywowanym widzimisię. To od wysokości kampera, tam od wysokości maski nad przednim kołem, etc.etc. A może by tak jeszcze liczyć od ilości okien, średnicy ogumienia, rozstawu lusterek. Ilość możliwych bzdur do wymyślenia jest naprawdę nieograniczona. Nie ma to oczywiście nic wspólnego ze stopniem eksploatacji drogi. To samo zresztą dotyczy winiet. żeby przejecha z Polski do Grecji czy Chorwacji trzeba długo studiować wykwity pomysłowości urzędniczej w poszczególnych krajach. Jedni tak, inni siak albo i owak. To jest kompletny bezsens - a stanowi duże utrudnienie w swobodnym podróżowaniu. Tak trochę poza tematem - ale musiałem sobie ulżyć :diabelski_usmiech
Yans - 2021-12-27, 14:23

[quote="Kazik II"]Przydałyby się jakieś ogólne regulacje, dotyczące taryf naliczania opłat za poszczególne rodzaje pojazdów na drogach. Przynajmniej w krajach UE - bo to przecież jest całkiem wykonalne i możliwe.

To jest niebezpieczne. Zaraz znaleźliby się skrzywdzeni przez UE , która "prostuje naszego banana" (Banan bez urazy. :szeroki_usmiech ). Już na naszym forum kilka krawatów było by bez problemu... :gwm :gwm :bajer

Kazik II - 2021-12-27, 14:35

Banan jak banan, ale prostowanie rozumu jeszcze nikomu nie zaszkodziło. Więc trochę więcej optymizmu w tej sprawie. A kol. Banan to fajny gość, więc lepiej niech pozostanie jakim jest :spoko
Andrzej R. - 2021-12-27, 15:25

blue60 napisał/a:

Jeżeli nie śpieszy nam się, polecam przejazd drogami bocznymi.

A jak wygląda sieć tych dróg ?, czy są miejsca gdzie dojedziemy tylko płatnymi drogami ?.
Pozdrawiam

Bim - 2021-12-27, 17:58

Andrzej R. napisał/a:
A jak wygląda sieć tych dróg ?,

Mniej więcej tak

Drogi poza autostradami są raczej wąskie kręte i fajne widokowo :mrgreen:

Może podaj swój plan objazdu po Grecji coby Ci balkony w miasteczkach nie przeszkadzały :haha:

Spax - 2021-12-27, 22:14

Ostatnio jechałem z moimi dwoma (niespełna dwa latka) synkami S-Ósemką i słyszałem tylko brum, brum, beee, brum.. Kiedy z zjechałem na drogę tzw. lokalną zaczęli się interesować wszystkim wokół. Może to dla podróżników jakaś wskazówka. :spoko
uhuprzem - 2021-12-28, 11:50

Płatne drogi bez problemu można omijać w całej Grecji. Tak zrobiliśmy w tym roku i byliśmy z tego rozwiązania bardzo zadowoleni.
Po pierwsze spora oszczędność (w naszym przypadku co roku prawie 200 euro na greckie autostrady wydawaliśmy).
Po drugie znacznie ciekawsze widoki po drodze.
Zdecydowanie polecam omijanie autostrad w Grecji, w wielu przypadkach bezpłatna droga bardzo dobrej jakości biegnie dokładnie obok autostrady.

blue60 - 2021-12-29, 22:00

My w tym roku w drodze powrotnej z Krety ( z promu zjechaliśmy w Pireusie) zjechaliśmy z autostrady, żeby dojechać do Termopili pod pomnik Leonidasa.
Okazało się, że na bocznych drogach jest o wiele więcej kamperów niż na autostradach.
Np. pod pomnikiem spotkaliśmy Polaków i od nich dowiedzieliśmy się o siarkowym źródle i potoku, który płynie po drugiej stronie ulicy.
Natomiast my poinformowaliśmy ich o możliwości parkowania kampera w Atenach.
Piszę o tym, żeby pokazać, że jest wiele korzyści niejechania autostradami.
Drogi boczną są całkiem dobrej jakości, no i nie są tak zatłoczone jak u nas w Polsce.

andi at - 2022-01-03, 06:22

A co chwile ograniczenie prędkości i to na sporych odcinkach ?
Yans - 2022-01-03, 08:15

andi at napisał/a:

To specjalnie aby oglądać piękne krajobrazy... :bigok

blue60 - 2022-01-16, 17:43

andi at napisał/a:

Przecież kamperem nie jedziesz 130/h.
Oczywiście jeżeli chcemy szybko to tylko autostrady.

Jacek L. - 2022-01-19, 11:49
Temat postu: Re: Grecja-opłaty drogowe
Andrzej R. napisał/a:
Jak wygląda sprawa opłat za autostrady ?, kamper alkowa. Czy jest sieć dróg bez dodatkowych opłat ?,jak wygląda jej stan ?.
Pozdrawiam

Polecam stronę: https://www.tolls.eu/greece
Na prawym pasku masz "Information on motorways and tolls" z linkami do wszystkich autostrad.
Każda ma swoją stronę www i dopiero tam są szczegółowe kryteria i ceny.

Na Athiki Odos i Egnatia Odos do wysokości 2.70 jest kategoria 2, czyli jak osobowe.
Na pozostałych autostradach od 2.20 wchodzisz w kat. 3 i to już bardziej boli, bo opłaty są ok. 2,5x wyższe niż osobówek.

Są odcinki autostrad, które można przejechać bezpłatnie, ale trzeba dokładnie prześledzić gdzie są bramki, żeby się nie zapędzić.

Pozdrawiam

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2022-01-19, 18:16

Blue 60spotkanie nasze w Agia Kiriaki.Wydaje sie że znam Grecje,ale nie wszystko da sie poznać.
Chyba 3 razy bylismy na na Płw Sunion,jadac przez Ateny,ale nigdy ich nie zwiedzaliśmy z braku miejsca postoju.Prosze o namiary a może podasz tel.?Pozdrawiam ,może zdrowie pozwoli na wyjazd w marcu,wszystkie znane termale,no i Ateny,nie bedzie tłumów.Marek Oliwa coś tam podawał,ale jakoś nie wyszło :haha:
Thermale wszystkie w Grecji i po drodze mam w pamięci :!:napisałaam NA pw

Barbara Muzyk

andi at - 2022-01-20, 19:39

https://www.google.com/se...6&bih=627&dpr=1

https://www.itinari.com/p...-in-greece-rklt

https://turystyka.wp.pl/nieznana-atrakcja-grecji-gorace-zrodla-6043985528558209g

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2022-01-21, 19:59

czytam,ogladam zobaczę co mnie zaskoczy,napisze o tym :?:
Janusszr - 2022-09-09, 06:55

kimtop napisał/a:
Kategoria pojazdu jest uzależniona od wysokości. Mój ma kat.2, bo ma 2,65 wysokości. Czasami trzeba wykłócić się. Raz pani z bramki dzwoniła gdzieś i wyszło na moje. Tylko jedną bramkę zaliczyłem, że liczyli od 2,20m i wyszło, że mam kat.3. Gość miał nawet to na kartce narysowane,, bo widocznie często są reklamacje,
Jacek L. - 2022-09-15, 00:16

Janusszr napisał/a:
kimtop napisał/a:
Kategoria pojazdu jest uzależniona od wysokości. Mój ma kat.2, bo ma 2,65 wysokości. Czasami trzeba wykłócić się. Raz pani z bramki dzwoniła gdzieś i wyszło na moje. Tylko jedną bramkę zaliczyłem, że liczyli od 2,20m i wyszło, że mam kat.3. ......

Są różni operatorzy, dlatego na niektórych autostradach jest kryterium 2,20, na innych 2,70.
Wszystko jest opisane na stronie https://www.tolls.eu/greece
Przerabiałem to w ubiegłym roku, ale frycowe i tak zapłaciłem.

Na autostradach są dość długie odcinki bezpłatne, tylko trzeba uważać, żeby się nie zapędzić, i zjechać przed bramką. Można to wyczaić, ale trzeba mieć dobrą mapę i nie ufać do końca nawigacji ;-)

Pozdrawiam

Bim - 2022-09-15, 09:39

Nie da się objechać bramek na przejściu z Macedonią w Evzoni i Bułgarią w Kulacie
Spax - 2022-09-15, 11:02

Bim napisał/a:
Nie da się objechać bramek na przejściu z Macedonią w Evzoni

:diabelski_usmiech
Ależ oczywiście, że się da.
»»» https://goo.gl/maps/5cyHdofG9kKTVaFb6
Tylko trzeba mieć oczy szeroko otwarte, zaraz po wjeździe na autostradę!
»»» https://goo.gl/maps/pJCXLdiGkFZonnbN7
Dopisek: tylko po co? Przejazd kosztuje dla kat. 2 (do 2,7 m wysokości) tylko 1,80 Euro
:spoko

LukF - 2022-09-15, 12:49

Spax napisał/a:
Bim napisał/a:
Nie da się objechać bramek na przejściu z Macedonią w Evzoni

:diabelski_usmiech
Ależ oczywiście, że się da.
»»» https://goo.gl/maps/5cyHdofG9kKTVaFb6
Tylko trzeba mieć oczy szeroko otwarte, zaraz po wjeździe na autostradę!
»»» https://goo.gl/maps/pJCXLdiGkFZonnbN7
Dopisek: tylko po co? Przejazd kosztuje dla kat. 2 (do 2,7 m wysokości) tylko 1,80 Euro

Spax, po to bo większość kamperów ma wysokość 2,90 lub więcej. Wtedy za ten śmieszny odcinek jest śmieszne 5€ :roll:

W tym temacie brakuje mi porządnego opracowania w stylu:
-jadąc z Macedonii na Chalkidiki bramki omijamy tu (koordynaty) i tu (koordynaty) itd.
-jadąc z Macedonii na Peleoponez bramki omijamy tu (koordynaty) i tu (koordynaty) itd.

Ci co jeżdżą i omijają mogą się wypowiedzieć, uzupełnić i pomóc innym :bigok

andrzej627 - 2022-09-15, 14:32

LukF napisał/a:
Ci co jeżdżą i omijają
wstawiają w nawigacji omijanie dróg płatnych. :mrgreen:
Bim - 2022-09-15, 16:52

quote]omijanie dróg płatnych[/quote]

Korzystam z nawigacji gogle maps i mimo zaznaczenia i tak mnie wprowadza na minę, jak wpiszę omijaj autostrady to zwiedzamy najwęższym drogami Grecję :szeroki_usmiech .

Na Evzoni byłem 2 lata temu i zjazd był zastawiony :gwm

Dla mnie zawsze jest omijanie płatnych odcinków wielkim problemem bo pilotka nie chcę współpracować a map papierowych już nie posiadamy po się postarzaly :diabelski_usmiech

Staszek II - 2022-09-16, 12:11

Witam
Jak rozmawia się z Grekami to można dojść do wniosku, że są specjalistami od omijania bramek. Obserwuję od dawna jak sobie radzą i dochodzę do wniosku, że kombinują w wielu dziedzinach jak my w komunie. Warto sobie znaleźć na google maps gdzie są bramki, bo czasem można je legalnie ominąć. Na przykład jadąc z Nafplio na zachodnie wybrzeże przez Tripoli i Megalopoli płacę tylko na jednej bramce 3,15 EU a jadę autostradą około 40km: obwodnica Tripoli, potem zjazd i około 14km boczną drogą, po czym znów wjeżdżam na autostradę i jadę do zjazdu na Eleę. Tej ostatniej bramki nie opłaca się mijać. Takich bezpłatnych odcinków jest więcej np koło Katerini a na Peloponezie choćby między Argos a Nemeą. Oczywiście nie zawsze się to opłaca, czasami też nie ma na to czasu, ale możliwości są. Pozdrawiam.

franu - 2022-11-26, 08:31

Jechałem właśnie od strony Bułgarii na Peloponez. Auto 270 netto z oknami 280 cm. na 80% bramek udaje się przekonać obsługe, że auto mieści się w kategorii osobowy. Na paru bramkach mierzą wysokość za pomoca przymiaru który mają zamontowaną przy okienku. troche jechaliśmy równiez poza autostradą i zarówno widokowo jaki i kosztowo uważąm, że to fajny wybór.
Voku - 2022-11-26, 20:28

Ja w tym roku starałem się omijać autostrady w Grecji , może na autostrady wydałem 30E wszystkie drogi omijające autostrady są do 3,5t
Spax - 2025-04-26, 14:37

:idea:
Fajną stronkę znalazłem dotyczącą opłat drogowych w Grecji. Poniżej przykład od granicy z Macedonią do mojej pierwszej miejscówki. Trzeba sobie poustawiać odpowiednio rodzaj pojazdu. Dla kamperów wyższych niż 2,7 m należy wybrać Track 2 axes. W prawym okienku jest wybór tras/Routes (płatna i bezpłatna). Punkty „od - do - pośrednie" wybiera się na mapie prawoklikiem. Cena paliwa z Macedonii w miarę aktualna.

https://vriskoapostasi.gr/en/

Przykład na żywo »»» 
https://vriskoapostasi.gr/en/search?fromName=%CE%95%CE%9F1%2C%2B612%2B00%2C%2BGreece%2B&toName=600%2B64%2C%2BGreece%2B&from=41.11412,22.55513&to=40.38688,22.61979