Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Autoryzowany serwis Citroena

Voku - 2022-01-27, 08:48
Temat postu: Autoryzowany serwis Citroena
Witam.
Gdzie najbliżej Krakowa znajdę autoryzowany serwis Citroena który obsługuje kampery?
Pytam bo w Krakowie żaden nie chciał wykonać przeglądu okresowego ze względu na brak odpowiedniego podnośnika.
Po kontakcie z centralą skończyło się na serwis w Peugeot i tam go zrobiłem. Ale jeśli chodzi o jakieś naprawy gwarancyjne to już żaden tego nie robi.

Socale - 2022-01-27, 10:10

W Zielonej Górze ten sam problem, a jedyne stanowisko wysokie, to podnośnik kampera nie dźwignął.
Ambitny mechanik zadeklarował że wczołga się pod kampera i zrobi co powinien (olej i filtr)
I zrobił :bigok
Jeśli chodzi o serwis zabudowy to już nie Citro/Peu, tylko Dethleffs czy jak w moim przypadku Adria.

Komplecik - 2022-01-27, 18:28
Temat postu: Re: Autoryzowany serwis Citroena
Voku napisał/a:
Witam.
Gdzie najbliżej Krakowa znajdę autoryzowany serwis Citroena który obsługuje kampery?
Pytam bo w Krakowie żaden nie chciał wykonać przeglądu okresowego ze względu na brak odpowiedniego podnośnika.
Po kontakcie z centralą skończyło się na serwis w Peugeot i tam go zrobiłem. Ale jeśli chodzi o jakieś naprawy gwarancyjne to już żaden tego nie robi.

Myślę że u Wadowskich powinieneś bez problemu zrobić przeglad i gwarancję oni przecież handlują Dethlefsem. :spoko

Voku - 2022-01-27, 19:53
Komplecik napisał/a:
Voku napisał/a:
Witam.

Myślę że u Wadowskich powinieneś bez problemu zrobić przeglad i gwarancję oni przecież handlują Dethlefsem. :spoko

Przegląd Citroena a przegląd Dethlefsa to dwa zupełnie inne sprawy.
Najlepsze jest to że w Krakowie Citroen nawet przysłowiowej śrubki nie dokręci bo nie mają podnośnika.
Znajomy robił w Częstochowie i mówił że bez problemu, myślałem że ktoś robił coś bliżej Krakowa.

Komplecik - 2022-01-27, 22:28
Voku napisał/a:
Komplecik napisał/a:
Voku napisał/a:
Witam.

Przegląd Citroena a przegląd Dethlefsa to dwa zupełnie inne sprawy.
Najlepsze jest to że w Krakowie Citroen nawet przysłowiowej śrubki nie dokręci bo nie mają podnośnika.
Znajomy robił w Częstochowie i mówił że bez problemu, myślałem że ktoś robił coś bliżej Krakowa.

Myślę że to że jest to citroen u Wadowski nie powinno być problemem, serwis możesz wykonać nie koniecznie w serwisie Citroena każdy dowolny serwis jeśli ma autoryzacje danej marki może wykonać serwis gwarancyjny.
Nie podejrzewam by Wadowski gonił klijetow na serwis po Polsce sprzedając im kampery. Najlepiej przedzwonić i zapytać.

Voku - 2022-01-28, 16:18

Tak jak pisałem przegląd zabudowy a przegląd gwarancyjny auta to dwa różne przeglądy. Wadowscy nie robią przeglądów samochodowego tylko zabudowy.
Komplecik - 2022-01-28, 17:08

Voku napisał/a:
Tak jak pisałem przegląd zabudowy a przegląd gwarancyjny auta to dwa różne przeglądy. Wadowscy nie robią przeglądów samochodowego tylko zabudowy.

Trzeba by zapytać z którym serwisem mają umowę na przeglądy podwozia.
Jaja jakieś.

Voku - 2022-01-28, 19:40

Nie mają żadnej umowy. To nie ich problem samochód ma gwarancję Citroena i tam trzeba robić przegląd.
Citroen na takie zapytanie wysłał mi mapkę żebym sobie poszukał. Tylko według tej mapy to żaden serwis nie obsługuje dużych dastawczych przynajmniej z kilku które patrzyłem.
Jak pojechałem do salonu Citroena w Krakowie to jakoś fircyk za biurka na mnie naskoczył z gębą że u nich tego nie zrobię i mam jechać sobie tak gdzie kupiłem kampera i zwracam i ogólnie d...... Prawie skończyło się na kierowniku bo potraktowali mnie jak jakiegoś intruza. Nigdy więcej żadnego Citroena z Krakowa.
Cytat:
Szanowny Panie,

W załączeniu link do wyszukania adresu ASO.
https://www.citroen.pl/us...tml?isPDVF=true

Z poważaniem.

Komplecik - 2022-01-28, 21:42

Niestety miałeś rację :-/ , jak ja się cieszę z mojego Forda :wyszczerzony:
Byłeś u Wadowskich?

Voku - 2022-01-28, 23:13

Dzwoniłem i pytałem. Taka dostałem informację.
Komplecik - 2022-01-29, 13:38

Zasubskrybowałem Wasze wojaże na YT fajne filmiki, kto tak ciekawie montuje? ;) :spoko
Voku - 2022-02-01, 10:32

Komplecik napisał/a:
Zasubskrybowałem Wasze wojaże na YT fajne filmiki, kto tak ciekawie montuje? ;) :spoko

Dzięki montuje sam. Jak coś zapraszam https://www.youtube.com/naszkarawaning

007jędruś - 2022-02-01, 10:49

Może na przegląd nie koniecznie do Citroëna. Jest alternatywa , załączam link do artykułu :
Przegląd w ASO czy poza ASO?

https://www.autocentrum.p...o-czy-poza-aso/

Voku - 2022-02-01, 15:27

Przegląd mogę zrobić w Peugeocie w Krakowie za przyzwoleniem Citroena. Mi chodzi o seris gdzie mogę zrobić naprawy gwarancyjne. Może po prostu ktoś gdzieś robi bliżej Krakowa. Trzeba będzie po prostu wydzwonić i pytać w konkretnym serwisie.

EDIT dla potomnych w Tarnowie przez telefon nie robili problemów. Więc trzeba będzie obrać ten kierunek.

suzu4x4 - 2022-02-01, 20:14

Voku napisał/a:
Przegląd mogę zrobić w Peugeocie w Krakowie za przyzwoleniem Citroena. Mi chodzi o seris gdzie mogę zrobić naprawy gwarancyjne. Może po prostu ktoś gdzieś robi bliżej Krakowa. Trzeba będzie po prostu wydzwonić i pytać w konkretnym serwisie.

EDIT dla potomnych w Tarnowie przez telefon nie robili problemów. Więc trzeba będzie obrać ten kierunek.

dziwna sprawa, przecież wszystkie dostawczaki "plandeki" na podwoziu Citroena mają jeszcze większe gabaryty to co też ich nie serwisują ??

jak miałem kampera na Citroenie to robiłem bez żadnego problemu przeglądy w ASO na ul Szczecińskiej we Wrocławiu , może jakbyś kiedyś był przejazdem to podaje namiar to jest przy samej obwodnicy AOW:

https://dealer.citroen.pl/wroclaw-wrobud/serwis-posprzedazny/uslugi-serwisowe/

Socale - 2022-02-01, 21:23

suzu4x4 napisał/a:
...
dziwna sprawa, przecież wszystkie dostawczaki "plandeki" na podwoziu Citroena mają jeszcze większe gabaryty to co też ich nie serwisują ??

jak miałem kampera na Citroenie to robiłem bez żadnego problemu przeglądy w ASO
...

Jeden problem to:
Socale napisał/a:

...ten sam problem, a jedyne stanowisko wysokie, to podnośnik kampera nie dźwignął.

A drugi, to że Citroena i innych producentów podwozi, Dethleffs ani inny producent zabudów do owych nie upoważnił.
Niejako trzeba wykonywać 2 serwisy, jeden ten co dźwiga, porusza, jeździe, skręca, trąbi, a drugi to tego co siedzi mu na ramie i chatę udaje.

suzu4x4 - 2022-02-01, 22:25

Socale napisał/a:

A drugi, to że Citroena i innych producentów podwozi, Dethleffs ani inny producent zabudów do owych nie upoważnił.
Niejako trzeba wykonywać 2 serwisy, jeden ten co dźwiga, porusza, jeździe, skręca, trąbi, a drugi to tego co siedzi mu na ramie i chatę udaje.

nie bardzo rozumiem kto kogo miał do czego upoważniać ?

Przecież to dwie całkiem osobne gwarancje osobna gwarancja mechaniczna na podwizie i osobna na zabudowę więc logiczne jest że w każdej zabudowie trzeba robić dwa przeglądy - osobno przegląd mechaniczny gwarancyjny u producenta podwozia i osobno coroczny przegląd zabudowy u producenta zabudów.

Wyjątkiem są zabudowy fabryczne jak np VW California.

Voku - 2022-02-01, 22:54

Tak jak pisałem Kraków tłumaczy się tym że nie mają takiego podnośnika, co to w sumie oznacza to sam nie wiem? Może z racji zabudowy musi być jakiś kosmiczny podnośnik.
Andrzej 73 - 2022-02-02, 07:28

Pewnie chodzi im o podnośnik 3,5 T , a zapewne mają 2,5 T.
Busa czy plandekowca podniesie nawet chłodnie , bez ładunku zmieści się w 2,5 T.
Dziwię się , że w Krakowie nie ma serwisu Cytryny z takim sprzętem , słabe to. :-/

Kazik II - 2022-02-02, 11:47

Tak sobie przeglądam ten wątek i dziwię się, że dilerzy aut kempingowych nie zawierają jakichś porozumień z serwisantami dostawczaków na których są zabudowane - odnośnie przeglądów gwarancyjnych. Tak nakazywałby moim zdaniem zwykły dobry obyczaj. Pozostawienie samemu sobie z tym problemem nabywcy kampera kosztującego kupę forsy jest moim zdaniem nie fair.
Voku - 2022-02-03, 09:24

Dla mnie to podejście Citroena jest ogólnie słabe. Centrala odsyła mapkę żeby sobie poszukać. Wizyta w salonie kończy się na tym że my nie wiemy, niech pan jedzie tam gdzie pan kupił kampera, to nie nasz problem, my tego tutaj nie zrobimy. Nie mamy Pana płaszcza i co nam pan zrobisz :D
Po tej wizycie powiedziałem że moja noga nigdy tam więcej nie stanie :D
Ogólnie zero jakiejkolwiek chęci pomocy.