Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Fiat Ducato skrzynia automat pomocy

angela_camp - 2022-01-27, 14:24
Temat postu: Fiat Ducato skrzynia automat pomocy
Witam
Mamy konkretny problem Fiat Ducato w automatu skrzynia zablokowana żadnego biegu nie da się wlaczyc
Padła skrzynia automatyczna mój sobie wynyslil że chciałby zamontować manualna . Zna ktoś kogoś obojętnie w jakim miejscu w Polsce aczkolwiek mieszkamy w opolskim aby się podjął takiej roboty.
Kiedyś juz była robiona ta skrzynia stąd pomysł
Będziemy wdzięczni za jakąkolwiek pomoc

less11 - 2022-01-27, 21:31

Pytanie jaki rocznik bo były zupełnie inne typy automatów w Ducato. Dopiero chyba od 2019 jest klasyczny automat ZF. Wcześniej w Ducato III była skrzynia "zautomatyzowana" czyli taki manual z automatycznym sprzęgłem
angela_camp - 2022-01-29, 18:17

less11 napisał/a:
Pytanie jaki rocznik bo były zupełnie inne typy automatów w Ducato. Dopiero chyba od 2019 jest klasyczny automat ZF. Wcześniej w Ducato III była skrzynia "zautomatyzowana" czyli taki manual z automatycznym sprzęgłem

2002 rok

adaml61 - 2022-01-30, 18:37

Tylko to nie wyjdzie taniej niż naprawa automatu . Naprawiony w profesjonalnym warsztacie , z gwarancją będzie służył wiele lat . Nowej manualnej nie kupisz ,a używka to loteria . W Poznaniu jest firma ,której dostarczasz samochód i odbierasz gotowy , pełen profesjonalizm i gwarancja .Tel do firmy 616336665 . Warsztat do tanich nie należy , ale jakość musi kosztować .
Gewehr - 2022-01-30, 19:01

angela_camp napisał/a:
less11 napisał/a:

2002 rok

Nie został pomylony rok?

BikerB - 2022-02-01, 21:48

Byly dukaty z konverterem 4 biegu , I byly zautomatyzowane skrzynie comfortmatic
Gewehr - 2022-02-01, 22:47

BikerB napisał/a:
Byly dukaty z konverterem 4 biegu , I byly zautomatyzowane skrzynie comfortmatic

Wiem że były. Tylko w Polsce ta skrzynia, to jak Yeti :mrgreen:

Kazik II - 2022-02-01, 23:22

angela_camp napisał/a:
Padła skrzynia automatyczna mój sobie wynyslil że chciałby zamontować manualna

adaml61 napisał/a:
Tylko to nie wyjdzie taniej niż naprawa automatu

Też uważam, że wymiana skrzyni na manual nie ma sensu. Pomyślcie ile to zachodu z uganianiem się za sprawną używką, szukanie, jeżdżenie, transport. Robocizny też bardzo dużo, bo to nie tylko demontaż i montaż skrzyni ale i przekładka całego osprzętu (który notabene wcale nie musi być w komplecie ze skrzynią). W sumie raczej taniej nie wyjdzie a do tego kupa zachodu i nie wiadomo jak będzie się sprawować taka używana skrzyni. To już lepiej zapłacić za naprawę bez tego całego zawrotu głowy i będzie przynajmniej oryginał.