Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Rzetelne informacje techniczne bez bajerowania - Pilot przewodowy-zdalne sterowanie radia Pioneer zrobiłem

LukF - 2022-01-28, 18:57
Temat postu: Pilot przewodowy-zdalne sterowanie radia Pioneer zrobiłem
Brak sterowania radia z kierownicy to poważna niedogodność w tak nowoczesnym pojeździe jak kamper :bajer

Mam pilot normalny bezprzewodowy ale podczas jazdy nie nadaje się do obsługi- kierowca ma trzymać ręce wiadomo gdzie.

Dołożenie oryginalnych przycisków na kierownicę Ducato nie wchodziło w grę- brak instalacji od taśmy poduszki pow. do radia oraz konieczność zakupu specjalnego adaptera. Bez sensu i drogo.

Znalazłem inne rozwiązanie. Stacja multimedialna Pioneer (ale też Sony) ma możliwość sterowania po kablu. Trzeba kupić za około 25zł pilot przewodowy z kolumny kierownicy Peugeot oraz dokonać przeróbki
wg. instrukcji tutaj:

https://caraudiomod.pl/sterowanie-z-kierownicy-peugeot/

U mnie modyfikacją pilota zajął się Wojtek Socale za co serdecznie dziękuję. Porządny z niego gość. I elektronik :bukiet:

Nastepnie trzeba pilot zamontować na obudowie kierownicy. Nie jest to bardzo trudne, trzeba trochę porzeźbić. Ale całość wygląda estetycznie. Jedyne miejsce w Ducato III na taki pilot to prawa strona poniżej stacyjki. Wbrew pozorom jest to wygodne miejsce i nie dotyka się kolanem czy udem pilota przez przypadek.

Resztę pokazałem na zdjęciach.

Będę produkował jeszcze wersję nr 2 z pilotem ustawionym bardziej poziomo. Ale do tego muszę zdobyć używaną dolną część obudowy kierownicy by swobodnie wycinać potrzebny otwór. No chyba, że ktoś ma i chce się pozbyć. Stan dowolny bo będzie prototyp.

LukF - 2022-01-28, 18:58

Reszta zdjęć
MAWI - 2022-01-29, 17:38

Mądry chłopak. :spoko :ok
Socale - 2022-01-29, 23:47

LukF napisał/a:
...
Znalazłem inne rozwiązanie. Stacja multimedialna Pioneer (ale też Sony) ma możliwość sterowania po kablu. Trzeba kupić za około 25zł pilot przewodowy z kolumny kierownicy Peugeot oraz dokonać przeróbki
...

Ja bardzo się cieszę że projekt się udał i serio, do tej chwili nie kumałem koncepcji jego zamontowania, wewnętrznie rzeźba jest nie widoczna, zewnętrznie jak z fabryki.
Brawo.
Moja rola wg mnie jest znikoma, dużo więcej można zawdzięczać Tobie za namiar i koncepcję dla Pioneera , Sony i innych marek, a i ja skorzystałem na nabyciu obcej dotychczas mi wiedzy.
Opij by działał jak najdłużej:

LukF - 2022-01-30, 08:51

Socale,

Wojtek, dziękuję za piwo.
A Twoja rola w projekcie była kluczowa: bez sprawnego pilota całość nie ma sensu.
Skromny jesteś :bukiet:

decumanus - 2022-02-02, 07:16

W podobny sposob - wydaje mnie siem (bo tyle wiem co zjem) - przy pomocy drabinki rezystorowej, mozna adaptowac oryginalne sterowanie z kierownicy.
Sa do tego co prawda gotowce za 200 zł na stronie cartronix, ale o ileż przyjemniej zrobic to za grosze, a resztę pieniążków wydac na uciechy. :D
R