|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Pomoc w diagnozie. Czy padły wtryski w Ducato 2????
nikita55 - 2022-02-02, 14:10 Temat postu: Pomoc w diagnozie. Czy padły wtryski w Ducato 2???? Witam,
Proszę o pomoc w diagnozie czy czasem nie padły mi wtryskiwacze w Ducato 2 ( 230) 2,5 tdi.
Od pewnego czasu wydawało mi się że jak jeżdżę to kamper jest jakby słabszy. Dziś jak nim jechałem to na wysokich obrotach jest słaby,dymi na szaro/niebiesko.
Na niskich obrotach chodzi prawie ok.
Jak dymi to czuć jakby diesla nie spalonego.
Prawdopodobnie wtryski będę musiał oddać do regeneracji ale chciałbym wykluczyć błąd że może to coś innego.
Ewentualnie jak bym mógł dla prwności domowym sposobem sprawdzić czy to to.
nikita55 - 2022-02-02, 14:12
Muszę tak jeszcze z 30 km do domu wrócić,myślę że nic złego się nie stanie silnikowi 🙁
Socale - 2022-02-02, 14:57
Spokojnie dojedziesz ale delikatnie i nie gazuj.
Wtryskiwacze strasznie stukają jak umierają i raczej nigdy wszystkie na raz.
Podejrzewam że masz nieszczelność pomiędzy turbiną a kolektorem dolotowym, dlatego na wolnych obrotach nie dymi, a na wysokich jest paliwo przedawkowane wobec teoretycznej ilości powietrza które ucieka w atmosferę, tym samym moc spada bardzo wyraźnie.
slawek1 - 2022-02-02, 18:36
Może się myle, ale z tego co pamiętam jak są padnięte wtryski to dym jest czarny a niebieski dym oznacza że w wydechu jest olej a to może znaczyć wiele - zanieczyszczony filtr powietrza, awaria turbiny i co najgorsze pierścienie.
nikita55 - 2022-02-02, 18:58
Już zajechałem do domu. Tak na szybko sprawdziłem że jak dodam gazu to węże te grube od i z intercoolera nie są zbyt twarde,da je się trochę uginać. Kiedyś jak to sprawdzałem to wydaje mi się że były twarde jak kamień.
Po odkręceniu tych węży w środku jest trochę oleju.
Socale - 2022-02-02, 19:26
Wystarczy że jakiś wężyk pracujący w nadciśnieniu w dolocie jest urwany.
Olej w dolocie nie jest niczym nowym, ale jego nadmiar jest groźny.
blue60 - 2022-02-02, 19:52
Niebieski dym to spalany olej silnikowy.Tym bardziej jeżeli jest specyficzny zapach to potwierdza to.Olej może pochodzić najpewniej przez "puszczające " pierścienie.
Gewehr - 2022-02-02, 21:39
Lejące wtryski, to dym szary wpadający w niebieski. Jak uszkodzona turbina i nie pompuje, to dym czarny. Jak uszkodzona turbina i wali olej po stronie gorącej i zimnej, to dym niebieski. Na niebiesko może też walić przez otwarty EGR. Twój nie powinien mieć jeszcze EGRu, ale np na Szwajcarię już był
Ogólnie te wtryski są bardzo wytrzymałe, a ich naprawa jest prosta.
Kazik II - 2022-02-02, 23:26
A czy wtryski to mogą tak sobie znienacka paść? I to wszystkie? Albo pierścienie? Poza tym kolega Nikita pisze o tym, że silnik słaby. Mogę podsunąć również inny pomysł. Kiedyś zdarzyło mi się, że pasek rozrządu przeskoczył o 1 ząbek na pompie. Punkt wtrysku został mocno opóźniony. Ale to była zwykła pompa - nie wiem czy w tym motorze jest klasyczna pompa czy sterowana jakoś inaczej. Objawy były identyczne. Auto jechało, ale waliło szaro niebieskim dymem i było b. słabe. Oczywiście to tylko przypuszczenie.
nikita55 - 2022-02-02, 23:44
U mnie przy wymianie rozrządu pompa była ustawiana na blokadke z wiertła czyli ma znaczenie.
Teoretycznie jest możliwe by sprawdzić rozrząd.
Andrzej 73 - 2022-02-03, 08:06
nikita55 napisał/a: | pompa była ustawiana na blokadke z wiertła czyli ma znaczenie |
Jeśli źle założyłeś blokadę na pompie , to wielce prawdopodobne że się przestawił kąt wtrysku.
PeterW - 2022-02-03, 10:35
Witam. Czy nie prościej byłoby podjechać do warsztaty samochodowego i zeskanować błędy?. To dziś nie kosztuje majątku. Pozdrawiam.
nikita55 - 2022-02-03, 12:33
Co do rozrządu i jego ustawienia to zrobiłem już na nim 35000 km to raczej wątpliwe by teraz się przestawił,ale jak wszystko...możliwe.
Co do warsztatu to nie jest tak prosto bo mieszkam w Niemczech i wszystko tu jest trogie a mechanik najbardziej.
Ten silnik w moim Ducato 230 to 2,5 tdi jeszcze wersja gdzie wszystko jest mechaniczne nie ma żadnego komputera.
PeterW - 2022-02-03, 15:51
Niechciał bym wprowadzać błędnych informacji ale , ducato 2 z silnikiem 2,5 tdi od 1994r był wyposażany w sterownik silnika i posiada gniazdo diagnostyczne OBD2. Może dało by się wypożyczyć interfejs i samemu sprawdzić błędy. Jeśli nie masz takiej możliwości a masz za to trochę umiejętności technicznych to zacznij od sprawdzenia filtra paliwa a w drugiej kolejności turbo.
Socale - 2022-02-03, 19:36
Socale napisał/a: | ...
Podejrzewam że masz nieszczelność pomiędzy turbiną a kolektorem dolotowym, dlatego na wolnych obrotach nie dymi, a na wysokich jest paliwo przedawkowane wobec teoretycznej ilości powietrza które ucieka... |
.
nikita55 napisał/a: | ...
sprawdziłem że jak dodam gazu to węże te grube od i z intercoolera nie są zbyt twarde,da je się trochę uginać. Kiedyś jak to sprawdzałem to wydaje mi się że były twarde jak kamień.
... |
No to już wiesz gdzie i czego szukać.
Gewehr - 2022-02-03, 20:57
PeterW napisał/a: | Niechciał bym wprowadzać błędnych informacji ale , ducato 2 z silnikiem 2,5 tdi od 1994r był wyposażany w sterownik silnika i posiada gniazdo diagnostyczne OBD2. Może dało by się wypożyczyć interfejs i samemu sprawdzić błędy. Jeśli nie masz takiej możliwości a masz za to trochę umiejętności technicznych to zacznij od sprawdzenia filtra paliwa a w drugiej kolejności turbo. |
2.5tdi w Ducato nigdy nie posiadał OBD. Ten standard został wprowadzony dopiero w poliftach od 2002 roku. Wcześniej od 96r były bardzo rzadko z pompą elektroniczną, a w 99 roku weszły JTD z diagnostyką w kości trzy pinowej. Jego silnik to golas z elektroniką w zaworku pompy wtryskowej. Jedynie można go zdjagnozować za pomocą multimetra
Wracając do tematu. Faktycznie objawy jak przestawiony rozrząd. O tym nie pomyślałem. Koniecznie sprawdź i pamiętaj że nie wolno napinać ponownie tego samego paska!
blue60 - 2022-02-03, 21:48
Miałem kiedyś dawno temu w ducato, właśnie 2,5 przypadek, że pasek przestawił się w zimie o jeden ząbek.
Stało się to po umyciu silnika.Trochę ściekającej wody dostało się pod obudowę i zamarzło.
Po uruchomieniu wtedy właśnie pasek przeskoczył.
Objawy były podobne jak opisujesz- dym, brak mocy.
nikita55 - 2022-02-03, 23:15
To co napisaliście daje mi kilka opcji do sprawdzenia. Będę podążał w tym kierunku.
Mam jeszcze pytanie. Czy w moim silniku ze zwykłymi wtryskiwaczami mam możliwość sprawdzenia wtryskiwaczy bez ich demontażu np. metodą mierzenia ..przelewu..?
Chodzi o te menzurki z każdego wtryskiwacza na powrocie czy równy stan paliwa będzie na każdym wtrysku.
Wszystkim serdecznie jeszcze raz dziękuję za pomoc i zaangażowanie.
Gewehr - 2022-02-04, 07:20
Nie ma takiej możliwości. Tylko wyjęcie i sprawdzenie na stole. Zresztą u Ciebie je się wyjmuje w sześć minut To nie to co nowe silniki.
Kazik II - 2022-02-04, 12:26
blue60 napisał/a: | Stało się to po umyciu silnika.Trochę ściekającej wody dostało się pod obudowę i zamarzło. |
Ja będąc młodym (i głupim) kierowcą po mroźnej nocy wpadłem na "genialny" pomysł polania motoru letnią wodą, coby był cieplejszy Skończyło się dokładnie jak u Ciebie. Tak ku przestrodze.
nikita55 - 2022-02-05, 12:26
Dziś sprawdziłem szczelność węży gumowych na dolocie i intercooler płynem do sprawdzania czy nie cieknie instalacja gazowa. Niby szczelne nigdzie nie bombluje. Jak mocniej przygazowałem to węże zrobiły się twarde.
W rurach dolotowych sporo oleju ale czy to norma czy nie trudno mi powiedzieć. Powycierałem to.
Gruszka turbo działa i turbina na stronie zimnej nie ma praktycznie żadnego luzu lub jest on minimalny.
Silnik według mnie chodzi jak zawsze nic inaczej ale nie jestem expertem. Na niskich obrotach nic nie dymi ładnie chodzi. Jak przygazuje troche to tak jak by na niebiesko dymił ale tak może szaroniebiesko. Jak mocno przygazuje to już mocno dymi na szaroniebiesko ( biało niebiesko) i co jakiś czas tak prycha jak by na sekunde coś przerywało.
nikita55 - 2022-02-05, 12:32
Z tego wszystkiego pozostało mi chyba jeszcze sprawdzenie rozrządu bo może przeskoczył o jeden ząbek np.???
W obudowie rozrządu z boku zauważyłem niewielkie uszkodzenie tej obudowy być może była już wcześniej pęknięta ale mogła być przyczyną że może pasek przeskoczył.
Kilka razy mocno się zakopałem w błocie i traktorem mnie wyciągano może to błoto się gdzieś dostało.
Sprawdze to to będzie wiadomo.
Jeśli rozrząd będzie ok to chyba będę musiał zdemontować wtryski i wysłać gdzieś do sprawdzenia.
nikita55 - 2022-02-05, 12:37
W aucie znajduje się odma to chyba ten większy element na zdjęciu. Jest też taki mniejszy . Czy może wymiana tego coś by pomogła?
Kazik II - 2022-02-05, 12:42
Ja bym jeszcze sprawdził, czy nie ma jakiejś nieszczelności między komorami spalania silnika a układem chłodzenia. Mało prawdopodobne, ale tak na wszelki wypadek. Bo gdyby płyn chłodniczy się tam przedostawał to też może wyglądać jak dymienie z wydechu. Prosta sprawa, czy podczas pracy silnika węże do chłodnicy nie robią się b.twarde, czy nie ubywa płynu chłodniczego oraz czy po wyłączeniu silnika i odkręcenia korka chłodnicy nie ma głośnego wydmuchu.
Kazik II - 2022-02-05, 12:43
nikita55 napisał/a: | W aucie znajduje się odma to chyba ten większy element na zdjęciu |
To też jest dobra myśl. Miałem kiedyś zapchaną odmę i też takie cuda się działy.
nikita55 - 2022-02-06, 14:36
Dzisiaj sprawdziłem jeszcze kilka rzeczy. Ogólnie są troche wycieki oleju przy turbinie ale wydaje mi się że kiedyś też były.
Obudowa rozrządu ma małe pęknięcie ( raczej brak kawałka osłony,niewielki) i myślałem że może z tej przyczyny mógł przeskoczyć rozrząd. Rozrząd dziś sprawdzony,blokada włożona na wale,u góry znak się pokrywa,na pompie blokada w chodzi w otwór.
Ponieważ łącznie zrobiłem około 100 kilometrów zanim zorientowałem się że auto dymi na obrotach i słabe jest,a oleju nic nie ubyło w silniku to chyba pozostała mi wymiana końcówek wtrysków.
nikita55 - 2022-02-06, 17:13
Chyba końcówki wtrysków mogę sam zmienić,mocno by to ułatwiło sprawę. Jakiej firmy polecacie,czy może jest to obojętne?
Jeśli bym sam je wymieniał to na co zwrócić uwagę.
Gewehr - 2022-02-06, 17:18
Zmienisz sam, ale nie zrobisz poprawnie regulacji. Wtryski są z dwiema sprężynami i muszą być dobrze zestojone.
nikita55 - 2022-02-06, 18:28
A taką maszynką dał bym rade ustawić odpowiednie ciśnienie?
Socale - 2022-02-06, 18:53
Najpierw wtryski wyjmij i zmierz, potem zmieniaj końcówki jeśli jest taka potrzeba.
Idziesz w ciemno bez diagnostyki, obyś trafił bo szkoda czasu i roboty.
Przypominam że wtryski nie padają nagle i nie wszystkie na raz, może się okazać to co u mnie i odwaliłem kawał niekoniecznej roboty.
Nagle to takie powiedzmy 1000km w naturalnym zużywaniu, a te Twoje "nagle" to zaledwie 100.
Sprawdź, bo nagle jeden mógł Ci paść, lać lub pękła sprężyna lub cokolwiek...
.
Może coś wyciągniesz dla siebie, moje zmagania z wtryskiwaczami:
https://www.camperteam.pl...p=358030#358030
.
A tu moje objawy takie same jak Twoje:
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=21662
Gewehr - 2022-02-06, 19:51
Na tym nawet ich nie sprawdzisz. One są z dawką pilotującą. Tak na szybko znalazłem, to może będziesz wiedział o co chodzi.
https://www.elektroda.pl/...pic2983658.html
Gewehr - 2022-02-06, 19:59
Uwaga, wnoszę poprawkę do swojego postu
Coś mi się w głowie wklepało, że masz 2.8. Ty masz 2.5 i tam wtrysk jest z 1 sprężyną. Czyli zrobisz bez problemu tym sprzętem.
nikita55 - 2022-02-06, 21:35
Super informacja kolego Gewer.
Juz bylem zmartwiony ze bede musial gdzies wysylac a z racji cen taniej bylo by kupic taka maszynke.
Mysle ze z powodu wieku auta i 180.000 km to jak bym wymienil te koncowki i sprawdzil wtryski to bym mial spokoj na lata.
Socale---to co pisalem o 100km to owszem tak bylo ale przed tymi 100 kilometrami akurat byl nocny powrot z Polski okolo 1200km jechalismy cala noc w ulewnym deszczu zmeczony totalnie nie bylem w stanie nic zauwazyc niepokojacego,wiec objawy mogly byc wczesniejsze.
Nie chcielismy robic przerwy by sie wyspac z racji tego ze byla zima a mielismy awarie pieca Trumatic S3002
Jeszcze raz posprawdzam weze (glupi juz jestem)i moze skontroluje smok w baku (u mnie w D2 jest chyba dekiel do zbiornika)i chyba wymienie filtr paliwa.
Bede informowal jak cos znajde.
kimtop - 2022-02-07, 10:17
A nie tankowałeś ostatnio na jakiejś taniej stacji?
nikita55 - 2022-02-07, 12:12
Jak już pisałem wracałem z pl do de i po stronie polskiej chodził silnik ok później wracałem zmęczony i nie zwróciłem uwagi .
W de zawsze tankuje na jednej sprawdzonej stacji ( chyba że jestem w trasie to gdzie popadnie🙊).
Po zatankowaniu zrobiłem około 200 km i nic nie zauważyłem. Dopiero jak coś zauważyłem to zrobiłem około 100 km by zjechać na chate.😉
nikita55 - 2022-02-07, 12:16
Mam jeszcze taki pomysł może ktoś z was go stosował.
Jest coś takiego jak chyba TEC 2000 to jest do czyszczenia wtryskiwaczy. Jakiś preparat gdzie auto chodzi tylko na nim i niby czyści wtryski. Może jako sprawdzenie czy diagnoza z wtryskami jest słuszna to bym to zastosował?
Jeśli choć trochę by się po tym polepszyło to śmiało bym mógł wtryski robić.
Co o tym myślicie???
Może coś jeszcze przeoczyłem?
Jestem mechanik zabudowy kamperów a nie silnika 😂😂😂
adaml61 - 2022-02-07, 19:27
Wyjmij wtryski , po jednym . Podłącz pod pompę wtryskową poza głowicą . Kręcąc rozrusznikiem , zobaczysz czy leją . Jeśli będą sprawne , będą rozpylać .Końcówkę do jakiegoś słoika aby nie nachlapać . Trochę zabawy , ale nie raz tak sprawdzałem w terenie .
Socale - 2022-02-07, 20:17
adaml61 napisał/a: | Wyjmij wtryski , po jednym . Podłącz pod pompę wtryskową poza głowicą . Kręcąc rozrusznikiem , zobaczysz czy leją . Jeśli będą sprawne , będą rozpylać .Końcówkę do jakiegoś słoika aby nie nachlapać . Trochę zabawy , ale nie raz tak sprawdzałem w terenie . |
No Adam, to teraz żeś mi zaimponował
Taka prosta i tyle mówiąca metoda że aż mnie zatkało, genialne.
Przepłucz gardełko:
nikita55 - 2022-02-07, 20:26
Rozumiem że silnikiem jak będę kręcił to on nie zapali na tych pozostałych trzech 😂😂😂
Kazik II - 2022-02-07, 20:49
nikita55 napisał/a: | Rozumiem że silnikiem jak będę kręcił to on nie zapali na tych pozostałych trzech 😂😂😂 |
Jeśli sądzisz, że z wtryskami to jak z Muszkieterami - jeden za wszystkich, wszyscy za jednego - to raczej nie
Wykręć wszystkie - będzie łatwiej dla rozrusznika i ocenisz wszystkie naraz. Stań nad jakimś kartonem, bo ON tak czy owak zawsze się gdzieś porozlewa.
PS bardzo ostrożnie zaginaj przewody wysokociśnieniowe, żeby Ci potem gdzieś w drodze któryś nie pękł.
adaml61 - 2022-02-07, 20:51
Te pozostałe delikatnie popuść , kompresja będzie uciekała i nie zapali .
adaml61 - 2022-02-07, 20:57
Kazik II napisał/a: | Wykręć wszystkie - będzie łatwiej dla rozrusznika i ocenisz wszystkie naraz. Stań nad jakimś kartonem, bo ON tak czy owak zawsze się gdzieś porozlewa.
PS bardzo ostrożnie zaginaj przewody wysokociśnieniowe, żeby Ci potem gdzieś w drodze któryś nie pękł. | Tylko że wtedy trzeba mieć , zapasowe rurki , bo gięcie nie wchodzi w grę .
Gewehr - 2022-02-07, 21:08
Co mu da takie sprawdzanie, oprócz straty czasu? Skąd będzie wiedział jakie jest ciśnienie otwarcia? Wtryskiwacz, to nie tylko rozpylanie, ważne jest też ciśnienie otwarcia. Niech je wyjmie i zawiezie do jakiegoś serwisu. Sprawdzenie to nie majątek, a będzie pewność że są ok, lub nie.
adaml61 - 2022-02-07, 21:45
Wstępną weryfikację , Jak będą rozpylać na wolnych obrotach , to małe prawdopodobieństwo że się ciśnienie rozjechało .
Gewehr - 2022-02-07, 22:35
Tu muszę napisać, że jesteś w błędzie. To jest wtrysk bezpośredni, pracujący na wyższy m ciśnieniu i nic nie zobaczy. Ciśnienie otwarcia mniejsze o np 20 bar, sporo przyspieszy sam kąt wtrysku. Tylko maszyna i dokładne ustawienie. Zresztą zbyt niskim ciśnieniem, może sobie łatwo zrobić otworek kontrolny w tłoku
Kazik II - 2022-02-08, 11:32
Gewehr napisał/a: | Co mu da takie sprawdzanie, oprócz straty czasu? Skąd będzie wiedział jakie jest ciśnienie otwarcia? Wtryskiwacz, to nie tylko rozpylanie, ważne jest też ciśnienie otwarcia. Niech je wyjmie i zawiezie do jakiegoś serwisu. Sprawdzenie to nie majątek, a będzie pewność że są ok, lub nie. |
Też jestem zdania, że kolega nikita kombinuje jak ten przysłowiowy koń pod górkę. Samo sprawdzenie wtrysków w zakładzie to żaden wielki majątek. Takie sprawdzanie "na oko" jest mało dokładne. Poza tym albo trzeba giąć przewody co nie jest zalecane, albo kombinować jakieś przedłużacze.
nikita55 - 2022-02-08, 12:26
Sprawdzanie wtryskiwaczy na aucie zaproponował ktoś inny ,nie ja😂
Tu w Niemczech gdzie mieszkam roboczo godzina kosztuje 50-150 euro. Dlatego by uniknąć dużych kosztów zastanawiałem się nad zastosowaniem preparatu do czyszczenia wtrysków,lub lepsza opcja
kupić tester do wtrysków. Poniżej zdjęcie.
Testerem zmierzył bym i ewentualnie wyregulował ciśnienie i zobaczył jak pylą. W razie potrzeby wymienił bym końcówki wtrysków. Tester kosztuje około 100 euro co uważam za lepsze niż zapłacenie komuś.
Tester zawsze się przyda ( mam kilku kolegów ze starymi Ducato w okolicy😉).
Jeśli mierząc je testerem będzie wszystko ok to będę musiał szukać dalej.
Kazik II - 2022-02-08, 12:54
nikita55 napisał/a: | Tu w Niemczech gdzie mieszkam roboczo godzina kosztuje 50-150 euro |
A nie masz tutaj w Polsce kogoś z rodziny albo przyjaciół żeby mu te wtryski przysłać? To niewielka fatyga, takie wtryski po umówieniu się fachowiec sprawdzi i ustawi od ręki.
Gewehr - 2022-02-08, 13:54
Już nie przesadzaj że tak drogo. Mieszkasz tam i zarabiasz tam. Więc nie widzę sensu w tym biadoleniu. Gorzej by było jak byś miał pensję z np Ukrainy, a tam był tylko na urlopie. Można robić sporo samemu, ale czasem trzeba dać zarobić innem, tak samo jak ktoś daje zarobić Tobie
nikita55 - 2022-02-08, 18:42
...
Andrzej 73 - 2022-02-08, 18:57
Też jestem zdania co Marcin że bez przyrządów nie sprawdzisz poprawnie wtrysków.
Jestem z tematem na czasie. Mam problem z zasilaniem w wózku widłowym.
Zwykły Perkins powinien działać choćby nie wiem co , ale nie działa.
Myślałem , że to pompa , ale...zacząłem od wymiany filtrów paliwa i odstojnika. Po wymianach i czyszczeniu okazuje się że paliwo dalej nie jest podawane na filtr. Jutro zobaczę dla czego.
Wniosek , należy zacząć od początku i po kolei eliminować poszczególne części układu zasilania.
nikita55 - 2022-02-08, 19:00
Apropos cen. Tu w de wymiana rozrządu w podrzędnym warsztacie wyceniona została z częściami na uwaga 1100 euro ( to prawie 4600 zł!!!!) Kogo na to stać!!! Ja za części dałem 150 euro i sam zrobiłem więc można oszczędzić. Tu często niemcy stare auta właśnie od razu sprzedają bo serwis jest strasznie drogi. Ja mam stare bo założenie było właśnie takie bym w nim jak najwięcej sam zrobić mógł. Jak kiedyś wygram w Lotto to kupię sobie nowego kamperka😂😂😂
nikita55 - 2022-02-08, 19:03
Andrzej 73- tak właśnie zrobiłem 😉 wyeliminowałem już wszystko inne i już raczej tylko te wtryski mogą to powodować.🤔
Socale - 2022-02-08, 20:53
Poszedłbym jeszcze taniej i bezpieczniej.
Nie kupuj jeszcze przyrządu, kup gdzieś na szrocie jeden przewód od pompy do wtryskiwacza, wygnij go żeby wtrysk swobodnie psikał do słoika i za jego pomocą sprawdź każdy wtrysk z osobna, swoich przewodów nie wyginaj tylko po prostu odkręć. Potem wrażenia i myślimy co dalej.
Teraz to ja cfany jestem
Rób fotki
Gewehr - 2022-02-08, 21:12
Co byś, mnie źle nie zrozumiał. Ja jestem za tym, aby ludzie sami robili. Często zresztą podpowiadam co i jak zrobić przy samochodzie, pomimo że sam mam chleb z tego. Tylko że czasem nie ma sensu kupować młyn bez młynarza, jak potrzebujemy jeden bochenek chleba. Co jakiś czas, trzeba dać komuś zarobić. Na tym polega postęp. Jak by nie to, to każdy by sadził dla siebie marchewkę i chodował kozy, nie wiedząc co jest "za rogiem"
Andrzej 73 - 2022-02-08, 22:11
Jeśli w DE jest drogie sprawdzenie wtrysków , to wyślij kurierem do polskiej firmy.
Pewnie wyjdzie taniej jak zakup urządzenia.
adaml61 - 2022-02-09, 07:13
Z diagnozować w sposób jaki podałem , naprawić się tak nie da . A gdzie ty mieszkasz w tej germani .
nikita55 - 2022-02-15, 14:04
Tester wtryskiwaczy diesla już zamówiony.
Może wie ktoś z was jakie ciśnienie otwarcia powinny mieć wtryskiwacze do Fiata Ducato 1995 rok 2.5 tdi 116 ps,bo nigdzie nie mogę tego znaleźć. W książce ..sam naprawiam ...też tego nie ma.
Od razu za jednym zamachem wymienie filtr paliwa .
Sprawdzę luzy zaworowe ( metoda płytkowa 👹).
Będę informował czy coś się wyjaśniło.
blue60 - 2022-02-16, 09:02
ducato 2,5 116 PS 1995rok - dane z Autodaty:
Ciśnienie otwarcia 240-248 barów.
nikita55 - 2022-02-16, 12:43
Ktoś mi podał że 252 bary , czyli praktycznie się zgadza. Czyli ustawie na te 250 bar bo zawsze po jakimś czasie wtryskiwacz ma trochę mniej i jak będzie 242-245 bar to będzie git.👍
adaml61 - 2022-02-16, 15:42
Ja bym radził po środku , czyli ok. 245 , ciszej będzie pracować i pompa mniej dostanie .
Gewehr - 2022-02-16, 18:28
Regulacja na 240. Sprawdzenie na 220-230 Bar. Nie przekraczaj ciśnienia 240Bar przy regulacji.
nikita55 - 2022-02-16, 20:07
Proszę się nie śmiać ale nigdy tego nie robiłem i wolał bym dopytać.
Przyżąd jest dokładnie taki jak na zdjęciu.
Widziałem kilka filmików i wiem jak to wszystko uruchomić.
Mam jednak takie pytanie bo są przyżądy ..z..i ..bez..pokrętła tego po prawej. Co nim się ustawia?
Zaczynam pompować dźwignią,ciśnienie rośnie i dochodzi do takiego po którym zadziała wtryskiwacz.
Przykład...jak wtryskiwacz dawał przy 230 bar
to reguluję go trochę,potem ma 235 bar
więc jeszcze i ma 240 bar. Sprawdzam kilka razy i ma 240 bar i jest gotowy? Czy tak?
No i tak z każdym,oczywiście jak pylą mgiełką.
Socale - 2022-02-16, 21:27
nikita55 napisał/a: | ...
Czy tak?
... |
Tak.
Upewnij się tylko jakie ciśnienie ustalone jest fabrycznie i takie musisz osiągnąć. Z mojego doświadczenia 20 barowa odchyłka spowoduje zauważalną zmianę ustalonego kąta początku wtrysku.
Myślę że kol. Gewehr więcej ma wiedzy, zaczekaj na Jego opinię.
blue60 - 2022-02-16, 21:36
Regulacja i sprawdzenie 240-248.
I tego się trzymaj.
nikita55 - 2022-02-16, 21:46
Gewer napisał żeby nie przekraczać 240.
I żeby wyregulować na 240 a sprawdzić na 220-230.
Tylko o co chodzi?
Reguluję ciśnienie na wtryskiwaczu śrubką i rozumiem że mam regulować i sprawdzać aż dojdzie np. do tych 240 bar.
Nie rozumiem w jaki sposób mam regulować na 240 a sprawdzać 220-230?
Chyba że tym pokrętłem ze zdjęcia coś się ustawia?
Jest opisane jako ..zawór..🤔
Gewehr - 2022-02-16, 21:51
nikita55 napisał/a: | Gewer napisał żeby nie przekraczać 240.
I żeby wyregulować na 240 a sprawdzić na 220-230.
Tylko o co chodzi?
Reguluję ciśnienie na wtryskiwaczu śrubką i rozumiem że mam regulować i sprawdzać aż dojdzie np. do tych 240 bar.
Nie rozumiem w jaki sposób mam regulować na 240 a sprawdzać 220-230?
Chyba że tym pokrętłem ze zdjęcia coś się ustawia?
Jest opisane jako ..zawór..🤔 |
Sorki, ale mam strasznie dużo pracy i nie mam czasu pisać. Jak chcesz, to podam Ci mój nr i zadzwonisz do mnie na WhatsAppa. Wtedy wszystko wytłumaczę.
Napisz pw, to dam Ci ten nr
adaml61 - 2022-02-16, 22:07
Chodzi oto że na niższym ciśnieniu będzie widać jak pylą , Jest tak że na wyższym pylą , na niższym nieraz leją . Nowe końcówki przed montażem , koniecznie trzeba umyć , najlepiej w nafcie . A ciśnienie tak jak napisałem i Gewehr potwierdził , nieco niższe . Będzie dużo ciszej i pompa będzie miała nieco lżej . Co de regulacji (nie jestem na 100% pewien dawno takich nie robiłem ) tam są chyba podkładki .Tym pokrętłem precyzyjnie sprawdzasz ciśnienie . Pompujesz na popuszczonym aby odpowietrzyć . wciskasz rączkę do oporu . tak trzymasz i kręcisz pokrętłem aż strzeli i widzisz dokładnie jakie jest ciśnienie .
p
blue60 - 2022-02-17, 16:03
Porozmawiałem teraz jeszcze raz z moimi mechanikami.
Mówią, żebyś ustawiał w/g danych fabrycznych.
A zrobisz jak będziesz chciał.
Pozycja 23
darek 61 - 2022-02-17, 20:17
Coś mi się wydaje że miało być tanio a wyjdzie drogo.
nikita55 - 2022-02-18, 06:32
Tester już wczoraj przyszedł. Wszystkie dane już mam 😉
Teraz najważniejsze by po 180.000 km ( pewnie nikt tego nigdy nie sprawdzał) i po 26 latach sprawdzić wtryski i przy okazji luz zaworowy. To bardzo ważne by mieć spokój na kolejne lata eksploatacji. Na obecną chwilę nawet nie wiadomo co jest niesprawne.
blue60 - 2022-02-18, 14:46
Te 180 tys. to mało prawdopodobne, żeby nie powiedzieć, że nieprawdopodobne.
nikita55 - 2022-02-20, 13:26
Na razie wtryski wykręcone. Wszystkie mają czarne końcówki tak jak by od sadzy czy nagaru. Dwa z nich były z zewnątrz jak by lekko podrdzewiałe a dwa inne były mokre jak by w dieslu. Pewnie te mokre nie trzymały na stożku ??
Być może przy odkręceniu przelewów to spłynęło?
Niedługo będzie test jak pylą .
nikita55 - 2022-02-20, 19:50
Wtryskiwacze wyjęte,wyczyszczone,poszły nowe podkładki na przelewy.
Wszystkie są w takim samym stanie.
1-230 bar
2-230 bar
3-225 bar
4-230 bar
Wszystkie podczas pomiaru szczelności (według mnie) były szczelne
Wszystkie identycznie pylą mgiełką.
Więc zagadka nadal nie rozwiązana
Socale - 2022-02-20, 20:30
:/
Od początku nie kibicowałem tej diagnozie, ale chociaż sobie wtryski sprawdziłeś i wiesz w jakim masz stanie.
Ja nadal krążę wokół nieprawidłowego stosunku paliwa do powietrza którego w cylindrze jest za mało właśnie wtedy gdy obroty rosną i zwiększa się dawka paliwa ale nie zwiększa się adekwatnie ilość powietrza.
Jeśli twierdzisz że połączenia są szczelne a rura miękka, to może ci puściła uszczelka pod kolektorem dolotowym i powietrze ucieka, albo nawet spaliny nie napędzają dostatecznie turbiny bo uciekają spod kolektora wylotowego, tam często uszczelki się wypalają.
.
Pisałem tutaj ze zdjęciami, zajmie Ci to minut 3 i może uwierzysz: https://www.camperteam.pl...p=452267#452267
Socale napisał/a: | ...
Zawsze w tym przewodzie są opary oleju silnikowego, dlatego odprowadzane są one do układu dolotowego, konkretnie między filtrem powietrza a turbo.
Opary te będąc w dolocie były zasysane i sprężane przez turbinę i z turbinowym ciśnieniem powinny trafiać do spalenia, jednak nie trafiały, gdyż pod kolektorem przy głowicy było już luźno i nieszczelnie.
Jako że wyczyszczenie i uszczelnienie kolektora dolotowego wymagało demontażu kolektora wydechowego, więc siłą rzeczy zdemontowałem też wydech.
Jak się okazało, również i pod nim dmuchało!!! Uszczelek prawie nie było.
Jako że spaliny dmuchało w atmosferę zamiast w turbinę, to i jej skuteczność spadła, a że dolot był nieszczelny to skuteczność turbiny spadła jeszcze bardziej.
.
Uszczelniłem więc to wszystko, skutkiem tego jest że spaliny walą na łopatki turbiny ze zwiększoną siłą, turbina przez to tłoczy pod większym ciśnieniem więcej powietrza w kolektor a owe sprężone powietrze wraz z oparami olejowymi trafia tam gdzie trzeba, czyli do komory spalania.
... |
nikita55 - 2022-02-20, 22:26
Dziś jeszcze raz sprawdzałem na obrotach ..jak puchną..węże do i z intercoolera. Dodając gazu to tylko trochę są twarde przy wysokich obrotach twardsze. Nie mam porównania jak powinno być i obrotomierza też nie ma.
Wydaje mi się że na pracującym silniku minimalnie słychać syczenie w okolicy intercoolera ale to minimalnie a motor głośny.
Sprawdzałem go niby pianką ale lipna była i słabo się poeniła i może to mnie zmyliło.
Może go zdemontuje i sprawdze czy szczelny.
Da się sprawdzić szczelnośc kolektorów bez ich demontażu?
Gewehr - 2022-02-20, 22:32
Ciśnienie turbo sprawdzasz tylko pod obciążeniem. Czyli III bieg i gaz w podłogę. Ma być pomiędzy 0.8, a 1.2 bara
darek 61 - 2022-02-21, 14:01
W J 5 była taka fajna kontrolka.Jak na III czasami wyprzedzałem to sygnalizowała zbyt wysokie ciśnienie.
nikita55 - 2022-02-23, 08:52
Wczoraj przyszedł filtr paliwa.
Po zamontowaniu wszystko działa jak należy 😱🙊
Znów się okazało że to moje zaniedbanie bardziej niż awaria!!!!
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Kazik II - 2022-02-23, 12:58
nikita55 napisał/a: | Wczoraj przyszedł filtr paliwa.
Po zamontowaniu wszystko działa jak należy 😱🙊 |
No i znowu się okazało, że często zamiast kombinować jak rolnik nad dwugłowym cielakiem trzeba zacząć od najprostszych rzeczy. Moja osobówka poniżej 0 stopni zaczęła niechętnie odpalać. Zabrałem się do tego naukowo i straciłem kupę czasu na internetowy tzw. "research" - jak to się dzisiaj modnie nazywa . A okazało się również, że po prostu filtr paliwa był wymieniany nie wiadomo kiedy i to było przyczyną.
nikita55 - 2022-02-23, 15:20
Cała prawda
Dwa lata temu miałem podobny problem tylko nic nie dymił a był słaby.
To mnie pewnie zmyliło . Filtr wymieniany był 35000 km temu.
voice - 2022-02-23, 17:51
nikita55 napisał/a: | Cała prawda
Dwa lata temu miałem podobny problem tylko nic nie dymił a był słaby.
To mnie pewnie zmyliło . Filtr wymieniany był 35000 km temu. |
Marcin o0demnie piwko za zwycięskie dążenie do Celu.
adaml61 - 2022-02-23, 18:47
Teraz będziesz spokojnie jeżdził , wszystko zdiagnozowane .
Socale - 2022-02-23, 21:31
Dymienie z powodu niedostatku paliwa?
Nijak mi to nie gra. Dymienie to nadmiar paliwa wobec powietrza, spalanie oleju, lejące wtryski itp. Ale z braku zapodawania paliwa na pompę to tylko słabość ale bez dymienia.
Aj, może jeszcze nie wszystko się nauczyłem
Tak czy siak, jak jest ok, to śpisz już spokojnie
Monter - 2022-02-24, 14:40
No właśnie. Dym + ostry gryzący zapach to oznaka braku powietrza i nadmiaru paliwa (tak mi zawsze mówił mechanik). Jeśli "się naprawiło" to raczej przypadkiem podczas rozkręcania i diagnozowania, w filtr paliwa nie wierzę - prędzej uwierzyłbym w zatkany filtr powietrza.
nikita55 - 2022-02-28, 06:28
Też mnie to mocno zdziwiło bo nie szło tego racjonalnie wytłumaczyć.
Cokolwiek robiłem na koniec testy z silnikiem i było to samo
.
Jedynie po wymianie filtra paliwa na przygazowaniu znaczna różnica mocy odczuwalna i brak jakiegokolwiek dymienia.
Jednak filtr jest bardzo ważny.
Cyryl - 2022-02-28, 11:37
dobrze, że zamiast tego przyrządu do sprawdzania wtryskiwaczy nie kupiłeś ramy do prostowania nadwozi, czy kabiny lakierniczej.
ale czego się nie robi dla fanu?
|
|