| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Budujemy kampera - Iveco Dzienny
SilentCircle - 2022-02-05, 14:18 Temat postu: Iveco Dzienny Witam serdeczno,
Rozpoczynamy budowę campervana. Po długim czasie przygotowań merytorycznych jestem niegotowy na rozpoczęcie prac, także ZACZYNAMY!
Coś o bazie, pojazd to Iveco Daily z silnikiem 2,3 136KM. Mówi się, że mało jak na taką kolumbrynę i faktycznie czuję niedosyt mocy. Aczkolwiek jechałem innym Daily z tym samym silnikiem i moje doznania były o wiele lepsze. Podejrzewam, że coś mu dolega. Bardzo głośno chodzi turbo, praktycznie jest to jedno z głośniejszych odgłosów podczas przyspieszania.
Blaszak najdłuższy ale nie najwyższy. Rocznik 2007, wersja poliftowa Iveco 3, tak mi się wydaje. Niektórzy mówią, że to już wersja 4.
35S14
Odnośnie wagi. Auto przez jakiś czas służyło mi jako wieloosobowy pojazd wypadowy, przez chwilę służyło jako imprezovan, miejsc siędzących ma 9. Tudzież waga samych siedzeń oscyluje w okolicach 320kg łącznie ze stelażem. Na wadze na dzień dzisiejszy z fotelami i pełnym bakiem, wskazania to 2750kg. Niedługo wybiorę się na złomowisko, zważę go po demontażu zabudowy osobowej. Wiem, że będzie to walka z wagą. No ale cóż.
Campervan ma pozwolić nam mieszkać na codzień przez minumum 7 miesięcy w roku. Miejsce na spanie dla pary. Nie przewiduję zimowania.
Na dzień 05.02.22 zrobione:
→ Kompletne sprzęgło
→ Zregenerowany wał napędowy
→ Problem z nawracającym błędem EDC - nowa chłodnica EGR
→ Wymieniony akumulator rozruchowy
Budowa raczej będzie miała charakter bardziej flegmatyczny, postaram się wrzucać postęp prac i moje przemyślenia. Spieszymy się ale powoli.
Pozdrawiam,
SC
SilentCircle - 2022-02-05, 14:22
Przesyłam kilka zdjęć.
kiwitom23 - 2022-02-06, 20:00
Celuję dokładnie w to samo autko, ale ten Twój chyba nie jest najdłuższy sądząc po listwie od drzwi bocznych, chyba że perspektywa myli. Powinien mieć na pace 4,70. Ja szukam wersji z silnikiem 3,0 (ponoć dużo bardziej wytrzymałe i mniej awarii) i max wysokiego, no i koniecznie z klimą. Budowa też bez spiny, daję sobie 2 lata, ale wszystko ma być the best.
|
|