| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Czy to jest ogrzewanie podłogowe?
admiral_korkov - 2022-02-07, 19:40 Temat postu: Czy to jest ogrzewanie podłogowe? TWitam wszystkich.
Posiadam Adrie Sport 660DP z 2014 roku, sprzedający zapewniał że to wersja zimowa z podgrzewaną podłogą.
Niestety nie działa, albo nie wiem jak to uruchomić. Próbowałem oba ustawienia pokrętła.
230v na pewno dochodzi do urządzenia.
Jakieś pomysły co oprócz podłączenia do 230v należy zrobić?
Zdjęcia powinny być widoczne jako załącznik
Pozdrawiam
Banan - 2022-02-07, 19:53
To duże dupełeczko, to transformator, do tego małego podłączone są prawdopodobnie grzałki.
Rozkręć to małe, i zobacz czy tam dochodzi napięcie - powinno być ok. 24V, jeżeli brak napięcia, spróbuj pokręcić tą gałą na dużym.
Jeżeli nie pojawi się napięcie, będzie trzeba dobrać się do tego transformatora, a raczej elementu sterującego na nim
Socale - 2022-02-07, 20:09
W odpowiedzi na tytuł, wygląda że tak.
U mnie jest podobne urządzenie, tylko czarne ale to nie ważne.
Nie wiem jak załącza się u Ciebie na pulpicie grzanie podłogi, u mnie trzeba włączyć AUX na pulpicie i w gniazdku pojawia 230V.
Ty 230V masz, więc trzeba sprawdzić jak Kolega wyżej sugeruje, albo zerknąć czy po włączeniu licznik prądu to zauważa.
.
Jakiego efektu oczekujesz po tym grzaniu, że stwierdzasz że nie działa?
Może działa ale nie czujesz. Podłoga nagrzewa się dosyć długo, ale po godzinie już czuć jej letniość i to wszystko. Gorąca nie będzie ale wyraźnie cieplejsza od fragmentów nie podgrzewanych.
darek 61 - 2022-02-07, 21:36
Ta przezroczysta bańka to chyba kontrolka,jak nie świeci to zaczołgałbym od sprawdzenia czy na pewno jest zasilanie.
reaven22 - 2022-02-07, 22:43
Moc transformatora 350VA, więc dość znikoma jeśli chodzi o ogrzewanie. Nie spodziewał bym się ciepłej podłogi. Może nie będzie mrozić ale wyczuwalnie ciepła też raczej nie będzie.
darek 61 - 2022-02-07, 22:56
| reaven22 napisał/a: | | Moc transformatora 350VA, więc dość znikoma jeśli chodzi o ogrzewanie. Nie spodziewał bym się ciepłej podłogi. Może nie będzie mrozić ale wyczuwalnie ciepła też raczej nie będzie. |
To zależy o jakiej powierzchni grzejnej mówimy.
lepciak - 2022-02-08, 08:39 Temat postu: Re: Czy to jest ogrzewanie podłogowe?
| admiral_korkov napisał/a: | TWitam wszystkich.
Posiadam Adrie Sport 660DP z 2014 roku, sprzedający zapewniał że to wersja zimowa z podgrzewaną podłogą.
Niestety nie działa, albo nie wiem jak to uruchomić. Próbowałem oba ustawienia pokrętła.
230v na pewno dochodzi do urządzenia.
Jakieś pomysły co oprócz podłączenia do 230v należy zrobić?
Zdjęcia powinny być widoczne jako załącznik
Pozdrawiam | Zadzwoń do mnie to podjadę i sprawdzę.
admiral_korkov - 2022-02-08, 11:59
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi, jak tylko przestanie padać posprawdzam otrzymane wskazówki i dam znać.
Odnośnie moich oczekiwań - chciałbym poczuć różnicę pomiędzy ogrzewaną i nieogrzewaną podłogą, lub chociaż upewnić się czy działa, tak bym kiedyś komuś w przyszłości nie wciskał kitu.
| lepciak napisał/a: | | Zadzwoń do mnie to podjadę i sprawdzę. |
Serdeczne dzięki za propozycję, chętnie skorzystam ale najpierw chciałbym spróbować samemu, a nóż się uda (albo okaże się że jednak działa, tylko słabo)
pozdrawiam
dyha - 2022-02-08, 22:09
Koniecznie daj znać, bo ja również mam coś podobnego i po paru nieudolnych próbach odpuściłem sobie.Nie za bardzo mi na nim zależy, bo zimową porą żyję jak mój telewizor na "stand by" ale dobrze było by wiedzieć gdzie pstryknąć.
Socale - 2022-02-09, 21:14
| admiral_korkov napisał/a: | ...
Odnośnie moich oczekiwań - chciałbym poczuć różnicę pomiędzy ogrzewaną i nieogrzewaną podłogą, lub chociaż upewnić się czy działa
... |
Jeśli działa, to różnicę poczujesz stojąc boso a jak nie czujesz to postaw 2 identyczne termometry na godzinę po włączeniu, jeden na części ogrzewanej, drugi na nieogrzewanej.
admiral_korkov - 2022-02-12, 21:51
Wszystko jasne - ogrzewanie podłogowe działa i bardzo możliwe że kluczem do zagadki był przycisk AUX na konsoli nad drzwiami, musi być włączony.
Dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
Przy temperaturze 0st na zewnątrz, bez ogrzewania gazowego, termometr położony na podgrzewanej podłodze wskazywał +6st - czyli działa. Jak postoi się chwilkę w miejscu (na boso) czuć różnicę.
Dziękuję wszystkim.
Pozdrawiam
|
|