| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
FIAT - Ducato 2013 półintegra -antena radiowa
albertoo1 - 2022-02-08, 11:22 Temat postu: Ducato 2013 półintegra -antena radiowa Witajcie czy ktoś z was przerabiał temat anteny radiowej -gdzie może być ukryta końcówka tej anteny ,nie chce mi się wszystkiego rozrywać . Radio często gubi sygnał wiec muszę sprawdzić antenę ,tylko gdzie ona jest ?
papamila - 2022-02-08, 18:31
w nowszych, antena jest w prawym słupku,
wtyk antenowy wyprowadzony jest w okolice tyłu radia,
otwórz górę i powinieneś znależć
jeśli nie to załóż aktywną , sprawdza się blaupunkt z dipolami naklejanymi na szybę po str pasażera
inna opcja to montaż uniwersalnej anteny "od malucha czy dużego fiata" na plastikowym trójkącie nad prawym reflektorem, ale pamiętaj o jej dodatkowym zmasowaniu bo to plastik
albertoo1 - 2022-02-09, 12:05
No i w słupku nie widzę na słupku tez nie ma anteny czeka mnie chyba rwanie plastików .
Roberto - 2022-02-09, 14:49
Sprawdź lusterka. Z tego co pamiętam, może być w tym od strony kierowcy.
Socale - 2022-02-09, 20:35 Temat postu: Re: Ducato 2013 półintegra -antena radiowa
| albertoo1 napisał/a: | | Witajcie czy ktoś z was przerabiał temat anteny radiowej -gdzie może być ukryta końcówka tej anteny ,nie chce mi się wszystkiego rozrywać . Radio często gubi sygnał wiec muszę sprawdzić antenę ,tylko gdzie ona jest ? |
Alberto, ja przygotowałem zestaw pytań naprowadzających, robiłem w tym kupę lat i najczęściej problemy były poza samą anteną, notanebe sprawną.
1. Czy masz w kamperze zamontowane światła do jazdy dziennej LED?
2. Czy radyjko masz oryginalne fabryczne czy innej firmy?
3. Jeśli radyjko innej firmy, to czy ono wcześniej odbierało czysto?
4. Jeśli nigdy nie odbierało Ci czysto, czy sprawdzałeś odbiór na innym sprawnym radyjku?
5. Jeśli nie sprawdzałeś na innym, to wyjmij radyjko, nie odpinaj wtyczek, sprawdź we wtyczce ISO pin A6 kabelek najczęściej niebieski, czy pojawia się na nim napięcie +10...12V w chwili włączenia radia.
Jeśli się pojawia szukasz dalej usterki na drodze antenowej ale zanim zaczniesz rwać plastiki, odpowiedz na pytania.
Zmierzam do tego że mój były 2014r kamper, miał antenę Bóg wie gdzie ale ze wzmacniaczem który tym A6 niebieskim kabelkiem był zasilany a odbiór rewelacyjny. Do tego we współczesnych radyjka często zdychają głowice FM i odbiór z czasem słabnie na jakości aż do szumu włącznie.
emkacar - 2022-02-10, 06:53
U nas zauważyłam, że radio gubiło sygnał po podłączeniu do gniazdka zapalniczki ładowarek USB i podpięciu np telefonów.......
albertoo1 - 2022-03-21, 11:33
Dzięki za podpowiedzi badziew ładowarka poszła do kosza i radyjko hula
|
|