Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - Zdecydowany na zakup porada fachowców

tomasztolala - 2022-02-09, 04:48
Temat postu: Zdecydowany na zakup porada fachowców
Witam jestem w sumie zdecydowany bo daleko nie mam na kupno kampera z linku poniżej z 60 tys max zrobiło się 100 bo w sumie się okazało że nic nie ma.

Mam pytanie co myślicie na co zwrócić uwagę ? Dobry wybor

https://m.olx.pl/d/oferta/fiat-ducato-kamper-6-osobowy-zabudowa-mc-louise-CID5-IDNJSXU.html

Jedynie nie rozumiem skąd ten silnik 1.9 TDI chyba pomyślała bo nie występowały takie

Jest jakiś prosty Vin dekoder chodzi mi o wyposażenie
Vin ZFA24400007657625

Socale - 2022-02-09, 09:35
Temat postu: Re: Zdecydowany na zakup porada fachowców
tomasztolala napisał/a:
Witam jestem w sumie zdecydowany bo daleko nie mam na kupno kampera z linku poniżej z 60 tys max zrobiło się 100 bo w sumie się okazało że nic nie ma.

Mam pytanie co myślicie na co zwrócić uwagę ? Dobry wybor

https://m.olx.pl/d/oferta/fiat-ducato-kamper-6-osobowy-zabudowa-mc-louise-CID5-IDNJSXU.html

Jedynie nie rozumiem skąd ten silnik 1.9 TDI chyba pomyślała bo nie występowały takie

Jest jakiś prosty Vin dekoder chodzi mi o wyposażenie
Vin ZFA24400007657625

Ja rozumiem wszystko, ale nie rozumiem tej ceny.
2014r sprzedałem niewiele drożej!!!
VIN po ZFA nie określa wyposażenia, dotyczy pojazdu, nośnika zabudowy.

tomasztolala - 2022-02-09, 09:47

Pytanie kiedy sprzedałeś bo jak podam coś koło 100 to nic nie ma. Chyba mówisz przed pandemia czy nie ?

Morzesz wytluamczymy z tym vinem bo nie do końca rozumiem

Socale - 2022-02-09, 10:16

Fakt tuż przed srajdemią sprzedałem, jako 5 letni kamper (Dethleffs był w perfekcyjnym stanie)
.
Ten VIN został nadany podwoziu a nie finalnego produktu jakim jest kamper.
W tej materii po VIN nie określi się wyposażenia zabudowy, co najwyżej wyposażenie kabiny czyli tego co dał FIAT a nie to co dał McLouis.

Kazik II - 2022-02-09, 12:26

Co prawda rocznik 2006 - ale to jest ostatni wypust ducato II. Gdyby to był już ducato III to cena byłaby do przyjęcia - jak na aktualną sytuację. Zabudowa może i fajna - ale to jest Mc Louis - marka raczej mocno budżetowa. Na plus fakt że kupiony w kraju i był przez 11 lat w jednych rękach. No i przebieg w związku powyższym pewnie prawdziwy. Silnik 1,9td - to trochę na minus. Moim zdaniem warto się potargować.
prusiak - 2022-02-09, 14:14

Wg VIN decodera silnik to 2.0 JTD DW10.
Tu musisz dopytać właściciela co z tym silnikiem.

tomasztolala - 2022-02-13, 17:09

Panowie jest mi już wstyd ale wolę trochę wstydu niż potem mega zalozwac .

https://m.olx.pl/d/oferta/sprzedam-pieknego-kampera-CID5-IDM8ufG.html?reason=hp%7Cbundle_personalized

Co powiecie na te ogłoszenie ? Właściciel mówi że świeżo sprowadzony że jest w bardzo dobrym stanie i że mam przyjechać Poglodac że nic mu nie ma ale chcę go pomalować poprawki jakieś i że mam przyjechać poglodac jak wygląda przed że nie jest to żadne zlepk.

No i w tej cenie to pomalować i chyba ( akcyza )

Wygląda dobrze zabudowy nie znam cena też ok .

Proszę mam nadzieję ostatni raz o pomoc

Andrzej 73 - 2022-02-13, 17:16

tomasztolala napisał/a:
że jest w bardzo dobrym stanie i że mam przyjechać

Jedź i oglądaj. Jak na żywo nie sprawdzisz , to nie będziesz wiedział.
:spoko

Socale - 2022-02-13, 19:30

Pierwsze spojrzenie na foto, drzwi a'la Lambo :mrgreen:
Musisz podjąć bardziej zdecydowane działanie i ruszyć tyłek sprzed ekranu. Pamiętaj że zawsze ktoś tego samego ogląda.
Możesz mi nie wierzyć, ale qmpla mam , który 2 lata kupował sobie auto osobowe tak jakby kupić chciał a nie mógł. Pewnego dnia, mój klient w Brandenburgu miał na sprzedaż akurat poszukiwany model. Zmusiłem qmpla żeby ruszył tyłek i pojechał ze mną kolejnym razem. Wreszcie kupił i do dziś jest mi wdzięczny, auto bardzo popularne również w PL i takie szuka się 2 dni a nie 2 lata.
Z kamperami nieco gorzej w podaży, więc i zainteresowanie danym egzemplarzem jest większe, dlatego przygotuj się na kilka wycieczek i smutną minę na powrotach bo zawsze jest coś... mimo że zawsze są zapewnienia gdyż najczęściej sprzedający czeka na jelenia.
Ja nie dostrzegłem istotnych wad, ale to też sztuka fotografowania/maskowania, doczytałem natomiast "świąteczną promocję" = UWAGA na...
Ustal co z akcyzą, czy zapłacona bo to 18,6% wartości w papierach i jedź jeśli kasa pasuje.

Andrzej 73 - 2022-02-13, 19:44

,jeżeli ktoś się pofatyguje zobaczyć mojego kampera i znajdzie jakie kolwiek ślady wilgoci zwracamy koszty dojazdu !!!

Do mnie to przemawia , widać człowiek jest pewny szczelności kampera.
Daleko ze Śląska nie masz gdzie byś nie mieszkał to max 200km.
Jedź i to szybko , bo może szybko zniknąć z ogłoszenia. Powodzenia :spoko

Robert-4 - 2022-02-13, 20:20

tomasztolala napisał/a:
Panowie jest mi już wstyd ale wolę trochę wstydu niż potem mega zalozwac .
Proszę mam nadzieję ostatni raz o pomoc

Nie przepraszaj. Pytaj - ja wrzuciłem z 10 albo lepiej :)

Nie napisałeś czego potrzebujesz. Ten kamper jest na 6 osób - potrzebujesz tyle? No koniecznie go zważ - 6 osób, zbiornik wody 150l - czy to si e aby zmieści w 3,5 DMC

pozdrawiam
R

Kazik II - 2022-02-13, 20:23

A ja będę advocatus diaboli i szczerze mówiąc te teksty sprzedawcy śmierdzą mi tandetnym bajerem na kilometr. Ani słowa o pochodzeniu auta, czy coś już zostało zrobione w kwestii formalności przywozowych. A za to jakieś bzdury o "Swiątecznym prezencie od Mikołaja" i "kultowym fiacie ducato". Ja takich bajerantów omijam z daleka. Za kogo on ma ludzi? Kamper to nie kiełbasa z Lidla w promocji. Cyt." dwum dużym butlą gazowym" Chyba jakiś maturzysta najświeższego chowu. :mrgreen: A na zwrot kosztów podróży od takiego cwaniaczka raczej bym nie liczył - to element jego "strategii marketingowej" od siedmiu boleści.
PS zderzak przedni świeci się czernidłem jak psu nos, a i ta czerń na spojlerach dolnych wkoło też jakaś podejrzana. Nie widzę też markizy - rzadki przypadek.

tomasztolala - 2022-02-13, 20:49

Właśnie te teksty bajeranta też mnie trochę odrzucały czarowanie takie trochę tandetne. Kamper jest z Holandii i podobno jest źle przepoleroeany przez tubylców i mówił że chce go pomalować żeby dobrze wygląda w cenie , ale zapraszam mnie najlepiej jak najszybciej żebym widział jak wygląda przed malowanie żeby nikt mu nie zarzucił że ulep. Twierdził że Ducato fiaty mają blachę która lubi się oślepiać w części od solarów i chce to poprawić jakie tam tego typu historię. Dziwi mnie to o że w Grudniu był wystawiony i nagle dziś dzwonie a on go prawie chce na dniach malować taki przypadek.

Właśnie ten brak markizy ? Nie daje mi spokoju przecież to jest nie możliwe że ktoś jeździł i tego nie miał . Kampery wychodzą zresztą bez markiz ?

A jeśli chodzi o kampera to do 100 tys max max szukam i rodzina 2+ 2 małych dzieci.

zbychu - 2022-02-13, 20:53

Jeżeli jest akcyza nie opłacona , odradzałbym zakupu tego kampera , poza tym ta zabudowa niespecjalna i braki jak markiza , :?:
Kazik II - 2022-02-13, 21:02

tomasztolala napisał/a:
Właśnie te teksty bajeranta też mnie trochę odrzucały czarowanie takie trochę tandetne. Kamper jest z Holandii i podobno jest źle przepoleroeany przez tubylców i mówił że chce go pomalować żeby dobrze wygląda w cenie , ale zapraszam mnie najlepiej jak najszybciej żebym widział jak wygląda przed malowanie żeby nikt mu nie zarzucił że ulep. Twierdził że Ducato fiaty mają blachę która lubi się oślepiać w części od solarów i chce to poprawić jakie tam tego typu historię. Dziwi mnie to o że w Grudniu był wystawiony i nagle dziś dzwonie a on go prawie chce na dniach malować taki przypadek.

Właśnie ten brak markizy ? Nie daje mi spokoju przecież to jest nie możliwe że ktoś jeździł i tego nie miał . Kampery wychodzą zresztą bez markiz ?

A jeśli chodzi o kampera to do 100 tys max max szukam i rodzina 2+ 2 małych dzieci.

Daj sobie spokój z tym kamperem - a szczególnie z tym sprzedawcą. Czytać się nie chce tych głupot które wypisuje i wygaduje.

kaimar - 2022-02-13, 21:03

tomasztolala napisał/a:
Kampery wychodzą zresztą bez markiz ?
Kampery zawsze wychodzą bez markiz.
Socale - 2022-02-13, 21:13

tomasztolala napisał/a:
Właśnie te teksty bajeranta
...
przecież to jest nie możliwe że ktoś jeździł i tego nie miał . Kampery wychodzą zresztą bez markiz ?

A jeśli chodzi o kampera to do 100 tys
...

Nie każdy ma talent do pisania, szczególnie pokolenie fej-zbukowe i tu jest tajemnica mojego sukcesu. Każde auto swoje, przyczepy czy kampery sprzedaję jednym ogłoszeniem. Serio.
I coś w tym jest, bo zawsze trafiam na człowieka który mi o tym mówi wprost, że moje ogłoszenie samo się wyróżniło. To nie przechwałki bo handlowanie pojazdami to nie mój zawód, też serio.
.
JEST możliwe.
Tak, wychodzą bez markiz, jest to kwestia konfiguracji pojazdu przed zakupem.
.
100kzł to i tak dużo jak na pierwszego kampera ale tu zdania są różne. Ja sprawdzam w praktyce materię czy ją polubię czy nie, w którą później mogę dokładać co raz grubsze złotówki i sobie polepszać w myśl "trzeci dom jest doskonały".
Jak dojrzałem w kamperowaniu to kupiłem nowego, jak przejechałem się wobec łodzi to sprzedałem ją natychmiast, rozumiesz. Zrobisz oczywiście jak uważasz a my tylko kibicujemy dobrze życząc i przestrzegamy jak widzimy gdy coś nie halo :bigok
.
EDIT: Kaimar sorrki że Cię powielam, pisaliśmy razem tylko ja trochę dłużej, ale ważne że zgodnie :bigok

tomasztolala - 2022-02-13, 21:44

Co do kampera sprzedałem przyczepę (która byłem 3 razy:D ) ale mam małe dzieci którym chce pokazać świat lubię dzicz i piwo w plenerze. Chciałem najpierw wydać 40 ale okazało się ze nie ma dosłownie nic w tych dziwnych czasach.

No nic jestem umówiony na Wtorek pójdę zobaczę dam znać oby bo wiosna się zbliża.

Dziękuje wszystkim jak ktoś ma coś do dodania będzie też super.

Socale - 2022-02-13, 22:12

Dziękuję za browarki, są miłe ale nie są moim priorytetem, pobędziesz dłużej to zauważysz.
Bardziej zależy nam tutaj na uchronieniu/powodzeniu niedoświadczonych kupujących niż na powodzeniu trefnych sprzedaży. Nie licz jednak na nas do końca, jesteśmy tylko ludźmi, uważać musisz sam a o wątpliwości możesz pytać do wyczerpania.

Andrzej 73 - 2022-02-13, 22:51

tomasztolala napisał/a:
No nic jestem umówiony na Wtorek pójdę zobaczę dam znać oby bo wiosna się zbliża

Bardzo dobrze , jeśli nawet nie spasuje to oględziny dadzą dodatkowe doświadczenie którego nie kupisz . a wiedza pozostanie.
A może okazać się dobrym egzemplarzem. :spoko

Banan - 2022-02-13, 23:23

Andrzej 73 napisał/a:
,jeżeli ktoś się pofatyguje zobaczyć mojego kampera i znajdzie jakie kolwiek ślady wilgoci zwracamy koszty dojazdu !!!

Do mnie to przemawia , widać człowiek jest pewny szczelności kampera.

A do mnie bardzo przemawia sam wstęp :diabelski_usmiech

Cytat:
Świąteczna promocja !
Kup kampera a dostaniesz 2000 zl na świąteczne prezenty od Mikołaja !

Opis typu kopiuj-wklej
Prawdopodobnie już kamperek był wystawiany do sprzedaży i prawdopodobnie nie sprzedany, bo jest coś z nim nie teges...
Jak Sokale zauważył - drzwi a'la Lambo :shock:
tomasztolala napisał/a:
Kamper jest z Holandii i podobno jest źle przepoleroeany przez tubylców

Nie przez tubylców, a emigrantów z pod znaku półksiężyca, bo to oni trudnią się tam picowaniem szrotów na eksport :evil:

Obejżyj bardzo dokładnie, a najlepiej poproś kogoś o pomoc :spoko

Robert-4 - 2022-02-13, 23:54

tomasztolala napisał/a:
Co do kampera sprzedałem przyczepę (która byłem 3 razy:D ) ale mam małe dzieci którym chce pokazać świat lubię dzicz i piwo w plenerze. Chciałem najpierw wydać 40 ale okazało się ze nie ma dosłownie nic w tych dziwnych czasach.

No nic jestem umówiony na Wtorek pójdę zobaczę dam znać oby bo wiosna się zbliża.

Dziękuje wszystkim jak ktoś ma coś do dodania będzie też super.

Kolego,
trochę się napaliłeś "jak szczerbaty na suchary" - bez urazy :)
Pojedź, ale nie traktuj tego egzemplarza jako "ten co kupię zanim obejrzę"
Miałem przyczepę naście lat, a jak chciałem kupić kampera zabrałem kolegę co "jeździ od zawsze' i obejrzałem z nim kilkanaście sztuk. Jestem z nad morza, byłem nawet za Rzeszowem i za Katowicami kolejny raz, chociaż wtedy kupowałem kampera za 50 tys.. Nic na szybko.
Teraz kupiłem dużo droższego i szukałem 5 miesięcy. Co się sprzedał zanim mogłem pojechać, to mi ciśnienie na zakup rosło i kiedyś rozmawiając z jednym z forumowiczów (dzięki Jarek :) ) usłyszałem znamienny tekst: "widocznie tamten nie był dla ciebie, jeszcze się taki trafi" I..... poczekałem. Trafił się.
Zalecam rozsądek i studzenie emocji, a taki na 6 osób nie jest ci potrzebny. To miejsce przyda się w brzydkie dni. i tu również zacytuję Jarka: "jedyne czego nie dokupisz to miejsca w środku" :)

pozdrawiam
R

Andrzej 73 - 2022-02-14, 12:45

Robert-4 napisał/a:
"jedyne czego nie dokupisz to miejsca w środku"

Chyba powierzchni użytkowej. :spoko

Zakup jaki by nie był , dobrze jest zabrać kogoś kto podejdzie na chłodno.
Taka osoba dużo widzi , bo podchodzi bez emocji , a gdy zna się na kamperach to już jest super. Takie 2 w1 :-P

Robert-4 - 2022-02-14, 13:09

Andrzej 73 napisał/a:
Robert-4 napisał/a:
"jedyne czego nie dokupisz to miejsca w środku"

Chyba powierzchni użytkowej. :spoko

Zakup jaki by nie był , dobrze jest zabrać kogoś kto podejdzie na chłodno.
Taka osoba dużo widzi , bo podchodzi bez emocji , a gdy zna się na kamperach to już jest super. Takie 2 w1 :-P

Tak, chodziło o powierzchnię :)

Darson - 2022-02-14, 18:48

Brzmi jak dobrze wyszkolony przedstawiciel handlowy.
jest pewny swego , więc raczej trudno będzie zbić cenę.
Ale czy odpuszczać tylko ze względu na głupią gadkę ?
Jeżeli Ci się podoba to jedź i oglądaj, pytaj i się targuj.
Im więcej kamperów pooglądasz, tym więcej będziesz wiedział na co zwracać uwagę w przyszłości.

Kazik II - 2022-02-14, 20:46

Darson napisał/a:
Ale czy odpuszczać tylko ze względu na głupią gadkę ?

To nie jest zwykła głupia gadka bo facet bredzi jak Piekarski na mękach:
tomasztolala napisał/a:
Kamper jest z Holandii i podobno jest źle przepoleroeany przez tubylców i mówił że chce go pomalować żeby dobrze wygląda w cenie , ale zapraszam mnie najlepiej jak najszybciej żebym widział jak wygląda przed malowanie żeby nikt mu nie zarzucił że ulep. Twierdził że Ducato fiaty mają blachę która lubi się oślepiać w części od solarów i chce to poprawić :chory jakie tam tego typu historię