elektryka, solary, przetwornice i akumulatory - Zdalny Wyświetlacz do regulatora solara.
rigg - 2022-02-20, 08:23 Temat postu: Zdalny Wyświetlacz do regulatora solara.Szanowni. W moim kamperze jest fabrycznie zamontowany regulator do solara Redarc BCDC 1240D. Chciałbym do niego podłączyć zdalny wyświetlacz który poinformuje mnie o stanie akumulatorów , mocy ładowania itp. Sam regulator, z tego co znalazłem w necie nie jest taki zły, ale jako, że jest zamontowany w szafce pod fotelem i jego wskazania nie są dokładne chciałbym dołożyć coś zewnętrznego z wyświetlaczem. W poprzednim kamperze miałem zestaw EPSOLAR EPIP20-DB z wyświetlaczem i czegoś takiego mi brakuje. Znalazłem kilka zdalnych wyświetlaczy, ale wszystkie są dedykowane do regulatorów i mają dedykowane kable z wtyczkami. W moim REDARC nie mam żadnego gniazda do zewnętrznego wyświetlacza...
Może ktoś coś polecić??Banan - 2022-02-20, 22:16 rigg, przegrzebałem neta i muszę Cię zmartwić - niema ŻADNEGO wyświetlacza do tego regulatora. Jak sam napisałeś, brak jakiegokolwiek złącza, brak jest też komunikacji BT, czy innej "radiówki" nie ma więc fizycznej możliwości.
Można jedynie podłączyć moduł pomiarowy do akumulatora, ale tu będziesz miał aktualne odczyty jedynie z niego.
Jak Ci bardzo zależy na parametrach solara, pozostaje wymiana regulatora na np. Tracera a ten możesz sprzedać, więc kosmos cenowy z tego nie wyjdzie.
smok_wawelski - 2022-02-20, 22:37
rigg napisał/a:
wyświetlacz który poinformuje mnie o stanie akumulatorów , mocy ładowania itp.
Banan napisał/a:
Można jedynie podłączyć moduł pomiarowy do akumulatora, ale tu będziesz miał aktualne odczyty jedynie z niego.
Nie koniecznie - to zależy gdzie wepniemy pomiar Darek jeśli wepniemy woltomierz i amperomierz przed regulatorem powie nam o napięciu i prądzie płynącym z panelu, jeśli za regulatorem w stronę akumulatora powie tak jak piszesz o prądzie i napięciu ładowania akumulatora a jeśli wepniemy pomiar na wyjściu LOAD powie nam o napięciu i prądzie rozładowywania
Na pewno nie będzie to "rozwiązanie systemowe" i będzie to trochę proteza no i dla pełnego monitorowania robi sie trochę dużo tego ale monitorowanie jest możliwe. To wszystko zależy od tego co rigg, ma jeszcze na myśli pod tym "itp"
Żółte łapki robią nawet ładne takie zabawki np. takie Banan - 2022-02-20, 22:57 Masz Krzyś rację, o czymś takim właśnie myślałem, jak z Twojego linku.
Można zaczytać też parametry i z solara, to już by było drugie pudełko (chyba, że znajdziesz na 2 obwody) ale już sobie nie posterujesz regulatorem jak w wypadku MT50.
Moim zdaniem, lepiej, prościej będzie zmienić regulator, oczywiście to jest uzależnione, od tego, na czym rigg'owi zależy - na podglądzie, czy możliwości sterowania smok_wawelski - 2022-02-20, 23:08 No nie posterujemy - to będzie tak jak napisałem proteza coś a/la MT75 Tracera i na dodatek nie w jednym kawałku
Prościej na pewno zmienić regulator - i kosztowniej niestety też, poszedłem w tę stronę bo rigg twierdził że jest w sumie zadowolony z tego regulatora
Darek nie róbmy też fetyszu z MT50 - większość nastaw możesz przecież zapodać Tracerowi wprost na nim zapodajesz raz i zapominasz, inna polka z monitorowaniem - tu masz rację to się przydaje i na MT50 monitorowanie się przydaje niewątpliwie ale nastawy idzie ogarnąć bez MT50 - to jest pytanie po prostu co komu pasuje
Widzę jeszcze że ten regulator ma również ładowanie rozruchowego - nie wiem czy rigg używa tej opcji ale jeśli mówimy o rozwiązaniu o tej samej funkcjonalności to przy Tracerze nie zrealizujemy tego wprost i trzeba by jeszcze Cyrixa dołożyć.
U żółtego luda jest tego mnóstwo od najprostszych woltomierz amperomierz do bardziej rozbudowanych np. z watomierzem itp
Kolorków, kształtów jest mnóstwo - na pewno by coś podebrał fajnego, jak jest z jakością tych zabawek po prostu nie wiem
Myślę że tu można by się ograniczyć do pomiaru weszło-wyszło ale to rigg musi sobie odpowiedzieć czy Mu to pasirigg - 2022-02-21, 02:22 Dzięki za zainteresowanie tematem. Generalnie czego mi potrzeba to informacji jakim prądem w danej chwili ładuje solar, bo to czy ładuje to wskaże mi dioda na regulatorze. No i jaki jest stan naładowania aku (V) W obecnym kamperze na panelu wskaźnik jest w procentach a dla mnie, przyzwyczajonego do zwykłego, analogowego woltomierza te kreseczki i procenty są mało czytelne Samego regulatora nie chcę się pozbywać bo przeczytałem o nim bardzo dobre opinie na zagranicznych forach. Tam też znalazłem pomysł który może w jakimś sensie rozwiąże moje problemy... Jest to woltomierz, amperomierz z czujnikiem Halla. Z tego co wyczytałem wskazuje on prąd wchodzący, wychodzący i stan akumulatora. Fajne w nim jest to, że nie trzeba wiele rezać, żeby mieć wyniki, wystarczy założyć pierścień na przewód i powinno zagrać. Co o tym rozwiązaniu myślicie?BikerB - 2022-02-21, 09:01 Albo bedziesz wiedzial jakim pradem laduje solar - czujnik na przewodzie sklada
Albo bedziesz wiedzial jakim jest Stan akumulatora - czujnik na caloscMKOR - 2022-02-21, 10:49 Te na cęgach są raczej nie dokładne.
Rozpatrz temat miernika ładunków kulometr ale połączone na sztywno- są nawet takie co pokazują po wifi, blutoocie. (coulometer battery monitor)
Mierzy ładunek jaki wszedł w np. w baterię z tym, który wyszedł.Banan - 2022-02-21, 11:35
smok_wawelski napisał/a:
Darek nie róbmy też fetyszu z MT50
Krzysiu, to tylko taki przykład
MKOR napisał/a:
Te na cęgach są raczej nie dokładne.
Dobrze mówi, polać mu
Znalazłem na szybko takie cuś z bocznikiem i wodotryskami - 240 złociszy z kawałeczkiem u żółtych braci.
TAKI
Co Wy na to?smok_wawelski - 2022-02-21, 12:36
rigg napisał/a:
potrzeba to informacji jakim prądem w danej chwili ładuje solar, bo to czy ładuje to wskaże mi dioda na regulatorze. No i jaki jest stan naładowania aku (V) ..... Samego regulatora nie chcę się pozbywać .... przyzwyczajonego do zwykłego, analogowego woltomierza te kreseczki i procenty są mało czytelne
OK to mamy założenia i preferencje - wiemy też że nie monitorujemy poboru na odbiorniki (LOADS) to upraszcza sprawę .
Pozostaje pytanie uzupełniające - z jaką dokładnością chcesz wiedzieć o napięciu i prądzie z solarka do regulatora.
Jeśli nie musi to być bardzo dokładne - ten Hall się sprawdzi ale uchyb będzie dość duży - jeśli chcesz w miarę dokładnie to proste wyjście tak jak pisałem woltomierz i amperomierz włączone pomiędzy panelem a regulatorem - podłączenie jest banalne i ja osobiście to rozwiązanie bym preferował. Trzeba zwrócić uwagę jedynie na prawidłowy zakres urządzenia pomiarowego i ew. bocznik.
Natomiast dla pomiaru napięcia akumulatora można dać stylowy analogowy woltomierz tak jak lubisz
Nie chcę zmieniać Twoich przyzwyczajeń ale odczyt z analoga też jest obarczony większym błedem chociażby czysto wzrokowym zwłaszcza przy jego małej wielkości niż odczyt z miernika wyświetlającego wartość cyfrowo - nie mówię tu o jakichś dziwnych procentach, ikonkach czy symbolach ale o wyświetlaczy najzwyczajniejszych cyfr
rigg napisał/a:
akim prądem w danej chwili ładuje solar,
Chyba że to stwierdzenie odnosisz do ładowania akumulatora już po regulatorze - to wtedy mamy jeszcze prościej
MKOR napisał/a:
Mierzy ładunek jaki wszedł w np. w baterię z tym, który wyszedł.
OK ale wymaga trochę kabloteki a tego jak czytam rigg chce uniknąć - ponadto w założeniach zrezygnował w opomiarowania wyjścia
Banan napisał/a:
Krzysiu, to tylko taki przykład
Darku to było tylko tak "gwoli ścisłości" że MT50 spełnia głownie rolę miernika a to sterowanie to raz może dwa rigg - 2022-02-21, 12:59
smok_wawelski napisał/a:
woltomierz i amperomierz włączone pomiędzy panelem a regulatorem - podłączenie jest banalne i ja osobiście to rozwiązanie bym preferował
Gdybym chciał zrobić jak piszesz to musiał bym bocznika wpiąć w żółty kabel ?? (schemat z pierwszego posta)
Jeżeli tak to chyba takie coś w zupełności wystarczy??
----------------------------------------
poprawiłem tagi quote cytatu - smok_wawelskiwsnj - 2022-02-21, 13:15 Czesc! Pozdrawiam z MOnachium. Proponuje ci taki panel:
Nie dosc ze spelnia chyba wszystkie twoje wymagania to jeszcze jest bardzo solidny i ma dokladne pomiary. Sam taki zakladam na wiosne u siebie.
Pozdrawiam!
wssmok_wawelski - 2022-02-21, 13:16
rigg napisał/a:
Jeżeli tak to chyba takie coś w zupełności wystarczy??
Tak - takie urządzenie było by ok aby mierzyć prąd i napięcie płynące z panelu do regulatora a bocznik jest włączany równolegle
W uproszczeniu - Bocznik stanowi odciążenie miernika ponieważ duży prąd by go spalił - większość prądu płynie przez bocznik a niewielki prąd płynie przez amperomierz, który ma w sobie liczydełko które wie o stosunku tych prądów do siebie i przemnaża pokazując na wyświetlaczu prawdziwą wartość prądu.
W zależności od modelu amperomierza przyłączenie bocznika może się różnić , czasem może być potrzebne ustawienie zakresu lub wartości bocznika ale zasada jest zawsze taka jak opisałem a konkretny schemat podłączenia będzie z urządzeniem.rigg - 2022-02-21, 14:27
wsnj napisał/a:
Czesc! Pozdrawiam z MOnachium. Proponuje ci taki panel:
Nie dosc ze spelnia chyba wszystkie twoje wymagania to jeszcze jest bardzo solidny i ma dokladne pomiary. Sam taki zakladam na wiosne u siebie.
Pozdrawiam!
ws
Dzięki za podpowiedz, ale z tego co wyczytałem to ten kontroler nie wyświetla bieżących informacji z jaką mocą solar ładuje aku... A na tym najbardziej mi zależy bo 99% podróży spędzam na dziko i lubię wiedzieć, zwłaszcza w pochmurne dni czy solar ładuje i z jaką mocą. Spax - 2022-02-21, 19:20 À propos miernika Renogy 500A.
rigg - 2022-02-22, 00:22
Spax napisał/a:
À propos miernika Renogy 500A.
No i wszystko jasne, ten film, w porównaniu z opisem na stronie producenta o wiele dokładniej pokazał co to ustrojstwo potrafi i bardziej mnie przekonał do zakupu! Dzięki Panowie
Jeszcze takie techniczne pytanie. Jako, że Renogy 500A jest w PL niedostępny (bynajmniej ja nie mogłem znaleźć) zrobię zakup u żółtych braci. Jaki minimalny amperaż musi mieć ten miernik?
Ten który podesłał Banan występuje w mocach 100A, 400A, 600A.BikerB - 2022-02-22, 02:28 Kolego
przeczytaj dokladnie to co smok napiecia
Renogy jest monitorem baterii
Jak go podlaczysz tylko pod solar bedziesz mial prad ladowania solara ale nie bedziesz mial Stanu baterii
Jak go podlaczysz jak producent przewidzial bedziesz mial Stan baterii ale nie bedziesz mial ladowania solara ( ok bedziesz mial pod warunkiem ze silnik nie laduje I wylaczysz wszytkje odbiorniki)rigg - 2022-02-22, 03:38
BikerB napisał/a:
Jak go podlaczysz jak producent przewidzial bedziesz mial Stan baterii ale nie bedziesz mial ladowania solara ( ok bedziesz mial pod warunkiem ze silnik nie laduje I wylaczysz wszytkje odbiorniki)
Kolego,
Ja po tym filmiku już wszystko wiem i rozumiem
Podłącze go jak producent przewidział bo:
pokazuje w danej chwili na jak długo (jeśli nic extra nie odpalę) wystarczy mi baterii
pokazuje w danej chwili czy mimo solara i włączonych odbiorników akumulator jest ładowany czy używany
i tak jak piszesz, wyłączę odbiorniki i widzę czy solar ładuje i ile.
Mój regulator REDARC jest jeszcze na tyle smart, że jak świeci słońce to mimo włączonego silnika ładuje baterie z solara i to też będzie widoczne.
Poza tym chyba się zdecyduję na ten zwykły wolto-amperomierz na kabel od solara jako dodatkowe źródło informacji. Oczywiście oba mierniki dostaną wyłącznik "główny" żeby nie potrzebnie nie pobierały nawet małej ilości prądu.Spax - 2022-02-22, 10:05
rigg napisał/a:
Jako, że Renogy 500A jest w PL niedostępny (bynajmniej ja nie mogłem znaleźć)
Pozdrawiam!
ws
Dzięki za podpowiedz, ale z tego co wyczytałem to ten kontroler nie wyświetla bieżących informacji z jaką mocą solar ładuje aku... A na tym najbardziej mi zależy bo 99% podróży spędzam na dziko i lubię wiedzieć, zwłaszcza w pochmurne dni czy solar ładuje i z jaką mocą.
Masz racje - nie pokazuje tego ale pokazuje wylacznie wartosc netto pomiedzy poborem i ladowaniem. W moim kamperze mam reulator Votronic 250 Duo do ktorego jest dedykowany panel LCD - mialem taki w ostatnim kamperze ale wole zdecydowanie widziec pozycje netto oraz czas ile mi pozostalo przy obecnym poborze pradu z aku. Ten panel Votronic Solar Power pokazywal wylacznie pobor (W/Ah) napiecie oraz ladowanie w Ah.
Czyli zolty czlowiek podrabia zoltego czlowieka. Hanba! rigg - 2022-02-27, 01:48 Panowie nadal nie mam pojęcia jaki amperaż musi mieć miernik...
Czy do kamperowych solarów musi być 500 A ??
I tu wracamy do mojego wcześniejszego pytania ile amper ma mieć miernik?
są 50A , 100A , 350A , 500A ??orkaaa - 2022-02-27, 10:19 Ja używam czegoś takiego TK 15
https://a.aliexpress.com/_mtwA92Y . Mierzy prąd ładowania volty, ampery oraz moc i rozładowania w tych samych jednostkach. Pokazuje aktualną pojemność akumulatora w Ah oraz czas do całkowitego rozładowania i całkowitego naładowania. Jest bardzo dokładny ponieważ mam inny miernik prądu z solara i pokazują to samo. Podobnie jak aplikacja bms. Moc miernika zależy od przewidywalnego obciążeniu akumulatora. Jeżeli używasz przetwornicy i masz duże obciążenie to miernik musi być proporcjonalny. Ja kupiłem 100 A bo na razie nie przewiduje wielkich obciążeń. U mnie tylko ogrzewanie Truma diesel , oświetlenie i ładowarka laptop.rigg - 2022-02-27, 12:16
orkaaa napisał/a:
Ja używam czegoś takiego TK 15
https://a.aliexpress.com/_mtwA92Y . Mierzy prąd ładowania volty, ampery oraz moc i rozładowania w tych samych jednostkach. Pokazuje aktualną pojemność akumulatora w Ah oraz czas do całkowitego rozładowania i całkowitego naładowania. Jest bardzo dokładny ponieważ mam inny miernik prądu z solara i pokazują to samo. Podobnie jak aplikacja bms. Moc miernika zależy od przewidywalnego obciążeniu akumulatora. Jeżeli używasz przetwornicy i masz duże obciążenie to miernik musi być proporcjonalny. Ja kupiłem 100 A bo na razie nie przewiduje wielkich obciążeń. U mnie tylko ogrzewanie Truma diesel , oświetlenie i ładowarka laptop.
Dzięki za info, ja wręcz wymontowałem przetwornicę po poprzednim właścicielu
bo nie używam.Reszta odbiorników to, to co zwykle, ładowarki, tv, latem wentylatory.
Także dla spokojności wezmę 350A rigg - 2022-03-13, 10:28 Sprzęt od Chińczyka dotarł. Mnie co prawda jeszcze nie ma , ale zastanawiała mnie sprawa pierwszej kalibracji miernika. Jest napisane, że należy podać wartość Ah akumulatora. Ja mam u siebie w zabudowie dwa 95Ah. Żółtym nie bardzo ufam więc napisałem do producenta Renogy czy powinienem wpisać wartość jednego aku czy sumę dwóch czyli 190 Ah. Dziś dostałem odpowiedź że mam wprowadzić wartość 190Ah.orkaaa - 2022-03-13, 16:18 Z kalibracją sprawa ma się tak. Jedno to ustawiasz pojemność akumulatora. Po drugie i tu są dwie metody albo należy całkowicie rozładować i wówczas ustawiasz zero na stanie naładowania albo ładujesz na full i wówczas wpisujesz max pojemność. Ja rozładowuje akumulator takim miernikiem pojemności DL24 150W
https://a.aliexpress.com/_mO5C2AM Dzięki temu wiem jaki jest rzeczywista pojemność baterii. Potem ładując akumulator od zera, miernik sam pokaże jaki jest poziom naładowania. Bez kalibracji miernik jest bezużyteczny.
Jeśli pojemność akumulatorów się sumuje to wpisujesz sumę.wlodo - 2023-07-09, 14:00 Odświeżę temat.
Czy taki opisywany powyżej miernik stanu akumulatora z bocznikiem nadaje się do kontroli aku. rozruchowego ? Mam obecnie tylko wyświetlacz napięcia, a to trochę mało by ocenić ile mam energii.rigg - 2023-07-18, 08:06
wlodo napisał/a:
Odświeżę temat.
Czy taki opisywany powyżej miernik stanu akumulatora z bocznikiem nadaje się do kontroli aku. rozruchowego ? Mam obecnie tylko wyświetlacz napięcia, a to trochę mało by ocenić ile mam energii.