|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Serce CamperTeam - Uchodźcy z Ukrainy na przejściu Medyce.
ZbigStan - 2022-02-25, 18:26 Temat postu: Uchodźcy z Ukrainy na przejściu Medyce. Drodzy koledzy z Podkarpacia. Mam informacje od Ukraińca z Opola, Michała tel +48 793 908 452, który w wolontariacie pomaga uchodzcom. Z Opola jadą tam z prywatną pomocą dwa busy. Na ten moment potrzebna jest kuchenka z gazem do gotowania wody. Jeśli ktoś mieszkający w pobliżu mógłby pomóc było by to mile widziane. Michał jest na parkingu przed samą granicą. Uciekinierów ciągle przybywa i w większości są to kobiety z małymi dziećmi. Jeśli możecie pomóżcie.
Piasek1 - 2022-02-25, 20:39
Trochę tego jest po kraju rozrzucone
jakby się jakoś zorganizować w przeżuty po kraju można by było wspólnymi siłami dostarczyć pod wskazany adres
[ Komentarz dodany przez: Banan: 2022-02-26, 03:07 ]
Usunąłem linki
Banan - 2022-02-26, 03:05
Piasek1, tu chodzi o udostępnienie kuchni z gazem w celu zagotowania wody, ewentualnie podgrzania posiłków dla potrzebujących w strefie przygranicznej.
Pojechała tam ekipa z Opola pomagać uchodźcom i potrzebują takiego wsparcia.
kalinin - 2022-02-26, 10:04
Już sie umówiłem z Michałem na spotkanie, jadę do Niego na granicę w poniedziałek
Rav - 2022-02-26, 11:40
Mirku
Znając Twoje talenty organizacyjne mam gorącą prośbę: po rozejrzeniu się na miejscu i ustaleniu potrzeb napisz proszę, czy publicznie, czy na priva jak można pomóc (chyba, że po rozmowach już tę wiedzę posiadasz).
kalinin - 2022-02-26, 14:18
Michał mi powiedział telefonicznie, że są potrzebne turystyczne kuchenki gazowe oraz agregaty prądotwórcze. Oczywiście, napiszę będąc na miejscu co bedzie pilnie potrzebne.
kalinin - 2022-02-26, 14:25
Drogi Darczyńco,
dziękujemy za ten wspaniały gest solidarności ze wszystkimi osobami potrzebującymi. Wrażliwość i zaangażowanie osób takich jak Ty sprawia, że nieprzerwanie od 28 lat niesiemy pomoc tam, gdzie jest najbardziej konieczna.
Jeśli pojawią się jakiekolwiek pytania – prosimy o kontakt z Inez Jaworską, Specjalistką ds. Współpracy z Darczyńcami Indywidualnymi, pod adresem mailowym: darczyncy@pah.org.pl lub telefonicznie, pod numerem: 501 104 397.
Z wdzięcznością,
Zespół Polskiej Akcji Humanitarnej
ZbigStan - 2022-02-27, 21:28
kalinin, Mirku dziękuję za Twoją decyzję wyjazdu na granicę.
Zamieszczam kilka zdjęć, przesłanych przez Michała, z przejścia w Medyce.
kalinin - 2022-02-28, 15:07
Byłem wczoraj na przejściu granicznym w Medyce. Zawiozłem Michałowi agregat pradotwórczy i produkty które zmieściłem w bagazniku samochodu. Jestem zachwycony postawą Polaków zarówno, wolontariatem, działaniami Ochotniczej Straży Pożarnej, jak i chęcią niesienia pomocy przez osoby "cywilne" z całej Europy. Wracając do domu zabrałem rodzinę uchodzców z Kijowa z małym półrocznym dzieckiem. Przyjechaliśmy przed 2 w nocy. Dziś z dzieckiem byliśmy u lekarza, gdyż Jasmin dostała uczulenia na skórze, ale wszystko jest już OK. Musieli przejśc piechotą ponad 20 km aby przejść na polską stronę. Mieszkają w małym ale komfortowym domku.
Spax - 2022-02-28, 17:17
My również przyjęliśmy do naszego domu dwie osoby z Ukrainy. Czekamy, aż dojadą. Oby nie utknęli na granicy po ukraińskiej stronie!
kalinin - 2022-02-28, 17:50
Według wczarajszej informacji z Medyki, kolejka po ukraińskiej stronie wynosi ponad 20 km.
Spax - 2022-02-28, 21:21
I widzicie jak to jest – nie udało się! Sytuacja w rodzinie, którą mieliśmy przyjąć skomplikowała się znacznie. Nie ma ich kto przywieźć na granicę. Jedyny kierowca pojechał walczyć o wolność Ukrainy.
Tym samym moja oferta dotycząca przyjęcia dwóch osób jest nadal aktualna. Podajcie dalej!
kalinin - 2022-03-01, 11:10
Podaje Ci kontakt do wolontariuszy na granicy w Medyce: Sofija 576546461 oraz Michal 793908452
smok_wawelski - 2022-03-01, 12:55
Rozmawiałem z Michałem wczoraj miał oddzwonić wieczór ale nie dał rady - oddzwonił przed chwilą - jest konkretna informacja co Im potrzeba Im na granicy i skrótowe info o sytuacji
Potrzebne na granicy w Medyce:
Woda
Soczki dla dzieci
Jedzenie dla dzieci - kaszki itp
Kawa i herbata
Naczynia jednorazowe na posiłki a najwięcej kubki na napoje zimne i gorące
Produkty na kanapki - mogą być krojone ale mogą być w kawałkach dziewczyny robią na miejscu
Koce - duże potrzeby
Kuchenki i agregaty na tę chwilę maja ogarnięte
Można w/w artykuły dowozić Im na granicę lecz należny liczyć się z utrudnieniami w ruchu
Ważne - przed wjeżdżaniem na granicę konieczny kontakt z Michałem lub wolontariatem aby zostać przepuszczonym
Michał ma telefon na 1 ną kartę - zmienia na karty PL i UA - kontakt tel z Nim możne być utrudniony - preferowany kontakt to Whatsapp ale tez sugestia żeby pozbierać kilka spraw i dzwonić zbiorczo a nie każda sprawa osobno - po prostu mają tam pełne ręce roboty i trudno mu odbierać
Nie należy przywozić odzieży na granicę - Michał sugeruje że lepiej załatwiać to przez organizacje pomocowe albo zawozić do Przemyśla.
Na granicy dążą do szybkiej pomocy doraźnej max szybkiego przepływu ludzi bo sie zatyka
Odbiór uchodźców z granicy raczej nie bardzo - Michał sugeruje odbiór uchodźców z Przemyśla - plac przy Tesco gdzie sa dowożeni autobusami
Przekazałem pozdrowienia i informacje o chęci pomocy - Michał prosił żeby Wam podziękować serdecznie Was pozdrowić
Ja pod parą, niestety dość mocne mam nasilenie w pracy ale dziś kierownik przyszedł i powiedział ogarnij co najważniejsze i wio urlop mówisz i masz - są rzeczy ważne i ważniejsze robota poczeka ludzie nie mogą czekać - rzeczywiście podobnie jak Mirek jestem zszokowany jak dziś słowa Ukraina i pomoc otwierają wszystkie serca i drzwi
Więc ogarniam w robocie co najpilniejsze. Pojadę z Krakowa chyba Sharanem w ten sposób mogę zawieźć sporo rzeczy a z powrotem wziąć więcej ludzi - chciałbym jak najszybciej ale ciężko to widzę na czwartek więc wstępny plan to wyjazd piątek a w najgorszym wypadku . sobota rano z Krakowa. Prawdopodobnie drugim autem poleci mój kolega z pracy
Tyle w skrócie bo pisze z roboty
Jeśli ktoś będzie chciał dołączyć w jakikolwiek sposób - jestem otwarty na wszelkie pomysły i propozycje w celu zmaksymalizowania pomocy i proszę o posty w wątku, PW lub kontakt telefoniczny późnym wieczorem 21-23 mój tel. 603-66-05-92
gryz3k - 2022-03-01, 15:56
Mam 9 osobowego busa wyposażonego do transportu dzieci. Byłem w zeszłym tygodniu po rodzinę na granicy w Zosinie. Mogę w najbliższy weekend /od piątku wieczorem/ Zabrać dary na granicę i ewentualnie odebrać ludzi np do Warszawy. Też jestem otwarty na inicjatywy. Może jako społeczność CT coś wymyślimy.
Jeśli ktoś z Warszawy lub okolic chciałby pomóc to możemy coś razem wymyślić.
Socale - 2022-03-01, 20:57
smok_wawelski napisał/a: | ...
Można w/w artykuły dowozić Im na granicę
... |
.
gryz3k napisał/a: | ...
na granicy w Zosinie. Mogę w najbliższy weekend /od piątku wieczorem/ Zabrać dary na granicę i ewentualnie odebrać ludzi np do Warszawy.
... |
Ewa wczoraj zapodała temat we wsi, ludzie zasypują nam chatę. Syn pojedzie w sobotę właśnie do Zosina bo tam go nakierowano, zawiezie dary i ludzi co chcą walczyć. W drodze powrotnej zabierze kobiety z maluchami.
MILUŚ - 2022-03-02, 00:51
Uchodźców w Przemyślu na dworcu witają .....kibole
Czy my potrafimy być normalnym narodem ?
kalinin - 2022-03-02, 16:34
Łukaszenka przerzucił do Ukrainy uciekinierów z Afryki, którzy przechodzą naszą granice wraz z ukraińskimi uchodzcami. Są bezczelni i aroganccy i w przeciwieństwie do Ukrainców mając dolary, uważają, że mogą kupić transport dla siebie w dowolne miejsce w Europie. Byli zdziwieni, że stanowczo odmówiłem. Nie jestem rasistą ale w tej sytuacji miałem chęć zachować się jak kibol.
kalinin - 2022-03-02, 16:42
Dziś kupiłem bilet na Inter City do Berlina dla rodziny uchodzców, która kilka dni przebywała u nas. Po wizycie lekarza dziecko poczuło się na tyle dobrze, że zaproponowali dziś wyjazd chcąc zwolnić miejsce dla innych potrzebujących.
Waldek00x - 2022-03-02, 18:18
MILUŚ napisał/a: | Uchodźców w Przemyślu na dworcu witają .....kibole
Czy my potrafimy być normalnym narodem ? |
Co wyczytałeś to z tabloidów?Jak nie wiesz jak tu jest to nie pisz nic! Po pierwsze ciapate z iraku,Indii przechodzą z Białorusi na Ukrainę i potem walą na Polską granicę jako uchodzccy ale to jest bajka niech przechodzą .Problem jest taki że Ci ludzie okradają Ukrainki które są z dziećmi i są bezbronne ,wymuszają zakwaterowania a dla matek nie ma miejsca ,nawet w tych zonach nie ustąpią miejsc dla zmęczonych ludzi ,wszczynają awantury to są sami mężczyżni .Niech ich kibole walą w łep może klepka naskoczy . Nasi pogranicznicy wyłapują ich i odsyłają na Kraków,Katowice i w samolot z tamtąd skąd Łukaszenko ich wziął.
MILUŚ - 2022-03-02, 19:04
Waldek00x napisał/a: | .....nie wiesz jak tu jest . |
A Ty stoisz i pilnujesz granic Europy przed ....jak ich nazywasz ciapatymi ?
Waldek00x - 2022-03-02, 19:12
Nie będę z Tobą prowadził tej dyskusji.Bo nie ma sensu . Sam sobie odpowiedz co ja robię i co Ty robisz.
Pozdrawiam
MILUŚ - 2022-03-02, 20:14
Waldek00x napisał/a: | .......co Ty robisz.
Pozdrawiam |
Pozdrawiam z... Medyki ......przyjdź ; pogadamy
Tylko kij kibola zostaw w domu
Acha....pospiesz się bo zaraz ruszamy busem szturmować z uchodźcami Europę
Spax - 2022-03-02, 20:28
Przed chwilą korespondencja na Whatsappie:
Kod: | [20:18, 2.03.2022] SZEJK ANDRZEJ CAMPERTEAM: Dzisiaj taka regionalna Pawła spod Kijowa chciała uciec stamtąd
[20:18, 2.03.2022] SZEJK ANDRZEJ CAMPERTEAM: Siedzi z mamą od wczoraj w piwnicy bo ostrzeliwuja
[20:18, 2.03.2022] SZEJK ANDRZEJ CAMPERTEAM: Wyszły bo zobaczyły że sąsiedzi uciekają
[20:18, 2.03.2022] SZEJK ANDRZEJ CAMPERTEAM: I siedzą w aucie
[20:18, 2.03.2022] SZEJK ANDRZEJ CAMPERTEAM: Same pobiegły do auta i wtedy zobaczyły że sąsiedzi nie żyją w tym aucie
[20:18, 2.03.2022] SZEJK ANDRZEJ CAMPERTEAM: Wróciły do piwnicy z powrotem
[20:18, 2.03.2022] SZEJK ANDRZEJ CAMPERTEAM: Inny utknął na wsi pod Kijowem, więc otoczona mostami i wsyztskie wysadzone, nie da się uciec
[20:18, 2.03.2022] SZEJK ANDRZEJ CAMPERTEAM: Nie ma też prądu tam
[20:18, 2.03.2022] SZEJK ANDRZEJ CAMPERTEAM: Chwilę ładuje w aucie Telefon i odpisuje co dwa dni
[20:18, 2.03.2022] SZEJK ANDRZEJ CAMPERTEAM: Nie ma kontaktu ze wsyztskimi
[20:18, 2.03.2022] SZEJK ANDRZEJ CAMPERTEAM: Lpp zorganizowało autobusy żeby zabrać ludzi swoich pracowników, skorzystało jakieś 7 osób
[20:18, 2.03.2022] SZEJK ANDRZEJ CAMPERTEAM: Reszta albo nie chce albo nie wiedzą nawet że jest taka możliwość
[20:18, 2.03.2022] SZEJK ANDRZEJ CAMPERTEAM: Większość raczej nie jest poinformowana o takiej możliwości bo nie ma prądu
[20:18, 2.03.2022] SZEJK ANDRZEJ CAMPERTEAM: Ci co mają więcej kasy być może mieli swoje transporty ale najgorzej sprzedawcy czy kierownicy sklepównie ma kontaktu
[20:18, 2.03.2022] SZEJK ANDRZEJ CAMPERTEAM: Z rodzicami tej dziewczyny ktorzy mieli jechać do Spaxa nadal nie ma kontaktu
[20:18, 2.03.2022] SZEJK ANDRZEJ CAMPERTEAM: Nie wiadomo co z nimi się stało i z jej chłopakiem
[20:18, 2.03.2022] SZEJK ANDRZEJ CAMPERTEAM: Nie zdecydowali
[20:18, 2.03.2022] SZEJK ANDRZEJ CAMPERTEAM: Siedzą w swojej wsi. Mówią że jest spokojnie tam |
SZEJK - 2022-03-02, 20:47
Darek (Spax)przesłał info z tzw pięrwszej ręki mój zięć ma przyjaciół w Ukrainie w związku z pracą w LPP i utrzymuje z nimi kontakt.
Piasek1 - 2022-03-03, 08:47
Generalnie chyba na prowincjach winno być w miarę bezpiecznie bo nikt nie będzie "marnował" pocisku na 1 chałupę kiedy w mieście ten sam wyburzy kilku piętrowy gmach. Pytanie czy da się jeszcze uciec z oblężonych już miast gdzie durne ruskie strzelają do wszystkiego co się rusza zdaje się być retorycznym.
Tutaj... jeszcze możemy im jakoś pomóc ale tam...
gryz3k - 2022-03-03, 11:00
Waldek00x napisał/a: | MILUŚ napisał/a: | Uchodźców w Przemyślu na dworcu witają .....kibole
Czy my potrafimy być normalnym narodem ? |
Co wyczytałeś to z tabloidów?Jak nie wiesz jak tu jest to nie pisz nic! Po pierwsze ciapate z iraku,Indii przechodzą z Białorusi na Ukrainę i potem walą na Polską granicę jako uchodzccy ale to jest bajka niech przechodzą .Problem jest taki że Ci ludzie okradają Ukrainki które są z dziećmi i są bezbronne ,wymuszają zakwaterowania a dla matek nie ma miejsca ,nawet w tych zonach nie ustąpią miejsc dla zmęczonych ludzi ,wszczynają awantury to są sami mężczyżni .Niech ich kibole walą w łep może klepka naskoczy . Nasi pogranicznicy wyłapują ich i odsyłają na Kraków,Katowice i w samolot z tamtąd skąd Łukaszenko ich wziął. |
Próbowałeś jakiejś terapii? Mam znajomą psycholog.
No chyba, że to co piszesz to celowa robota na rzecz Putina?
smok_wawelski - 2022-03-03, 17:27
Pany krótka piłka - ZbigStan nie założył tego wątku dla kłótni a dla pomocy wolontariuszom w Medyce. Nie po to Mirek czy Wojtek i ja pisaliśmy o pomocy - watek stał się pomocowy a nie polityczny chyba tego nie zauważyliście - to dział Serce Camperteam tu gadamy z sercem lub milczymy !
Wiec zrobimy to tak
W imię szacunku dla walczących, w imię szacunku i pomocy Ich rodzinom - Wy Koledzy robicie tu od zaraz zawieszenie broni i tonujecie wypowiedzi
Zapierzam z darami co mi ludzie zwożą, obsługą zrzutki kasy od ludzi, mam do przygotowania pokój i wyjazd na Medyke w sobotę, Darek jest też zawalony robotą - wiec nie ma tu teraz kto teraz sprzątać - zatem proszę zachowajcie sami tu czystość i porządek chociaż na tyle żeby miotła nie była potrzebna
Piasek1 - 2022-03-04, 08:03
Mokrą ścierą po głowach
Jak za starych dobrych czasów
Socale - 2022-03-04, 08:51
Gryzku, koledzy.
Syn w ciemno jedzie do Zosina, będzie miał pełne auto rzeczy przeznaczonych głównie dla niemowląt i małych dzieci oraz środki higieny osobistej dla kobiet.
Wszystkie torby i kartony są poselekcjonowane i opisane co zawierają. Pytanie jest, czy tam w Zosinie on może wydawać to ludziom bezpośrednio z auta czy lepiej byłoby przekazać towar dla jakiegoś koordynatora?
Do tego będzie miał pełny duży karton różnych lecz znanych leków dostępnych bez recepty, czy jest komu w Zosinie to przekazać?
Może ktoś z Was wie, może jakiś namiar?
smok_wawelski - 2022-03-04, 14:49
O Zosinie nie wiem nic
Jeśli chodzi o Medykę jestem w kontakcie z Michałem, potwierdzałem czy potrzeby się nie zmieniły - poniżej je wrzucę
Michał pisze mi że wszystko inne w tym środki higieny dla dzieci, kobiet itp, odzież i inne rzeczy spoza niżej zamieszczonej listy - nie do nich a na punkty pomocowe w Przemysłu
U nich na 1-szej linii idzie gorący napój/woda, kanapka do ręki, koc na plecy i służby kierują do autobusów jadących do Przemyśla - na chwile obecna nie ma też raczej mozliwości zabierania uchodźców z Medyki - tylko Przemyśl
Jadę jutro rano - w niedzielę ew, uaktualnię.
Potrzebne na granicy w Medyce:
Woda w butelkach
Soczki dla dzieci
Jedzenie dla dzieci - kaszki itp
Kawa i herbata expresówki
Naczynia jednorazowe na posiłki a najwięcej kubki na napoje zimne i gorące
Produkty na kanapki - mogą być krojone ale mogą być w kawałkach dziewczyny robią na miejscu
Koce - duże potrzeby
Wjazd na Medykę - tylko po zgłoszeniu służbom przez organizacje pomocowe lub Michała - właśnie wysłałem foty DO i DR
Druga bardzo niefajna informacja z dzisiaj od mojego kolegi z Przemyśla co razem pracujemy
Wskutek paru przypadków sk...nów hien wykorzystujących sytuację wojenną uchodźcy pod Tesco na Lwowskiej nieufnie podchodzą do tabliczkowych ofert transportu - bazuje na opinii lokalesa
Kolejne info - nie pchać sie pod Tescco bo bardzo gęsto jechać na parking w pobliżu Hotelu Marko jadąc na Medykę to następna przecznica w prawo za Tesco 49.78242516796629, z tamtad z buta pod Tesco jest b. blisko
Szlag mnie trafia bo auto mam przystosowane na 3 dzieci + nawet 1 niemowlę ale związku z tym chyba jutro po drodze zgłaszam sie tel po zlecenie z CZK Rzeszów bo oni to koordynują, udzielono mi info że zgłoszenie się do punktów recepcyjnych w Przemyślu i tak leci przez nich
Kontakt i info: https://rzeszow.uw.gov.pl/aktualnosci/punkty-recepcyjne-dzialaja/
Jutro będę mądrzejszy - podam w niedziele dalsze zweryfikowane info
Wojtku i Gryz3k to nie nakaż moda i nie wyganianie Was z postami stąd bo jasne jest że mamy wspólne cele - to tylko sugestia organizacyjna dla pomagających - wydaje mi się że może lepiej poróbmy wątki poszczególnych przejść granicznych bo uwarunkowanie mogą się nieco różnic pomiędzy nimi
edit-dopisane:
lokales podesłał teraz: https://www.facebook.com/...ource=permalink
smok_wawelski - 2022-03-06, 00:57
Może tak - zmęczony ale szczęśliwy
Na trasie - kolumny ciągnące z pomocą humanitarną, bardzo dużo Niemców, czesi, Hiszpania Portugalia i widzi się pojedyncze samochody z blachami UA a nich kierowca, czasem obok pasażer w wieku rzędu 25-30 lat
Dary przekazane wolontariuszom - bardzo dobra koordynacja kol. Alex - namiar od Michała , zostałem skierowany nie na Medykę a na magazyn na uboczu w Przemyślu o 12 byłem po rozładunku - byłbym wcześniej ale pojawiła sie najazd żywiołowych wolontariuszy z Valencji - przyjechali kamperami i ciężarówką
Pod Tesco rejestracja kierowców - działa w punkcie recepcyjnym - daje się dow os dow rej - dostaje się opaskę
Jednak to niewiele daje ten system - tekturka z bukwami zdała mi lepiej egzamin
Kolejna kicha uchodźca nie jest powiązany z samochodem i kierowcą w systemie
Organizacja samego punktu recepcyjnego i poczekalni w miarę ok jednak jest tłum i się kłębi -jest trochę chaosu ale to już prawie że działa ok - Postój pod hotelem Marko - super ja 3 min z buta pod Tesco i full luz
No i teraz najważniejsze - Ludzie
Lenka z Zaporoża z dziećmi 5 i 12 - śpią spokojnie u mnie w domu
Diana z Kijowa z dziećmi 5 i 12 - śpi spokojnie u znajomego mojej "prawie siostry" w Wieliczce
Ania z Zaporoża spotkała się z synem w Krakowie i jedzie już z synem Flixbusem do Wrocławia - za pół godziny powinni być na miejscu
Cóż z prostej matematyki i DR - Sharana wynika ...... Dobra przemilczmy to - zrobiłem to świadomie i max możliwie bezpiecznie
Nie mogłem zostawiać Ani, Lenki z dziećmi czy Diany też z dziećmi z którymi umówiłem sie że je biorę i jedziemy - powiedzieliśmy czekamy jeszcze godzinę może jeszcze jedna mama z dzieckiem będzie do zabrania
2 pierwsze uciekały razem bo razem pracowały a i tak Lenke trzeba było przekonywać godzinę nim zdecydowała sie że pojedzie
Dianę z Kijowa - dwoje dzieci w ubrudzonych kurteczkach z 1 powiązana reklamówką przyprowadził do mnie wolontariusz z Łodzi - nie sposób było odmówić
Dobrze że stałem pod Marko - polecam luz parking nie ma problemu miłe dziewczyny poprosiły tylko żeby nie pod sama resturacja bo maja jakąś imprezę , pod Tesco jest młyn - z dziećmi szliśmy ok. 5 min z buta do Marko - tak woleli bo chciałem podjechać.
Pany widziałem w moim 60cio letnim życiu trochę biedy, widziałem trochę strachu - Takiego czegoś jak dziś nie widziałem jednak nigdy
To nie chodzi o organizacje pomocy - to chodzi o ludzi - tam oprócz wolontariuszy konieczne jest wzmocnienie wolontariuszy tłumaczy i psychologów - tłumacze gdzieś trochę krążą ale to za mało
Koszmar - strach, przerażenie i jeszcze raz strach i tragizm tych Ludzi
Wyjechaliśmy z Przemysła ok 17,30 - stres tych Kobiet był tak widoczny czy aby na pewno nic im ode mnie nie grozi że zdecydowałem sie o 18 zadzwonić do Michała - porozmawiał z Nimi blisko 15min po ukraińsku opowiedział że już chwilę się znamy, że organizowałem i wiozłem dary dla nich - troszkę puściło zaczęły cos mówić, zaczęliśmy troszkę rozmawiać
Chwile temu już śmialiśmy się z Lenką że to ja powinienem się bać tylu kobiet a nie ona w Przemyślu - Ona też już się z siebie śmieje i żartuje - już wie że jest bezpieczna, już wie że bezpieczne sa jej dzieci ale nim wsiadła do samochodu .... lepiej nie gadać - pomimo tego że byłem z pomarańczową opaska, pomimo tego że dałem dowód osobisty i DR auta żeby sfotografowała i posłała do swoich dalej w Jej oczach widziałem strach - nie to nie był strach to było po prostu przerażenie
Nieco bardziej ufna w Przemyślu Diana - jedziemy A4 Rzeszów leci nisko duży transportowiec - katem oka w lusterku widzę jak się kuli i jakby zakrywa dziecko za chwilę mówi że boi sie samolotów bo puszczały na nich rakiety - wyjeżdżając od nas do Wieliczki ściska mnie i mówi wprost bałam się już się nie boję prosi tylko skromnie ze jakby ktoś miał używana kurteczkę dla małej bo tej rozdartej chyba nie dopierze
Kurde - dość - więcej nie pisze bo się rozbeczę. Macie obraz jak to wygląda
Pany ja tego nie pisze żeby sie pokazać - nie zrobiłem nic wielkiego - Pisze to po to aby zachęcić Was do pomagania ile się da w każdy możliwy sposób - owszem w mediach trochę widać ale to jest może 50% tragizmu z tego co sie widzi jak sie tego dotknie z bliska.
Jutro znów spotkamy sie wszyscy razem u mnie - pomału uczymy sie i polskiego i ukraińskiego bierim kartoczku piszem sprawoczki do załatwienia i ciągniemy to dalej ogarniamy pierwsze potrzeby jedziemy załatwiać formalności i niezbedne rzeczy
Gdyby ktoś sie wybierał na Medyka/Przemyśl - służę potrzebnymi informacjami
Mających konto na FB - zapraszam https://www.facebook.com/krzysiek.wojtowicz.12/ a jutro wieczór może coś bardziej obrazkowo tu dorzucę
Socale - 2022-03-06, 09:17
Jesteś dzielny Krzyśku !!!
Odpocznij chwilę:
smok_wawelski - 2022-03-06, 10:32
Dzięki, ale to nic wielkiego Wojtek - dla mnie po prostu normalna rzecz i potrzeba chwili
Silnik spalinowy działa tak że aparat zapłonowy daje iskrę - później jest paliwo spalanie i praca - To nie ja a Ludzie- później skrzynia przenosi napęd to też Ludzie - i koła jadą
ja co najwyżej byłem aparatem zapłonowym i kołami
kalinin - 2022-03-06, 11:06
Zarząd Stowarzyszenia "Cafe Jazz Festiwal" postanowił przekazać dla naszych kolegów kamperowców łączną kwotę 1500 PLN na Ich działalność wspierającą uchodzców z Ukrainy. Przelewy na konto po 500 zł otrzymają: Qucyk, Smok Wawelski Gryz3k.
Bim - 2022-03-06, 12:25
smok_wawelski napisał/a: | Dzięki, ale to nic wielkiego Wojtek - dla mnie po prostu normalna rzecz i potrzeba chwili
Silnik spalinowy działa tak że aparat zapłonowy daje iskrę - później jest paliwo spalanie i praca - To nie ja a Ludzie- później skrzynia przenosi napęd to też Ludzie - i koła jadą
ja co najwyżej byłem aparatem zapłonowym i kołami |
Przeczytajcie ten artykuł ,który daje dużo do myślenia.
Co dalej z tymi ludźmi
ZbigStan - 2022-03-06, 14:03
Brawo koledzy za działanie jak serce nakazuje.
Artykuł przytoczony przez Bim'a pokazuje co może się wydarzyć, teraz jest entuzjazm, ale czy w nim wytrwamy.
joko - 2022-03-06, 17:04
ZbigStan napisał/a: | Brawo koledzy za działanie jak serce nakazuje.
Artykuł przytoczony przez Bim'a pokazuje co może się wydarzyć, teraz jest entuzjazm, ale czy w nim wytrwamy. |
Artykuł przytoczony przez Bim'a powinien przeczytać uważnie każdy, kto podejmuje jakieś spontaniczne działania w kierunku pomocy uchodźcom z Ukrainy.
Nie chodzi mi bynajmniej o to , aby ostudzić emocje , ale by tę spontaniczną chęć pomocy możliwie zoptymalizować.
Stwierdzenie "To będzie maraton , nie sprint" , jest kluczem tego o czym chcę napisać.
Pierwsze godziny i dni konfliktu, to był masowy ruch ze strony Polaków. Myślę, że w większości polskich rodzin wyglądało to podobnie jak u nas, czyli chwila zastanowienia kogo z Ukrainy znamy w swoim najbliższym otoczeniu , telefon, wizyta , pytania kogo macie po tamtej stronie, co potrzeba , w czym możemy pomóc.
W naszym przypadku była to rodzina osoby, która jakiś czas temu u nas pracowała (zajmowała się chorym). Oni sami nie potrzebowali pomocy , ponieważ mieszkają w Polsce od wielu lat i mają tutaj swój własny dom, ale podjęli się sprowadzenia z Ukrainy swoich bliskich i znajomych.
Tym co okazało się na początku najbardziej potrzebne to oczywiście miejsca noclegowe, transport, środki pierwszej potrzeby, żywność i to udało się błyskawicznie i bez problemów zorganizować.
Ich dom zapełnił się uchodźcami w ekspresowym tempie , a oni sami nie mając już miejsca, sprowadzili się do nas . Przewinęło się już blisko dwadzieścia osób , ale co chciałbym podkreślić, na dzień dzisiejszy na stałe (przynajmniej do czasu aż będzie inna opcja) zostały tylko trzy z najbliższej rodziny, a pozostali są już m.in we Włoszech, Holandii i Irlandii.
Siedząc któregoś wieczoru poruszyliśmy z Nimi temat tego , jak to widzą na dłuższą metę i doszliśmy wspólnie do tego samego wniosku, że o ile ten pierwszy zryw był czymś wspaniałym , to "im dalej w las" będzie gorzej .
Oni sami , jako Ukraińcy uważają, że co mogli już zrobili i od samego początku nie zakładali, że będą gościć u siebie przez dłuższy czas większą liczbę ludzi. Z góry ustalali, że ten jest na 3 dni i leci do Włoch, a tamten tydzień bo zabukowali mu samolot do Irlandii, gdzie ma swoją rodzinę.
Jesteśmy w stałym kontakcie , gotowi do dalszej pomocy a dzięki takiemu racjonalnemu podejściu uważam, że jeśli sytuacja będzie trwała miesiącami, czy może jeszcze dłużej, chęć i realne możliwości jej udzielania pozostaną na odpowiednim poziomie.
Nie wiem jak Was, ale mnie dość mocno zasmucił widok stosów ubrań , zabawek i innych rzeczy, zasypanych przez śnieg na przejściu w Medyce.
Rozumiem, że był to wynik tego nagłego wybuchu chęci pomocy w każdy możliwy sposób, ale pokazuje to, jak ważna jest optymalizacja i koordynacja takich działań.
Pomoc będzie potrzebna długo i na podobnym poziomie, dlatego musi być odpowiednio i mądrze dawkowana.
smok_wawelski - 2022-03-07, 10:48
kalinin napisał/a: | Zarząd Stowarzyszenia "Cafe Jazz Festiwal" postanowił przekazać dla naszych kolegów kamperowców łączną kwotę 1500 PLN na Ich działalność wspierającą uchodzców z Ukrainy. Przelewy na konto po 500 zł otrzymają: Qucyk, Smok Wawelski Gryz3k. |
W Imieniu Leny z Nikitą, Veroniką z Zaporoża i Diany z Ania i Katia spod Kijowa serdecznie dziękuje Stowarzyszeniu "Cafe Jazz Festiwal" za darowiznę na Ich rzecz
Pieniążki oczywiście dotarły - Dziękuję Mirku i proszę również przekaż podziękowania Koleżankom i Kolegom ze Stowarzyszenia "Cafe Jazz Festiwal"
Może to nie fajnie gdy moderator robi crossposting jednak wiem że kilku z Was nie ma kont na FB - zatem pozwolę sobie na przedruk mojego wczorajszego a raczej dzisiejszego nocnego posta z FB - aby wytłumaczyć dlaczego Waszą darowiznę łączymy z darowizna mojego kolegi Andrzeja z Kolna i przeznaczamy tylko małą część na najpilniejsze potrzeby bieżące ogarniecie a większą na kursy języka polskiego dla Leny i Diany - to Ich decyzja chcą jak najszybciej się tu usamodzielnić
https://www.facebook.com/...246454092055056
Spokojny dzień .... W Krakowie....
Podjechałem po Dianę z dziećmi przyjechaliśmy do nas na obiad trochę porozmawialiśmy co ogarniamy najpierw. 5-cio letnia Katia przeziębiona ale kupiliśmy leki i pilnujemy czy nie trzeba będzie lekarza
Niestety plan pozałatwiania formalności z legalizacją pobytu itp nie wypalił - w niedziele niestety owszem działają punkty recepcyjne ale tylko w zakresie pierwszych potrzeb dla uchodźców.
Wiec sprawy prawne załatwiamy w poniedziałek - no i zakupy pierwszej potrzeby oraz inną pomoc rzeczową.
Nie będę się rozpisywał jakie są potrzeby Uchodźców z Ukrainy - napisze tylko krótko o naszych Dziewczynach i Ich Dzieciach - jadąc biłem się z myślani czy w Sharana wkładać komplet siedzeń i czy zmieszczę bagaż ludzi których zabiorę - niepotrzebne były te mysli:
Diana z dwojgiem dzieci 5 i 12 przyjechała z 1-reklamówką, Lena z dwojgiem dzieci też 5 i 12 spakowana w 1-ną małą torbę turystyczną, Ania która z Krakowa pojechała z synem do Wrocławia miała tylko plecaczek - tyle chyba starczy pisać. Cieszą sie każdym dobrym słowem, każda drobna rzeczą, co raz pytają sie co w domu pomóc, nie maja absolutnie żadnych wymagań i ciężko Im wmusić jakikolwiek podarunek - jeśli ktoś boi się wziąć uchodźcę do domu czy kryguje się o standard mieszkania - niech natychmiast zapomni o tych obawach te Dziewczyny i Dzieci są po prostu wspaniałe w swej skromności i chęci odwdzięczenia się na każdym kroku.
Dziękuję Bogu że jakiś Anioł Stróz jednak miał dyżur i czuwał podszepnął i włożyłem komplet siedzeń - gdybym ujał jedno nie byłoby tu z dziś nami Diany, Anii i Katii
Dostaliśmy już trochę rzeczy dla Nich - Dziękuję serdecznie w imieniu Diany i Leny oraz Ich Dzieci wszystkim Ofiarodawcą, Pomagającym i Wpłacającym
Trochę polegliśmy na rozmiarówce 🙂 , sorry zwalniamy kapkę tempo z pozyskiwaniem odzieży pomierzyliśmy się już trochę jutro dokończymy wtedy będziemy pytać w sposób uporządkowany czy ktoś nam cos dla Nich podrzuci bo inaczej polegniemy na braku miejsca w szafie 🙂
Napisałem spokojny dzień w Krakowie.....
Tak w Krakowie bo tam na Ukrainie niestety nie - teraz nie włączam nawet TV, nie patrzę w necie - Dziewczyny dostają wiadomości od Rodziny i przyjaciół którzy tam zostali - pokazują z realu - to co widzę to koszmar - koszmar gorszy niż widać w mediach.
Bywa że siedzimy rozmawiamy są uśmiechnięte a piknie telefon i są łzy w oczach - ale to dzielne dziewczyny są tu pierwszy dzień a już się uczą polskiego, już pytają o możliwości pracy, przedszkole i szkołę - wiem że One dadzą rade
Ukraińskie pozdrowienie dziś nabiera na pewno wielkiego wymiaru
Слава Україні! i dziś na pewno należy odpowiedzieć Herojam sława! i to nie tylko Ich Mężom w boju lecz również opowiedzieć w rodzaju żeńskim i nijakim Слава героїням та їхнім дітям! - takim jak te u nas w domu i gdzie indziej
Ten sk.....n bandyta ludobójca strzelający do konwojów humanitarnych kobiet i dzieci nigdy nie złamie tego Narodu
Z dobrych rzeczy - następni znajomi ludzie idą drogą przetartą przez kol. Mirka i mnie - kilka telefonów o info jak się zorganizować na podobny wyjazd, daje info ułatwiam kontakt bezpośredni z wolontariatem na granicy - chłopaki pojadą z darami i też zabiorą uchodźców do bezpiecznych domów
No i jeszcze o zrzutce - Andrzej rozpoczął dziś 2-gi etap - postaram się za dwa trzy dni rozliczyć pierwszy i podać Wam rozliczenie do wiadomości
Jeszcze raz dziękuje za ofiarność i na zrzutce i na wszystkich innych drogach pomocy którą otrzymujemy dla naszych Dziewczyn i Ich Dzieci
Aby ułatwić Kolegom przebycie przetartego szlaku Medyka/Przemyśl - wieczorem napiszę zbiorczy post z informacjami które juz przekazałem telefonicznie namiarami kontaktami moimi doświadczeniami sugestiami itp.
smok_wawelski - 2022-03-08, 00:34
Stan na 08-03-2022 - następnych Kolegów którzy pojadą prosze o aktualizowanie tego co podałem
Dary dla wolontariuszy Przemyśl Medyka:
Kontakt do koordynatora dostaw dla wolontariuszy Przemyśl Medyka: Alex 508 299 507 - proszę nie nadużywać i załatwiać sprawy zbiorczo - mają tam niezły młyn
Bezwzględnie należy uzgadniać i potwierdzać co potrzebne z Alexem lub Michałem - jeśli przywieziecie rzeczy niepotrzebne zostaniecie z nimi zwróceni pod Tesco a tam wszystko leży na kupach i gnije
Miejsce rozładunku darów: Przemyśl ulica Jana Zamoyskiego 2 https://goo.gl/maps/tZFiPyixCK6DPp738 - dokładny dojazd pod rozładunek w załaczniku
Jeśli będzie mało ludzi i duzo aut - czeka Was stanie, ja powiedziałem że podjadę pod rampe i sam częściowo rozładowałem
Gdy byłem organizowali widlaka ale jeszcze nie mieli więc należy albo potwierdzić albo liczyc sie z rozładunkiem palet ręcznie
Odbiór Uchodżców
Punkt recepcyjny jest w Tesco ul. Lwowska - niedaleko od rozładunku - jedziemy przez ul Batorego - dużo prościej bez nawrotek
Nie jedzcie pod Tesco - kawałeczek dalej jest spory pusty parking pod restauracja Marko - jeśli będzie impreza nie stajecie pod drzwiami - mnie poproszono aby stanąć pod tujami od ul Lwowskiej - zielony prostokąt
Następnie z buta do punktu recepcyjnego - niebieska linia - idąc przez parking zobaczycie takie czerwony portal i szklane drzwi wejściowe - to tam - czerwony prostokąt i strzałka
Po wejściu do Tesco zaraz na lewo jest rejestracja
Zorientujcie się które stanowiska rejestrują kierowców - jak ja byłem pierwsze od drzwi nie rejestrowało
Wbijacie sie do wolontariusza dajecie DR i DO podajecie swój tel - rejestruje daje pomarańczową opaskę i czekacie
Nie nie czekacie bezczynnie bo system się ślamazarzy - bierzecie kartkę napisana po ukraińsku i dreptacie przed wejście - zbieracie pasażerów i jak nazbieracie zgłaszacie że koniec miejsc
Od czasu do czasu możecie podejść do stanowiska zapowiadania - na wprost wejścia - poprosić zeby dziewczyna krzykneła np. Kraków 5 miejsc i mieszkanie - robi to chętnie - wtedy czekacie z pokazaną kartka chwile przy niej
Ja zbierałem na dwie raty -2 godziny najpierw nie miałem nikogo 2,5h Ania, Lena potem z dziećmi czekały umówilismy się że 1 godzinę a ja jeszcze zmieniłem ilość miejsc i czekałem przed wejściem - po 3-3,5h miałem komplet a nawet nadkomplet
Tam jest poczekalnia dla matek z dziećmi - pytajcie wolontariuszy - moje dziewczyny po decyzji że jada jednak nie chciały iść bały się że sie pogubimy - więc nie wiem dokłądnie gdz\ie ale jest taka salka na bank
Jakby Wam padała baterii komóry - wolontariusze spoko pożyczają power banki
Przygotujcie sie na harówkę psychologiczna - ludzie boja sie jechać z nieznajomymi - proście tłumaczy krążących i wolontariuszy mówiących PL-UA aby wyjaśniali pytania uchodźców, pokażcie opaskę wyjaśnijcie że jesteście zarejestrowani, zaproponujcie że mogą sobie zrobić zdjęcie z waszym Dow Os DR i samochodem i wysłać do swoich potocznie używane jest określenie ID na dow os.
Uchodźca rejestruje wyjazd z wami na pierwszym stanowisku od drzwi - i g.... z tego i tak system tego nie powiązuje
Ja nad Lenka pracowałem 1-1,5h była z koleżanka z pracy koleżanka była zdecydowana Lenę przekonywaliśmy b. długo, następna Diana z Kijowa z dziećmi była dość ufna.
Padną pytania o lekarza, szkołę, inne rzeczy w pobliżu bądźcie na to przygotowani
Sami też przygotujcie sie na szoki psychiczne - jak wolontariusz z Łodzi przyprowadził do mnie Dianę z Kijowa z dwojgiem dzieci w rozdartej i brudnych kurteczkach z 1 reklamówka - sorry pany miękko się zrobiło , drugi raz musiałem odczekać jak dziękowali przy aucie że ich wziąłem choć o 1 dziecko za dużo było - oj dobrze że Ania była paląca i dała czas kurzac ze mna bo od razu za kierę bym nie usiadł.
Moja rada nie zostawiajcie ich pod Tesco i nie podjeżdżajcie - weźcie ich dzieciaka na ręce torbe na ramie i zabierzcie ich z buta pod Marko z tego haosu - będą powłóczyć ledwie nogami bo pewnie szli sporo pieszkom - ale pójdą chętnie to 5min z dziećmi a podjazd z nawrotka zajmie dłużej. Weźcie jakąś wodę, może jakiś batony czekoladę coś energetycznego do auta może jakiegoś pluszaka przytulankę żeby choć dzieci czuły się jak w domu
Na kartkach napiszcie dokąd zabieracie ile osób i że za darmo oraz czy pomożecie z mieszkaniem - to istotne
Możecie napisać np. Kraków, Katowice, Bielsko
Jeśli potrzeba napisać bukwami - walcie jak w dym na PW z tekstem - nasza Lenka napisze Wam od ręki po ukraińsku i tylko sobie drukniecie
Powodzenia !
a potem ....... no cóż myślałem że będzie dość prosto i że to przywiezienie było trudne i mam juz za sobą - jednak nie - ten etap był prosty a skomplikowany zaczyna się po nim.
Czeka Was dalsze ogarnianie, walki z urzędami, itp itd..... czeka Was to że na pierwszych zakupach kupicie dziecku lalkę z 4 dychy a matka będzie ją 2 razy wyciągać z koszyka i odkładać mówiąc że droga i nie może przyjąć, dotknie na półce miłego w dotyku kocyka za 3 dychy zobaczycie w oczach błysk radości i zal jak go odłoży.., będziecie musieli walczyć żeby go wepchnąć do koszyka - takich sytuacji będzie wiele -- nie nie pisze tego tak sobie żeby popisać jakieś wyciskacze łez to real nasza Lena z dzisiejszego wieczora w Carefour
W domu też nie skaczcie jak koło gości - dajcie im samym zrobić obiad, pomyć garki - nie wiem jak u kogo ale na moje jest to dobra metoda aby czuły sie jak w domu - to działa i mniej myślą o tym kogo i co zostawiły w UA:)
Uczulam - aby uchodźca mógł cokolwiek załatwić - konieczne jest potwierdzenie przekroczenia granicy z SG PL i rejestracja - ja dziś 5 godzin z tym walczyłem nim dodzwoniłem sie do Urz ds Cudzoziemców - i dalej walczę bo moim takowych rzeczy nie wydano.
допоможемо чим можемо - Наша "гаряча лінія" 603-66-05-92 для біженців з України - телефонуйте нам, ми говоримо польською та українською
Лена та Крістоф
jb - 2022-03-08, 12:33
Loguję się spóźniony w temacie, w newralgicznym momencie byłem po prostu na nartach.
Nadrabiam zaległości: mam już uchodźców w domu - dwie starsze osoby - a dla ich kuzynki z dzieckiem znalazłem dobre miejsce u rodziny w Zamościu.
Żona i córka pracują jako wolontariuszki w punkcie przyjęć w Hrubieszowie, który obsługuje przejścia graniczne w Zosinie i Dołhobyczowie. Jakie dramaty tam się rozgrywają trudno opisać ale ja nie o tym. Spora grupa uchodźców wie dokąd zmierza ale spora grupa nie ma żadnego zaczepienia ani w Polsce ani gdziekolwiek.
Jeżeli spośród braci kamperowej ktoś zechce tych biedaków przyjąć pod swój dach mogę spróbować to zorganizować. W większości są to matki z dziećmi lub zdezorientowane starsze, często samotne osoby. W razie czego proszę dać znać i określić ile osób i kogo chcecie przyjąć. Najprawdopodobniej trzeba będzie do Hrubieszowa po nie przyjechać. Kontakt do mnie 693474056
gryz3k - 2022-03-08, 15:11
W sobotę byłem we Lwowie przez przejście w Budomierzu. Na granicy raczej wszystko działa. Za granicą ciężko. Stoi po tamtej stronie kamper z Polski. Rozdają jedzenie. Zostawiłem im torbę z bieżącym jedzeniem. Reszta zawartości busa pojechała do punktu we Lwowie. Ze Lwowa kolega Galaxym przywiózł chyba 8 osób a ja swoim Trafic-iem 17 kobiet i dzieci oraz jednego kota do granicy gdzie nadmiar ludzi rozdzieliliśmy na czekające na nas samochody.
Właśnie myślę o kolejnym weekendzie. Przekazane przez Mirka Kalinina środki trzeba wykorzystać.
Spax - 2022-03-09, 00:16
Krzysiek! Wśród wielkich jesteś większy!!!
U nas sytuacja dość dynamiczna. Daj znać, jeżeli zajdzie potrzeba przemieszczenia ludzi w okolice Łasku, Zduńskiej Woli, Pabianic.
smok_wawelski - 2022-03-09, 18:14
Spax napisał/a: | Krzysiek! Wśród wielkich jesteś większy!!! | dzięki ale daj spokój zaraz się zaczerwienie - nie siej propagandy chyba że wielkość wszerz bo wzrostu mam tylko 169cm
info które może się komuś przydać - jest na FB ale wrzucam tu też - jest pewne to moja rozmowa ze Strażą Graniczną w Krakowie bo nie sposób dodzwonić sie na placówki graniczne.
Kontaktowalem się że Strażą Graniczną w Krakowie - jeśli uchodźca nie otrzymał przy przekraczaniu granicy UA-PL zaświadczenia o przekroczeniu granicy może takie zaświadczenie uzyskać w dowolnym oddziale lub placówce Straży Granicznej na terenie PL
Pobrać i złożyć wniosek o takie zaświadczenie może osoba trzecia nie musi robić tego uchodźca.
Procedura wydania zaświadczenia w Krakowie to ok. 3 dni Po odbiór zaświadczenia uchodźcy musza zgłosić się osobiście z dokumentem tożsamości tym z którym przekraczali granicę
To zaświadczenie jest konieczne dla rozpoczęcia innych procedur w Urzędzie ds Cudzoziemców. A nawet jest potrzebne po to aby uchodźca miał prawa do darmowej komunikacji, opieki medycznej itp. - istotna jest data wjazdu - ona określa czy jest się uchodźcą wojennym
System SG i np. NFZ nie jest połączony więc należy liczyć się z sytuacjami że trzeba będzie wykazać się że uchodźca wjechał do PL w czasie wojny bowiem mieszkające w PL osoby z UA nie otrzymują ulg i przywilejów jak uchodźcy wojenni
Kolejne info złe choć zrozumiałe - potworne kolejki w Konsulacie UA - Diana dziś od wczesnych godzin jeszcze nie załatwiła swoich spraw.
Jeśli potrzeby Konsulat - sprawdzajcie godziny bo w Goglach i na stronach czasem nieaktualne - u nas z 9-12 wydłużyli do 18 bo tłumy ludzi - wolontariat dowozi ciepłą zupę ludziom bo stoją prawie cały dzień
Kolejne info - jak macie uchodźców pod opieka i mają karty płatnicze - zróbcie drobna transakcje testową
Ja to drań bezwzględny jestem żeruje na uchodźcach - zaszalałem z grubej rury chciałem 2 kobity oskubać niczym Tulipan z serialu - nie pykło i tylko Lenke naciągnąłem na mała colę Teraz jak mi cos marudzi z dziękowaniem za zakupy - mam Ją - mówię że postawiła mi cole i że już jest podziękowane
Lenki karta poszła spoko, Diana natomiast musiała odblokowywać na PL przez jej bank w UA
smok_wawelski - 2022-03-09, 18:53
Spax napisał/a: | Daj znać, jeżeli zajdzie potrzeba przemieszczenia ludzi w okolice Łasku, Zduńskiej Woli, Pabianic. | Spoko po prostu w kontakcie i potwierdzamy przed - podobnie zresztą jak z Mirkiem - Cóż takie czasy że nie zawsze się da przewidzieć - dziś miejsce jest a jutro już zajęte
W Kraku jak coś trzeba też dzwońcie
Znajomy mojego kumpla zbiera ludzi na autobus za free - który jedzie do Francji pod szwajcarska granicę - gwarantują zakwaterowanie i wyżywienie free - oraz ułatwienie startu - Kumpel jedzie z nimi jako pilot i sprawdzić czy wsio ok - jak byłby ktoś zainteresowany - dzwonnic skontaktuję.
Jacek999 - 2022-03-09, 20:51
Hej
Mam mieszkanie, stoi puste, na okres pare miesięcy mógłbym je przekazać dla potrzebujących nieodpłatnie. Prawnie nie jestem jeszcze właścicielem, w jaki sposób mogę się zabezpieczyć przed ewentualnym samodzielnym przedłużeniem pobytu moich gości ?
Rav - 2022-03-09, 21:58
Dzięki Krzychu za namiary i podpowiedzi, ale i innym dopingującym swym działaniem, którzy tu pisali.
Lecę w nocy. Plan był osobówką, a finalnie, dzięki dobrym ludziom zapakowałem w kilka dni prawie 4 m3 dostawczaka (w tym agregat, setka kocy i kilka tysięcy opakowań). Osobówka i transport osób niestety musi zaczekać na przyszły tydzień.
smok_wawelski - 2022-03-09, 22:18
Super!
Szczęśliwej drogi, powodzenia i piwo na zaś - bachnij jak wrócisz
W razie potrzeby dzwoń jutro - jestem na miejscu w KR więc spoko mogę odbierać w robocie jak po ukraińsku też spoko - Lena co prawda jedzie sama z dzieciakami do Carefura foty zrobić do paszportu ale telefon ma przy sobie odbieram ją po robocie ok. 15,30 - też nie odmówi nawet z marszu jak coś będzie trzeba, jak trza dawaj do mnie i Was spikne.
Jacek999 napisał/a: | Prawnie nie jestem jeszcze właścicielem, | wg mnie nie masz możliwości w pełni legalnie załatwić umowy najmu czy to za kasę czy darmo nie ma znaczenia - musi zrobić to osoba mająca tytuł prawny do lokalu - wg stanu co piszesz Ty nie masz do tego prawa bo to nie Twoja własność
jb - 2022-03-10, 07:35
"Ambasador Polski w USA mówił w CNN o uchodźcach przybywających do naszego kraju. – Obawiam się, że dochodzimy do punktu krytycznego. To ważne, żeby zaoferować więcej finansowego i materialnego wsparcia – powiedział Magierowski."
"Fajny" cytat. A tutaj - przynajmniej w tej chwili - nie chodzi o pieniądze. Na granicy i w punktach przyjęć jest wszystko, góry jedzenia i ubrań itp. Problem w tym, że wolontariusze, przynajmniej ci nie z doskoku a na poważnie gonią już resztkami sił. Pomagają strażacy, wielki szacun, WOT, policja, weterynarze ale i tak wszystko spoczywa na barkach wolontariuszy. A zarządzania brak, słychać to ze wszystkich stron. A raczej jest zarzadzanie oddolne. Chętni są, wiec każdy robi co uważa za stosowne. I dużo też rezygnuje czując się niepotrzebnym, niezagospodarowanym.
Propozycja jest taka. Firmy, zamiast przekazywać środki na uchodźców w ramach pomocy powinny oddelegowywać do punktu pomocy swoich pracowników. Każdy doświadczony menager
nawet średniego szczebla mając do dyspozycji dosłownie kilku zaufanych pracowników ogarnąłby ten rozgardiasz. Wszyscy poczuliby ulgę.
Spax - 2022-03-10, 09:58
Jacek999 napisał/a: | Prawnie nie jestem jeszcze właścicielem |
smok_wawelski napisał/a: | musi zrobić to osoba mająca tytuł prawny do lokalu |
W domniemaniu: sprawa spadkowa? Dogadaj się z resztą spadkobiorców.
Generalnie: z umową czy bez, to nie ma dla Ciebie technicznego znaczenia. Jeżeli będą chcieli cię wymanewrować, to i tak to zrobią.
I żeby było jasne. Ja tu piszę o „szczurach” a nie o ludziach potrzebujących pomocy.
Jacek999 - 2022-03-10, 10:52
Dzieki za podpowiedzi, tak sprawa spadkowa.👋
Rav - 2022-03-10, 22:26
Byłem, wróciłem. Obraz przygnębiający. Z rozmów z wolontariuszami wynika, że artykułami pierwszej potrzeby są:
1. żywność każda - w tym, żywność dla walczących w Ukrainie (domyślnie: konserwy itp., ale też pieczywo z długimi terminami)
2. Opaski uciskowe, bandaże, insulina
3. Odzież dla walczących - buty, skarpetki, kurtki, kamizelki (w tym kuloodporne - legalnie chyba nie do zdobycia bez licencji, bo traktowane jak broń)
4. Koce, śpiwory.
Ukrainiec opowiadał, że we Lwowie mają dużo większy najazd, niż na Medykę (ok. 200 tys. osób) i transporty idą głównie za granicę. Agregaty tylko na benzynę, bowiem ON jest nie do dostania.
kalinin - 2022-03-11, 08:00
Wczoraj poprzez informacje od Tadeusza Kulpińskiego z granicy przywiozłem babcię z dwoma wnuczkami 11 i 15 lat. Sama podróz w tą i z powrotem to około 700 km, a w moim wieku poknanie na raz takiej trasy jest już wysiłkiem. Na razie dziewczyny adoptują sie i nie chcę poruszać tematu przyszłości. Zawiozłem pełny samochód produktów potrzebnych do Agroturystyki Pani Basi, która ma pełny dom uchodzców.
smok_wawelski - 2022-03-11, 21:26
Rav . . . kalinin - miło czytać Koledzy że ciągniecie to dalej
U nas dziś z nudnych rzeczy praca i wizyta w placówce Straży Granicznej
A z miłych i fajnych prawdziwy ukraiński barszcz na obiad i день родження Вероніки, córka Leny skończyła dziś 5 lat była mała imprezka
PS
W Krakowie placówki SG - wydłużyły czas pracy do godz. 19-tej ale i zmiana procedury składa się wniosek i 7 dni czekania na potwierdzenie przekroczenia granicy UA-PL w stanie wojny to w placówce ul. Nad Drwiną a Balice podobno załatwiają od ręki ale czeka się 2-4h
Tu taka uwaga - sprawdzajcie godziny robocze bo google nie aktualizuje i strony SG też - nim pojedziecie dzwońcie - to sie zmienia dość dynamicznie
Druga uwaga - jak są dzieci bierzcie również na nie oddzielne zaświadczenia o przekroczeniu granicy - wymagane są do szkoły i przedszkola i wszędzie , będą wymagane dopóki uchodźca nie uzyska karty pobytu w PL lub statusu uchodźcy objętego ochroną międzynarodową
smok_wawelski - 2022-03-17, 22:20
smok_wawelski napisał/a: | ...aby wytłumaczyć dlaczego Waszą darowiznę łączymy z darowizna mojego kolegi Andrzeja z Kolna i przeznaczamy tylko małą część na najpilniejsze potrzeby bieżące ogarniecie a większą na kursy języka polskiego dla Leny i Diany - to Ich decyzja chcą jak najszybciej się tu usamodzielnić | Winny jestem troszkę sprostowania - powodem sprostowania Mirku jest to że Krakowska Szkoła Językowa Glossa gdzie planowaliśmy zakupić kursy językowe rozpoczęła już wsparcie dla uchodźców i dostaliśmy darmowe kursy on-line z lektorem dla obu matek i obojga dzieci starszych. W związku z tym troszkę zmieni się zagospodarowanie Waszej i Andrzeja darowizny - lecz zasadniczy cel dążenia do szybkiego usamodzielniania się Rodzin pozostanie ten sam jak informowałem poprzednio. Na pewno do tych kursów dokupimy jeszcze jakieś materiały czy podręczniki ale nie będą już to tak znaczne wydatki jak 4 pełne kursy, otrząsnąłem się troszkę po moim Covidzie i jutro będę rozmawiał z Glossa na ten temat. Reszta pieniążków pójdzie na pomoc w wyprawkach do szkoły, przedszkoli i aktywizację zawodową matek.
Gdyby ktoś potrzebował informacji o kursach dla uchodźców - służę informacjami i kontaktami bezpośrednimi do osób odpowiedzialnych za poszczególne segmenty działalności w Glossa
kalinin - 2022-03-25, 17:16 Temat postu: Mandat za pomaganie uchodzcom Otrzymałem mandat za przekroczenie prędkości w strefie zabudowanej. Faktu nie podważam lecz odwołałem sie od tej kary uzasadniajac odwołanie, że było po godz.23 wiozłem rodzinę uchodzców z granicy z płaczacym dzieckiem. Załączyłem kopie paszportów, skan pieczatki z datą przekroczenia granicy. Wysłałem pismo treści;
Szanowni Panstwo,
Bardzo prosze o anulowanie mandatu za przekroczenie prędkości z dnia 2022-02-27, identyfikator naruszenia 34045, gdyż przewoziłem uchodzcow z Ukrainy z malym dzieckiem, ktore bardzo płakało. Chciałem jak najprędzej przewieźć ich do domu. Do tej pory nie byłem karany. Prosze o zrozumienie i pozytywne potraktowanie mojego odwołana.
Mirosław Kalinin
wczoraj otrzymałem odpowiedz;
Szanowny Panie,
zarejestrowane przekroczenie prędkości wynosi 39 km/h i jest czynem zabronionym jako wykroczenie. Stosownie do przepisu art. 5 k.p.w. umorzenie postępowania następuje m.in. wtedy, gdy czyn nie wypełnia znamion wykroczenia lub jego sprawca nie podlega karze. Niniejszym brak jest przesłanek do odstąpienia od zastosowanego postępowania.
Po analizie zgromadzonego materiału stwierdzono również brak przesłanek uzasadniających zastosowanie środka oddziaływania wychowawczego w postaci pouczenia, o którym mowa w art. 41 Kodeksu wykroczeń.
Proszę o odesłanie wypełnionych formularzy do Głównego Inspektoratu Transportu Drogowego skr. poczt. 146, 05-090 Raszyn lub za pomocą elektronicznego Biura Obsługi Klienta (eBOK) w możliwie jak najkrótszym terminie.
Z poważaniem,
Jacek Rudowski
moja odpowiedz;
Panie Jacku,
Bardzo mnie dziwiła Pana odpowiedz. Gdybym był politykiem z immunitetem to miałbym szanse na anulowanie mandatu, ale nie jestem. Jestem zwykłym obywatelem, który tylko chce pomagać emigrantom. Ukarał mnie Pan za ta chęć niesienia pomocy. Gratuluje Panu dobrego samopoczucia i współczuję Pana rodzinie.
Mandat uregulowałem a post napisałem dla uciechy niektórych
kalinin - 2022-03-25, 17:24
Dziś o 2 w nocy zawiozłem na lotnisko Chopina w Warszawie rodzine z Ukrainy która była u mnie prawie dwa tygodnie. Dziewczyny poleciały do Malmo, gdzie mieszka mój kolega, który uciekł do Szwecji w stanie wojennym i wyraził im chęc pomocy. Matka Ludmiła z córkami trafiła do mnie polecona przez znanego filantropa Tadeusza Kulpińskiego.
Bim - 2022-03-25, 18:38
kalinin napisał/a: | Mandat uregulowałem a post napisałem dla uciechy niektórych |
Chyba raczej swojej kalinin napisał/a: | Z poważaniem,
Jacek Rudowski
moja odpowiedz;
Panie Jacku,
Bardzo mnie dziwiła Pana odpowiedz. Gdybym był politykiem z immunitetem to miałbym szanse na anulowanie mandatu, ale nie jestem. Jestem zwykłym obywatelem, który tylko chce pomagać emigrantom. Ukarał mnie Pan za ta chęć niesienia pomocy. Gratuluje Panu dobrego samopoczucia i współczuję Pana rodzinie. |
Nie bierzesz tego pod uwagę ,że to zwykły pracownik którego obligują przepisy , którego wymieniłeś z imienia i nazwiska
Jeszcze nie wprowadzili przewozu uprzywilejowanych transportów prywatnych z granicy gdzie nie myślimy podkręceni adrenaliną
yamah - 2022-03-25, 19:56
To może i ja spróbuję śpieszyłem się dzisiaj na zlot "Topienia Marzanny" gdzie dochód z imprezy ma być przeznaczony na pomoc uchodźcom ukraińskim a wyszło
ZEUS - 2022-03-25, 22:24
yamah napisał/a: | a wyszło |
bardzo zabolało?
yamah - 2022-03-26, 08:00
ZEUS napisał/a: |
bardzo zabolało? |
troszkę ale pocieszałem się że to może bedzie spożytkowane na wojnę z don putino
kalinin - 2022-04-14, 14:29
Jestesmy dumni z naszego kolegi Świstaka , przeczytaj https://www.facebook.com/...1827111331/?d=n
Spax - 2022-04-14, 19:24
kalinin napisał/a: | Jestesmy dumni z naszego kolegi Świstaka |
Brawa dla Arka
|
|