Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Laika - Laika Kreos 4009

Andrzej 73 - 2022-03-04, 20:53
Temat postu: Laika Kreos 4009
Zastanawiam się gdzie w moim kamperze mam przełącznik określający ładowanie akumulatora zabudowy siarkowy/AGM/Gel.
Przeczytałem przejrzałem instrukcją obsługi i nie znalazłem takiej informacji.
Czy w tym kamperze jest taki przełącznik? Może ładowanie jest inteligentne?
:spoko

Gewehr - 2022-03-04, 20:56

Wszystko zależy od tego, jaki jest użyty elektroblok. Jest albo w nim, a jak jest bez bloku ładującego, to w oddzielnej ładowarce.
Andrzej 73 - 2022-03-04, 21:18

Od nowości miałem AGM-a , więc pewnie tak był ustawiony , ale czy jest jakiś przełącznik to nie wiem.
Muszę odkręcić kilka wkrętów i otworzyć ukryty tam elektroblok.
Może ktoś już robił to w Laice?

Gewehr - 2022-03-04, 21:31

Laika jest specyficzna i co model, to inne rozwiązanie. W większości korzystają z rozwiązań CBE. Ty masz u siebie pewnie masz panel PC-320 i z tego co pamiętam, tam w nim jest "setup" akumulatora.
marcincin - 2022-03-04, 22:03

Gewehr napisał/a:
Laika jest specyficzna i co model, to inne rozwiązanie. W większości korzystają z rozwiązań CBE. Ty masz u siebie pewnie masz panel PC-320 i z tego co pamiętam, tam w nim jest "setup" akumulatora.

Jeśli masz ładowarkę CBE to przełącznik jest na płycie ładowarki. Trzeba odkręcić jej pokrywę.

Andrzej 73 - 2022-03-04, 22:04

Gewehr napisał/a:
panel PC-320

Dokładnie PC320-LK
Instrukcję mam jeszcze oryginalnie zapakowaną w worku który jest hermetycznie zamknięty :ok
Otworzę i sprawdzę co jest napisane.

Gewehr - 2022-03-04, 22:20

marcincin napisał/a:
Gewehr napisał/a:

Jeśli masz ładowarkę CBE to przełącznik jest na płycie ładowarki. Trzeba odkręcić jej pokrywę.

Dokładnie tak. Trzy pozycyjny przy wentylatorze.

Andrzej 73 - 2022-03-04, 23:07

Gewehr napisał/a:
Dokładnie tak. Trzy pozycyjny przy wentylatorze.

Z tego co doczytałem w instrukcji to ma dwie pozycję SI/Gel odpowiednio 13,5 i 13,8 V
Jak będę na chodzie to sprawdzę. Na razie dzięki Panowie. :spoko