Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Przełącznik włancznika

dyha - 2022-03-05, 19:55
Temat postu: Przełącznik włancznika
Nie przestaje mnie zaskakiwać mój domek.
Dzisiaj pod deską rozdzielczą od strony pasażera odnalazłem takie ustrojstwo z przełącznikiem.Pojęcia nie mam co to :niewiem:
Kamper to Dethlefs Esprit z 2000r

MILUŚ - 2022-03-05, 20:04

Katapulta fotela pasażera jak siedzi tam.....teściowa :-P
Cyryl - 2022-03-05, 20:12

na Boga popraw tytuł tematu, bo co ludzie sobie pomyślą o kamperowcach.
dyha - 2022-03-06, 11:46

Cyryl napisał/a:
na Boga popraw tytuł tematu

Dlaczego? Poszłem :wyszczerzony: jeszcze raz sprawdzić i to rzeczywiście wygląda jak jakiś włancznik :wyszczerzony:

donald - 2022-03-06, 12:26

Zapewne od bulbatora... :bajer .ewentualnie od przelożenia rzułf w skrzyni. :haha: :haha:
zbyszekwoj - 2022-03-06, 13:28

dyha napisał/a:
wygląda jak jakiś włancznik

Jak włancza ,to włancznik. Poszłem zobaczyc mój włancznik. :haha:

Andrzej 73 - 2022-03-06, 14:22

Proponuję włączyć i sprawdzić co się zmieniło w kamperze lub jakie urządzenia się załączają lub nie.
:spoko
Możesz również prześledzić gdzie prowadż kabelki.
:spoko

Socale - 2022-03-06, 15:33

zbyszekwoj napisał/a:
dyha napisał/a:
wygląda jak jakiś włancznik

Jak włancza ,to włancznik. Poszłem zobaczyc mój włancznik. :haha:

I jak? Włancza czy załancza? Jak nie włancza tylko załancza to masz załancznik a nie włancznik. A skoro załancza to powinno się coś pojaśniać :bigok
.
10 sorry, wszystkim nam brakuje uśmiechu a pomóc Ci nie potrafię bo to radosna twórczość poprzednika i w innych kamperach raczej nie znajdziesz.

orkaaa - 2022-03-06, 19:47

Najłatwiej śledzić ten biały kabelek może gdzieś doprowadzi. Na oko to nie jest zwykły włącznik bo kilka różnych kabelków tam wchodzi. Raczej to jakieś urządzenie które po włączeniu …coś… powinno załączyć …. Biorąc pod uwagę grubość kabli to nie żadne poważne zasilanie więc akumulatory odpadają. Może trzeba to wyciągnąć i zobaczyć co w środku.
Monter - 2022-03-06, 21:19

Niebieskie kabelki są skręcone, a skrętkę się stosuje w magistrali CAN. Masz tachograf? :diabelski_usmiech
Socale - 2022-03-06, 23:09

No nie, raczej nie trafiliście bo kto określi ten brązowy kabelek?
Ani wchodzi ani wychodzi tylko jest i co?
.
Dyha wybacz :diabelski_usmiech

Monter - 2022-03-08, 15:28

Hmmmm. Jest jesio czerwony - może plus. Wtenczas brązowy może minus.
Ale jest też PSTRYCZEK. Przełożyć wajchę i nasłuchiwać czy nie zaczęło tykać :haha:
Jak nie to trzeba iść po kablach.

lepciak - 2022-03-09, 10:47

Monter napisał/a:
Hmmmm. Jest jesio czerwony - może plus. Wtenczas brązowy może minus.
Ale jest też PSTRYCZEK. Przełożyć wajchę i nasłuchiwać czy nie zaczęło tykać :haha:
Jak nie to trzeba iść po kablach. Czasami zamiast nasłuchiwać lepiej powąchać. Płomień częściej rozchodzi się bezszelestnie niż z hałasem

Zapomnijcie o kolorach izolacji przewodów. W elektryce panuje zupełna dowolność w dobieraniu barw. Do tego dokładamy artystyczne podejście każdego z "monterów" do gustowania w takich kolorach a nie innych.
Zawsze sprawdzajcie przewody ZANIM je wykorzystacie i podłączycie a unikniecie niespodzianek.