|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Pierwsze uruchomienie Truma 6, zrzuca wodę-zawór zamknięty
Simbus - 2022-03-06, 12:17 Temat postu: Pierwsze uruchomienie Truma 6, zrzuca wodę-zawór zamknięty Dzień dobry,
Panowie, mam taki problem.
Nowy kamper, wczoraj odebrany z salonu.
Włączam ogrzewanie, po kilku godzinach zamykam zawór frost control - WCISKAM PRZYCISK. Oczywiście przycisk ładnie zaskakuje bo zawór '' ma ciepło '' już dłuższy czas.
Nalewam wodę do zbiornika. Nic nie cieknie spod auta.
Odkręcam krany, włączam pompkę. Ta pompuje, i w tym czasie spod auta z wężyka który jest podłączony frost control leci woda. Wyłączam pompkę i woda z tego wężyka przestaje lecieć.
Walczę z tym już kolejna godzinę.
Podpowiedzcie czy robię coś źle ?
Mam tak jak na zdjęciu, czyli jeśli dobrze rozumie instrukcję - zawór jest zamknięty. Tak jak pisałem przycisk również.
Andrzej 73 - 2022-03-06, 12:21
Zamykasz zawór i w ciskasz przycisk blokujący zawór. Sprawdź czy przycisk nie wyskakuje.
Możliwe że masz za niską temperaturę w kamperze?
Simbus - 2022-03-06, 12:23
W kamperze jest od kilku godzin 22 stopnie. Przycisk wciśnięty, zaskakuje. Nie wyskakuje.
Wodę zrzuca tylko po włączeniu pompy. Jak pompę wyłącze to i woda nie leci.
Andrzej 73 - 2022-03-06, 12:38
Może coś związane z zapowietrzeniem układu?
Nie miałem u siebie takiego problemu.
DI STEFANO - 2022-03-06, 12:46
Simbus napisał/a: |
Wodę zrzuca tylko po włączeniu pompy. Jak pompę wyłącze to i woda nie leci. |
aaaaaa....................... spróbuj przy wyłączonej pompie otworzyć kran ciepłej wody nad zlewozmywakiem???
lub zadzwoń do mnie.
prusiak - 2022-03-06, 12:46
Tym zakręć ...
Andrzej 73 - 2022-03-06, 13:05
DI STEFANO napisał/a: | spróbuj przy wyłączonej pompie otworzyć kran ciepłej wody nad zlewozmywakiem |
To właśnie pisałem , pewnie układ zapowietrzony.
salut - 2022-03-06, 13:05
Tutaj masz zasadę działania i jak przerobić frost control. Film po francusku ale powinieneś zrozumieć. W/g mnie masz jakiś syf na uszczelce, i to przepuszcza. Rozbierz i oczyść. Powodzenia
Simbus - 2022-03-06, 13:33
Walczę dalej..w międzyczasie nalałem letniej wody do zbiornika.
W kamperze 26 stopni..
Ale jak na to jeszcze raz patrzę, to gdy włączę pompę wody to z bojlera tłoczy wodę do tego przeźroczystego wężyka który widać na zdjęciu. I to ta woda wylatuje pod kamperem.
Frost control jest cały czas zablokowany, przycisk nie wyskakuje. Czyli z nim chyba wszystko oki.
Ale czemu tłoczy wodę do tego wężyka i w jakim to jest celu ?
Krany oczywiście odkręcone.
Socale - 2022-03-06, 13:40
Wiesz co, jak zawór się otworzył pierwszy raz i wodę wypuścił, mogło zejść też trochę syfu i osadzić się w zaworze.
Pokręć górnym pokrętłem kilka razy w kółko, on powinien zamykać "strzelająco" no i pamiętaj by wcisnąć guzik z tyłu i wtedy puść wodę i zerknij czy leci i oceń jak mocno.
Simbus - 2022-03-06, 13:46
Kręciłem już chyba ze sto razy
Tak jak pisałem, przycisk trzyma. Też po włączeniu pompy pcha Wam wodę w ten przeźroczysty wężyk ?
DI STEFANO - 2022-03-06, 14:04
Andrzej 73 napisał/a: | DI STEFANO napisał/a: | spróbuj przy wyłączonej pompie otworzyć kran ciepłej wody nad zlewozmywakiem |
To właśnie pisałem , pewnie układ zapowietrzony. |
Andrzeju sorry trochę rozpłaszczyłem Twój wpis aby był jaśniejszy.
Kolego Simbus
masz zapowietrzony ciśnieniowy układu [ NORMALNE ZJAWISKO] zamknij zawór i wszystkie krany, napompuj instalację ciśnieniem pompy do jej wyłączenia. KONIECZNIE WYŁĄCZ wyłącznikiem na panelu pompkę wody.
Otwórz zawór spustowy pod kamperem, jak przestanie lecieć woda z kotła odkręć kran ciepłej wody[ale tylko CIEPŁEJ WODY] najdalej od kotła i zobacz czy woda zaczęła spływać.
Jeśli płynie, zamknij ZAWÓR i otwarty kran oraz włącz wyłącznikiem pompkę wody czym dopełnisz i odpowietrzysz obieg ciśnieniowy wody.
JAK BĘDZIE INACZEJ TO BĘDZIEM MYŚLEĆ.
prusiak - 2022-03-06, 14:45
Simbus napisał/a: | to gdy włączę pompę wody to z bojlera tłoczy wodę do tego przeźroczystego wężyka który widać na zdjęciu. I to ta woda wylatuje pod kamperem. |
To jest automatyczny odpowietrznik. Może się przyciął... popukaj w ten trójnik trochę.
salut - 2022-03-06, 14:50
Może to Ci pomoże
adaml61 - 2022-03-06, 15:36
Do wymiany ten biały króciec w środku jest zaworek który jest zacięty albo znikł . U mnie znikł , nowy ok.70 zł . Tymczasowo miałem założony mały zwrotny .
Andrzej 73 - 2022-03-06, 16:01
Rafał , jak masz nowego kampera na gwarancji , to jedź do serwisu i niech oni się martwią , nic nie ruszaj bo w naszym pięknym kraju serwisy lubią zrzucić winę na użytkownika.
Simbus - 2022-03-06, 17:14
Panowie, bardzo dziękuję za pomoc.
Faktycznie winny jest ten zaworek kątowy, ten przy wężyku przeźroczystym.
W środku jest kuleczka, uszczelka. Zdemontowałem, poprawiłem w środku. Po montażu od razu pompka pięknie dobiła wody. Wszystko oki..ale
Zawsze musi być ale hehe
Ta uszczelka jest zagięta i nawet po tej poprawce delikatnie zaworek nie trzyma. Więc zamawiam zaraz nowy na allegro.
Kamper nowy więc można by z serwisem załatwiać temat, jednak mam do nich 200 km więc nie warto jechać, tracić czasu.
Jedynie szkoda bo mieliśmy jutro na kilka dni wyjechać nowym sprzętem a z tym puszczającym zaworkiem wolę się nie ruszać. Muszę poczekać na paczkę.
Jeszcze raz dziękuję.
Simbus - 2022-03-08, 18:21
Przesyłka z nowym zaworkiem dotarła. Założyłem, zalałem wodą i odpowietrzyłem.
Wszystko ok
Jeszcze tylko pewnie ze sto roboczogodzin poprawek niedbalstwa fabryki i można cieszyć się z nowego kampera hehe.
Na zdjęciu ten wadliwy zaworek
Socale - 2022-03-08, 21:39
Najczęściej to jakiś mały diabełek siedzi w usterce, macha ogonkiem, straszy widełkami i się śmieje
A tu pstryk w nos diabełkowi i won
|
|