Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Opuszczane łóżko w salonie - opinie

minimaniak - 2022-03-06, 16:48
Temat postu: Opuszczane łóżko w salonie - opinie
Cześć,

Poszukuje kampera dla rodziny 2+2 i myślałem o polintegrze łóżka piętrowe i opuszczane dla rodziców w salonie. Ciekawi mnie jakie jest wasze zdanie o łóżkach opuszczanych jako glownym lozku dla dwóch dorosłych osób- słyszałem że nie jest to dobra opcja na dłuższe wakacje

Dzięki

Socale - 2022-03-06, 17:19

Czyli 2+2+2 tak?
Łóżko opuszczane to doraźna opcja do wykorzystania na sen lekkich osób.
Słaby pomysł. Racjonalny wybór to alkowa lub znacznie droższa integra.
W półintegrze często opuszczone łóżko bardzo utrudnia wyjście na zewnątrz.

minimaniak - 2022-03-06, 17:57

Rodzina 2+2 dziewczynki na łóżkach piętrowych rodzice na opuszczanym łóżku - czyli to chyba jednak slaba opcja
Andrzej 73 - 2022-03-06, 18:00

Osobiście takie rozwiązanie sobie chwalę , ale ...
Łóżko nie koliduje mi z wejściem.
Wymieniłem materac na lepszy.
Wyeliminowałem piski jakie wydostawały się z prowadnic opuszczania łóżka.
Opuszczając łóżko do samego dołu nie muszę nic przestawiać czy chować , opuszczam i idę spać , a właściwie idziemy z żoną. :lol:
:spoko

rigg - 2022-03-07, 00:44

Ja mam już drugą półintegrę z opuszczanym łóżkiem, póki córki z nami jeżdżą my śpimy na opuszczanym. Koniecznie należy zwrócić uwagę na szerokość opuszczanego łóżka.
W burstnerze i teraz w benimarze mam 140 cm i to nam wystarcza. Niektórzy producenci robią opuszczane łóżko 120-130 cm a to już trochę wąsko jak na dwie osoby dorosłe.
Córki spały w pierwszym na piętrowych w drugim na francuskim, teraz mam wzdłuż czyli śpią teoretycznie osobno :spoko

orkaaa - 2022-03-15, 18:33

Łóżko opuszczane to fajne rozwiązanie bo przy zachowaniu lepszej aerodynamiki pojazdu masz spanie w 5 sekund. Są jednak pewne ograniczenia jak z wszystkim czyli coś za coś. Nie ma opcji, że ktoś zostaje przy stoliku a ktoś idzie spać na górę. Więc wymaga to dogadania się wszystkich pasażerów. Przy małych dzieciach pozostaje zostawić im tylne łóżko a samemu spać na górze. Ja jeździłem kilka razy z moimi dorosłymi dziećmi i łóżko opuszczane sprawdziło się super . Ale wszyscy mieliśmy podobny styl życia i wypoczywania. Rano też nie było wielkiego problemu bo „śpiuchy „ szły do tylu dosypiać a ja robiłem śniadanie i kawę. Najlepiej iść do dealera i sprawdzić na miejscu jak to działa jakie są plusy i minusy. Dla mnie więcej plusów.
Komplecik - 2022-03-15, 21:24

Socale napisał/a:
Czyli 2+2+2 tak?
Łóżko opuszczane to doraźna opcja do wykorzystania na sen lekkich osób.
Słaby pomysł. Racjonalny wybór to alkowa lub znacznie droższa integra.
W półintegrze często opuszczone łóżko bardzo utrudnia wyjście na zewnątrz.

Też mi się wydaje że to połowiczny sukces jakaś alternatywa na doraźne spanko.
Dla 4 na stałe alkowa