| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Budujemy kampera - Jak mocujecie meble?
necik - 2022-03-15, 20:50 Temat postu: Jak mocujecie meble? Witam,
W jaki sposób mocujecie meble stojące i wiszące w swoich kamperach?
Z tego co widzę, to chyba większość osób zaczyna budowę od przekręcenia listewek do ramy samochodu, później na to sklejka i na końcu przykręca wkrętami meble przez sklejkę do tych listewek. Ale czy to solidne mocowanie? Czy te wkręty z czasem nie poluzują się?
Może macie jakieś inne patenty?
reaven22 - 2022-03-15, 22:47
Wszystkie meble u siebie mocowałem do elementów konstrukcyjnych auta.
Nitonakrętki, profile stalowe, śruby na wylot przez podłogę.
Bezpieczeństwo ponad wszystko,
Andrzej 73 - 2022-03-16, 08:34
Jeśli ma dobrze trzymać to sklejka lub dość gęste drzewo np.olcha , brzoza , ale nie buk , bo za twardy.
Może być sosna ale gęsta.
Do tego wkręty , ale nie takie zwykłe tylko spax-y i będzie trzymać , że hoho.
Zasada jest prosta żeby dobrze trzymało to musi być odpowiedni materiał do którego coś przykręcamy.
Jeśli chodzi o wkręta to dobrej jakości aby nie pękał przy wkręcaniu dlatego spax. Zaletą jego jest pofalowany początek gwintu co ułatwia wkręcanie poprzez tzw. nawiercanie materiału.
necik - 2022-03-16, 08:52
| reaven22 napisał/a: | Wszystkie meble u siebie mocowałem do elementów konstrukcyjnych auta.
Nitonakrętki, profile stalowe, śruby na wylot przez podłogę.
|
Najpierw mocowałeś meble do ramy samochodu, a później robiłeś ściany pomiędzy meblami? Czy najpierw ściany na całości i dopiero na to meble? Jeśli opcja 2, to chyba nieco trudniej później przymocować meble do ramy samochodu, bo ta jest zasłonięta ścianą ze sklejki?
Krisp - 2022-03-29, 09:11
Ja u siebie planuje nitonakrętki , nity , pianka lub mamut. Zależnie od miejsca łączenia i potrzeby ale w większości w miejsce łączenia będzie co najmniej dwóch sposobów z wymienionych powyżej . Czytaj np nit + klej, nit+ pianka, nitonakrętka+ pianka, nit + klej.
sapero - 2022-04-06, 19:29
a nie obawiasz się z tym klejem, że jak będziesz chciał coś zmienić tudzież naprawić, to będziesz musiał to wszystko rwać i niszczyć. Ja chyba wolałbym, że by te połączenia były jakość demontowalne.
Robertunio - 2022-04-06, 23:09 Temat postu: Montowanie zabudowy Krisp,
Również moim zdaniem, montaż zabudowy w sposób „skręcany” jest bardzkiej odpowiedni,
daje Ci zawsze możliwość cofnięcia się o kilka kroków w celu dokonania poprawek. Przy dobrze przemyślanym procesie takiego montażu, będziesz miał możliwość demontażu praktycznie każdego elementu w dowolnej chwili - przy pierwszym kamperze naprawdę jest to pomocne. Jeśli chodzi o klej - ma on również swoje zalety, jednak przy pierwszej zabudowie używałbym go tylko do docelowych, dobrze przemyślanych elementów. Inaczej będzie się zapewne miała sprawa przy kolejnej zabudowie - tam nie będziesz już popełniał tak wielu błędów, które należałoby poprawić
drFeelGood - 2022-04-06, 23:30
Ja mam do profili konstrukcyjnych przykręcone listwy 18x30 i na to poszycie ze sklejki 4mm, większość śrub mocujących meble przechodzi przez sklejkę, listwy i wchodzi w profile konstrukcyjne karoserii. Górne szafki również mocowane są w ten sposób do sufitu. W niektórych miejscach gdzie takich profili nie ma, szafki są przykręcone do samych listew.
|
|