Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Rzetelne informacje techniczne bez bajerowania - Brak ładowania akumulatora w części socjalnej

Ukaszeq - 2022-03-22, 11:23
Temat postu: Brak ładowania akumulatora w części socjalnej
Witam, mam problem z akumulatorem w części socjalnej. Jak podłączę kampera do sieci to nie ładuje mi akumulatora. Powymieniałem bezpieczniki ale nic to nie dalo. Co może może być przyczyna nie ładowania ? Fiat talento 1992 rok
Andrzej 73 - 2022-03-22, 11:36

Może być problem z ładowarką , ewentualnie sprawdź miernikiem jakiej wartości dochodzi prąd do aku.
Monter - 2022-03-22, 16:27

Ukaszeq, a nie odpalałeś przypadkiem silnika będąc jednocześnie podłączony do słupka 230V? Jeśli tak, to bardzo prawdopodobne, że strzeliło coś w tzw. energobloku.
Bim - 2022-03-22, 19:06

Monter napisał/a:
Ukaszeq, a nie odpalałeś przypadkiem silnika będąc jednocześnie podłączony do słupka 230V? Jeśli tak, to bardzo prawdopodobne, że strzeliło coś w tzw. energobloku.

Jeżeli odpalał silnik jak był podłączony ze słupka to

nic nie strzeliło w tzw energobloku :-/

Spalił się bezpiecznik jak już który jest montowany w komorze silnika między aku pokładowym ,a rozruchowym
Tam musisz szukać bezpiecznika na kablach z aku rozruchowego prowadzącego do energobloku ;)

Monter - 2022-03-22, 19:23

Bim, ale autor wątku:
- wspomniał, że sprawdził wszystkie bezpieczniki
- wspomniał, że nie ładuje po podpięciu do słupka

Faktycznie zabrakło informacji czy ładuje po odpaleniu silnika. Więc wróżenie z fusów :)

Ukaszeq - 2022-03-25, 19:04

Faktycznie odpaliłem go gdy był podpięty do prądu, sprawdziłem dwa bezpieczniki w silniku ale to nie to
Socale - 2022-03-25, 19:16

No skoro nie ładuje z prostownika to pod maską raczej bym nie szukał.
Wyjmij prostownik na stół jeśli nie jest zintegrowany i sprawdź po podłączeniu do 230V poza kamperem, czy wychodzi z niego napięcie około 13,0V
W samym prostowniku też są 2 bezpieczniki. piszę w ciemno bo nie wiem co masz tam zamontowane, pstryknij jakieś foto.

Ukaszeq - 2022-06-04, 14:26

A gdzie szukać tego prostownika bo nie mogę go namierzyć ?
Socale - 2022-06-04, 17:15

Ukaszeq napisał/a:
A gdzie szukać tego prostownika bo nie mogę go namierzyć ?

Zapewne gdzieś w zabudowie, często w pobliżu przyłącza do słupka 230V.
Napisz jaki to w ogóle kamper?

FilipDucato - 2022-06-04, 22:25

A powiedz coś jeszcze, czy to nowy nabytek czy już stary kamper? Działało ładowanie czy już nie?

Czy jest ładowanie podczas jazdy?

A czy przypadkiem nie do tego służy hebel (przynajmniej do ladowania podczas jazdy)? Tj. w Ducato I i Peugeot J5 (zatem przypuszczam, że C25 tak samo) jest taka rączka czerwona, dosyć sporawa, która pozwala, żeby prąd dochodził do części socjalnej.

To są spekulacje, bo poprzedni właściciel mojego kamperka był niesamowitym partaczem. Przeniósł akumulator spod fotela (gdzie jest obecnie hebel) i wrzucił go do szafki. Przy tym omijając całą ori instalację...

ten hebel właśnie zdążył podłączyć pod akumulator socjalny (stąd moje przypuszczenia do jego funkcjonalności), ale zapomniał o podłączenie hebla do... no właśnie nie wiem do czego ma być podłączony.

Zatem poszukaj czy nie masz takiego hebla. Mogę się założyć, że on właśnie do tego służy. Jak nie do sieci to przynajmniej do ładowania aku podczas jazdy.

Socale - 2022-06-05, 09:16

FilipDucato napisał/a:
...
Zatem poszukaj czy nie masz takiego hebla.
...

Ten hebel jest pod maską. Elektroniczny, jasnoszara puszka.
W niej spotykają się plusy obydwu akumulatorów, rozruchowy i pokładowy a hebel załącza i rozłącza wg koncepcji konstruktorów.
Jest wewnątrz zalany "galaretą" ale da się ją wydłubać i naprawić nadpalone styki = typowe.

FilipDucato - 2022-06-05, 12:20

To mój powędrował sobie pod fotelem pasażera... no to będę kombinował. Może jakaś dobra dusza z takim "dziadkiem" wrzuci zdjęcia jak u siebie ma.

Dzięki Socale.

krzysztofCz - 2022-06-10, 07:50
Temat postu: Re: Brak ładowania akumulatora w części socjalnej
Ukaszeq napisał/a:
Jak podłączę kampera do sieci to nie ładuje mi akumulatora. Fiat talento 1992 rok

W moim Talento 92 Frankia 460A trzeba było ręcznie wybierać przełącznikiem na energobloku, który akumulator chcemy ładować po podłączeniu zewnętrznego zasilania.