Gżegżółka - 2022-03-23, 21:24 Temat postu: Powiększanie blaszakówBlaszaki oferują mniej miejsca niż nadwozia dedykowane kamperom.
Żeby zwiększyć ich funkconalność różne firmy oferują powiększacze, niektórzy budujący tworzą swoje.
Zgromadziłem to, co znalazłem dla Ducato.
1. Wysokie dachy
Weisenberg CaraTour 600 MQH:
Knaus BoxStar 600 Street XL (ten sam co Weisenberg powyżej):
Auto-Trail V-Line 600:
Dreamer Family Van:
Poessl 2Win Vario:
Globe Traveller Voyager:
Balcamp (od Globe Traveller?):
https://www.youtube.com/watch?v=pVa7yuWtL2Y
Affinity:
4. Poszerzenia boku na większej długości
Affinity:
5. Wysuw
Dla Ducato żadnego nie znalazłem.Gżegżółka - 2022-03-23, 21:37 Znacie inne?
Czy coś poza uszami poszerzającymi jest normalnie dostępne w sprzedaży?
Swoją drogą, próbowałem namówić ZLP do zrobienia zabudowy tylnej ściany, naprawde sporo miejsca to daje, zwłaszcza nisko. Chyba nieskutecznie, ale może jak będzie więcej chętnych.... decumanus - 2022-04-02, 21:36 Ja jestem chetny na tylna sciane
Choćby byla to tylko zewnetrzna skorupa i wymagala budowy konstrukcji wsporczej. ducato H2. Biore od reki. 2kpln za sama skorupe dam.
R
To gdzie mam dzwonic?Gżegżółka - 2022-04-03, 17:06 Jak zadzwonisz do ZLP to usłyszysz że nie mają....ale dasz im sygnał że jest więcej chętnych na takie przeróbki.
Więc polecam, zadzwoń. SlawekEwa - 2022-04-03, 19:11 Kiedyś firma "CENTRUM" ze Skołyszyna, producent nadwozi z żelkotu poliestrowego do Poloneza Trucka chciała mi zrobić tylną ścianę zabudowy z drzwiami. Teraz to raczej tylko produkują umywalki, kabiny prysznicowe itp.decumanus - 2022-04-03, 20:49 Zadzwonie i powiem "slyszalem ze jestescie porzadni i produkujecie plecki do ducato, a nie jak te inne c i u l e... " I nie będą mogli dać innej odpowiedzi niz twierdząca
grunt to właściwą manipulacja
A tak serio to moglbym sie zaangazowac w strone projektową w komputrze... O ile oni robią to tą metodą, a nie ręcznie rzeźbią formy w mdfie...
Chyba ze jest tu na fotum jakis magik od żelkotów...
Ida ciężkie czasy.
RSlawekEwa - 2022-04-03, 21:11
decumanus napisał/a:
O ile oni robią to tą metodą, a nie ręcznie rzeźbią formy w mdfie...
Byłem w tej firmie . Trochę to manufaktura z ubiegłego stulecia.decumanus - 2022-04-04, 09:04 może nie jest tak zle https://fb.watch/cakrTJtWzb/
R4x4camper - 2022-04-04, 10:31 Ilu jest chętnych na plecak do trojaczków
Listę proszę
Ilu jest chętnych na plecak do trojaczków
Listę proszę
1. GŻEGŻÓŁKA?
2. DECUMANUS
czekaj czekaj... jaki plecak? żebyśmy nie rozmawiali o dołożonej szafie na tylnych drzwiach...4x4camper - 2022-04-04, 16:14 Trzeba sprecyzować
Pokazać rysunek lub foto
poz
tolodecumanus - 2022-04-04, 16:28 taki zwykły zamiennik drzwi na ścianę chce. z niska klapą. może dłuższa, na boki. Bez tego górnego zagłębienia, żebym sobie mógł takie okienko wstawić gdzie chce.
R
btw... można to kupić, ale za taką cene to w polsce sie nie to sprzeda
https://www.ebay.co.uk/itm/223530831038Monter - 2022-04-04, 16:45 Ale czemu tak kombinujecie, że tak zapytam? Jeśli układ ma być typowy (łóżko a pod nim garaż) to nie lepiej zrobić tak, jak Skandivan? To znaczy garaż normalnie a góra zabudowana całkiem od łóżka aż do sufitu? Ja bym chyba nawet wtedy dał parę cm przestrzeni od drzwi do tej ściany i można by wtedy jakieś klunkry na drzwiach od wewnątrz jeszcze pouwieszać.decumanus - 2022-04-04, 16:58 Takiego rozwiazania nie trzeba szukać az u skandivana, kilku forumowych kolegów wcześniej miało tak, choćby Raven.
1. Ja mam juz kampera "skończonego" i taki układ pchać na siłę, jest bez sensu.
2. Drzwi są nieszczelne i stanowią cały zespół zbędnych mostków cieplnych.
3. Drzwi są ciężkie - niektórym by to 4 litery ratowało.
4. Bo taaaak.
Rdecumanus - 2022-04-04, 23:09 ZLP odpowiedzialo ze jednak nie sa zainteresowani.
Rsławek w. - 2022-04-05, 08:35 Sam rzeźbiłem w kilku etapach, sporo pracy ale da się.decumanus - 2022-04-05, 11:46 I na tym się skończy...
Zastanawiam się tylko nad technologia... są jakieś inne pomysły oprócz spawania? alucobond na nitach? na kleju?
Alucobond da większą sztywność, ale może lepiej wkleić potem PIR na PUR i nawet blacha wystarczająco sztywna...
Można by wyrzeźbić główną ramę, która wchodzi idealnie w otwór, to mógłbym nawet z aluminium zrobić, pospawać tigiem z kątowników, a na koncu zewnętrzne poszycie, może nawet na klej do karoserii... może być nawet blacha ocynkowana, krawędzie zaklepać 90 stopni, ewentualnie wzmocnić nitami...
Całość potem włożyć, przykręcić do rantu albo słupków...
Jakieś porady praktyków? spawać od środka mi się nie widzi, bo bym musiał chyba demontować wszystko wokół...
Bardzo zależy mi na elemencie który mogę "włożyć" i potem uszczelnić dookoła.
Rwlodo - 2022-04-05, 16:03 Jak chcesz wkładać, to może...
Zdejmij tylne drzwi, ułóż na kobyłkach, posmaruj rozdzielaczem, mata + żywica i masz tylną ścianę. Jeśli miała by mieć inne przetłoczenia to coś sobie dokleisz. Jak wiadomo jakie okno i jaka klapa, to w tych miejscach nawet nie warto kłaść żywicy. Po zdjęciu z formy dokleisz wzmocnienia, śruby montażowe itp.Monter - 2022-04-05, 16:09
decumanus napisał/a:
Takiego rozwiazania nie trzeba szukać az u skandivana, kilku forumowych kolegów wcześniej miało tak, choćby Raven.
1. Ja mam juz kampera "skończonego" i taki układ pchać na siłę, jest bez sensu.
2. Drzwi są nieszczelne i stanowią cały zespół zbędnych mostków cieplnych.
3. Drzwi są ciężkie - niektórym by to 4 litery ratowało.
4. Bo taaaak.
R
Prawie mnie przekonałeś, szczególnie pkt.4.
Ja bym się nie pchał w takie coś, bo karoseria chyba zbyt mocno pracuje, bałbym się o połączenia z innymi typami materiałów (amelinum, tworzywa) bo każdy będzie miał inną rozszerzalność w słońcu, itp., itd. Ale ja, to ja.
Z ciekawości - napisz proszę, całkiem serio, jak z tym się potem przechodzi przegląd? Czy to nie spora zmiana konstrukcyjna, względem oryginału? To musi być jakoś uwzględnione w papierach, czy bardziej to liczenie, że diagnosta nie zapyta "a czy tu nie powinny być drzwi?". Pytanie jest zasadne, bo siła czepialstwa na przeglądach stale rośnie.decumanus - 2022-04-05, 16:31
wlodo napisał/a:
Jak chcesz wkładać, to może...
Zdejmij tylne drzwi, ułóż na kobyłkach, posmaruj rozdzielaczem, mata + żywica i masz tylną ścianę.
myślałem o takim rozwiązaniu, to wcale nie takie głupie. Bedzie to potem trzeba wzmocnic, ale cos pokombinuje... z daleka jak zwykle drzwi :D diagnosta nawet nie zauważy
rozwiniecie pomysłu:
Wykleić wewnętrzne powierzchnie otworu na drzwi pianką 3mm, zabezpieczyć folia stretch, napsikać pianki PUR i zamknąć drzwi. Po otwarciu drzwi będzie dość precyzyjnie odwzorowany kształt całej wnęki
potem na kobyłki itd.
Rrakro1 - 2022-04-05, 17:39 A takie, gotowe, zdejmowane do przeglądu, ładne https://allegrolokalnie.pl/oferta/kufer-bagaznik-plecak-tylni-sprinter-w906-igla
Z takimi dokładkami jeżdżą niemal wszyscy przewoźnicy. Są dokładki do , zapewne każdego modelu auta.wlodo - 2022-04-05, 18:26 Jak przymierzałem się do budowy, również rozpatrywałem wariant z tym gotowym bagażnikiem. Pomysł odpadł ze względu na wydłużenie auta, wolałem zostać przy wymiarze 6m.
decumanus, Gdybyś chciał zrobić z żywicy, to późniejsze doklejenie np. drewnianej ramki do okna czy poprzecznego wzmocnienia które jest jednocześnie podparciem łózka, to pikuś. Z oknem to jeszcze taki problem, że górna część tyłu to łuk i najlepiej gdyby okno też taki miało. Mi w metalu trudniej było je osadzić, musiałem robić podwójne łukowate przetłoczenie, z żywicy będzie łatwiej. Małym problemem jest klapa bagażnika. Najlepiej gdybyś poszukał coś solidnego i gotowego. Ja robiłem całą od "0", pogięte profile ramy, pogięte profile klapy, szukanie zawiasów, zamków, dobieranie siłowników, kanapka do wypełnienia klapy...dużo pracy. Efekt.. ładny mostek cieplny i mimo podwójnej uszczelki wokół i tak coś potrafi przelecieć do wnętrza.decumanus - 2022-04-05, 21:55 Nie mogę patrzeć na twoje zdjecia,bo mi żyłka z zazdrosci pęknie.
RGżegżółka - 2022-06-01, 12:15 Jeszcze jedna opcja powiększenia blaszaka, bez szału ale można to po prostu kupić w europie:
https://www.ebay.co.uk/itm/363810504075Gżegżółka - 2022-06-01, 13:00 O, ktoś jeszcze zbudował sobie metalową tylną ścianę....
https://www.olx.pl/d/ofer...D5-IDPcDA5.htmlRyszardVolvo232 - 2022-06-08, 09:52 Niedawno spotkałem takie cudo .decumanus - 2022-06-08, 12:53 Slider miod malina, okno z przyczepy zamontowane do gory nogami to juz fantazja, ale to drzwiczki kota nad tylnym kolem to juz mnie zastanawiaja... Przerabial nadkole zeby tak miec?
Ale widac ze podejscie bezkompromisowe 😜
RGżegżółka - 2022-06-08, 13:37
decumanus napisał/a:
Slider miod malina
Nawet dwa. RyszardVolvo232 - 2022-06-08, 21:31
Gżegżółka napisał/a:
decumanus napisał/a:
Slider miod malina
Nawet dwa.
Trzy ale zdjęcie nie chwyta prawego boku .zibi84 - 2022-06-10, 19:24 Gżegżółka - 2022-08-13, 13:07 Drobna korekta. 1 lub 2 z wymienionych przeze mnie przykładów wysokiego dachu to pomyłka. Dreamer (na pewno) i Affinity (chyba) to zwykłe auta H3 gdzie wymieniono tylko przednią część dachu by dostać alkowę.zaratustra - 2023-07-17, 13:50 A kojarzycie czy są w Polsce jakieś firmy, które do blaszaka sprzedają/dorabiają alkowę jak na tych zdjęciach na początku wątku?Gżegżółka - 2023-07-18, 09:51 Ciężka sprawa...ja w ogóle nie spotkałem się z czymś takim poza kamperami fabrycznymi.
I próbowałem pytać fabryk czy mi nie sprzedadzą swoich dachów...odpowiedź niezmiennie była odmowna.
DODANE: Przypomniał mi się jeden wyjątek. SCA produkowało (ale nie widzę teraz tego na ich stronie, więc być może przestali) wysoki dach z małą alkową do Ducato L2H1. Fajna sprawa. Jeśli to jest to, czego Ci trzeba, spytaj polskiego dystrubutora SCA czy taki mają.zaratustra - 2023-07-24, 09:31 Najchętniej to bym sobie sam alkowę dospawał, ale wtedy pewnie dupa z badania technicznego SlawekEwa - 2023-07-24, 12:22
zaratustra napisał/a:
Najchętniej to bym sobie sam alkowę dospawał,
W zamierzchłych czasach CT jeden z naszych userów dorobił "wodogłowie " do kampera franu - 2023-08-05, 08:34 W temacie zaślepienia i klapy zamiast tylnych drzwi chciałbym taktyczna kropke postawić. Jestem mocno zainteresowany:)