|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kupujemy kampera - zakup kampera i co dalej
dudu91 - 2022-03-25, 18:50 Temat postu: zakup kampera i co dalej Mam pytanie dosyć nietypowe, czy ktoś z was wynajmuje komuś swojego kampera? Chcemy kupić auto, znajomy dosyć korzystanie sprzedaje ale trochę mi szkoda jakby miało to auto cały czas stać gdyby z naszych planów wyszły nici
Socale - 2022-03-25, 19:24
Tu na forum mało kto wogóle myśli o wynajmie swojego kampera w prywatnym użytku, ale są koledzy którzy robią to profesjonalnie mając ich kilka. Swoich też nie wynajmują.
Musisz podjąć decyzję sam z jakim przeznaczeniem dokonasz zakupu, ale przewiduję ze po zarażeniu, pomysł wynajmowania sam się z głowy ulotni.
Bim - 2022-03-25, 19:42
dudu91 napisał/a: | Mam pytanie dosyć nietypowe, |
No ja też ile masz kasy by się bawić w wynajem
MILUŚ - 2022-03-25, 20:25 Temat postu: Re: zakup kampera i co dalej
dudu91 napisał/a: | .......szkoda jakby miało to auto cały czas stać .......... |
Jeśli chcesz kupować kampka by pojechać nim 1-2 w roku to daruj sobie
Wielokrotnie zmieniają się plany ; po to jest właśnie kamper by być elastycznym
Nie znam tu osoby która by wynajmowała swojego prywatnego kampka
Mazur - 2022-03-25, 20:46
dudu91, polecam:
podobny temat
orkaaa - 2022-03-25, 20:57
Trochę źle postawione pytanie. Jeśli chcesz sprawdzić czy ten sposób życia to jest to o co Ci w życiu chodzi, to wypożycz sobie kampera wyjedź ze dwa, trzy razy i być może się przekonasz albo nie. Kamper to sposób życia, wypoczynku, pasja. Jeśli ma to być lokata kapitału, bo kampery teraz modne, to pytaj właścicieli wypożyczalni jak robić pieniądze i czy ludzie wypożyczają. Ale wtedy musisz jakiś ogarnąć kaucje, ubezpieczenia, naprawy itd . A naprawy w kamperze to majątek.
DC - 2022-03-25, 23:44
Cześć.
Jeśli będziesz sam ogarniał przygotowywanie kampera do wynajmu, mycie, sprzątanie, ogarnianie terminów wynajmu „ ten rezygnuje, ten przekłada, ten znalazł tańszego”, opłacisz AC i będziesz sam ogarniał wszystkie naprawy i wymiany uszkodzonych sprzętów przez wynajmujących to … tak, możesz zainwestować swoje pieniądze i wynajmować. Zarobisz, ewentualnie wyjdziesz na zero, ale jak sam tego nie ogarniesz, to odpuść sobie wynajem. Doświadczony właściciel-wynajmujący
yamah - 2022-03-26, 08:12 Temat postu: Re: zakup kampera i co dalej
dudu91 napisał/a: | ale trochę mi szkoda jakby miało to auto cały czas stać |
Ale ile radości z tego kiedy patrzysz na niego a On czeka na ciebie gotowy do drogi
Monter - 2022-03-26, 14:22
I jest w razie czego gdzie się podziać, jak Starej znów odbije
andi at - 2022-03-26, 19:28
Pozbyć się osobowego jak macie i coś takiego będzie OK
https://www.google.com/ma...AWcQoip6BAgtEAM
Wieluniak_1 - 2022-03-26, 19:53
Monter napisał/a: | I jest w razie czego gdzie się podziać, jak Starej znów odbije |
i za to stawiam piwo
TOSIEK77 - 2022-03-26, 21:44
Proponował bym zamiast chować sie w kamperze, ruszyć nim gdzieś i poszukać MŁODEJ
LukF - 2022-03-27, 12:45
Jak ja lubię te Wasze komentarze...
kimtop - 2022-03-27, 13:01
Cytat: |
Mam pytanie dosyć nietypowe, czy ktoś z was wynajmuje komuś swojego kampera |
Temat pojawia się kilka razy w roku od lat.
Zastanawiam się tylko, dlaczego ,nikt kto postanowił wynajmować swojego kampera, nie pochwalił się sukcesami.
Czekam na kolejny temat pt."kupno kampera na spółkę"
Monter - 2022-03-27, 16:46
kimtop, bo ceny są jakie są. Chciałoby wielu, stać niewielu. Szczególnie po kalkulacji ile będzie jeżdżone vs. ile będzie stało i o opłaty wołało...
MILUŚ - 2022-03-27, 18:00
TOSIEK77 napisał/a: | Proponował bym zamiast chować sie w kamperze, ruszyć nim gdzieś i poszukać MŁODEJ |
Daj przykład
Cyryl - 2022-03-28, 11:57
moim zdaniem jeżeli masz taką profesję, która pozwala Ci na kupno kampera, to zamiast szukać dziwnych rzeczy skup się na tym, aby Cię było stać na dwa kampery, a za wartość drugiego sfinansujesz swoje podróże, oczywiście sprawdzając najpierw na wypożyczonym, czy taka turystyka Ci odpowiada.
MILUŚ - 2022-03-28, 13:15
Panowie......wyszło jak zawsze
Gościu rzucił pytanie i......zniknął
Nie ma co sie produkować
Andrzej_Gdynia - 2022-03-28, 13:18
Taki pomysł na wynajmowanie swojego wychuchanego kamperka szybko wyparowuje z głowy.
Raz, jeden raz pożyczyłem koledze.... Pierwszy i ostatni..
Jak nie jeżdże to stoi grzecznie w gotowości, zapakowany tak ze tylko wsiaść i jechac...
Monter - 2022-03-28, 16:16
Popieram przedmówców. Nie wyobrażam sobie, żeby ktoś siedział na moim klopie i pierdział w mój materac
MILUŚ, ludzie szukają źródeł dochodu, pomysłu na biznes, a tu się okazuje, że "bariera wejścia" baaaaardzo wysoko.
MILUŚ - 2022-03-28, 17:29
Monter napisał/a: | Nie wyobrażam sobie, żeby ktoś siedział na moim klopie i pierdział w mój materac ..... |
I to jest powód
Chociaż jak interpretować sytuację kiedy kupujemy po kimś kampera ?
Wymiana /pranie materacy ?
Wymiana deski w klopie ?
Monter - 2022-03-28, 17:50
No ja tam wymieniłem obie rzeczy, także pytaj innych
MILUŚ - 2022-03-28, 18:08
Monter napisał/a: | No ja tam wymieniłem obie rzeczy, także pytaj innych |
To jest nas dwóch
Darson - 2022-03-28, 18:24
MILUŚ napisał/a: | Panowie......wyszło jak zawsze
Gościu rzucił pytanie i......zniknął
Nie ma co sie produkować |
ale pytanie ciekawe.
Mnie np interesuje w jaki sposób można wyegzekwować ewentualne pokrycie szkód jakie wyrządzi wynajemca ?
Mój kolega wynajmuje dosyć drogiego kampera " ale tylko znajomym".
Przed wypadkiem wynajęcie znajomemu go nie uchroni, bo umięjętności prowadzenia albo po prostu zły traf nie zależy od znajomości.
Najwyżej może liczyć na lepsze "szanowanie "
Profesjonalne wypożyczalnie mają swoje umowy, prawników itp.
A taki szaraczek, który nie chce, by auto stało pod chmurką i chce żeby mu się zwróciło częśc kosztów jak może się zabezpieczyć?
Monter - 2022-03-28, 19:45
Nie jestem pewien ale jedyne wyjście to chyba mieć otwartą DG i ubezpieczyć kampera w opcji "do wypożyczania". Żaden "znajomy" nie zwróci bowiem kosztów napraw, które są kosmiczne, nie wspominając o przypadku "nie zmieszczenia się pod mostem" (kasacja auta).
Robert-4 - 2022-03-28, 19:50
Monter napisał/a: | Nie jestem pewien ale jedyne wyjście to chyba mieć otwartą DG i ubezpieczyć kampera w opcji "do wypożyczania". Żaden "znajomy" nie zwróci bowiem kosztów napraw, które są kosmiczne, nie wspominając o przypadku "nie zmieszczenia się pod mostem" (kasacja auta). |
Jeśli pożyczysz znajomemu i nie zmieści się pod wiaduktem AC zadziała, ale za zepsucie bojlera, lodówki.... etc. nikt nie zapłaci
Darson - 2022-03-28, 19:56
Robert-4 napisał/a: | AC zadziała |
a fakt, że autem nie jechał właściciel ma znaczenie dla ubezpieczyciela ?
Mazur - 2022-03-28, 20:01
Robert-4 napisał/a: | Jeśli pożyczysz znajomemu i nie zmieści się pod wiaduktem AC zadziała, |
A znajomy może powie : przepraszam Cię najmocniej, stało się niestety, ale na szczęście masz AC i to naprawisz, a może jeszcze na tym zarobisz ! To tak przejaskrawione, ale zostajesz ze złomem.
Ubezpieczenie na wynajem to chyba z 10.000PLN+ kosztuje.
minimaniak - 2022-03-28, 20:04
oczywiscie ze ma znaczenie kto jechal - ubezpieczyciel bedzie zawsze szukal paragrafu aby odmowic uznania szkody
ubezpieczenie pokrywajace wynajem to jak ja pytalem 8 lat temu bylo ok 10k PLN
dryga sprawa to naprawa drobnych rzeczy - elektryka, lodowka webasto sie popsuje i czekasz i wakacje czyli wysoki sezon z glowy
wyleasingowane auta za ktore teraz trzeba wiecej placic wolaja jesc to i w sezonie bedzie doba po 800 zl
pozdr
orkaaa - 2022-03-28, 20:13
Koszty ewentualnych napraw to największa przeszkoda. Jak nie ma armii prawników i super ubezpieczenia które kosztuje, to okazjonalne wypożyczanie nawet znajomym to igranie z ogniem. A co zrobimy jak się coś stanie ? Koszty naprawy zabudowy czy nawet sprzętu w zabudowie są gigantyczne! Kto to zwróci ? Kolega czy znajomy czy jakiś wypożyczający ? Na podstawie jakiej umowy ? Poza tym dochodzą emocje i żal że gdyby się nie pożyczało to może …. O umiejętnościach przypadkowego kierowcy jazdy 3,5 t samochodem o długości 7 metrów nawet nie wspominam. Profesjonalne wypożyczalnie mają to przeliczone i wypożyczanie kosztuje.
papamila - 2022-03-28, 20:21
Cytat: | A taki szaraczek, który nie chce, by auto stało pod chmurką i chce żeby mu się zwróciło częśc kosztów jak może się zabezpieczyć? |
Nie może,
bo to dla niego nieopłacalne.
Wszystko jest fajnie dopóki nic sie nie stanie.
Potem zaczynają się schody,
tym wyższe im wyższa wartość szkody.
Robert-4 - 2022-03-28, 20:29
Darson napisał/a: | Robert-4 napisał/a: | AC zadziała |
a fakt, że nie autem nie jechał właściciel ma znaczenie dla ubezpieczyciela ? |
Odpowiadając Tobie i kolegom poniżej - pisałem o pożyczeniu koledze. Tak, to nie ma znaczenia chyba, że kolega był "nieletni" w rozumieniu OWU (czasem nawet do 28 lat).
Kolega minimaniak może mieć rację, że ubezpieczyciel SPRAWDZA (a nie szuka) czy nie było to zdarzenie, które jest wyłączone z odpowiedzialności. Nie jest tym pożyczenie prywatne, a jak koledzy wyżej napisali przy profesjonalnym najmie składka boli i co powtórzę nie obejmuje zepsucia sprzętu z powodu braku np. wiedzy jak działa.
Kolego Mazur - jeśli znajomy okazałby się takim ku..sem to nie jest znajomym
Zresztą żony i kampera się nie pożycza :):)
pozdrawiam
R
MILUŚ - 2022-03-28, 21:36
Robert-4 napisał/a: | ............
pozdrawiam
R |
Z tym drugim to się zgodzę ale co do pierwszego to chyba raczej miałeś na myśli...... szczoteczkę do zębów
Robert-4 - 2022-03-28, 21:58
[quote="MILUŚ"] Robert-4 napisał/a: | ............
pozdrawiam
R |
Z tym drugim to się zgodzę ale co do pierwszego to chyba raczej miałeś na myśli...... szczoteczkę do zębów [/
quote] piwo sie należy
Dobrze, że żona nie czyta forum
Cyryl - 2022-03-28, 22:41
kiedyś jak w liceum mieliśmy modę na palenie fajki, to było powiedzenie - "fajki się nie pożycza", co w czasach palenia papierosa w kilku, czy picia wina zespołowo z gwinta, nie było tak nieprawdopodobne jak dzisiaj.
MILUŚ - 2022-03-28, 23:31
Robert-4 napisał/a: | : piwo sie należy... |
Dziękuje bardzo
maciejstraus - 2022-03-29, 02:25
MILUŚ napisał/a: | dudu91 napisał/a: | .......szkoda jakby miało to auto cały czas stać .......... |
Jeśli chcesz kupować kampka by pojechać nim 1-2 w roku to daruj sobie
Wielokrotnie zmieniają się plany ; po to jest właśnie kamper by być elastycznym
Nie znam tu osoby która by wynajmowała swojego prywatnego kampka |
No ja wynajmuje i szczerze nie polecam. Chyba, że ktoś kupuje i nawinie myśli, że na jednym kamperze to się dorobi i będzie zarabiał. Bywają jeszcze tacy co myślą, że klienci spłacą leasing za kampera Teoria dobra ale dla importerów i producentów kamperów.
Moda trwa i chętnych na zakup przybywa, rynek rośnie, kredyty czy leasingi lecą i tak Ci co umieją na tym zarabiać to mają żniwa . Natomiast sam właściciel ma raty i naprawy. To przy jednym kamperze nie ma sensu.
DC napisał/a: | Cześć.
Jeśli będziesz sam ogarniał przygotowywanie kampera do wynajmu, mycie, sprzątanie, ogarnianie terminów wynajmu „ ten rezygnuje, ten przekłada, ten znalazł tańszego”, opłacisz AC i będziesz sam ogarniał wszystkie naprawy i wymiany uszkodzonych sprzętów przez wynajmujących to … tak, możesz zainwestować swoje pieniądze i wynajmować. Zarobisz, ewentualnie wyjdziesz na zero, ale jak sam tego nie ogarniesz, to odpuść sobie wynajem. Doświadczony właściciel-wynajmujący |
Podpisałbym się pod tym z jedną uwagą, że mało kto liczy jeszcze swój czas, który trzeba na to poświęcić w większości przypadków w weekendy bo wtedy klienci chcą startować w podróż. Doliczyć do tego czas na szkolenie, liczne telefony podczas wynajmu i więcej w tym problemów niż zysków.
Rozwiązaniem jest okazjonalne wynajmowanie tym, którzy mają doświadczenie w podróżowaniu kamperem lub są z polecenia. Istnieją też aplikacje dzięki którym można weryfikować potencjalnych klientów przy danych do umowy najmu kampera. Sam korzystam i ciekawe kwiatki wychodzą.
Po prawie dwóch latach wynajmowania kampera spisałem swoje wnioski . Obszerny artykuł w którym opisałem również koszty napraw i niuansów podatkowych. Jak ktoś chętny to zapraszam tutaj:link (nie reklamowy)
marcincin - 2022-03-29, 10:03
Piwko za artykuł.
Cyryl - 2022-03-29, 10:30
fajny artykuł, dla tych którym się wydaje inaczej.
może prościej to ująć, to tak jakby ktoś chciał zarobić na hodowli jednego tucznika, będzie mięso dla siebie, ale ten naddatek na sprzedaż nie zwróci kosztów hodowli.
masz świadomość czym karmiłeś to zwierzę i jakiej jakości będzie mięso, ale ze schabem z marketu cenowo nie wygrasz.
tak samo jak warzywa na dwóch grządkach.
maciejstraus - 2022-03-29, 11:20
Cyryl napisał/a: | fajny artykuł, dla tych którym się wydaje inaczej.
może prościej to ująć, to tak jakby ktoś chciał zarobić na hodowli jednego tucznika, będzie mięso dla siebie, ale ten naddatek na sprzedaż nie zwróci kosztów hodowli.
masz świadomość czym karmiłeś to zwierzę i jakiej jakości będzie mięso, ale ze schabem z marketu cenowo nie wygrasz.
tak samo jak warzywa na dwóch grządkach. |
Trafne porównanie i niestety mocno prawdziwe
MILUŚ - 2022-03-29, 11:30
Zasłużone za artykuł
Darson - 2022-03-29, 11:46
papamila napisał/a: | Nie może,
bo to dla niego nieopłacalne.
Wszystko jest fajnie dopóki nic sie nie stanie.
Potem zaczynają się schody,
tym wyższe im wyższa wartość szkody. |
i to chyba clou tego tematu. W zasadzie myślę tak samo, rzeczy cennych się nie pożycza, bo wszystko jest fajnie, ale do czasu ...
Tak informacyjnie, w Norwegii jest wiele ogłoszeń osób prywatnych oferujących wypożyczenie kampera.
Ceny- 600 -1000 nok dziennie.
Wypożyczalnie, te nowsze kampery wypożyczają za 10000- 15000 nok na weekend bądź tydzień.
edit po przeczytaniu wspomnianego artykułu.
Znalazłem taki oto wpis, który rozwiewa wszelkie wątpliwości :
"Alda pisze:
Aktualnie sprzedajemy kampera, którego rok temu kupiliśmy na wynajem. Mąż chciał jeździć w weekendy nad morze a w niektóre terminy wynajmować przez olx czy inne portale. Niestety nasz kamper uległ kilku zniszczeniom przez klientów, kaucja pobierana od nich zwróciła koszty ale przy jakich epitetach i groźbach wobec nas.
Ludzie są straszni i nie szanują kamperów. Prywatnie jeździmy niestety mało i dlatego chcemy sprzedać dobrego kampera marki Roller Team. Jeśli ktoś z Państwa czytających chciałby zakupić półintegrowanego kampera i to dobrze wyposażonego to proszę do nas napisać. Zostawiam do siebie mail w wizytówce.
Artykuł bardzo prawdziwy i żałuję, że na niego na etapie zakupu nie trafiłam ale chyba Pan Maciek opublikował go później. W artykule brakuje mi jeszcze podsumowania o słabej jakości materiałów, które są stosowane przez różnych producentów kamperów.
Jeśli ktoś z Państwa myśli, że inwestowanie w samochód kempingowy ma sens to proszę poczytać artykuły o utracie wartości aut i bardzo dużej liczbie nowych wypożyczalni kamperów. My się na tym biznesie sparzyliśmy."
|
|