Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Jugosławia* - Darmowy roaming na Bałkanach

andrzej627 - 2022-03-30, 15:00
Temat postu: Darmowy roaming na Bałkanach
Ważna informacja dla osób podróżujących po Bałkanach.

Zachodnie Bałkany (Albania, Kosowo, Bośnia i Herzegowina, Północna Macedonia, Czarnogóra, Serbia) wprowadziły między sobą od 1 lipca 2021 darmowy roaming. Wystarczy więc kupić kartę SIM w którymś z tych krajów i używać jej we wszystkich innych.

Źródło: Regional Roaming Agreement

Podałem tę wiadomość w wątku Jak telefonować spoza UE?, ale tutaj też się chyba przyda. :spoko

Zbynek - 2024-06-19, 16:34
Temat postu: Re: Darmowy roaming na Bałkanach
andrzej627 napisał/a:
Ważna informacja dla osób podróżujących po Bałkanach.

Zachodnie Bałkany (Albania, Kosowo, Bośnia i Herzegowina, Północna Macedonia, Czarnogóra, Serbia) wprowadziły między sobą od 1 lipca 2021 darmowy roaming. Wystarczy więc kupić kartę SIM w którymś z tych krajów i używać jej we wszystkich innych.

Źródło: Regional Roaming Agreement

Podałem tę wiadomość w wątku Jak telefonować spoza UE?, ale tutaj też się chyba przyda. :spoko

Korzystaliście? Kupując kartę SIM np. w Neum w BiH mam internet na dojazd do Grecji przez Czarnogórę i Albanie?

rjas - 2024-06-20, 22:29

Jakoś nie do końca to działało. W 2022 miałem kartę SIM (chyba T-Mobile) kupioną w Czarnogórze tylko do transferu danych i po wjeździe do Serbii działała jeszcze przez może 40 km (nie pamiętam dokładnie) i to by było na tyle.