|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Serce CamperTeam - Kto pomaga UA - wolontariat blokowany ?
zbyszekwoj - 2022-04-02, 16:57
Wolontariusze dostali zakaz wstepu na dworce pkp i pks w Lublinie. Urzedasy przejeli pomaganie jak uchodżców jest 10 razy mniej.
Bazyli - 2022-04-02, 17:00
zbyszekwoj napisał/a: | Wolontariusze dostali zakaz wstepu na dworce pkp i pks w Lublinie. | Zbyszku, skąd masz te informacje ? Wczoraj późnym popołudniem osobiście im dostarczałem opakowania - wolontariusze działają a obsługa wysłana przez miasto siedzi zamknięta na drugim końcu hali.
WODNIK - 2022-04-02, 23:00
Bazyli napisał/a: | Zbyszku, skąd masz te informacje ? |
Naprawdę nie wiesz skąd ?
smok_wawelski - 2022-04-03, 02:00
Wydzieliłem i pozwoliłem sobie na pozostawienie w tym dziale - skoro działamy i gadamy jak wolontariat to myślę ze będzie to na miejscu
w Krakowie też sa tego typu aferki Cytat: | ....Dostali kilka godzin na spakowanie się, przy czym części osób nie było wtedy w ośrodku. Wzbudziło to poczucie paniki, towarzyszące rozpaczliwym próbom ściągnięcia nieobecnych. Nim zostali wpuszczeni do autokarów musieli czekać około 40 minut na zewnątrz budynku w niskiej temperaturze w celu weryfikacji ich danych. Były to głównie matki z małymi dziećmi, osoby starsze i niepełnosprawne. Koordynator z CZK nie wyraził zgody, żeby cała procedura odbywała się wewnątrz budynku lub wewnątrz autokarów. Uchodźcom tym nie udzielono informacji o celu transportu, nie pozwolono nawet by wolontariusze i tłumacze, których uchodźcy już znali i z którymi czuli się bezpiecznie towarzyszyli im podczas tej akcji....... | Cały artykuł-protest tutaj - https://krknews.pl/uchodzcy-przeniesieni-z-hutnika-do-plazy/
Relokacja ok wszyscy wiedzieli że Hutnik jest tymczasowy - tylko nie w ten sposób i czemu nie zapowiedzieć relokacji dzień wcześniej, czemu nie przeprowadzić jej w sposób ludzki a nie bydlęcy, czemu nie puścić do Plazy wolontariuszy których znali już uchodźcy ???
Miasto oczywiście zaprzecza...... Ja tę historie znam nie od miasta i nie z mediów a od dziewczyny wolontariuszki co tyrała na Hutniku
Podsumował się Kraków tutaj: https://www.krakow.pl/akt...ie_dzialan.html
przyjął ok 150000 uchodźców i ma 1681 miejscach w noclegowniach, miasto przestało też przyjmować zgłoszenia lokali od ludzi prywatnych - to pytam się gdzie ta reszta uchodźców nocuje - o 6-ciu osobach to wiem gdzie u mnie i u moich przyjaciół.... no jeszcze z 20 osób bym naliczył u innych znajomych, pewnie z 1000 po dworcach z 5000 tych bogatych z UA to po hotelach z 10-20 tysięcy może sie relokowało z 50 tysięcy poszło w okolice Kraka - cholera zostaje mi ze 70-80 tysięcy u krakowskich ludzi ciekawie w stosunku do 1681 miejsc w noclegowniach miasta.
Pan vce prezydent boi się ze gorąca zupa spowoduje panikę u uchodźców na Dworcu Gł PKP i twierdzi że wolontariat robi bajzel, po pesel koczuje się od nocy pod Tauron Arena, czasem powtórka druga i trzecia noc bo miasto nie umie zrobić tego co małe miasteczka ościenne i dawać bloczki na termin a licząc z podsumowania miasta i dzieląc liczbę uchodźców na pół to pesel w TA bedzie robiony przez pół roku , bezpłatna komunikacja - przynajmniej w połowie fikcja bo SG od dnia specustawy już nie wydaje dok o dniu przekroczenia granicy nasze wnioski złożone przed też poszły do niszczarki a jak sie nie ma potw. daty to niema darmochy w MPK bo nie ma dok. uprawniającego do ulgi sorry w plastikowe ID ukraińskie i akty urodzenia dzieci na które przekraczały granice nikt nie bił pieczątki o przekroczeniu . UNHCR chce otworzyć biuro w Kraku i dawać kupę kasy ludziom - prezydent ma problem z lokalem ale focie z p. Filippo Grandim na tle kwiatuszków w ukraińskich barwach ma piękną. Krakowskie Zoo dla UA za złotówkę - podobna bajka jak MPK - dobrze że kasjerka przymknęła mi oko, lekarz woła pesel byliśmy dzisiaj - nie ma pesela problem dobrze że w rejestracji ludzka kobitka przymknęła oko, szkoła przedszkole pesel - dobrze że Dyrektorzy rozsądni i łamiąc zarządzenia przymykają oko - pesel no cóz Lena wróciła słaniając się na nogach gdy po 8-miu godzinach stania pod Tauron Arena zamknięto jej drzwi przed nosem - powiedziałem ze więcej jej tam nie puszczę - bloczek wzięliśmy ponad tydzień temu mamy termin na 20-kwietnia w podkrakowskich Świątnikach - można te absurdy by było pisać jeszcze długo - sorry sr..ie w banie te wszystkie specustawy, przywileje itp itd podzielić to na pół to nawet mało a hula to tylko dzięki przymykaniu oka realnie myślących ludzi. Ok teraz powiedzmy tak - Lena ma mnie, Diana ma moją przyjaciółkę Grażynę - ryjemy za informacją, dzwonimy, piszemy meile pomagamy wypełniać kilku stronnicowe polskojęzyczne formularza robimy za tłumaczy, załatwiliśmy intensywne kursy językowe, jeździmy z nimi wszędzie walczymy z urzędami - ale co ma zrobić samotna matka z chorym dzieckiem nie znająca miasta i języka ???? właśnie na punkcie pomocowym spotkałem taką niedawno - urzędnicy ani be ani me jak padły słowa: U mene nemaje nomera PESEL, i ja ne mohu pity z ditinoj do likarja - a ta ditina miała koło 2 lat i chyba lekkie porażenie mózgowe czy podobna chorobę - chodziło o kontynuacje leczenia i rehabilitację - cóz trzeba się było sprężyć zadanie domowe miałem odrobione na wypadek jakby naszym mamom czy dzieciakom było potrzebne - porobiłem za tłumacza i urzędnika na pół etatu wyklarowałem dziewczynie ze to nie tak i ma prawo, gdzie oraz jak ma to załatwić tak żeby nie spuszczono jej po brzytwie - nie spotkałem jej więcej mam nadzieję że się jej udało
Pany ja widzę na co dzień jak to wygląda, na co dzień musze tłumaczyć Lenie że niby ma prawa ale ich nie ma bo coś poczyta po necie, na ich ukraińskich grupach tez czasem piszą pier...y i choć jest dość realistka to czasem wydaje Jej się ze świat w Kraku jest piękny - owszem jest tyle ze zalezy z której strony sie patrzy - piękni przede wszystkim sa ludzie co pomagają na zasadzie wolontariatu, piekni sa ludzie co przymykaja oko na nierealne przepisy robiąc to właściwie bezprawnie a nie specustawy czy włodarze. Wolontariat tyra jak woły robocze po 12h i więcej na dobę a włodarze miasta prężą muskuły w mediach robiąc słodkie fotki obwieszaja miasto flagami UA jakby było święto narodowe Ukrainy i stawiają bilboardy Ми з вами oraz organizują jak dzisiaj z wielka pompą pseudo imprezki integracyjne UA-PL z ukraińskimi potrawami o jakich Lena nie słyszała w swoim 40to letnim życiu oraz rozdają sadzonki drzewek ... smutne to ale prawdziwe,,,, - nie mówię że miasto nic nie robi bo to też by kłamal ale w mediach super ale jak się w to wejdzie głęboko to jednak czuć jak to śmierdzi
Sorry te gorzkie żale są dość długie - Bazyli rób chłopie swoja robotę i nie patrz na miasto czy urzędników - umiesz liczyć licz na siebie i wolontariat p. Czesiu Niemen mądrze śpiewał że dobrych ludzi jest więcej i świat nie zginie dzięki nim
Powodzenia !!!
Socale - 2022-04-03, 09:14
Polska nigdy wcześniej nie udzielała tak wielkiej pomocy w okolicznościach wojny po sąsiedzku. Każda forma pomocy od pierwszego dnia była spontaniczna i każdy działał tak jak uznał za słuszne. Nie ma jeszcze Prawa ani przepisów regulujących organizację masowej wielkiej pomocy, to się dopiero teraz klaruje i dlatego to tak wygląda , że z dnia na dzień gdzieś ktoś komuś przeszkodzi ale głęboko wierzę, że to przeszkodzenie jest w dobrej intencji ku lepiej zorganizowanej pomocy.
Monter - 2022-04-03, 11:43
Socale, nie ma też żadnego prawa ani przepisów jak być po prostu Człowiekiem, i jak ktoś to ma w sobie to już po prostu ma, a innym żadne szkolenie czy instrukcja nie pomoże...
Niestety, trochę zaczyna być widać, ze hurra-optymizm przygasł i zaczęły się realne problemy. Nie jesteśmy i nigdy nie byliśmy gotowi na przyjęcie takiej liczby uchodźców. Gdyby nie spontan zwykłych szeregowych ludzi mam wrażenie, że władze do teraz zastanawiałyby się co zrobić, a pitoleniom i debatom w TV nie byłoby końca.
zbyszekwoj - 2022-04-03, 12:06
Bazyli napisał/a: | zbyszekwoj napisał/a: | Wolontariusze dostali zakaz wstepu na dworce pkp i pks w Lublinie. | Zbyszku, skąd masz te informacje ? Wczoraj późnym popołudniem osobiście im dostarczałem opakowania - wolontariusze działają a obsługa wysłana przez miasto siedzi zamknięta na drugim końcu hali. |
Czytam na face buku grupa "PKS/PKP potrzebna pomoc"
Socale - 2022-04-03, 12:24
Monter napisał/a: | Socale, nie ma też żadnego prawa ani przepisów jak być po prostu Człowiekiem, i jak ktoś to ma w sobie to już po prostu ma, a innym żadne szkolenie czy instrukcja nie pomoże...
|
Bardzo ładnie napisałeś.
Prawo/przepisy/szkolenia nie po to by utrudniać, lecz po to by łatwiej logistycznie pomoc organizować i dystrybuować, szczególnie na tak dużą skalę z jaką mamy do czynienia.
zbyszekwoj - 2022-04-03, 12:37
Bazyli napisał/a: | zbyszekwoj napisał/a: | Wolontariusze dostali zakaz wstepu na dworce pkp i pks w Lublinie. | Zbyszku, skąd masz te informacje ? Wczoraj późnym popołudniem osobiście im dostarczałem opakowania - wolontariusze działają a obsługa wysłana przez miasto siedzi zamknięta na drugim końcu hali. |
Sprawdziłem przed chwilą u źródła. Zakaz obowiązuje akyialnie na dworcu PKP. W tej sprawie dziś o 17 odbędzie się spotkanie wolontariuszy z Wojewodą.
smok_wawelski - 2022-04-03, 13:19
Socale napisał/a: | Nie ma jeszcze Prawa ani przepisów regulujących organizację masowej wielkiej pomocy, | a czyżby to nie prawo:
https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20031281176/U/D20031176Lj.pdf
https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20130001650/U/D20131650Lj.pdf
https://www.gov.pl/web/ed...-juz-obowiazuje
https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20220000583
mogę dorzucić jeszcze pare rozporządzeń i uchwał lokalnych miasta i samorządu.... znam je prawie na pamięć bo z nimi mam do czynienia na co dzień w walkach z urzędami i moim miastem
Socale napisał/a: | Prawo/przepisy/szkolenia nie po to by utrudniać, lecz po to by łatwiej logistycznie pomoc organizować i dystrybuować, szczególnie na tak dużą skalę z jaką mamy do czynienia. | Tak masz rację - tylko......
Nie widać lub mało widać działań nakazywanych przez prawo które wspomagałyby wolontariat właśnie organizacją czy koordynacją - wolontariat dla UA to potęga ale to pospolite ruszenie którym powinno sie kierować i koordynować w sposób fachowy i kompetentny - tu jest rola państwa i miasta - w organizacji pracy sa zawsze spore rezerwy mocy a praca wykonywana chaotycznie jest nieefektywna.
To działa tak jak napisałem Wojtku - wiem co pisze to nie są powielane krytyczne wiadomości z mediów a moje i moich przyjaciół realne doświadczenia nie z dwu dni bo od 05-marca jak wróciłem z Przemyśla z Uchodźcami którzy zamieszkali u nas i pomagamy im na co dzień
A propos uchodźctwa UA - dobre wieści z UNHCR - będą tworzyć oddziały po Polsce a program obejmie uchodźców niezależnie od tego czy beda się ubiegać o ochronne międzynarodową czy o prawo pobytu - popełniłem błąd pisząc po polsku a nie angielsku ale się sprężyli odpowiadając
https://www.unhcr.org/pl/ - działaja też w soboty i odpowiadają w 24h w odróżnieniu od niektórych polskich urzędów - oczywiście jesli ktoś chce udostępniać moją korespondencje z UNHCR to można kopiowac i to robic.
Wg mnie ta i podobne organizacje to też jest dobry kierunek na odciążenie naszego kraju i miast - tylko trzeba za tym ruszyć tyłki - prosić i cisnąć.....
a nie czekac aż p. Sean Penn czy p. Filippo Grandi sami poprosza Kraków żeby dał sobie pomóc - np. takie inicjatywy podejmują w stosunku do miast partnerskich wójtowie i burmistrzowie miasteczek ościennych Krakowa praktycznie od ręki bo wiedzą że sami nie dadzą rady
Naprawdę lubie Kraków ale żałuje że nie mieszkam 500m dalej za jego granica bo wiele spraw byłoby dla tych którym pomagam i dla mnie prostsze i szybsze
Cyryl - 2022-04-03, 16:08
Monter napisał/a: | Socale, nie ma też żadnego prawa ani przepisów jak być po prostu Człowiekiem... |
masz rację, ale bycie człowiekiem i bycie urzędnikiem to dwie rzeczy najbardziej odległe.
Monter - 2022-04-03, 19:41
Cyryl napisał/a: | Monter napisał/a: | Socale, nie ma też żadnego prawa ani przepisów jak być po prostu Człowiekiem... |
masz rację, ale bycie człowiekiem i bycie urzędnikiem to dwie rzeczy najbardziej odległe. |
Pitolisz bez sensu, nie pierwszy raz z resztą.
Te dwie rzeczy nie mają ze sobą nic wspólnego. Można być urzędnikiem idącym odbębnić swoje 8h nie wyrywając sobie rękawów (dotyczy to w zasadzie każdej profesji a nie tylko urzędników), a można się ciut przyłożyć bardziej i postarać. Tylko trzeba mieć w sobie to coś, co to wywoła. I to nie jest zależne ani od wieku, ani stanu majątkowego, ani pracy jaką się wykonuje.
Proponuję mniej powtarzania stereotypów i narzekania, a więcej ruchu i pozytywnego myślenia.
smok_wawelski - 2022-04-03, 19:57
Cyryl napisał/a: | masz rację, ale bycie człowiekiem i bycie urzędnikiem to dwie rzeczy najbardziej odległe. | Niekoniecznie - znam Urzędników którzy są wspaniałymi ludźmi i wykonują swoja pracę z pasją i empatią i to nie tylko w kontekście Ukrainy i uchodźców
Urzedas sztywny i wrogi - to też nie mający pokrycia stereotyp - urzędnik może być sztywny, odbębniać spychologię czy być prawie że wrogiem petenta ale sa i inni normalni i zaangażowani w to co jest ich pracą - w każdej robocie można tak jak pisze Monter odbębniać i można również pracować z pasja i empatią.
Pieredyszka - 2022-04-03, 20:27
Monter napisał/a: | Można być urzędnikiem idącym odbębnić swoje 8h nie wyrywając sobie rękawów (dotyczy to w zasadzie każdej profesji a nie tylko urzędników), a można się ciut przyłożyć bardziej i postarać. Tylko trzeba mieć w sobie to coś, co to wywoła. I to nie jest zależne ani od wieku, ani stanu majątkowego, ani pracy jaką się wykonuje. |
Najgorsi to są kominiarze...kominów nie czyszczą, z kalendarzami chodzą, wódkę pijo... czarno widzę tą profesję.
Uogólnienie, jak to każde uogólnienie jest do d....y.
Cyryl - 2022-04-03, 20:32
smok_wawelski napisał/a: | Cyryl napisał/a: | masz rację, ale bycie człowiekiem i bycie urzędnikiem to dwie rzeczy najbardziej odległe. | Niekoniecznie - znam Urzędników którzy są wspaniałymi ludźmi i wykonują swoja pracę z pasją i empatią i to nie tylko w kontekście Ukrainy i uchodźców... |
może ale podam przykład sposobu myślenia urzędnika urzędu skarbowego.
nasz jedem kolega jest nim właśnie i został chyba ostatnim palącym siatkarzem.
gdy po grze w lecie na piachu siadamy na powietrzu przy piwie, on zapala papierosa.
dym leciał na drugiego kolegę, który z pretensją powiedział:
- ty palisz, a to całe świństwo leci na mnie i muszę wdychać!
na to urzędnik skarbowy:
- ale tylko ja płacę akcyzę!
gdy nasz kolega od lat meszkający w Niemczech przyjechał do nas załatwiać jakieś biznesowe sprawy powiedział:
- no u was w US nie tak jak u nas bieda, ale przepych, marmury, białe, różowe, czarne.
kolega urzędnik:
- a wiesz jak od tych marmurów ciągnie?
a poza tym to uroczy człowiek, tylko urzędnik.
Socale - 2022-04-03, 20:33
smok_wawelski napisał/a: | ...
Socale napisał/a: | Prawo/przepisy/szkolenia nie po to by utrudniać, lecz po to by łatwiej logistycznie pomoc organizować i dystrybuować, szczególnie na tak dużą skalę z jaką mamy do czynienia. | Tak masz rację - tylko......
Nie widać lub mało widać działań nakazywanych przez prawo które wspomagałyby wolontariat właśnie organizacją czy koordynacją
... |
Oooo, toooo.... Użyłem zbyt radykalnych słów, bardziej chodziło mi o to żeby były jakieś gotowe instrukcje, zalecenia, opracowane sposoby szybkiego zorganizowania akcji pomocowej.
Prawo przez duże P nie powinno tu ingerować.
Chociaż i tak uważam, że Polacy fantastycznie się zorganizowali w tym debiucie, nigdy w to nie wątpiłem że potrafimy się jednoczyć w imię słusznej idei w walce ze złem.
.
Cyryl napisał/a: | Monter napisał/a: | Socale, nie ma też żadnego prawa ani przepisów jak być po prostu Człowiekiem... |
masz rację, ale bycie człowiekiem i bycie urzędnikiem to dwie rzeczy najbardziej odległe. |
Urzędnik jest od stosowania Prawa, właśnie dlatego Prawo nie powinno organizować/regulować jakiejkolwiek akcji pomocowej wobec uchodźców wojennych, bo w końcu doszlibyśmy do absurdów typu "chciałbym ale nie mogę".
Pieredyszka - 2022-04-03, 20:57
Cyryl napisał/a: | smok_wawelski napisał/a: | Cyryl napisał/a: | masz rację, ale bycie człowiekiem i bycie urzędnikiem to dwie rzeczy najbardziej odległe. | Niekoniecznie - znam Urzędników którzy są wspaniałymi ludźmi i wykonują swoja pracę z pasją i empatią i to nie tylko w kontekście Ukrainy i uchodźców... |
może ale podam przykład sposobu myślenia urzędnika urzędu skarbowego.
nasz jedem kolega jest nim właśnie i został chyba ostatnim palącym siatkarzem.
gdy po grze w lecie na piachu siadamy na powietrzu przy piwie, on zapala papierosa.
dym leciał na drugiego kolegę, który z pretensją powiedział:
- ty palisz, a to całe świństwo leci na mnie i muszę wdychać!
na to urzędnik skarbowy:
- ale tylko ja płacę akcyzę!
gdy nasz kolega od lat meszkający w Niemczech przyjechał do nas załatwiać jakieś biznesowe sprawy powiedział:
- no u was w US nie tak jak u nas bieda, ale przepych, marmury, białe, różowe, czarne.
kolega urzędnik:
- a wiesz jak od tych marmurów ciągnie?
a poza tym to uroczy człowiek, tylko urzędnik. |
dobre...
Strażacy to jedna z najwyżej ocenianych grup zawodowych...
https://www.google.com/se...chrome&ie=UTF-8
Strażak podpalacz zatrzymany! Straty wynoszą ponad 200 tys. złotych!
https://agronews.com.pl/artykul/strazak-podpalacz-zatrzymany-straty-wynosza-ponad-200-tys-zlotych/
a miałem kolegę strażaka, no niby porządny był też w siatę razem rąbaliśmy... ale w tej sytuacji... jak w tym kawale o forsie, co to niby w mieszkaniu zginęła... swąd spalenizny pozostał
SlawekEwa - 2022-04-03, 21:08
Policjant? -teraz to już niżej
smok_wawelski - 2022-04-03, 23:13
smok_wawelski napisał/a: | Cyryl napisał/a: | masz rację, ale bycie człowiekiem i bycie urzędnikiem to dwie rzeczy najbardziej odległe. | Niekoniecznie ...ale sa i inni normalni i zaangażowani w to co jest ich pracą |
Cyryl napisał/a: | może ale podam przykład sposobu myślenia urzędnika urzędu skarbowego.
nasz jedem kolega jest nim właśnie. ..... a poza tym to uroczy człowiek, tylko urzędnik. | jeden - zatem próbka raczej nie jest reprezentatywna
Oczywiście że są i tacy jak piszesz choć tu bardziej powiało chamstwem niż urzędniczeniem - nie znaczy to jednak że wszyscy są tacy jak ten jeden którego opisujesz
Pieredyszka - obrazek ładny ale bez podania sposobu ankietowania statystycznie nie jest wiele warty
Może jednak wróćmy do topicu
joko - 2022-04-04, 00:18
Monter napisał/a: | Nie jesteśmy i nigdy nie byliśmy gotowi na przyjęcie takiej liczby uchodźców. |
My , jako społeczeństwo zapewne nie , chociaż do działań w okolicznościach stanu wyjątkowego byliśmy przygotowywani od przynajmniej dwóch lat i to zarówno pod względem mentalnym jak i organizacyjnym, natomiast rządzący powinni być gotowi i przygotowani , wszak o tym co się wydarzy wiedzieli od wielu lat.
Tak stanowczy i krytykowany przez wielu sprzeciw przed relokacją uchodźców z Afryki z czegoś wynikał ...... a z czego innego , jak nie z wiedzy o tym, że za chwilę będziemy mieć większe od tamtego wyzwanie.
Wydaje mi się, że nie wzięli pod uwagę i nie przewidzieli , aż takiej oddolnej reakcji społeczeństwa, która w pewien sposób pokrzyżowała założony pierwotnie plan i zmusiła do jego modyfikacji i dostosowania do realiów chwili .
Pierwszą falę uchodźców miały przyjąć te wszystkie obiekty przygotowywane przez dwa ostatnie lata, te wszystkie stadiony narodowe, hale sportowe i inne przekształcone w szpitale covidowe, miejsca izolacji , itp.. Służba zdrowia przećwiczyła działania w warunkach kryzysowych i przetestowała granice swoich możliwości . Podobnie szkolnictwo i edukacja wypracowała sobie metody działania w warunkach ekstremalnych i w obecnej sytuacji jest gotowa to wszelkich możliwych kombinacji działania (w sposób zdalny, hybrydowy, itp.)
Hotelarstwo , gastronomia i cały przemysł turystyczny dostały tak w i zostały zmuszone do takiej zmiany profilu działalności, że w chwili obecnej przyjmowanie do swoich obiektów uchodźców zamiast turystów , w zamian za ustaloną z góry stawkę dzienną, traktują jako dar od losu.
A to masowe nadawanie peseli obywatelom innego kraju , czyli de facto prawne nadawanie im praw obywatelskich to niby wczoraj wymyślili ?
To że rządzący robią niewiele w rzeczonym temacie , to mnie osobiście zupełnie nie dziwi i nie rozumiem dlaczego dziwi to Was. Skoro My Obywatele robimy to za nich , za swoje pieniądze i w dodatku ze wszystkim się zgadzamy i w niczym nie protestujemy , to po co oni mają robić cokolwiek ?
Dupska ruszą dopiero wtedy, kiedy obecny stan będzie się przedłużał , ludzie przywykną i zapał osłabnie. Dopiero wtedy, kiedy nasilą się protesty, bo Ci wszyscy , którzy przyjęli do swoich domów ludzi w potrzebie, zgłosili ich pobyt w urzędzie , a państwo nadało im pesel, w końcu zorientują się że był to normalny meldunek , ze wszystkimi tego prawnymi konsekwencjami.
Nie trzeba być wróżką, aby wiedzieć, co będzie się działo kiedy ludzie pomagający dzisiaj z takim poświęceniem zorientują się, że zostali wykorzystani.
Pomoc ludziom w potrzebie jest naturalną powinnością każdego , kto ma jakiekolwiek , nawet skromne możliwości i nie ma tutaj o czym dyskutować, ale o ile w pierwszych dniach ruskiej inwazji na Ukrainę i w obliczu tej pierwszej wielkiej fali uchodźców nic poza samą pomocą nie miało znaczenia, o tyle teraz przyszedł myślę czas na to, aby zacząć się od rządzących domagać realnych działań tu i teraz ....... oraz wyraźnej odpowiedzi na pytanie co dalej i dokąd to zmierza .
Pieredyszka - 2022-04-04, 06:29
smok_wawelski napisał/a: | Pieredyszka - obrazek ładny ale bez podania sposobu ankietowania statystycznie nie jest wiele warty
|
"Ranking zawodów cieszących się największym społecznym uznaniem otwiera strażak - wynika z raportu CBOS-u."
Pieredyszka - 2022-04-04, 07:29
joko napisał/a: | My , jako społeczeństwo zapewne nie , chociaż do działań w okolicznościach stanu wyjątkowego byliśmy przygotowywani od przynajmniej dwóch lat i to zarówno pod względem mentalnym jak i organizacyjnym, natomiast rządzący powinni być gotowi i przygotowani , wszak o tym co się wydarzy wiedzieli od wielu lat.
Tak stanowczy i krytykowany przez wielu sprzeciw przed relokacją uchodźców z Afryki z czegoś wynikał ...... a z czego innego , jak nie z wiedzy o tym, że za chwilę będziemy mieć większe od tamtego wyzwanie. |
Przypominam sobie ten kwik "opozycji" że jesteśmy z wszystkimi dookoła "skłóceni", że trzeba "normalizować" stosunki z czerwonym bratem? Niby, że najwięcej, to mogą "pomóc" nam Niemcy?
Mim zdaniem największym wyzwaniem jest walka z "pożytecznymi idiotami" jawnymi i niejawnymi poplecznikami rosyjskiego ideolo-korupcyjno-eko-euro-terroryzmu promowanego przez nich na zachodzie, jawnie i niejawnie wspieranych w Polsce przez nierozliczonych ze swych zbrodni, pozostawionych dziesiątkami tysiecy dawnych współpracowników, utrwalaczy władzy ludowej, wielbicieli "matuszki rasji" żyjących w niezachwianym spokoju na terenie Polski. Często mających polska krew na rękach.
Z reszta sobie poradzimy.
Bazyli - 2022-04-04, 07:38
Powiem Wam że wolałbym żeby środki (nawet niewielkie kwoty) były wpłacane tak szybko i obficie jak lecą posty w tym wątku
Brat - 2022-04-04, 08:30
Bazyli napisał/a: | Powiem Wam że wolałbym żeby środki (nawet niewielkie kwoty) były wpłacane tak szybko i obficie jak lecą posty w tym wątku | I tu mam propozycję dla kolegów, którzy z różnych powodów nie mogą osobiście, fizycznie wspierać tak straszliwie doświadczonych ludzi:
Tutaj wpłacać można pieniądze na konkretny cel, realizowany przez WOSP:
https://www.wosp.org.pl/pomoc-dla-ukrainy
Wiarygodnie, rzetelnie, z sercem - Fundacja robi swoją robotę. A każdy z nas może konkretnie pomóc, także uspokoić swoje sumienie.
Można oczywiście ustanowić stałe zlecenie bankowe.
I wiem, że dla większości nie ma to większego znaczenia, ale wpłaty te można w rocznym rozliczeniu podatkowym odliczać od dochodu, zmniejszając obciążenia podatkowe.
zbyszekwoj - 2022-04-04, 11:43
Pieredyszka napisał/a: | "Ranking zawodów cieszących się największym społecznym uznaniem otwiera strażak - wynika z raportu CBOS-u." |
Ciekawe czy wolelibyście by córka wyszła za strazaka ,górnika czy lekarza, adwokata, sędziego ?
rysiol - 2022-04-04, 13:33
Zawsze podziwiam pracowitość administratorów ale przy tej propagandowej agitce to chyba ktoś przysnął.
Przypominam sobie ten kwik "opozycji" że jesteśmy z wszystkimi dookoła "skłóceni", że trzeba "normalizować" stosunki z czerwonym bratem? Niby, że najwięcej, to mogą "pomóc" nam Niemcy?
Mim zdaniem największym wyzwaniem jest walka z "pożytecznymi idiotami" jawnymi i niejawnymi poplecznikami rosyjskiego ideolo-korupcyjno-eko-euro-terroryzmu promowanego przez nich na zachodzie, jawnie i niejawnie wspieranych w Polsce przez nierozliczonych ze swych zbrodni, pozostawionych dziesiątkami tysiecy dawnych współpracowników, utrwalaczy władzy ludowej, wielbicieli "matuszki rasji" żyjących w niezachwianym spokoju na terenie Polski. Często mających polska krew na rękach.
SlawekEwa - 2022-04-04, 15:37
rysiol napisał/a: | Zawsze podziwiam pracowitość administratorów ale przy tej propagandowej agitce to chyba ktoś przysnął. |
Rysiu to powinno być tak:
Pieredyszka napisał/a: | Przypominam sobie ten kwik "opozycji" że jesteśmy z wszystkimi dookoła "skłóceni", że trzeba "normalizować" stosunki z czerwonym bratem? Niby, że najwięcej, to mogą "pomóc" nam Niemcy?
Mim zdaniem największym wyzwaniem jest walka z "pożytecznymi idiotami" jawnymi i niejawnymi poplecznikami rosyjskiego ideolo-korupcyjno-eko-euro-terroryzmu promowanego przez nich na zachodzie, jawnie i niejawnie wspieranych w Polsce przez nierozliczonych ze swych zbrodni, pozostawionych dziesiątkami tysiecy dawnych współpracowników, utrwalaczy władzy ludowej, wielbicieli "matuszki rasji" żyjących w niezachwianym spokoju na terenie Polski. Często mających polska krew na rękach. |
smok_wawelski - 2022-04-04, 17:03
Nie bardzo widzę tu i administratorów i nie bardzo widzę tu jakąś ponadnormatywną propagandowa agitkę.
Nawiasem mówiąc wszelkie działania wolontriatu i pomocowe sa powodowane agitką - czy to bedzie ściepa na spalony dom ubogich ludzi, czy pomoc dla chorego dzieciaka, czy pomoc Ukrainie - agitka schemat i mechanizm działania jest podobny:)
Watek oddzieliłem celem swobodnej dyskusji na temat taki jak podałem w tytule - oddzieliłem od wątku Bazylego bo Jego watek jest wątkiem pomocowym i raczej nie miał służyć do szerszej dyskusji n/t wolontariatu
Dalsze moje wypowiedzi należy taktować jako wypowiedzi normalnego usera forum i moje prywatne zdanie n/t wolontariatu i związanych z pomocą uchodźcom ukraińskim problemów a nie jako stanowisko administratorów czy nawet moderatora.
Pisząc publicznie zdaje sobie również sprawę z tego że moje zdanie może być skrytykowane bo na tym też polega dyskusja i nie zamierzam mojego prywatnego zdania i popierać działaniami moderacyjnymi jeśli jest to dyskusja a nie obraźliwe traktowanie kogokolwiek
Jako mod natomiast napisałem Cytat: | Może jednak wróćmy do topicu | i podtrzymuje tę prośbę nadal
Cyryl - 2022-04-04, 17:53
Pieredyszka napisał/a: | ..."Ranking zawodów cieszących się największym społecznym uznaniem otwiera strażak - wynika z raportu CBOS-u." |
to jest jakaś bajka, bo nie mam uznania dla Kowalskiego bo jest lekarzem, ale dla lekarza dlatego, że dobrze wykonuje swój zawód, tak samo ze wszystkimi w każdym zawodzie z jakim się zetknąłem.
mam uznanie dla tych co dobrze go wykonują i nie mam uznania dla tych, którzy wykonują go źle.
jedynych górników jakich znam to Włodek Lubański i spółka z dawnego Górnika Zabrze i to są górnicy, dla których mam uznanie, ale za grę w piłkę nożną.
zbyszekwoj - 2022-04-05, 22:17
SlawekEwa napisał/a: | Rysiu to powinno być tak: |
Dobrze Sławku ze poprawiłes ,bo juz myslałem ,że nasz kolega...
Oldzbig - 2022-04-06, 07:28
Dawanie, pomaganie jest bardzo przyjemne a czasami nawet nakazywanie przez religię o czym przekonałem się jadąc wąską ścieżka nad morze w Syrii gdy z przeciwka jechał rolnik i ustąpił mi drogę gdy przyjąłem od niego skrzynkę kabaczków. Uzasadniał to tym źe juź od tygodnia nie spotkał nikogo i nie mógł spełnić obowiązku jałmużny. Więc każdy kto daje, pomaga lub się poświęca dla innych robi sobie frajdę, przyjemność poprawia sobie samopoczucie i to jest OK.
Juź mniej OK jest gdy ktoś z wykorzystywania tej ludzkiej potrzeby robienia sobie dobrze robi sobie sposób na życie i zarabiania pieniędzy ale mnie to nie przeszkadza.
Nie podoba mi się żeby ktoś za moje pieniądze robił sobie przyjemność zmuszając innych w tym państwo do niesienia pomocy której konsekwencje ponoszą wszyscy nawet tacy którzy sobie tej przyjemności odmawiają obawiając się konsekwencji.
smok_wawelski - 2022-04-06, 12:50
Oldzbig napisał/a: | Więc każdy kto daje, pomaga lub się poświęca dla innych robi sobie frajdę, przyjemność poprawia sobie samopoczucie i to jest OK. | Nie tylko robi sobie frajdę - czasem ryzykuje życie. Znam i takich co jeżdżą w miarę bezpiecznie do Lwowa ale znam i takich którzy jeżdżą w rejony w których nie jest ciekawie i jest groźnie a wczoraj oglądałem pogrzeb jednego z nich.....
Oldzbig napisał/a: | Juź mniej OK jest gdy ktoś z wykorzystywania tej ludzkiej potrzeby robienia sobie dobrze robi sobie sposób na życie i zarabiania pieniędzy ale mnie to nie przeszkadza. | A mnie to przeszkadza jeśli ktoś nie deklaruje tego jasno i wykorzystuje pseudo pomaganie dla osiągania korzyści majątkowej czy politycznej - bo uważam że charytatywna pomoc i wolontariat to nie biznes, nie polityka a szczera bezinteresowna pomoc i gdy się to miesza to dla mnie mnie jest to niskie i i ochydne.
Oldzbig napisał/a: | Nie podoba mi się żeby ktoś za moje pieniądze robił sobie przyjemność zmuszając innych w tym państwo do niesienia pomocy której konsekwencje ponoszą wszyscy nawet tacy którzy sobie tej przyjemności odmawiają obawiając się konsekwencji. | Owszem mi pomaganie oprócz zmęczenia fakt daje dużą frajdę i gdybym mógł to zwiększyłbym zakres, podobnie ma wielu ludzi którzy jak widza uśmiech dziecka które zabrali z granicy gdzie uciekało spod bomb, jechało 24h w zaciemnionym przedziale pociągu w 14 osób czy w 15 osób w busie, przyszło pieszo 20-30km słaniając się na nogach w brudnej podartej kurteczce i z 1-ną reklamówką i słyszą proste "djakuju wam" od jego matki to odpowiadają "nema za shcho djakuvat - tse normalʹno - tak treba" - tak na pewno jest to dla mnie i wielu ludzi frajdą jak już wiozą ich do bezpiecznego domu. Ale to nie jest całkiem tak że zabieram Twoje pieniądze - jedziemy swoim autem, płacimy za swoje paliwo, w swoim czasie a Ci których przywiozłem miesiąc temu oprócz tego co biorą Ich Dzieci czyli szkoły i 5-ciu godzin pobytu bez żarcia w przedszkolu nie wzięli jeszcze od państwa czy miasta nawet grosza - tu na forum tez znajdziesz takich jak ja i gdzie indziej też takich znajdziesz wielu - po prostu jak sie ma jaja na swoim miejscu to jak zaprasza kogoś do swojego domu i mówi się że zapewni mu byt tak jak napisałem na tekturze która miałem w Przemyślu ja czy Koledzy na Zosinie, Korczowej czy gdzie indziej - to tak robimy a pomagają nam zwykle w tym nasze Rodziny i Przyjaciele oraz Dobrzy Ludzie których o to prosimy a nie państwo czy miasto, pomoże nam też UNHCR, pomogą może inne organizacje charytatywne do których ludzie daja kasę dobrowolnie a nie z musu podatku, wolontariat też tyra i nie bierze za to kasy z podatków nierzadko dokładając ze swojej kieszeni a ci Ludzie którym pomagamy dążą też intensywnie do tego aby nie być ciężarem i albo się relokować jak od Mirka czy podjąć pracę tak jak u mnie - więc to nie jest tak że całe "ukraińskie zło" i "polscy pomagacze" tylko czyhają żeby skubnąć od państwa kasę z Twoich podatków
Tylko to sie widzi i o tym sie wie gdy wejdzie się w to ciut głebiej.......
Spax - 2022-04-06, 13:35
smok_wawelski napisał/a: | tu na forum tez znajdziesz takich jak ja i gdzie indziej też takich znajdziesz wielu - po prostu jak sie ma jaja na swoim miejscu to jak zaprasza kogoś do swojego domu... |
Nic dodać, nic ująć.
smok_wawelski - 2022-04-06, 14:26
Darek - my to lajcik i właściwie zabawa, zobaczcie co robią inne chłopaki
Krzysztof Koza: https://www.facebook.com/krzko34 napisał/a: | Kolega działa ze mną....
Chce jeździć dalej brakuje mu kasy, na paliwo.Wywozimy prawie same takie dzieciaczki. Mamy kontakty które nam takich pasażerów dostarczają, wywożą nam ich obecnie głównie z mariumpola i Czernichowa. Sam teraz wjeżdżam z dzieciakami z czernichowa do polski, kolega rozładował 3 kobiety i 8 dzieci dzisiaj rano z mariumpola - jeździ VW sharanem. Wiecie co wozi jak jedzie w tamtą stronę? Mleka kaszy pampersy - wszystko dla najmłodszych dzieci - wszystko znika jak darmowe piwo na festynie. Pienidze które ma starcza mu na jeszcze jeden kurs, czeka właśnie na mnie we Lwowie. Jeżeli ktoś chce go wspomóc aby mógł jeździć dalej - odezwijcie się do mnie - widuje się z nim codziennie...A, warto dodać. Za Konradem jeżdżą inni, podobnie jak za mną, ktorY normalnie by nie pojechali. Bo nie wiedza, bo się boja, bo skąd i jak. Ale jak ktoś to organizuje, to nagle się okazuje ze są inni którzy tez pojadą. W większości jeden raz, ale każdy z tych wyjazdów jest ważny, naprawdę....
----
....Pod wieloma domami, właściwie co kilka domów, widzimy takie widoki. Pozostały buty, resztki ubrań, ciała posprzątało wojsko. Jaka jest historia tego konkretnego miejsca? Niedługo przed zrobieniem tych zdjęć było tam jeszcze ciało nagiej kobiety, i 2 małych dzieci. Resztę możecie dopowiedzieć sobie sami. W miejscu zrobienia tego zdjęcia stacjonowali oddziały ruskie oraz kadyrowcy.....
.
pisownia orginalna, żródło: https://www.facebook.com/...144255322272602 oraz https://www.facebook.com/...174222619275872 |
Ty Darku pewnie znasz bo widzę że zerkasz do mnie na FB - ta mała na zdjęciu z rok starsza ale wypisz wymaluj jak moja przyszywana ukraińska wnuczka Veronika przez chwilę nawet myślałem ze to jej zdjęcie tak bardzo podobna - to ze nie ma jej na drugim zdjęciu to być może dlatego że uciekła i przyjechała ze mną z Przemyśla - absolutnie nie pisze tego aby sie gloryfikować bo nie zrobiłem nic wielkiego, to nie jest też wyciskacz łez - pisze i cytuje Krzyska po to abyście zobaczyli realne sytuacje i ich tragizm
Tych co liczą kasę zapytam chamsko i wprost ile jest warte życie ukraińskiego dziecka ? czy nie warto sobie odjąć żeby żyły takie dzieci ?
Tym co jeszcze maja wątpliwości czy pomagać polecam nawet nie strony Ukraińców z tamtych regionów gdzie zdjęcia są drastyczniejsze i kipi gniew oraz chęć zemsty - nie dziwie sie we mnie też kipi - .Polecam profil Polaka Krzysztofa Koza: https://www.facebook.com/krzko34 i zastanawiam się czy nie wziąć urlopu....... lub przynajmniej nie nakręcić jakieś sciepy dla nich na paliwo lub czegoś na potrzeby tych dzieciaków.......
Oldzbig - 2022-04-06, 15:18
Jestem pełen podziwu dla Waszych działań. Widzę źe za przyjemność pomagania i dawania, płacicie kasą, czasem i zmęczeniem ale im większa przyjemność tym więcej musi kosztować .
Smoku nie przyznawaj się źe nie popierasz zinstytucjonalizowanej pomocy i tych którzy z tego żyją bo sekciarze od Owsiaka i Ochojskiej tego nie wybaczą a niektórzy są mocno uzbrojeni. Widzę że pomagając macie taką wielką radość i satysfakcję jak moja sąsiadka wdowa 2 tygodnie temu,która przyjęła 5 Ukrainek w tym jedna 87 lat jedno dziecko 8 lat z matką , pielęgniarka i nauczycielka. Rozmawiam z tą najstarszą pytam jak tam wojna wygląda a ona mówi cyt Panie u nas nie ma wojny ale jest taka bieda nie ma co jeść, zięć wszystko przepija a córka nie ma pracy. Mówili że Polacy tacy dobrzy dają mieszkanie jedzenie i ubranie za darmo to wzięliśmy i przyjechaliśmy na granicę i ta kochana Pani nas wzięła. Po 2 tygodniach Pani jest już mniej szczęśliwa.
smok_wawelski - 2022-04-06, 15:32
Oldzbig, ja Cię nie atakuję chodzi mi o fakty że nie sępimy od państwa i z podatków polskich ludzi - każdy ma prawo do własnych ocen, kto chce pomaga jak może i nie wiem czy to tu czy gdzie indziej pisałem czasem wdowi grosz znaczy więcej niż fortuna bogacza - sekciarzy i hejt mam głęboko w d..... również tych co piszą o Wołyniu i trudnej tragicznej wręcz historii Polski i Ukrainy - na FB dzis odpisałem taki ludziom na https://www.facebook.com/niezlomnypatriota/ to samo co tutaj
Cytat: | Krzysiek Wójtowicz
Po Buczy Irpieniu Hostomelu Mariupolu nadal tak myślicie?
Dalej nie zmienicie zdania ? mało poczytajcie: https://www.facebook.com/...174222619275872
Owszem o złej historii dziadków należy uczyć wnuków i polskich i ukraińskich ale nie po to żeby podsycać nienawiść a po to żeby zła historia się nie powtórzyła. Nie można też winić wnuków za grzechy dziadków
Mój ojciec uciekał przed rzezią Lwowską, ja nie wieszam żółto niebieskich flag, nie pisze My z Wami ale przywiozłem 2 rodziny pomagam im na codzień i jakbym miał gdzie to obróciłbym jeszcze raz i przywiózł następne 2
A jak na razie te Rodziny utrzymują się że swoich pieniędzy i trochę wspomagamy ja moja Rodzina i moi Przyjaciele a państwo polskie i moje miasto grosza na nie jeszcze nie dało. |
Odnosnie Ohojskiej i Owsiaka - nie uważam ich za sekciarzy - a np. uważam że p. Ochojska zrobiła duzo dobrego w PAH ale niepotrzebnie wdała się w Bruksele i politykę - charytatywka nigdy nie miała wspólnej drogi z polityka. Uchodźców z Białorusi też potrafię rozróżnić od uchodźców z Ukrainy chociażby po ilości mężczyzn, jednak tez widzę tragizm tego jak manipuluje się uchodźcami z Białorusi
Uważam że ok 40-letnie Diana i Lena znają trochę tę tragiczną historie polsko-ukraińska zdziwicie się pewnie ale po miesiącu zycia razem rozmawialiśmy już o tym w domu a robimy właśnie po to aby Veronika, Mikita, Anja i Katia mogli to kiedyś usłyszeć od swoich matek i też żeby znali znali prawdę historii po to aby razem z polskim dziećmi mogli budować nową historie polsko-ukraińską diametralnie różna od tej tragicznej z przeszłości - nie mamy w tym jakiejś heroicznej misji - po prostu razem uważamy że to właściwe i że tak trzeba
Nawiasem mówiąc banderyzm to nie Kijów i Zaporoże a raczej zachodnia Ukraina. Ktoś powie AZOW - ok znam rodowód - tylko niech ktoś tez dopowie że AZOW broni Mariupola do ostatniego żołnierza a tylko dowództwo zostało ewakuowane co militarnie uważam za słuszne i tez sie nie udało. Ktoś powie Ambroskin - ok związany z AZOW tylko niech ktoś dopowie że ofiarował sie iść z niewole a raczej na śmierć za dzieci Mariupola - tak jak gdzieś Tadeusz pisał i zamieszczał klip ta tragiczna historia PL-UA nie jest prosta i łatwa do zrozumienia
Robię to do czego mam przekonanie i to nie jest to tak że kupuje sobie zadowolenie robię bo uważam że tak trzeba, zdaję sobie sprawę że nas to kosztuje i dalej robię bo uważam że potrzeba
Nasza Lena też opowiada mi że w Zaporożu jest w miarę spokojnie a wojna militarna przeradza się w okupację - to nie ma dla mnie znaczenia bo gdzie indziej jest tragicznie - nie można rozumować w skali mikro i bazowac na opinii pojedynczych osób - czy myślisz że Krzysiek Koza montuje te zdjęcia ? Ja nie fascynuje się też FB i TikTokiem wręcz ich nie bardzo lubie - ale tam mam też wielu znajomych również z z PL i UA - realnych ludzi którzy tam zyja i piszą o tym wszystkim, mam codziennie w domu wieści o Zaporożu wcześniej niz pojawiają się w mediach trochę rzadziej o okolicach Kijowa od Diany bo mieszka u moich Przyjaciół - te dziewczyny nie ściszaja telefonów jak gadają ze swoimi w UA - wręcz czasem same daja na głośny żebyśmy mogli sobie powiedzieć z Ich Rodzinami tam w UA proste Privit ! a jako że mówię po rosyjsku i już trochę po ukraińsku też bywa że gadam trochę z Ich Rodzinami
Wiem też o przypadkach ludzi którzy żerują na tej wojnie są i tacy "ukraińcy" i są także tacy "polacy" /pisownia z małej jest celowa/ - mówią tez o tym sami Ukraińcy https://www.facebook.com/...204191292926778 i mimo tego też dalej jestem przekonany do pomagania i nie uważam że kupuje sobie radochę pomagania - po prostu uważam że dziś jest to konieczne
zbyszekwoj - 2022-04-06, 16:27
Ta pomoc udzielana uchodżcom obecnie jest bez precedensu.Widzę na codzień jak wolontariusze gonia resztkami sił ,ale działaja wbrew wszystkiemu widząc bestialstwo ruskiego agresora i trgedię jego ofiar. Normalnie organizacje charytatywne są przede wszystkim biznesem dla organizatorów. Oczywiście dopuszczamy takie działanie jeżeli przynosi chociaż % dobra.
Coraz bardziej widoczny jest też samorząd popełniajacy jednak błedy. Natomiast nie widać zorganizowanej akcji koscioła. Za komuny kk był jednak trochę inny, mniej wypasiony i pazerny.
Spax - 2022-04-06, 17:01
Oldzbig napisał/a: | Widzę że pomagając macie taką wielką radość i satysfakcję |
Odpowiem ci: nie, nie i jeszcze raz nie!
W tej chwili to jest właściwie takie: „uff – udało się”.
Radość i satysfakcję to ja odczuję dopiero wtedy, kiedy te osoby będą mogły bez obaw wrócić do swoich domów.
Oldzbig napisał/a: | Panie u nas nie ma wojny |
To odpowiedz pani, że tej wsi też nie ma. Nie ma, bo ją kacapy w popiół zamieniły.
Kilka tygodni temu skończyła się definitywnie historia moich pradziadów.
»»» Mala Koshelivka «««
smok_wawelski napisał/a: | Darek - my to lajcik i właściwie zabawa |
Krzysiek. Trochę ci to nie wyszło, choć rozumiem co masz na myśli.
Spax - 2022-04-06, 17:04
zbyszekwoj napisał/a: | Natomiast nie widać zorganizowanej akcji koscioła |
Już niech oni się lepiej nie wtrącają.
smok_wawelski - 2022-04-06, 17:32
Spax napisał/a: | Krzysiek. Trochę ci to nie wyszło, choć rozumiem co masz na myśli. | Masz rację - napisałem nieszczególnie i przepraszam nie zawsze klawiatura odzwierciedla co ma na myśli głowa - wiesz co myślałem bo robimy to samo
Czuję się jednak zobowiązany do wyjaśnienia i uściślenia: na myśli miałem porównanie np. mojego czy Kolegów wyjazdu na granice i pomocy tu na miejscu do tego co robią chłopaki takie jak Krzysiek Koza którzy jeżdżą pod Mariupol, do Buczy, Irpina i podobnych miejsc
Spax napisał/a: | W tej chwili to jest właściwie takie: „uff – udało się”.
Radość i satysfakcję to ja odczuję dopiero wtedy, kiedy te osoby będą mogły bez obaw wrócić do swoich domów. | Ano nic dodać nic ująć trafiłeś w punkt - u Diany 01-04 pod jej taką zimową fotą i postem tęsknoty za domem napisałem: Cytat: | ....
Oczywiście będzie nam przykro, jeśli będziesz chciała wyjechać, prawdopodobnie będą łzy - ale naszą największą radością będzie też zbieranie pieniędzy dla Ciebie i Leny na bilety do Kijowa lub Zaporoża. | To nie kończy się na przywiezieniu ludzi z granicy do domu a na satysfakcję rzeczywiście przyjdzie czas wtedy jak napisałeś Spax
Co więcej myśle że po tym jak sie to stanie to w pierwszy urlop rzeczywiście zafunduje sobie dodatkową radoche i odpuszczę jakąś Albanię czy inny kraj do którego bym chciał pojechać a zielona puszka pojedzie znajoma trasą przez Medykę w kierunku Zaporoża i Kijowa i trzeba będzie wziąć jakieś wspomagacze na wątrobe bo nie wiem czy moja dawno urodzona wątroba to wytrzyma nad Dnieprem
Pieredyszka - 2022-04-09, 09:05
zbyszekwoj napisał/a: | Pieredyszka napisał/a: | "Ranking zawodów cieszących się największym społecznym uznaniem otwiera strażak - wynika z raportu CBOS-u." |
Ciekawe czy wolelibyście by córka wyszła za strazaka ,górnika czy lekarza, adwokata, sędziego ? |
Jak dla mnie, to najważniejsze by był porządnym człowiekiem, reszta to pierdoły... co "jej" po szmacie adwokacie, czy innym...
smok_wawelski napisał/a: | A mnie to przeszkadza jeśli ktoś nie deklaruje tego jasno i wykorzystuje pseudo pomaganie dla osiągania korzyści majątkowej czy politycznej - bo uważam że charytatywna pomoc i wolontariat to nie biznes, nie polityka a szczera bezinteresowna pomoc i gdy się to miesza to dla mnie mnie jest to niskie i i ochydne. |
"gdy się to miesza to dla mnie mnie jest to niskie i i ohydne"
taaaak, tu chyba niczego więcej nie będę dodawać, aczkolwiek bardzo bym chciał...
Mój syn z kolegami (być może i "bezpiecznie" jak to ujął Smok , a mój syn i jego koledzy wtedy jeszcze tego nie wiedzieli, jak i zapewne nikt inny) ale jednak, wywieźli z Lwowa ponad sto osób, właśnie do ośrodka prowadzonego przez kościół, tak zresztą życzyli sobie wywożeni Ukraińcy, tam czuli się najbezpieczniej. I być może robi to, robiło, tak wiele osób, że to tak teraz wszystkim spowszechniało i jest niewarte jakiejś większej uwagi, być może... W każdym bądź razie, "wywożeni" i Ci którym do tej pory pomagamy w różny sposób, twierdza co innego. Być może, nie wspominał bym o tym co robimy i robiliśmy, gdybym nie został wywołany do tablicy przez Bazylego jego "bożkowaniem"(szkoda, że temat został skasowany, jako niewygodny, bo był bardzo ciekawy). Zapewne wielu tu więcej pomaga i pomagało, chwała im za to, ale zawsze się znajdzie ktoś, kto będzie wkładał kij w szprych, świadomie, czy nieświadomie, czy z głupoty, czy z innych przyczyn, nie wiem....chociaż się domyślam.
zbyszekwoj napisał/a: | Coraz bardziej widoczny jest też samorząd popełniajacy jednak błedy. Natomiast nie widać zorganizowanej akcji koscioła. Za komuny kk był jednak trochę inny, mniej wypasiony i pazerny. |
Może dlatego, że jest coraz bardziej widoczny więc i coraz bardziej są widoczne ich błędy spowodowane tym, że coraz bardziej się angażuje, a "ten się tylko nie myli, kto nic nie robi", jak mawia stare i bardzo mądre przysłowie, a nieomylnych krytyków mamy na pęczki w kraju.
Kiedyś to... i kamienie były cięższe... za komuny, urzędnicy nie zawsze pomagali, urzędnicy często mordowali "z urzędu".
Nie widzisz, bo nie chcesz, albo patrzysz tam, gdzie tego na pewno nie dostrzeżesz.
wiadomości sprzed miesiąca.
https://dorzeczy.pl/kraj/278833/pomoc-dla-ukrainy-caritas-podaje-ile-pieniedzy-udalo-sie-zebrac.html
"Caritas Polska zebrał 85 mln zł na pomoc dla Ukrainy. Do zaatakowanego kraju wysłano już ponad 500 ciężarówek z darami."
https://www.onet.pl/infor...p69c3w,30bc1058
https://www.ekai.pl/diece...pomoc-ukrainie/
https://www.onet.pl/infor...rfjrdx,30bc1058
https://www.onet.pl/infor...zd9sx9,30bc1058
https://diecezja.pl/aktualnosci/podsumowanie-14-dni-akcji-pomoc-ukrainie-caritas-archidiecezji-krakowskiej/
https://www.ekai.pl/pomoc...-rzecz-ukrainy/
...
|
|