Bo myśląc logicznie to odkręcając kran ciśnienie spada poniżej 1 bar i zawór uruchamia pompkę a po zakręceniu kranu pompka dobija do 1 bar i zawór wył. pompkę.
Tylko czy mając pompkę o oznaczeniu 1.8bar przy odkręconym kranie nie będzie ciśnienia które przekroczy 1 bar??
Mam nadzieję, że nie namieszałem za bardzo... Socale - 2022-04-03, 21:02 Temat postu: Re: Pompka zanurzeniowa + elektrozawór = kran domowy?
smolek77 napisał/a:
...
myśląc logicznie to odkręcając kran ciśnienie spada poniżej 1 bar i zawór uruchamia pompkę a po zakręceniu kranu pompka dobija do 1 bar i zawór wył. pompkę.
...
Będzie działać, dobrze kombinujesz. Sprawdziłem w praktyce bo miałem takie rozwiązanie w przyczepie z tym że wyłącznik ciśnieniowy był regulowany gdyż pompka z wiekiem traci na wydolności i trzeba było co sezon lekko korygować ciśnienie reakcji wyłącznika.
Dla komfortu użytkowania zaraz za wyłącznikiem dołączyłbym jeszcze zbiornik wyrównawczy to nie będzie ci "skakała"ani woda z kranu ani pompka.Misio - 2022-04-04, 13:40 Nie ma jak pompa...