Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Remontujemy kampera - Budowa starego/nowego kampera - Hymermobil S550

barni5 - 2022-04-05, 17:03
Temat postu: Budowa starego/nowego kampera - Hymermobil S550
Witajcie. Tak jak pisałem kilka lat wcześniej kupiłem sobie złomka :wyszczerzony:

Gdybym nie miał popularnej "kaczuchy" na co dzień i kamper nie był na bazie Mercedesa to pewnie bym odpuścił.

Posty i dodawane zdjęcia mają na celu pokazać jak to wygląda "od kuchni" dla potomnych. Tak jak mnie zmotywował projekt Mariusa, którego pragnę pozdrowić pisząc tego posta, tak może i mój temat za x lat będzie inspiracją dla kogoś innego by odratować klasyka.

Plan był i jest taki by go rozebrać co do "śrubki" i składać na nowo. Z zewnątrz klasyk a w środku nowocześnie. Czas mija nieubłagalnie, w pewnym momencie prace stanęły w miejscu na kilka miesięcy ale kroczek po kroczku realizujemy dalej postanowienia.

Będę tutaj na bieżąco dodawał zdjęcia z kolejnych etapów o ile dożyjemy z "koleżanką małżonką" końca budowy naszego domu na kółkach :roll:

Nie jedna osoba mówiła sprzedaj to i za $$ które zostaną włożone w remont, kupisz coś przyzwoitego i będziesz zdrowszy. No ale my uparcie twierdzimy, że jak się powiedziało "A" (zakup) trzeba powiedzieć teraz "B". Nooo i chcemy mieć nowego kampera 8-)

Budżet? heh był przewidziany, za chwilę będziemy go dublować..... Korona świrus zrobił swoje a teraz inflacja to potęguje.... Np. ceny stali (a poszło jej bardzo dużo u nas), koszty usług i nie tylko w niektórych działach wzrosły o prawie 100%.. :? Czy warto? Rozmawiałem z "mentorem" i stwierdził, że nie. Czy podjąłbym się drugi raz? Czas pokaże...

barni5 - 2022-04-05, 17:21

Stan był gorszy niż się spodziewaliśmy. Gdyby nie ściana w łazience to całość by spadła na glebę :shock:

Z przodu to ciężko było znaleźć jakikolwiek punkt odniesienie, który był na swoim miejscu. Z pomocą przyszły zdjęcia z sieci, no bo przecież nie jestem pierwszym takim, który porwał się z motyką na księżyc :-P .

Po piaskowaniu i podkładzie epoksydowym wyszły jeszcze większe jaja. Decyzja kupuje drugą kaczkę na dawce (silnik 2.9 + wspomaganie + skrzynia 5). Nie było to łatwe, gdyż Afryka brała wszystko. Ogłoszenie się pokazuje i max do 30 min znika jeśli cena jest dobra.

Cytat z mojej jednej rozmowy telefonicznej właściciela co sprzedawał: "Panie przyjechało takich dwóch i między sobą się licytowali na miejscu i o mało nie pobili"

barni5 - 2022-04-05, 18:48

Szukałem daleko a znalazłem 30km od domu. Mercedes 310d dubel kabina. Silnik ten co chciałem, wspomaganie, skrzynia 5, nowe opony wzmacniane, nowy wydech. Bandyta zamyka licznik (140) z górki i po 3 miesiącach w zimie odpala na widok kluczyka :ok Przeszczepiamy wszystko co jest lepsze i nowsze. Wszystko składamy na nowych częściach (lista jest baaardzo długa). Drugi raz nie chcę tego robić. Cały silnik na nowo uszczelniony - mam nadzieję, że za to SPA odwdzięczy się bezawaryjną pracą setkami tys. km :lol:
barni5 - 2022-04-05, 19:04

Kasa się kończy, temat staje w miejscu.... jak mam coś grosza to szukam, kupuję okazyjnie jak znajdę różne rzeczy by poprawić fabrykę. Np wpada mi stopień Thule Double step elektryczny nówka za 1000 gdzie cena rynkowa zaczyna się od 2 tys... pneumatyka...szukam deski rozdzielczej... W między czasie tapicer obszywa dach i fotele
barni5 - 2022-04-05, 19:24

Jest deska :D Wpadła za darmo od człowieka z dobrym sercem. W ramach rewanżu znalazłem mu pneumatyczny fotel ISRI do kaczki (rarytas). Deska nie idealna ale się nadaję - usztywniona w miejscach w których pęka standardowo i całość leci do flokowania.

Jeżeli ktoś się zastanawia czy warto to warto :) W Warszawie chłopaki z firmy FlockArt robią cuda. Jakość, cena, termin realizacji 10/10. W poniedziałek po 16 zawiozłem w czwartek odbiór. Zegary od pneumatyki bardzo fajnie wkomponowali :mrgreen:

LINK Powołujcie się na mnie i moją deskę = możliwy rabat :bigok

yaro 65 - 2022-04-05, 19:46

Podziwiam zapał i gratuluję estetyki,
jesli można coś podpowiedzieć to,
Visco jak jest używane powinno być przechowywane w pozycji pracy,
ponownie użyte po takim leżakowaniu może ne zadziałać, osobiście kupiłbym nowe, nie są drogie a musi być pewne.
Ten lewy przewód hamulcowy ułóż nad dyfrem, tak jak stabilizator .

barni5 - 2022-04-05, 19:57

yaro 65, jak najbardziej każda rada jest na wagę złota dla mnie. Bardzo dziękuję za podpowiedź na temat wiskozy :ok . Możesz podać powód dlaczego ten lewy przewód nie jest zgodnie ze sztuką? :?:
yaro 65 - 2022-04-05, 20:12

Jak się zdarzy że będzie konieczność inspekcji przekładni głównej to przewód będzie przeszkadzał ,
przy pechowym cofaniu możesz uszkodzić przewód, więc ze względów bezpieczeństwa zawsze przewody
są układane aby ich nie narażać na straty,
'' nie sztuka się rozpędzić, sztuka zahamować '' :spoko

SZEJK - 2022-04-05, 22:23

Kolego barni5 ,szacunek za odwagę i dążenie do celu.
Pięknie wykonujesz odbudowę, podpinam się do tematu i będę kibicował.

Piwko leci jak nic :pifko

ZetKa - 2022-04-06, 08:33

Trzymam kciuki i kibicuję. Sam lubię stare samochody i prace przy nich. Swojego Volvo Amazona rocznik 1962 składałem 2 lata.
barni5 - 2022-04-06, 08:45

SZEJK napisał/a:
Kolego barni5 ,szacunek za odwagę i dążenie do celu.
Pięknie wykonujesz odbudowę, podpinam się do tematu i będę kibicował.

Piwko leci jak nic :pifko

Dzięki za miłe słowa :ok My praktycznie po sąsiedzku :spoko Twój temat jeszcze przed zakupem własnej skarbonki przeczytałem "od deski do deski" :wyszczerzony:

Problemów co nie miara, praktycznie na każdym kroku coś nieoczekiwanego wyskakuje.. Np. podmiana silnika i skrzyni = skrócenie i wyważenie wału. Miałem świadomość wydatku na tą usługę a okazało się, że stary wał nie nadaje się do niczego i trzeba było zupełnie nowy dorabiać.... i koszty x4 :roll:

Budżet jak nie pozwala to robota stoi w miejscu :(

Pozdrawiam,
Bartek

Monter - 2022-04-06, 15:20

Ciężko to nazwać odbudową, to będzie zupełnie nowy kamper :bigok

Aż żal będzie potem gdzieś pojechać ;)
Żartuję!

Powodzenia w ukończeniu projektu :ok

daro35 - 2022-04-06, 22:05

Ja także się podpinam i tak jak Szejku kibicuję,leci także zasłużony :pifko walcz i się nie poddawaj bo na końcu tej drogi nagroda w postaci dumy z pracy którą wykonałeś i radość z jazdy i kampera którego nikt inny takiego nie ma :spoko
barni5 - 2022-04-06, 22:22

daro35, Monter, ZetKa, dzięki za słowa otuchy jednak w tym roku jeszcze go raczej nie skończę........ Plan jest go "zamknąć" ale środek goły póki co zostanie do aranżacji czytaj pusty :roll:
barni5 - 2022-04-06, 23:03

Póki co leci podłoga. Na co się skusiłem i żałuje po części? CEIBA. Niby lekka niby taka oh i ah.

Na podłogę idzie kolejno
sklejka 9mm
stelaż z kantówek + styrodur 20mm
sklejka 9mm

W oryginale było podobnie ale czemu 9mm dałem a nie 10mm? Była sporo taniej niż standardowa i wymiarowo mi bardziej arkusz pasował (220cm) -> mniej odrzutu.
Dodatkowo zamiast skrzynek na nadkola które zabierają sporo miejsca, stwierdziliśmy ze praktyczniejsze będą takie błotniki jak poniżej. Wymiarowo się to fajnie zgrało, zapas do opony jest spory i myślę że nie będę przycierał :) A jak będzie problem z wymianą koła to na poduchach podniosę bude.

Na ściany poleci sklejka 4mm (w zasadzie 3,6), styrodur 20mm pomiędzy stalową konstrukcje + blacha aluminiowa Stucco.

CEIBA jest ciężka do położenia, gnie się faluje jak głupia, dużo zabawy by to wyglądało (byle jak ale wyglądało) :-P

barni5 - 2022-04-07, 08:55

Pytanie montował ktoś isofixa? mam stalową konstrukcję, więc było by do czego przykręcić. Ponadto z tyłu mamy w planach mieć podkowę tak samo jak to było w oryginale. Znalazłem dwie takie opcje co sądzicie? Warto?

LINK 1

LINK 2

aviator - 2022-04-09, 19:55

Super robota -śledzę temat i kibicuje.
Nadkola - świetny pomysł - u mnie oryginalnie jest tylko ta górna kapa nad kołem a cały syf fruwa swobodnie pod podwoziem, z nadkolami pewnie będzie czyściej i ciszej :ok

barni5 - 2022-04-12, 21:58

Kupiłem przyczepę kempingową na przeszczep..... szukałem i porównywałem ceny piec + bojler cieplej wody + prysznic + Wc + lodówka + itd itp --> doszedłem do wniosku, że łatwiej i taniej będzie mi wydłubać z przyczepy potrzebne graty.... Trafiło się :diabelski_usmiech Szukałem około pół roku dzień w dzień.... :diabelski_usmiech

Angielka model - Bessacarr Cameo 465 SL rok 2001. Położona na bok z prozaicznego powodu -> właściciel dowalił na tył przyczepy bagażnik rowerowy + 2 elektryczne rowery = nieprawidłowy rozkład masy. Na autostradzie zaczęła myszkować i położył. Bardzo dużo rzeczy wykorzystam reszta albo na kurnik albo odsprzedam... :) :ok :bigok

barni5 - 2022-04-28, 17:27

powoli i do przodu
SZEJK - 2022-04-28, 21:55

Noooo sąsiedzie idziesz konsekwentnie do przodu , zaczyna wyglądać jak kamper.

Miło oglądać kolejne postępy prac.
Ciepło się robi, piwo leci jak nic :pifko

daro35 - 2022-04-28, 22:40

No jo,już wygląda nieziemsko :pifko a niech leci i ode mnie :spoko
voice - 2022-05-03, 16:37

Barni5 wielki szacun za odwagę, jak to koledzy napisali to nie remont, to budowa nowego kampera. Gratuluję.
barni5 - 2022-06-14, 19:04

Cicho w temacie ale powoli do przodu - może do końca miesiąca uda się pomalować... W środku po nałożeniu dachu zaczyna się robić odrobinę przytulnie ;)
sterciu - 2022-06-14, 19:11

Ja bym się nie porwał chyba na taką odbudowę , dlatego wielki szacun i podziw za to co robisz :) . Trzymam kciuki za dalszą walkę :)
barni5 - 2022-06-14, 19:52

Pewnie też drugi raz bym tego nie robił :? Ale ten samochód ma to "coś" co wywołuje w nas póki co śmiech przez łzy. Tak samo jak nasz pies jak pół mieszkania zdemolował jak został sam w domu a poniżej jego mina jak gdyby nigdy nic :wyszczerzony:
Pieredyszka - 2022-06-15, 06:21

Zgłaszam akces do klubu kibica :) dopiero dzisiaj odkryłem temat, kibicuję, podziwiam...pisz i dodawaj jak najwiecej zdjęć, kocham takie tematy...

Bez piwa się nie obejdzie :pifko :spoko

Komplecik - 2022-06-15, 06:32

Trzymam kciuki piwko leci :pifko :ok
daro35 - 2022-06-16, 05:41

No piknie :spoko poleciał :pifko
SZEJK - 2022-07-31, 23:47

barni5 - tęsknimy za zdjęciami z malowania i dobrymi informacjami z budowy kamperka. :spoko
daro35 - 2022-08-02, 22:03

SZEJK napisał/a:
barni5 - tęsknimy za zdjęciami z malowania i dobrymi informacjami z budowy kamperka. :spoko

przyłączam się :spoko

voice - 2022-08-07, 08:39

Ja już się nie mogę doczekać jak będzie skończony,
Jaki to będzie piękny KLASYK. te nowe kampery muszą się skryć

barni5 - 2022-08-27, 10:05

Witajcie! Ze względu na problemy zdrowotne i różne inne dziwne zawirowania życiowe tradycyjnie wszystko się przesunęło w czasie. Ale przedstawiam efekty prac. Gdyby nie pomoc innych osób, które są również mega mocno zaangażowane w odbudowę kampera sam bym do tego czasu nie dał rady..

To nawet nie jest jeszcze półmetek....

daro35 - 2022-09-01, 21:00

No grubo,jeszcze troszku i będzie pięknie