|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Zrób to sam - Grill gazowy zrobiłem se!
Socale - 2022-04-07, 17:44 Temat postu: Grill gazowy zrobiłem se! Vitaycie drodzy.
Nie dawno szperałem którego grilla gazowego kupić tak by grilować czy zupę ugotować, taki 2w1.
Jak się okazało w praktyce, wydajność cieplna "palników" w małych kamperowych lub kompaktowych grillach to od 1,5....2,7kW. Słabo.
Znalazłem grilla kompaktowego o mocy do 7kW wielkości szafy i zdecydowanie za ciężki.
Znalazłem też palnik 8kW i coś pod deklem pykło przeprosiłem starego grilla węglowego i użyłem go do testów.
Uciąłem, odgiąłem, pochlastałem co trzeba i palnik osadziłem w środku.
Próba ogniowa wypadła słabo, centralnie aż paliło, a po bokach nie grzało -nie dawało mi to spokoju.
Trzeba zrobić "ekran"
Ukradłem Ewie garnek z nierdzewki z grubym dnem, wymierzyłem wysokość, pochlastałem, uciąłem, odgiąłem, nawierciłem otwory. Jest ekran! :]
No to próbujemy. Zagotowałem około 3 litrów lodowatej wody w czasie poniżej 30 minut = nie źle, biorąc pod uwagę że całe ciepło uciekało na boki a na dworze wiało, ale jak poeksperymentowałem to trzecie gotowanie trwało już 18 minut do mocnego wrzątku. Jest moc, ciepło aż promieniuje na metr na foto nie widać dokładnie, ale "ekran" (czyli grube dno skradzionego garnka nałożone na palnik) rozgrzał się prawie do czerwoności a boki dogrzewane są przez delikatne niebieskie języki.
Gdy wystygło a szczególnie palnik żeliwny, udało się wszystko upakować i zamknąć grilla w postaci walizki około 40x40x16cm
Teraz ze względów estetycznych poluję na nowego identycznego grila bo idealnie mi pasuje z wymiarami, przerobię go podobnie i zmienię foto na łądniejsze, na razie muszę cieszyć się prototypem.
Patrzcie, podziwiajcie, pytajcie, komentujcie, kopiujcie
Monter - 2022-04-07, 19:09
18 minut to już dobrze czy wciąż sporo ciepła ucieka bokiem?
Kiedyś u kogoś na YT oglądałem filmik, na którym nad palnikiem dali blachę z grilla elektrycznego. Taka wanna w zasadzie, jednolity kawał żelaza. Wyszła bardziej big patelnia w sumie. Mówili, że są zadowoleni, no i na palnik nic nie ma szans ściekać.
yamah - 2022-04-07, 20:31 Temat postu: Re: Grill gazowy zrobiłem se!
Socale napisał/a: | .
Patrzcie, podziwiajcie, pytajcie, komentujcie, kopiujcie |
Pomysł dobry ale jak rozwiążesz odwieczny problem z ociekającym tłuszczem coś mi się wydaje że będzie zalewał otwory chyba że piknik bez mięsiwa
Comsio - 2022-04-07, 21:20
A jednak garnki,rondle itd ratują sytuacje.
Wojtek ten duży palnik to grzeje mi zacior w 40l kegu 😁👍
Zrób przykrywkę z nierdzewki na palnik ,co by cholesterol ociekał obok palnika
Po czym podłogę grila wyprofiluj ze spadkiem, w spadku otwór f 8 a pod dziurką powieś puszkę po nap groszku na ociekający cholesterol.
W podobny sposób ztuningowałem angielski gazowy z lawą gril.
Nad palnikiem dałem daszek ,podejrzałem to w nowych wersjach.
Tak że juz lawy nie wymieniam ,jest bez.
Socale - 2022-04-07, 22:38 Temat postu: Re: Grill gazowy zrobiłem se!
yamah napisał/a: |
Pomysł dobry ale jak rozwiążesz odwieczny problem z ociekającym tłuszczem coś mi się wydaje że będzie zalewał otwory chyba że piknik bez mięsiwa |
Nie ma pikniku bez mięsiwa!!! U mnie.
To jest dwa w jednym o szerszym rozmachu. Griluję i gotuję to jedno z zalet, a drugie to że denko pochlastanego garnka przycięte , nawiercone i nałożone na palnik do góry dnem chroni palnik przed ociekającym tłuszczem a dzięki otworom dogrzewa szerzej. Foto 2.
Wszystko wyjdzie w praktyce, udoskonalę i stworzę produkt hand made pod moje potrzeby.
moskit - 2022-04-07, 23:45
A może odwróć kierunek, jako ruszt do pieczenia zastosuj żeliwną patelnię do grilowania, jest taka w gastro, patelnia nie jest płaska tylko z ożebrowaniem. Palnik należy obudować osłoną zaś górę osłony dostosuj do kształtu patelni z małym prześwitem.
Jest trochę zabawy ale efekt sprawdzony i cholesterol nie zalewa palnika
Jesteś zdolny dasz radę
Socale - 2022-04-08, 09:14
moskit napisał/a: | ...
jako ruszt do pieczenia zastosuj żeliwną patelnię do grilowania, jest taka w gastro
...
Palnik należy obudować osłoną zaś górę osłony dostosuj do kształtu patelni z małym prześwitem.
Jest trochę zabawy
... |
Ewa ma taką patelnię. Miała raczej - zaraz jej ukradnę, ale ona jest za mała na powierzchnię rusztu.
Kiedyś ten ruszt przykrywałem 2 tackami prawie na wymiar i chciałbym to zachować na najbliższą próbę posiłku z gazu.
.
Co do palnika to jest on już od góry osłonięty i raczej nic lepszego nie wymyślę. Płomienie palnika pod denkiem normalnie się palą, część gazu spala się w postaci języków już poza osłoną, nic się nie marnuje. Nawet zamiast rusztu kupiłbym patelnię na wymiar, 40x40cm byleby się zmieściła.
Nowy grill już namierzony, ale najpierw chciałbym wypróbować na prototypie jak to będzie się przyrządzało i smakowało.
orkaaa - 2022-04-08, 17:22
Trochę to obok rozwiązań z wykorzystaniem Twojego grilla ale ja przerobiłem taki jak lotus grill tylko z Lidla z baterii na ładowanie USB. Ale dalej paliwem jest ten specjalny lotus węgiel. Ale gdyby zamiast tego węgla wsadzić tam sprytny palnik gazowy to mamy dwa w jednym . Paliwo Gaz i skapujący tłuszcz do misy grilla a nie na palnik.
Socale - 2022-05-03, 09:49
Socale napisał/a: |
...
najpierw chciałbym wypróbować na prototypie jak to będzie się przyrządzało i smakowało
... |
Koledzy, grill po testach. Co napisać? Warto było kombinować. Jest moc ogromna, nie do końca równomiernie jest rozłożona temperatura i w centralnej części spalenizna raczej nie grozi, bardziej na krawędziach tacek. Ale ta siła jest imponująca i będę udoskonalał.
Palnik muszę wyposazyć w iskrownik, bo odpalanie zapalniczką jest nie wygodne.
|
|