| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Budujemy kampera - Rozkminy przedzakupowe
Łowca - 2022-04-12, 11:35 Temat postu: Rozkminy przedzakupowe Plan brzmi "zbudować kampera na bazie blaszaka dla 4 pełnoletnich osób"
0. Prawo jazdy kat B posiadamy - czy uzasadnione jest robienie kat C żeby nie przejmować się masą pojazdu?
1. Rozmiar - przy 188 cm wzrostu to prawdopodobnie "L4H3". Czy coś mniejszego da radę zapewnić komfort podróży i wypoczynku? Czy może jednak - patrz punkt 0 - iść w kierunku 'miniciężarówki' ?
2. O co chodzi z tą akcyzą, kiedy ją płacę i w jakiej wysokości to może wyjść? Przy samochodzie, który kupię np za 45k PLN ...
kimtop - 2022-04-12, 14:35
| Łowca napisał/a: | | Czy coś mniejszego da radę zapewnić komfort podróży i wypoczynku? |
Cztery dorosłe osoby w blaszaku? Słabo to widzę
joko - 2022-04-12, 14:44 Temat postu: Re: Rozkminy przedzakupowe
| Łowca napisał/a: | Plan brzmi "zbudować kampera na bazie blaszaka dla 4 pełnoletnich osób"
0. Prawo jazdy kat B posiadamy - czy uzasadnione jest robienie kat C żeby nie przejmować się masą pojazdu?
1. Rozmiar - przy 188 cm wzrostu to prawdopodobnie "L4H3". Czy coś mniejszego da radę zapewnić komfort podróży i wypoczynku? Czy może jednak - patrz punkt 0 - iść w kierunku 'miniciężarówki' ?
2. O co chodzi z tą akcyzą, kiedy ją płacę i w jakiej wysokości to może wyjść? Przy samochodzie, który kupię np za 45k PLN ... |
Ad.0 Znakomita większość kamperów w Europie jest do 3,5t (lub 4,25t w niemcach) na kat B i większości to starcza. Posiadanie kampera na kat.C ma swoje zalety ale i wady ...... ale o tym było wiele i to wiele razy.
Ad.1. Tu podobnie jak z DMC, jeden ma już komfort w osobowym kombi, a drugi w kamperze na autobusie będzie narzekał że ciasno. O tym tez są tomy spisane na forum, trzeba tylko poszukać. Tak czy inaczej jednoznacznej odpowiedzi nie znajdziesz .
Ad.2. Akcyzę za zmianę z ciężarowego na specjalny kempingowy płaci się nie od ceny zakupu bazy , tylko od wartości pojazdu już zbudowanego i przerejestrowanego. Ta wartość jest brana ze średnich cen i to urzędnik wyznacza jej wartość.
Dla pojazdów z silnikami o pojemności do 2000cm3 jest to 3,1% , a powyżej tej pojemności 18,6%. Przykładowo jak uznają Ci , że kamperek jest warty 100 000 PLN to zależnie od pojemności silnika będzie to 3100PLN lub 18600 PLN
Piszesz , że baza za 45000 PLN. Na zrobienie zabudowy i wyposażenie wydasz, strzelam 40 000PLN. Jeśli silnik będzie powyżej 2000cm, a ze średniej ceny wyjdzie że kamper na blaszaku z tego rocznika będzie załóżmy wart te 100 000 PLN to całość wyjdzie cię 103 600PLN.
W takim przypadku to bym kupił gotowego za te 100 koła a nie pierdzielił się w budowanie
Łowca - 2022-04-12, 16:37
| kimtop napisał/a: | | Łowca napisał/a: | | Czy coś mniejszego da radę zapewnić komfort podróży i wypoczynku? |
Cztery dorosłe osoby w blaszaku? Słabo to widzę |
Że będziemy sobie siedzieć na głowie? I że ciasno będzie, do spania, mycia, jedzenia i w deszczowe dni kiedy na zewnątrz się nie wyjdzie?
Łowca - 2022-04-12, 16:52
| joko napisał/a: | | Piszesz , że baza za 45000 PLN. Na zrobienie zabudowy i wyposażenie wydasz, strzelam 40 000PLN. Jeśli silnik będzie powyżej 2000cm, a ze średniej ceny wyjdzie że kamper na blaszaku z tego rocznika będzie załóżmy wart te 100 000 PLN to całość wyjdzie cię 103 600PLN. |
Tylko to trzeba wtedy mieć 100k od ręki, których chwilowo nie mam A budując samemu mogę ten wydatek rozłożyć w czasie. No i mieć coś na nowych elementach, zrobione pode mnie - a nie rozwiązania sprzed kilku lat.
Bim - 2022-04-12, 17:02
| Łowca napisał/a: | | Tylko to trzeba wtedy mieć 100k od ręki, których chwilowo nie mam A budując samemu mogę ten wydatek rozłożyć w czasie. |
Popieram Twój tok myślenia
Najważniejsze w tej zabawie to 'gonić króliczka'
Jak już go złapiesz to ciekawi mnie czy bedziesz miał wene i kase na podróż w koło komina
W dzisiejszych czasach to drogie hobby
Łowca - 2022-04-12, 17:19
| Bim napisał/a: |
Jak już go złapiesz to ciekawi mnie czy bedziesz miał wene i kase na podróż w koło komina
W dzisiejszych czasach to drogie hobby |
W najgorszym scenariuszu zbuduję, wyjadę raz i sprzedam.
Andrzej 73 - 2022-04-12, 17:19
Dodam tylko że cena dziś to 100 tyś. a za parę miesięcy wyjdzie 130 tyś.
Takie czasy że w jednej dostawie plyty wiórowejam dwie ceny .
Takich histori nie było za komuny.
Bim - 2022-04-12, 17:36
| Łowca napisał/a: | | W najgorszym scenariuszu zbuduję, wyjadę raz i sprzedam. |
Jak już zakładasz w fazie marzeń scenariusze to tylko pozytywne
Po warunkiem, że skończysz przy tym budżecie
Popatrz w mó opis pod avatrem
ja realizije swoje marzenia przez ponad 14 lat
kiedyś mnie też nie było stać na coś co mieli koledzy
Kupiłem i jeżdzę a nie wiecznie buduje i marzę o wyjeździe
joko - 2022-04-13, 22:52
| Łowca napisał/a: |
W najgorszym scenariuszu zbuduję, wyjadę raz i sprzedam. |
Tylko jesteś świadomy , że takiej samoróbki nie sprzedasz za kwotę od jakiej będziesz miał naliczoną akcyzę , ani za kwotę , która pokryje koszty budowy ?
Samodzielna budowa kampera ma sens i jakieś uzasadnienie ekonomiczne pod warunkiem, że robimy to dla siebie i na długie użytkowanie.
Zakładanie szybkiej sprzedaży jeszcze przed budową , to zła droga
joko - 2022-04-13, 23:39
Tylko to trzeba wtedy mieć 100k od ręki, których chwilowo nie mam |
Tym bardziej uważam, że nie stać Cię na eksperyment w budowanie. Mając wolne środki na nowego , można się bawić i jak finalnie wyjdzie to podobnie jak gotowy , to zawsze można to tłumaczyć właśnie w ten sposób, że zrobiło się pod siebie , może nawet lepiej jak "fabryka"
Jak nie masz w tym momencie wszystkich potrzebnych środków i chcesz rozkładać to w czasie, to wystarczy , że utkniesz z jakiegoś powodu w trakcie (z powodów technicznych, prawnych czy finansowych) i nie będziesz miał ani kasy ani kampera.
Andrzej poruszył bardzo ważną sprawę, czyli potężny wzrost cen surowców, materiałów i usług .
Jeśli zakładasz sobie teraz jakieś koszty , a chcesz je rozłożyć w czasie , to w obecnej sytuacji z jaką mamy do czynienia możesz je spokojnie pomnożyć x2 i będzie to bardzo , bardzo skromne założenie.
Andrzej pisze o płycie wiórowej , ale dotyczy to praktycznie wszystkiego. Przykładowo pod koniec zeszłego roku stal w blachach kosztowała 3-4PLN/kg, a miesiąc temu dochodziła do 12PLN/kg. Obecnie jest lekka korekta i mamy 8,50-9 PLN /kg co i tak daje 2-3 krotny wzrost. Podobnie aluminium , było koło 12PLN, jest prawie 30 PLN.
Szczerze to nie wiem skąd bierze się jastrzębiowi te kilkanaście procent inflacji , jak czego się nie chwycić to mamy wzrosty od kilkudziesięciu do kilkuset procent.
Jakimś rozwiązaniem byłby zakup wszystkiego od razu (i bazy i materiałów) i potem spokojne budowanie, ale wracamy wtedy do punktu wyjścia
Lata temu jak odkryłem karawaning i postanowiłem mieć kampera, to pierwszym pomysłem było właśnie samodzielne zbudowanie go na bazie blaszaka .
Wtedy moja mądra Żona powiedziała mi coś takiego : " Chcesz mieć kampera, nie widzę problemu. Jak cię stać na nowego to idź i zamów a jak na używanego to poszukaj ,kup i używaj ...... a nie bierz się za budowanie na starym tryplu , bo będzie to trwało dwa lata, wydasz podobną kasę i finalnie wyjdzie nie do końca tak jak chciałeś"
Posłuchałem, zamówiłem i po miesiącu (tak, były kiedyś takie czasy ) już używałem ..... i nie żałuję tego kroku do dzisiaj , czego również Tobie szczerze życzę
Andrzej 73 - 2022-04-14, 06:07
| joko napisał/a: | | Andrzej pisze o płycie wiórowej , ale dotyczy to praktycznie wszystkiego. |
Oczywiście dotyczy wszystkiego co związane z meblarstwem , oraz wielu innych części potrzebnych do zabudowy.
Wielu ludzi podjęło decyzję , że kupi nowe kampery i nie straci i jakby na to nie spojrzeć był strzał w dziesiątkę.
Na ten moment przy wzroście cen, zakup gotowca jest idealny i pewnie wyjdzie bardziej opłacalnie niż borykać się z budową i codziennym wzrostem cen. Znam to z autopsji.
Obecnie niema cen proponowanych czy ustalonych jest "cena dnia" bierzesz lub nie.
Póki taka sytuacja będzie sią utrzymywać , to wszelkie przedsięwzięcia są utopią i nie chodzi mi tylko o budowę kampera na blaszaku.
Cyryl - 2022-04-14, 06:58
pierwsze pytanie:
co sprawia Ci większą stysfakcję
jeżdżenie kamperem,
czy budowanie kampera?
jeżeli to pierwsze to uzbierałbym kasę lub pożyczył i kupił jak radzi Joko, jeżeli to drugie to nie ma o czym mówić.
drugie pytanie:
ile masz lat?
jeżeli jeszcze przed Tobą duża liczba wyjazdów, z których część możesz zmarnować na dłubanie przy aucie, to rób jak chcesz, ale jeżeli jesteś już w tym wieku, że trzeba przyjąć iż każdy wyjad może być ostatnim, to szkoda czasu na gnicie w garażu.
ale to tylko mój punkt widzenia.
Łowca - 2022-04-14, 09:29
No to mnie teraz .... doświadomiliście przez uszy.
Planuję pożyć jeszcze drugie tyle, co mam, więc czas ograniczeniem nie jest. Co do pieniędzy - perspektywa jest taka że będzie ich przybywać, a nie ubywać.
Owszem, mogę się bawić w 'robienie kampera' ale wolałbym jeździć. A skoro piszecie, że dziś 'robienie' jest mało opłącalne finansowo, i czasochłonne - to chyba rzeczywiście zakup jest lepszym rozwiązaniem.
I tu dochodzimy do innego problemu - to, co aktualnie mogę kupić to absolutnie nie jest coś, czym chciałbym jeździć.
LukF - 2022-04-14, 10:11
| Łowca napisał/a: | rzeczywiście zakup jest lepszym rozwiązaniem.
I tu dochodzimy do innego problemu - to, co aktualnie mogę kupić to absolutnie nie jest coś, czym chciałbym jeździć. |
Czyli trzeba zmieniać hobby. Może wędkowanie? Hodowla gołębi?
Bim - 2022-04-14, 15:25
| LukF napisał/a: | | Łowca napisał/a: | rzeczywiście zakup jest lepszym rozwiązaniem.
I tu dochodzimy do innego problemu - to, co aktualnie mogę kupić to absolutnie nie jest coś, czym chciałbym jeździć. |
Czyli trzeba zmieniać hobby. Może wędkowanie? Hodowla gołębi? |
Tu nie chodzi o hobby
Za nim załapie bakcyla z czterema osobami w blaszaku to szybko mu przejdzie,
no chyba ,że to będą tzw wyjazdy "melanżowe" z jazdą po kresce
Robertunio - 2022-04-14, 21:14
Łowca,
Tak jak Koledzy powyżej pisali, musisz odpowiedzieć Sobie na wiele pytań.
Weź również pod uwagę, że wybór drogi - budowa kampera, nie wyklucza podróży nim w trakcie budowy 😉. Wprawdzie pierwsze wyjazdy będą bardzo spartańskie, lecz w trakcie każdego następnego, docenisz każdy „klocek”, w który w międzyczasie wyposażysz autko. Trzymam kciuki za wybór właściwej drogi 💪.
Łowca - 2022-04-15, 08:18
Mnie spartańskie warunki i 'minimalizm' nie będą przeszkadzać, zwłaszcza na początku. Z 4 osób szybko mogą zrobić się 3 - wiadomo, dzieci wyfruwają.
Dla mnie głównym argumentem za budową zamiast zakupu jest :
- możliwość zrobienia wszystkiego 'pod siebie'
- wszystko jest nowe
Bo jeśli mam wydać 60 czy 70k dzisiaj i coś kupić - to będzie to auto 20letnie (czyli mechanika!!), bez łazienki w środku, a jeśli będzie mieć solary, to niekoniecznie wydajne - czyli za rok albo trzy wymiana połowy osprzętu. To ja wolę ten osprzęt zakupić dzisiaj nowy. I włożyć go do auta 8 czy 10 letniego.
Zdaję sobie sprawę że budowa to kilkaset godzin spędzone na dłubaniu. Ale wolę poświęcić rok na takie dłubanie, po którym będę zadowolony, niż zniechęcić się do marzeń tylko dlatego, że zakupiony pojazd był mocno nieidealny.
Komplecik - 2022-04-15, 17:42
Dla mnie głównym argumentem za budową zamiast zakupu jest :
- możliwość zrobienia wszystkiego 'pod siebie'
- wszystko jest nowe
. |
Z tym robieniem pod siebie to może być ciężko, są dla blaszaków utarte schematy układu zabudowy i raczej wyzej (....) nie podskoczysz, może jakieś milimetry, w sporej części prac na własną rękę wychodzi z tego niezły ulep bez składu i ładu,
Proponuję bez zobowiązań porównać kilka oferowanych przypadkowo samoróbek z fabrycznymi zabudowami blaszaków, 100% wyłoni się obraz przyszłego dzieła,
Jaki taki sęs robienia blaszaka ma z firmą specjalizującą się w przerabianiu na kampery, można weryfikować i uzgadniać nasze zachcianki z osobami które mają jakieś pojęcie o budowie.
LukF - 2022-04-15, 17:44
Ulep to ciekawe i trafne określenia w większości przypadków. Ale kto zabroni
Komplecik - 2022-04-15, 17:49
| LukF napisał/a: | Ulep to ciekawe i trafne określenia w większości przypadków. Ale kto zabroni |
Nie nie, nikt nie zabrania, oświecić kolegę wypada by nie był rozczarowany, bo pyta a my widzieliśmy już te piękności, sam mam taką świadomie wybraną
SlawekEwa - 2022-04-15, 17:56
| LukF napisał/a: | | Ulep to ciekawe i trafne określenia w większości przypadków. |
samoróbka ma być praktyczna i wygodna, a nie startować na Miss World
Komplecik - 2022-04-15, 18:34
| SlawekEwa napisał/a: | | LukF napisał/a: | | Ulep to ciekawe i trafne określenia w większości przypadków. |
samoróbka ma być praktyczna i wygodna, a nie startować na Miss World |
Fabryczne rozwiązania projektują sztaby ludzi wszelkie kolizje są konsultowane a przy nich powstają patenty na kolizje.
LukF - 2022-04-15, 20:08
| SlawekEwa napisał/a: | | LukF napisał/a: | | Ulep to ciekawe i trafne określenia w większości przypadków. |
samoróbka ma być praktyczna i wygodna, a nie startować na Miss World |
Jak uważasz.
SlawekEwa - 2022-04-15, 21:33
| Komplecik napisał/a: | ludzi wszelkie kolizje są konsultowane a przy nich powstają patenty na kolizje.
|
no to obejrzyj sobie linki na You Tube z wypadków kamperowych
Komplecik - 2022-04-16, 00:34
| SlawekEwa napisał/a: | | Komplecik napisał/a: | ludzi wszelkie kolizje są konsultowane a przy nich powstają patenty na kolizje.
|
no to obejrzyj sobie linki na You Tube z wypadków kamperowych |
Nie o te kolizje mnie chodziło, myślałem o projektowaniu i budowie kampera problemach z tym zwiazanych jak to wszystko umieścić w tak ciasnej puszce by to pasowało jedno z drugim było funkcjonalne trwałe i wyglądało, bezpieczne jak najbardziej też
Krisp - 2022-04-16, 15:00
Wysłuchaj się w swój głos wewnętrzny ( jeśli słyszysz buduj to buduj ). Życie jest zbyt mało długie aby rozważać i się zastanawiać, przetrzyj nowe szlaki ekonomi budowy wybierz dowolnie materiały zdobyczne też. Ja buduję już kilka lat po trochu bo co coś dołożę to mam przestuj bo gdzieś wyjeżdżam. Warto wyznaczyć cel i dążyć do realizacji. Mam nadzieję że ogarniesz temat i podejmiesz rękawice Ja właśnie sprzedaję motocykl aby mieć na trochę gratów i podróże kolejne. Pozdrawiam i trzymam kciuki mocno.
Łowca - 2022-04-19, 10:37
Ja wiem, że majstrując samemu może się okazać, że gniazdko z prądem pasuje mi akurat na kolanku rurki z wodą.
Obejrzałęm już kilkanaście 'sukces story' na youtube jak to ludzie rozmaici się pochwalili, ile to im czasu, roboty i pieniędzy zajęło zmajstrowanie campervana samodzielnie. I pewnie najgorszych błędów bym uniknął - za to popełnił własne, niepowtarzalne.
Ulep piękne słowo. Dlatego wybieram sięw połowie maja na targi na Służewcu, sprawdzić parę rozwiązań na żywo. Lepiej raz pomacać niż tysiąc razy obejrzeć w TV.
Monter - 2022-04-19, 12:04
Trzeba też brać poprawkę na to, że część osób zaczęło budowę i nigdy jej nie skończyło - a tego na YouTube nie znajdziesz. Sam oglądałem kanały, które w pewnym momencie się urywają lub zniknęły. Pewności nie mam, ale ukończeniem projektu raczej każdy się lubi pochwalić. Tylko trzeba mieć gdzie, jak i czym, oraz zakładany czas i budżet pomnożyć przez 2 lub 3 (dokładnie nie pamiętam). To jak budowa domu - tyle, że na kołach.
Komplecik - 2022-04-19, 17:00
Propozycje cenowe z olxa na zabudowę rozbieżności cenowa spora trzeba by wypytac co dają w cenie i zobaczyć na żywo efekt pracy tych firm oferujących zabudowy
Ze zdjęć w miarę nie ulepy
SlawekEwa - 2022-04-19, 20:22
Pierwsza to ze Świdnika od naszego kolegi forumowego
Łowca - 2022-04-19, 20:44
Myślałem nad oddaniem pustej puszki w 'doświadczone ręce', moja Żona kilka firm namierzyła. Może faktycznie to najlepsze rozwiązanie - szyte na miarę i nowe. Tyle że droższe, bo robocizna fachowca dochodzi.
sterciu - 2022-04-19, 23:14
Firm jest mnóstwo które wykonują zabudowy campervanów...
https://www.facebook.com/...01540791347182/
A mozna tez trafić na zabudowę wyjętą z auta... Ciekawe czy to rozbitków czy w inny sposób "utracone"
https://www.olx.pl/d/ofer...html#6d98f20163
https://www.olx.pl/d/ofer...html#6d98f20163
Wojadżer - 2022-04-20, 11:21
W kwestii doboru blaszaka nie będę się wypowiadał ale powiem o ustawieniu wnętrza - też robię na 4 osoby pełnowymiarowe. Mim zdaniem spanie w poprzek na dwóch poziomach właściwie odpada - nie dość bowiem, że nad głową mało miejsca, klaustrofobicznie, to jeszcze głębokość podwójnego spania tworzy szuflandię gdzie przejście za osobę śpiącą z brzegu jest niemal niemożliwe. Wg mnie tylko pójście w kierunku spania wzdłuż na zasadzie pojedynczych koi ma tu sens. I tak buduję, zobacz: https://www.camperteam.pl...p=834370#834370
Oczywiście można też zrobić podwójne spanie z tyłu w poprzek (raczej z poszerzeniami) a dwa kolejne rozkładać z przestrzeni dziennej - ale uzyskanie tu dwóch pełnowymiarowych to spore wyzwanie i codzienna niewygoda składania-rozkładania.
Jest moim zdaniem jeszcze trzecia droga (nawet trochę żałuję, że nie poszedłem w tą stronę) aby spanie dwóch dodatkowych osób zrobić na dachu - bądź w formie unoszonego jak w westfalii lub po prostu założyć namiot dachowy. Wówczas samochód nie musi być najdłuższy.
Gżegżółka - 2022-04-20, 11:28
| Wojadżer napisał/a: | W kwestii doboru blaszaka nie będę się wypowiadał ale powiem o ustawieniu wnętrza - też robię na 4 osoby pełnowymiarowe. Mim zdaniem spanie w poprzek na dwóch poziomach właściwie odpada - nie dość bowiem, że nad głową mało miejsca, klaustrofobicznie, to jeszcze głębokość podwójnego spania tworzy szuflandię gdzie przejście za osobę śpiącą z brzegu jest niemal niemożliwe. Wg mnie tylko pójście w kierunku spania wzdłuż na zasadzie pojedynczych koi ma tu sens. I tak buduję, zobacz: https://www.camperteam.pl...p=834370#834370
Oczywiście można też zrobić podwójne spanie z tyłu w poprzek (raczej z poszerzeniami) a dwa kolejne rozkładać z przestrzeni dziennej - ale uzyskanie tu dwóch pełnowymiarowych to spore wyzwanie i codzienna niewygoda składania-rozkładania.
Jest moim zdaniem jeszcze trzecia droga (nawet trochę żałuję, że nie poszedłem w tą stronę) aby spanie dwóch dodatkowych osób zrobić na dachu - bądź w formie unoszonego jak w westfalii lub po prostu założyć namiot dachowy. Wówczas samochód nie musi być najdłuższy. |
Jest jeszcze czwarta droga - łóżko opuszczane nad salonem, tak jak w Grand California, Globe Traveller, HRZ Trend, La Strada Avanti, Poessl 2Win Vario, KNAUS BoxLife 600 DQ, ...
Łowca - 2022-04-20, 12:20
Jest jeszcze kolejna droga.
Z tyłu łóżko poprzeczne 2osobowe, trzecia osoba śpi w kabinie na 'dostawce' ewentualnie w nadbudowanej nad kabiną alkowie (ale to muszę zweryfikować czy wymiary się dopasują) a czwarta osoba w hamaku zapiętym po ukosie gdzieś w środku. Odpinanie hamaka na dzień to 15 sekund
LukF - 2022-04-20, 12:54
| Łowca napisał/a: | czwarta osoba w hamaku zapiętym po ukosie gdzieś w środku. Odpinanie hamaka na dzień to 15 sekund |
Ten pomysł ma same zalety: po pierwszym wyjeździe mamy jednego pasażera mniej... No bo kto albo z jakim kręgosłupem w hamaku będzie chciał żyć
Łowca - 2022-04-20, 13:31
Do spania w hamaku to będzie kolejka. Mam na myśli hamak 'wędrowny' a nie siatkę z rozpórkami. Naprawdę można w tym się wyspać bardzo komfortowo, sam próbowałem.
Komplecik - 2022-04-20, 16:54
| LukF napisał/a: | | Łowca napisał/a: | czwarta osoba w hamaku zapiętym po ukosie gdzieś w środku. Odpinanie hamaka na dzień to 15 sekund |
Ten pomysł ma same zalety: po pierwszym wyjeździe mamy jednego pasażera mniej... No bo kto albo z jakim kręgosłupem w hamaku będzie chciał żyć |
kolega spał i wie powiem więcej statki pływają po amazonce a poklady są uplecione hamakami wiem to na pewno Cejrowski pokazywał, kolega Łowca ma rację tylko hamak do spania, ja to bym poszedł o krok dalej kupił blaszaka Iveco upiął 4 hamakami, bardzo fajny pomysł bardzo fajny, rozwiąże się Wam problem bujki/kolejki o hamak
Świat jest kolorowy
Łowca - 2022-04-20, 20:29
NO dobra, a czy w takim Ducato maxi (albo innym H3) nad kabiną da się wydzielić 'alkowę'? czy to pomysł bez sensu i radykalnie niepraktyczny?
LukF - 2022-04-20, 20:29
| Komplecik napisał/a: |
Świat jest kolorowy |
Robert, nie wiem co bierzesz ale daj trochę
Komplecik - 2022-04-20, 20:34
| LukF napisał/a: | | Komplecik napisał/a: |
Świat jest kolorowy |
Robert, nie wiem co bierzesz ale daj trochę |
Łukaszku czytam a po lekturze trzeba poleżeć na hamaku i chlapnąć
Komplecik - 2022-04-20, 20:43
| Łowca napisał/a: | | NO dobra, a czy w takim Ducato maxi (albo innym H3) nad kabiną da się wydzielić 'alkowę'? czy to pomysł bez sensu i radykalnie niepraktyczny? |
Dziurę w dachu robią za 30kola i można tam zalegać(podnoszony dach z wyrem) , albo podwyższenie/skorupa jak elkampowskie travelery ale tej skorupy to raczej nie dostaniesz
Gżegżółka - 2022-04-20, 21:29
| Łowca napisał/a: | | NO dobra, a czy w takim Ducato maxi (albo innym H3) nad kabiną da się wydzielić 'alkowę'? czy to pomysł bez sensu i radykalnie niepraktyczny? |
Wymieniłem przed chwilą kilka kamperów, spośród których 2 (Knaus i La Strada) to są właśnie Ducato H3 z fabrycznym dachem i takim łóżkiem.
Oba łóżka mają 130 cm szerokości, więc podejrzewam że więcej się nie da....choć nie rozumiem dlaczego. Dach ma 1550 mm szerokości w najwęższym miejscu. Może jakieś profile przeszkadzają?...
Co do elcampu....pytałem, nie sprzedają swoich części. I nie zabudowują na zamówienie.
Firm które oferują podwyższane dachy jest sporo...ale nie widziałem nikogo kto by sprzedawał sam dach do Ducato L3 czy L4.
andi at - 2022-04-21, 08:11
https://www.google.com/se...=UTF-8&oe=UTF-8
Łowca - 2022-05-04, 14:06
Pogadałem sobie z zaprzyjaźnionym mechanikiem samochodowym, z intencją czy by on w swoim warsztacie paru rzeczy nie zrobił (bo ma i narzędzia i doświadczenie). A on zaczął mi odradzać kupno busa i samodzielną przeróbkę, bo kampery to mają malutki przebieg, nawet takie 30letnie, a bus nawet po 7 latach będzie zajeżdżony.
Z kolei kuzyn, który zajmuje się zawodowo handlem samochodami na sam pomysł sprowadzenia kampera zza Odry złapał się za głowę i zaczął narzekać jakie to ja gigantyczne koszty poniosę rejestrując go tutaj.
I sam już nie wiem. :D
Nastawiony jestem na samodzielną budowę przez całą jesień/zimę/wiosnę, żeby na wiosnę 2023 ruszyć w świat ... ale po takich poradach mam coraz więcej wątpliwości.
Komplecik - 2022-05-04, 20:15
Nastawiony jestem na samodzielną budowę przez całą jesień/zimę/wiosnę, żeby na wiosnę 2023 ruszyć w świat ... ale po takich poradach mam coraz więcej wątpliwości. |
Przypomnij jaki budżet przewidujesz na....?
Łowca - 2022-05-05, 08:26
Od ręki mogę dziś wydać 60k, miesięcznie na dłubanie będzie ze 4k
Łowca - 2022-05-24, 17:06
Zgodnie z naukami i poradami z forum, zamiast rozpoczynać budowę - zaczynamy od wypożyczenia na weekend. Padło na Forda Transita Panamę P10 (czy jakoś tak) - chcemy zweryfikować czy w H1 z podnoszonym dachem damy radę, bo zależy nam na wysokości 2m.
Szkoda tylko że pogoda na weekend zapowiedziana jest nieco deszczowa - ale to też zweryfikuje jak na tej mocno ograniczonej przestrzeni damy radę funkcjonować. Bo miejsca jest mniej niż w naszym namiocie :D
Bim - 2022-05-24, 18:45
| Łowca napisał/a: | | Szkoda tylko że pogoda na weekend zapowiedziana jest nieco deszczowa - ale to też zweryfikuje jak na tej mocno ograniczonej przestrzeni damy radę |
To będzie weryfikacja szczątkowa
Zależy kto na kim i ile dni się będziecie wymieniać pozycjami
Test nie będziemiarodajny , weź pod uwagę facynację pierwszego razu
Musi lać przynajmnie tydzień
a to się nie zapowaida
maciejstraus - 2022-05-25, 10:30
| Łowca napisał/a: | Pogadałem sobie z zaprzyjaźnionym mechanikiem samochodowym, z intencją czy by on w swoim warsztacie paru rzeczy nie zrobił (bo ma i narzędzia i doświadczenie). A on zaczął mi odradzać kupno busa i samodzielną przeróbkę, bo kampery to mają malutki przebieg, nawet takie 30letnie, a bus nawet po 7 latach będzie zajeżdżony.
Z kolei kuzyn, który zajmuje się zawodowo handlem samochodami na sam pomysł sprowadzenia kampera zza Odry złapał się za głowę i zaczął narzekać jakie to ja gigantyczne koszty poniosę rejestrując go tutaj.
Nastawiony jestem na samodzielną budowę przez całą jesień/zimę/wiosnę, żeby na wiosnę 2023 ruszyć w świat ... ale po takich poradach mam coraz więcej wątpliwości. |
Z mojej perspektywy zabudowanie busa na kampervana a kupienie 20-30 letniego kampera półintegrowanego to jak północ i południe.
Przede wszystkim rozstrzygnij ten wątek. Czy chcesz mieć wiekowego kampera z zabudową mieszkalną czy chcesz zabudować busa i mieć mocno mobilny ala domek na kółkach.
To wg mnie zależy od tego jakie masz plany na podróżowanie i co dla Ciebie się liczy.
Faktycznie najlepszą opcją jest wypożyczenie takiego i takiego oraz po prostu pojedź w okolicy na ogłoszenia o sprzedaży kamperów i pooglądaj sobie z 3-5 sztuk i będziesz wiedział do czego emocjonalnie Ci bliżej.
Powodzenia chodź szykowałbym budżet zapasowy w obydwu wariantach
|
|